.
Κατηγορία EDITORIAL
Σάββατο, 09 Απριλίου 2016 10:27

Editorial - Οκτώβριος 2015 - Ο κυρ Γιάννης και ο Brad Pitt

 

Η κουλτούρα που έγινε μόδα

 

 


Η τρέλα με τις παλιές μοτοσυκλέτες αναδεικνύεται σε κουλτούρα, και η κουλτούρα, ενισχύει την μόδα. Και οι αναζητήσεις παλιών μοτοσυκλετών από παλιούς αλλά και νέους φανατικούς, αυξάνεται. Μαζί τους, παρασέρνονται και οι τιμές, αφού, ως γνωστών, οι τιμές διαμορφώνονται από την ζήτηση...

Πρόσφατα λοιπόν, δημοσιεύσαμε ένα άρθρο σχετικά με την πώληση μίας παλιάς στρατιωτικής BMW, εκ των λιγοστών που είχαν ξεμείνει μετά τον πόλεμο στην χώρα μας, στον Brad Pitt. Ο πασίγνωστος ηθοποιός, λάτρης των παλιών μοτοσυκλετών, έδωσε στον κυρ Γιάννη από την Κρήτη (αγνώστων λοιπών στοιχείων) το ιλλιγγιώδες ποσό των 346.000euro! Πληρώνεται η ιστορία; Ανάλογα τι ψάχνει να βρει κανείς, και τι χρήματα διαθέτει...
Το θέμα μας όμως είναι ακριβώς η ιστορία, η ιστορία της μοτοσυκλέτας που χάνεται από γενιά σε γενιά, αντί να μεταφέρεται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Κάποιες διοργανώσεις, όπως τα κλασικά rally και το DGR - Distinguished Gentlemen's Ride, δίνουν την ευκαιρία σε "παλιούς" αναβάτες να απολαμβάνουν τις ''παλιές'' τους με παρέα, και σε νέους, να μαθαίνουν, να exofilo4 webεκτιμούν, να αγαπούν.

Χαμηλές ταχύτητες, απλές μηχανολογικά μοτοσυκλέτες, χαλαροί ρυθμοί, ωραίες παρέες, ιστορικές συζητήσεις γύρω από ιστορικές μοτοσυκλέτες, ''γριές'', έτοιμες όμως να σου προσφέρουν μοναδικές συγκινήσεις.
Αυτό που λείπει από τον μοτοσυκλετισμό, εδώ και χρόνια, φαίνεται πως έχει βρει τον τελευταίο καιρό, το δρόμο του.
Γιατί, χωρίς γνώση της ιστορίας, δεν μπορείς να πας μπροστά, όσα άλογα, ηλεκτρονικά συστήματα και επιδόσεις έχεις.
Και η ιστορία στην χώρα μας, μαθαίνεται δύσκολα γενικά, δυσκολότερα στον χώρο των δύο τροχών ειδικά.
Με προσπάθειες ιδιωτικές, από λέσχες με μέλη που αγαπούν την ιστορία της μοτοσυκλέτας, με άρθρα από ελάχιστους δημοσιογράφους, όπως ο Μιχάλης Αρβανιτόπουλος και το βιβλίο του ''Η ιστορία της ελληνικής μοτοσυκλέτας¨, με την αστείρευτη αγάπη του Παναγιώτη Μαριολόπουλου, στη δημιουργία του Ελληνικού Μουσείου Μοτοσυκλέτας, χωρίς κανένα ενδιαφέρον φυσικά από κρατικούς φορείς.

Η ιστορία μάς δένει και μας φέρνει κοντά, όπως συμβαίνει κάθε φορά που συναντάμε μοτοσυκλετιστές στο δρόμο, ανεξαρτήτως κυβικών, ιπποδύναμης, μοντέλου, έτους κατασκευής.

Έτσι λοιπόν, πάντα θα υπάρχει ένας κυρ Γιάννης που θα φτιάχνει, ένας Brad Pitt που θα αγοράζει, ένας Αρβανιτόπουλος που θα καταγράφει και ένας Μαριολόπουλος (εδώ μόνο ένας...!) που θα συγκεντρώνει την ιστορία, αλλά πολλοί ευχαριστημένοι μοτοσυκλετιστές που θα περνάνε καλά, είτε γνωρίζουν, είτε αγνοούν την ιστορία...

Τάκης Μανιάτης

 

Διαβάστε το 4ο τεύχος του BIKEIT e-Magazine ΔΩΡΕΑΝ

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 09 Απριλίου 2016 11:02

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon