Κατηγορία LetBe
Παρασκευή, 27 Μαρτίου 2026 16:50

Test – LETBE Velocity 200 2026

200άρισε και σε διεκδικεί

Μετά την γνωριμία μας με το Velocity 125, που μας είχε εκπλήξει ευχάριστα, ιδίως οδηγικά και σε συνάρτηση με τα λεφτά του, ήρθε η σειρά του 200. Με τα ίδια κύρια χαρακτηριστικά και προθέσεις, αλλά το ατού ενός αισθητά πιο ζωηρού κινητήρα. Και σε τιμή... εξίσου, αν όχι ακόμα περισσότερο ανταγωνιστική!

Του Απόστολου Μιστιλόγλου

Φωτογραφίες: Βασίλης Κωστάκος

 

LETBE Velocity 200 Τιμή: 2.390 € (μαζί με κεντρική βαλίτσα SHAD 33 λίτρων)

 

Το νέο Velocity 200 μας ήρθε για το 2026, καθώς η LETBE διευρύνει αισθητά την γκάμα της προσφέροντας τόσο περισσότερα μοντέλα, όσο και μία ματιά στις μελλοντικές μοτοσυκλέτες της. Η αγορά της Ελλάδας, όμως, είναι κατεξοχήν... σκουτεράδικη (κατά σχεδόν 70% παρακαλώ!) και πολύ σωστά η MUVUS εξασφάλισε εγκαίρως, τα scooters της LETBE. Το Velocity 200, ανήκει στα πολύ προσφιλή «ψηλότροχα», με εμπρός τροχό 16 ιντσών. Χάρη στον οποίο, κερδίζεις αισθητά βελτιωμένη οδηγική συμπεριφορά. Πάμε να το δούμε αναλυτικότερα.

Μαζεμένο look και φιλική εργονομία

Πρακτικά, το Velocity 200 δεν διαφέρει καθόλου εμφανισιακά από το 125, οπότε όσα είχαμε πει τότε, ισχύουν και τώρα. Έχουμε ένα πιο «μαζεμένο» και «αυστηρό» look, αλλά πολύ προσεγμένο στις αναλογίες και στο τελικό αποτέλεσμα. Προσωπικά δεν με χαλάει καθόλου αυτή η προσέγγιση σχεδίασης – από το να καταφεύγουμε σε ακρότητες ή αμφιλεγόμενη αισθητική, το προτιμώ.

Σε επίπεδο εργονομίας η εικόνα είναι επίσης γνώριμη, με τυπική για scooter μεγάλων τροχών γεωμετρία θέσης οδήγησης. Κάθεσαι όρθιος/α και τα χέρια/πόδια έρχονται σε τελείως «ορθές» θέσεις. Δείτε τις φωτογραφίες – το ανάστημα μου είναι στα 1,75 μέτρα και το τιμόνι μου έρχεται χαμηλά, χωρίς να κουράζει τα χέρια μου. Ο χώρος ανάμεσα στα πόδια, αλλά και για τα γόνατα, είναι επαρκέστατος και οι ψηλότεροι, ακόμη και αρκετά περισσότερο από μένα, σίγουρα θα χωρέσετε χωρίς πρόβλημα. Για κοντύτερα αναστήματα, συμμαχεί το χαμηλό ύψος σέλας στα 798 χιλιοστά. Τώρα, ανάλογα με την δική σας προσωπική σωματοδομή, ίσως κάποιοι να βρουν ότι η σέλα είναι ολίγον... πίσω τοποθετημένη, και θα μπορούσε να είναι λίγα χιλιοστά πιο μπροστά, για να παραμένει το πάνω μισό του σώματος σε όρθια θέση ταυτόχτονα με ένα καλύτερο κάθισμα στο κέντρο της σέλας.

Το αφρώδες της σέλας, στον αντίποδα, ικανοποιεί με μέτρια σκληρότητα και δεν κουράζει. Η θέση συνεπιβάτη, καθώς είναι και φαρδύτερη σε πλάτος, γίνεται ιδιαίτερα άνετη και η τοποθέτηση των μαρσπιέ συνεπιβάτη σε λογική θέση, κάνει την παραμονή στο πίσω μέρος του Velocity 200 ευχάριστη σε κάθε περίπτωση.

Ποιοτικό και πρακτικό – αλλά και τι δε μας άρεσε

Όταν δοκιμάσαμε το Velocity 125 σχολιάσαμε θετικά την γενικότερη εικόνα ποιότητας και η εντύπωση αυτή, επιβεβαιώνεται και από το 200... με δύο μικρά σημεία να μας το χαλάνε κάπως. Η LCD οθόνη, με βασικές αλλά ευανάγνωστες ενδείξεις σε γενικές γραμμές, «πήρε» νερό σε πλύσιμο, αποκαλύπτοντας μία προφανή «αδυναμία» συναρμολόγησης που είναι πολύ πιθανόν να αφορά μόνο το συγκεκριμένο κομμάτι  - αλλά μπορεί να αφορά και άλλα, που θα φτάσουν σε τελικούς χρήστες. Επιπλέον, το κλείδωμα της σέλας είναι «σφικτό», απαιτεί δυνατό χειρισμό για να κλείσει, αφού χρησιμοποιήσεις τον χώρο από κάτω της. Εξαιρέσεις σε έναν κανόνα απόλυτα αποδεκτής κατασκευής; Το ελπίζουμε, καθώς τόσο τα υλικά σε απτή αίσθηση, όσο και η συναρμολόγηση γενικότερα, η απουσία τριγμών και η ποιοτική λειτουργία των χειριστηρίων, δεν επιδέχονται περαιτέρω αμφισβήτησης. 

Οι ομοιότητες με μοντέλα της Piaggio στις λεπτομέρειες, δεν κρύβονται ούτε και εδώ και όσα ήταν να πούμε για αυτό, τα έχουμε πει ήδη – δεν επηρεάζουν την λειτουργικότητα του μοντέλου. Η τοποθέτηση του ρεζερβουάρ στο πάτωμα, με κεντρική τάπα, είναι ένα ακόμη τέτοιο στοιχείο – που κρίνεται ως πρακτικότατο, αφού επιτρέπει ανεφοδιασμό χωρίς να ανοίξεις σέλα, εύκολα και γρήγορα.

Κάτω από την σέλα, ο χώρος είναι ιδιαίτερα μεγάλος και θα χωρέσει αρκετά full-face κράνη, ειδικά αυτά με μικρότερο κέλυφος. Όχι όμως όλα – είναι σαφώς σχεδιασμένος περισσότερο για κάποιο jet κράνος. Εδώ θα θέλαμε, η μπαταρία (πιθανότατα) να μην καταλαμβάνει τόσο χώρο στο εμπρός μέρος του «κουβά», αφού έτσι ίσως θα χωρούσε και δεύτερο κράνος. Για να το λύσει όμως αυτό, η MUVUS συμπεριλαμβάνει στην τιμή, και ένα Top Box 33 λίτρων της Shad, απογειώνοντας τους συνολικούς διαθέσιμους χώρους. Το ντουλαπάκι στην ποδιά θα χωρέσει μερικά μάλλον μικρότερα αντικείμενα, ενώ η παροχή ρεύματος USB από την αριστερή του πλευρά, είναι πάντα ευπρόσδεκτη.

Ζωηρό μοτεράκι και πολύ καλή συνολική συμπεριφορά

Η εκκίνηση του μονοκύλινδρου, υγρόψυκτου κινητήρα των 200 κυβικών είναι αθόρυβη, χάρη στο σύστημα Start-Stop που καταργεί την μίζα – και επιδιώκει μείωση ρύπων και κατανάλωσης ακόμη πιο πολύ, εντός πόλης. Η λειτουργία του στο σταμάτα-ξεκίνα είναι απροβλημάτιστη, με γρήγορο σβήσιμο και άμεσο άρπαγμα στο άνοιγμα του γκαζιού, αν και προσέξαμε ότι τα φώτα διασταύρωσης σβήνουν μαζί με τον κινητήρα, στα φανάρια – ενώ θα έπρεπε ιδανικά να παραμένουν αναμμένα. Έτσι εγώ απενεργοποίησα το Start-Stop σύστημα, οδηγώντας κατά κόρον το Velocity 200 σαν να έφερε συμβατικό κινητήρα.

Το Velocity 200 έχει keyless κεντρικό διακόπτη, χαράς ευαγγέλια για τους ντελιβεράδες αλλά και για όσους ανεβοκατεβαίνουν συνέχεια κατά την διάρκεια καθημερινών μετακινήσεων. Για να ανοίξεις το ρεζερβουάρ της βενζίνης, πάντως, πρέπει να αναζητήσεις το μηχανικό κλειδί «ανάγκης» -κάτι που πολύ εύκολα θα μπορούσε να μην απαιτείται, με ηλεκτρομηχανική τάπα ή σχετικό πλήκτρο στο τιμόνι ή στον κεντρικό διακόπτη.

Πολύ γρήγορα αντιλαμβάνεσαι τον ακόμη πιο ζωηρό κινητήρα, των 17 ίππων. Από στάση, σε χαμηλές και μεσαίες ταχύτητες, το scooter είναι πραγματικά «πυραυλάκι»: Θα σε ξαφνιάσει πολύ ευχάριστα στην επιτάχυνση! Το ίδιο σχόλιο, πάει και για τις ρεπρίζ στις «αστικές» ταχύτητες, π.χ. από 20 στα 50 ή από 30 σε 60-70 για μία προσπέραση. Θαύμα! Μπράβο, LETBE.

Η ποιότητα λειτουργίας του κινητήρα είναι υψηλή, με μικρό επίπεδο θορύβου και κραδασμών αλλά «μεστή» αίσθηση της δύναμης που κουμαντάρεις, στο δεξί σου γκριπ. Και πολύ εύστροφη απόκριση! Θα ευχαριστηθείς «ξερόγκαζο»... Το Velocity 200 σου προσφέρει και Traction Control, που ομολογώ ότι... χρειάστηκε, σε ανάβαση συγκεκριμένης ολισθηρής ανηφόρας με νερά κοντά στο σπίτι μου. Οπότε, είδατε; Ας το έχεις, και ας μην το χρειαστείς ποτέ. Ακόμη και στα μικρά κυβικά.

Εδώ αξίζει να σημειώσω το εξής: Παραλάβαμε το συγκεκριμένο Velocity 200 πρώτοι, με μηδέν (0) χιλιόμετρα στο κοντέρ. Το στρώναμε, δηλαδή. Και με αυτό υπόψη, τότε η λειτουργία του κινητήρα είναι ακόμη πιο αξιοσημείωτη. Σκεφτείτε, πόσο εύστροφος και ευχάριστος θα είναι, μόλις «ανοίξει» τελείως. Κυνηγήσαμε και τελική ταχύτητα – βλέποντας ενδείξεις γύρω στα 110 χιλιόμετρα την ώρα και κάτι ψιλά, στην ευθεία. Πέρα από το γεγονός ότι η τελική ταχύτητα ίσως αυξηθεί όταν ο κινητήρας στρώσει, φαίνεται ότι η LETBE ρύθμισε μοτέρ και μετάδοση, για καλύτερη απόδοση στις χαμηλές και μεσαίες στροφές και ταχύτητες – όχι και τόσο, κοντά στην τελική. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι δεν μπορείς να βγεις Εθνική – το κάθε άλλο, γίνεται και μπορείς να είσαι άνετα, σε ταχύτητες 90-100 χλμ/ώρα για όση ώρα θέλεις.

Η LETBE μας δηλώνει βάρος μοντέλου στα 140 κιλά, όμως στην πράξη η αίσθηση του Velocity 200 είναι πουπουλένια. Σε επιτόπιες μανούβρες και σε αργά «τεχνικά» κομμάτια, είναι απίστευτα ευκίνητο και εύκολο, με κύκλο στροφής επιπέδου... ασανσέρ. Εντός πόλης, ο εμπρός τροχός 16 ιντσών λάμπει διά της παρουσίας του, προσφέροντας μία «δεμένη» αίσθηση που σου εμπνέει περισσότερη εμπιστοσύνη ακόμη και με λίγη φόρα παραπάνω.

Οι αναρτήσεις παρουσιάζουν ισορροπημένες ρυθμίσεις, μεταξύ της επιθυμητής στιβαρότητας και της άνεσης και, ως προς την τελευταία, τα αποτελέσματα είναι ικανοποιητικά. Εννοείται, ότι το «τέλειο» είναι μία εξιδανίκευση και τα μικρά scooters υποφέρουν περισσότερο. Έτσι και εδώ, οι αρκετά πιο έντονες οδηγικές κακοτεχνίες θα γίνουν αισθητές, αλλά κρίνουμε την απόδοση του πιρουνιού εμπρός και των αμορτισέρ πίσω, ως ικανοποιητική, για τον σκοπό του Velocity 200. Μαζί και με τον τροχό των 16 ιντσών εμπρός, στις «καθημερινές» λακούβες το Velocity 200 τα πάει πολύ καλά και χωρίς να αντιδρά νευρικά στο τιμόνι.

Ο ζωηρός κινητήρας δεν ξεφεύγει στην κατανάλωση, καθώς μετρήσαμε μία μέση τιμή της τάξης των 3,7-3,8 λίτρων ανά 100 χιλιόμετρα – που με ρεζερβουάρ 7 λίτρων, έχουμε μία «ασφαλή» αυτονομία της τάξης των 160 χιλιομέτρων. Και να σημειωθεί, ότι το «γκάζι-καρύδι» έπαιζε πολύ, κατά την εβδομαδιαία μας συνύπαρξη με το Velocity.

Και από φρένα; Καλά «διαβασμένο» το Velocity 200 με ABS δύο καναλιών και δίσκους εμπρός και πίσω – που λειτουργούν με θαυμάσια προοδευτικότητα και απόλυτα επαρκή δύναμη. Και επειδή ποτέ δεν είσαι έτοιμος, για πραγματικό φρενάρισμα ανάγκης, εγώ κλήθηκα να το δοκιμάσω, με τον φωτογράφο μας στην πίσω θέση και το Velocity 200 «φορτωμένο» στην Λ. Αθηνών: Το πορτοκαλί φανάρι με «έριξε» στα φρένα από την πλήρη ταχύτυτα ροής της κίνησης με όχι και τόσο... ενθαρρυντική απόσταση από το φανάρι. Και το Velocity σταμάτησε χωρίς να ανοίξει ρουθούνι.

200άρι σε τιμή 125αριού

Ο «πόλεμος» των τιμών στις μικρές κατηγορίες των scooters μαίνεται. Στο άνω άκρο του ανάλογου φάσματος τιμής, «παίζουν» συνήθως μοντέλα με πολύ πλούσιο εξοπλισμό και γκατζετάκια, ή/και με «premium» σήμα. Αλλά για όσους δεν νοιάζονται να πάνε απαραίτητα εκεί, τα «2 χιλιάρικα και κάτι» είναι γεμάτα επιλογές. Εκεί «χώνεται» το Velocity 200, που κοστίζει 2.390 ευρώ, μαζί με την βαλίτσα των 33 λίτρων, και ανταγωνίζεται σαφώς μοντέλα στα 125 κυβικά.

Και όπως είχα πει και για το Velocity 125 που έτυχε επίσης να δοκιμάσω, η έμφαση στην οδηγική ποιότητα, φαίνεται. Και φαίνεται και για το 200άρι μεγαλύτερο «αδελφάκι». Εξοπλιστικά, έχουμε τα «βασικά» με κάτι παραπάνω (κυρίως όσον αφορά το Keyless) και δεν χωρούν παράπονα. Ποιοτικά, όπως και σε κάθε περίπτωση νέου μοντέλου που δοκιμάζουμε, στην πράξη θα φανεί η μακροπρόθεσμη ποιότητα, αλλά και το Velocity 200, και η LETBE, εμφανίζονται να έχουν καλές προθέσεις. Σωστές, μάλλον, προθέσεις, καθώς η αυστηρή αγορά δεν θα συγχωρήσει λάθη. Είναι ένα απόλυτα αξιόλογο, σπιρτόζικο και ικανότατο μικρό scooter που αξίζει την προσοχή σου, ειδικά αν αναζητάς κάτι «εναλλακτικό» από την πεπατημένη. 

 

Εξοπλισμός αναβάτη (Motomarket)

Κράνος: Axxis Fenix 

Τζάκετ: Nordcode Viper 

Μποτάκια: Nordcode Boulevard     

 

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ  
Μάρκα LETBE
Μοντέλο Velocity 200
Αντιπρόσωπος MUVUS Α.Ε. 
Τιμή στην Ελλάδα (€) 2.390 €
   
Κινητήρας 4χρονος μονοκύλινδρος, 4βάλβιδος, υγρόψυκτος με σύστημα Start-Stop 
Χωρητικότητα 200
Διάμετρος x Διαδρομή Δ/Α
Συμπίεση Δ/Α
Τροφοδοσία Ηλεκτρονικός ψεκασμός
Εξάτμιση Ενιαία με τον κινητήρα, με τελικό στην δεξιά πλευρά
Τελική μετάδοση Ιμάντας και οδοντωτός μειωτήρας
Συμπλέκτης Αυτόματος φυγοκεντρικός, ξηρού τύπου
Κιβώτιο Αυτόματο CVT
   
Πλαίσιο  
Τύπος Ατσάλινο σωληνωτό
Πλάτος  705 mm
Μήκος  2.020 mm
Ύψος 1.170 mm
Ύψος σέλας 798 mm
Μεταξόνιο 1.390 mm
Γωνία κάστερ Δ/Α
Ίχνος Δ/Α
Απόσταση από το έδαφος 130 mm
Ψαλίδι Ενιαίο με τον κινητήρα
Βάρος (κατασκευαστή, γεμάτο, με καύσιμο) 140 Κιλά
Ρεζερβουάρ 7 λίτρα 
   
Αναρτήσεις  
Μπροστινή ανάρτηση Τηλεσκοπικό πιρούνι, χωρίς ρυθμίσεις
Πίσω ανάρτηση Δύο αμορτισέρ με ρύθμιση προφόρτισης ελατηρίου
   
Φρένα  
Μπροστά Δίσκος 2πίστονη δαγκάνα, ABS
Πίσω Δίσκος 2πίστονη δαγκάνα, ABS 
   
Τροχοί / ελαστικά  
Μπροστά 100/80-16", χυτός αλουμινένιος, Tubeless
Πίσω 120/70-14", χυτός αλουμινένιος, Tubeless
   
Κατανάλωση  
Κατανάλωση 3,7 lt/100 km
Ρύποι EURO 5+ Standard
   
Επιδόσεις  
Ιπποδύναμη (hp/rpm) 17/8.000
Ροπή (kgm/rpm) 1,8/5.500
Ισχύς στον τροχό (ίπποι) Δ/Α
Απόστολος Μιστιλόγλου

Γεννήθηκε το 1989 και από νωρίς κατάλαβε ότι τον ελκύει κάθε τι μηχανικό και μηχανοκίνητο. Σπούδασε Τεχνολόγος Αεροσκαφών στο Τ.Ε.Ι. Χαλκίδας, ενώ στο ενδιάμεσο γνώρισε και αγάπησε τις μοτοσυκλέτες, την οδήγηση, την συγγραφή κειμένων και την DIY συντήρηση οχημάτων.

Μετά από μια σύντομη περίοδο δημόσιας κειμενογραφίας και πειραματισμού στην θεματολογία της μοτοσυκλέτας, ξεκίνησε να ασκεί την ιδιότητα του δημοσιογράφου, συντάκτη και δοκιμαστή, το 2016. Παράλληλα, έχει αποκτήσει πιστοποιητικό 3ου επιπέδου στην Ασφαλή Οδήγηση Μοτοσυκλέτας.

Στον ελεύθερο του χρόνο ασχολείται με την μουσική, την μελέτη της θεωρίας των δίτροχων και το διάβασμα, ενώ (πολύ) μακροπρόθεσμο όνειρο του είναι να έχει οδηγήσει οτιδήποτε έχει τιμόνι και κινητήρα.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 27 Μαρτίου 2026 17:21
Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Test – LETBE Velocity 125 2025
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon