.
Κατηγορία Moto Guzzi
Τρίτη, 02 Μαρτίου 2021 11:51

Test - Moto Guzzi V7 Stone / Centenario 2021 - Αποστολή στην Ιταλία

Εκατό χρόνια ιστορίας, ένα επετειακό μοντέλο, στην 4η γενιά που ανεβάζει τον πήχη ψηλότερα στην κατηγορία. Το νέο Moto Guzzi V7 Stone / Centenario, είναι όσο χρειάζεται σύγχρονο, όσο απαιτεί η εποχή, ρετρό.

Του Τάκη Μανιάτη

Φωτογραφίες: Moto Guzzi

Η παρουσίαση της Moto Guzzi στην Ιταλία συνοδεύτηκε με τα 100 χρόνια από την ίδρυση του εργοστασίου, γεγονός που το ιστορικό όνομα του Mandello del Lario γιόρτασε με μία επετειακή έκδοση, στην ήδη ανανεωμένη για φέτος V7.Η Centenario, όπως ονομάζεται το V7 που ξεχωρίζει λόγω των επετειακών χρωμάτων, με πράσινο φτερό και πλαϊνά καπάκια, καφέ καπιτονέ κάλυμμα σέλας, και το ανάλογα σήμα στο φτερό, θα παραχθεί μόνο για το 2021. Στους ίδιους χρωματικούς συνδυασμούς θα βρούμε τόσο το V 85TT, όσο και το V9. Ωστόσο, πρόκειται για μία V7 Stone, η οποία διατήρησε την φιλική sport εργονομία "εποχής" της V7 III, όπως μας ανέφεραν και οι μηχανικοί της Moto Guzzi, προχωρώντας όμως σε σημαντικές για την άνεση και την ασφάλεια αλλαγές. Σημαντικότερη εξ αυτών, η τοποθέτηση μεγαλύτερης διαδρομής αμορτισέρ, στα 120mm από 90mm του V7 III, σε διαφορετική γωνία, για άνεση και απορρόφηση κραδασμών, κάτι που όμως είδαμε και στην πράξη, αρχικά, διαφοροποιεί την στάση του σώματος. Στο παλαιότερο V7 III, υπήρχε η τάση το σώμα να ολισθαίνει ελαφρώς προς τα πίσω, με την σέλα να είναι κάπως κατηφορική, ειδικά με δεύτερο επιβαίνοντα επάνω της. Πλέον, κάτι τέτοιο δεν γίνεται, και το σώμα τοποθετείται πιο κάθετα στην θέση του αναβάτη, με τα χειριστήρια να χρειάζονται λιγότερη πίεση και να προσφέρουν καλύτερο και πιο άμεσο έλεγχο. Η διαδρομή στην οποία οδηγήσαμε, ήταν σε ορεινούς δρόμους γύρω από την Ρώμη, σε περιοχές που η θέα τους και μόνο σε αφήνει με ανοιχτό το στόμα. Χωριά σκαρφαλωμένα στους λόφους, παρατηρητές των εκδρομέων, λιβάδια καταπράσινα ενδιάμεσα, άριστο οδικό δίκτυο, με εξαιρετική άσφαλτο. Αλλά και παγετό, μιας και η θερμοκρασία ήταν ιδιαίτερα χαμηλή τόσο κατά την έναρξη της δοκιμής, όσο και κατά την διάρκεια της ημέρας.

_TIZ3319-web.jpgΡοπάτες βόλτες

Όταν λοιπόν, έχεις να απολαύσεις το τοπίο, αλλά και να αντιμετωπίσεις κρυμμένες παγίδες, όπως τμήματα πάγου στις στροφές, τότε οδηγάς χαλαρά. Όπως επιβάλλει άλλωστε και ο ρυθμός του Moto Guzzi V7, που από το 1967 που μπήκε στην γκάμα της εταιρίας, έχει το δικό του χαλαρό ρυθμό. Αυτός, έχεις βελτιωθεί, λόγω του νέου κινητήρα, που συμβάλλει στην ομαλή οδήγηση, ''σπρώχνοντας'' πλέον την μοτοσυκλέτα με 13 περισσότερα άλογα, στα 65 ανακοινώσιμα, 109,4 περισσότερα κυβικά εκατοστά, στα 853,4, και 1,3 χιλιόγραμμο ροπής, στα 7,4kgm, στις 5.000σ.α.λ. Ο κατά μήκος τοποθέτησης κινητήρας με τους εγκάρσιας τοποθέτησης κυλίνδρους αύξησε τις εσωτερικές διαστάσεις του (84x77mm από 80x74mm), και σύμφωνα με την Moto Guzzi, πάνω από 80% της μέγιστης ροπής, είναι διαθέσιμο ως τις 3.000σ.α.λ. Εξαιρετικά νούμερα που εκτός από τα χαρτιά, αποδεικνύονται ιδανικά για μία βόλτα στην ιταλική ύπαιθρο, με την ροπή να παρουσιάζεται μετά τις 2.000.σ.α.λ., κάτι που άλλωστε είχαμε δει και στον ''προκάτοχο'', V85TT, από τον οποίο και προέρχεται ουσιαστικά. Μέχρι τις 2.000σ.α.λ., απλά περιμένεις, να περάσει η κλίμακα του ηλεκτρονικού στροφόμετρου το ανάλογο νούμερο, για να αρχίσει να επιταχύνει, αργά, αλλά δυνατά. Δυνατότερα από το μοντέλο που αντικαθιστά, κάτι λογικό άλλωστε. Ωστόσο, επειδή υπάρχουν και έξτρα 9 κιλά (198 από 189 kg), η μοτοσυκλέτα δεν απογειώνεται, ούτε όμως ήταν αυτός ο σκοπός της εταιρίας. Η βόλτα σε χαλαρούς ρυθμούς, με μία σχέση στο κιβώτιο, δούλεμα στις χαμηλές στροφές, και παίξιμο με το γκάζι, από στροφή σε στροφή, ήταν το ζητούμενο, και κάτι τέτοιο, είναι πέραν του δέοντος πετυχημένο.

AR4I3529-2-web.jpgΓενναίο τράβηγμα

Ο δικύλινδρος κινητήρας των 850 κ.εκ. σου δίνει γεμάτο τράβηγμα από τις χαμηλές στροφές, με την γλυκιά αίσθηση να ξεκινά περίπου από τις 2.000 rpm, ενώ πιο κάτω μερικές φορές ο κινητήρας κομπιάζει ελαφρώς, κάτι που είχαμε συναντήσει και στο V85TT.Η sport στάση σώματος, και η ανάλογη διάθεση σου βγάζει η μοτοσυκλέτα, συμβάλλει και στην πιο γλυκιά οδήγηση, αφού οδηγώντας την Centenario πιο σβέλτα, όλο το σύνολο έδειχνε να συμπεριφέρεται καλύτερα. Με την άσφαλτο να στεγνώνει, την θερμοκρασία να ανεβαίνει, και την εμπιστοσύνη μας να αυξάνεται, η αυξημένη ροπή και τα έξτρα κυβικά και άλογα, βοηθούσαν ώστε το V7 να κινείται ρολαριστά. Με τις ταχύτητες να ανεβαίνουν, οι αναρτήσεις δούλευαν εξαιρετικά, και η απορρόφηση ανωμαλιών, αλλά και η σταθερότητα της μοτοσυκλέτας, ήταν αισθητά αυξημένη σε σχέση με το παλαιότερο μοντέλο. Τόση, που ξαφνικά νιώσαμε ότι το παλαιότερο, ''χτύπαγε'' στις ανωμαλίες στο πίσω μέρος, λόγω μικρής διαδρομής αναρτήσεων. Η γεωμετρία της μοτοσυκλέτας δεν έχει αλλάξει, ωστόσο, νιώθεις πιο σωστή την κατανομή του βάρους, καλύτερη την αίσθηση στους χειρισμούς, περισσότερο ασφαλή την συμπεριφορά της σε κάθε είδους διαδρομή, καλύτερη επαφή με το έδαφος, λόγω των αναρτήσεων φυσικά, αλλά και του φαρδύτερου πίσω ελαστικού, (από 130/80 σε 150/70) που προσφέρει αυξημένη επιφάνεια τριβής. Κινηθήκαμε και γρήγορα, με την μοτοσυκλέτα να παραμένει σταθερή, στρίψαμε ευχάριστα, αναπτύξαμε και ταχύτητες των 140-150 χλμ, τα οποία είναι χιλιόμετρα που άνετα μπορεί να κινηθεί ένα Stone, δείχνοντας την εξαιρετική αναβάθμιση σε κινητήρα, αλλά και στήσιμο της μοτοσυκλέτας.Ένα 6αρι κιβώτιο ταχυτήτων με υποδειγματική λειτουργία, σφιχτό ακόμη λόγω άστρωτου κινητήρα, εξαιρετικά φρένα για βόλτα αν και μάλλον οριακά για υψηλές ταχύτητες, έλλειψη κραδασμών λόγω και των ελαστικών παρεμβυσμάτων στα μαρσπιέ, συνθέτουν μία άνετη ρετρό sport μοτοσυκλέτα.

Τέταρτη γενιά

66_V7_Stone_Centenario-web.jpgΗ νέα γενιά Moto Guzzi V7 προσπαθεί εμφανέστατα να διατηρήσει μια πετυχημένη συνταγή αναβαθμίζοντάς την τόσο στο υποχρεωτικό κομμάτι των προδιαγραφών, μιας και καλύπτει αυτές των Euro 5, όσο και σε ικανότητες.
Παραμένει άκρως αναγνωρίσιμη με την πρώτη ματιά και ξεκινά τη νέα της πορεία δυνατότερη, ομορφότερη, πιο μοντέρνα, διαθέτοντας το δικάναλο ABS της Continental και το MGCT (Moto Guzzi Traction Control) που ρυθμίζεται σε δύο στάθμες απόδοσης και μπορεί και να απενεργοποιηθεί κιόλας.

Με τον αετό στην μέση του προβολέα LED, σε ρόλο DRL, το σύστημα συνδεσιμότητας ΜΙΑ ως έξτρα αξεσουάρ, η Stone θα είναι ίσως η επιλογή ενός αγοραστικού κοινού ανάμεσα στα 35 - 45, που επιθυμούν χαρακτήρα και σύγχρονη αισθητική.
Για τους πιο φανατικούς αλλά και τους Guzzisti που εκτιμούν το κλασικό και επετειακό, η Centenario θα είναι το ιδανικό απόκτημα για τον εορτασμό των 100 ετών από την ίδρυση του εργοστασίου.
Σε κάθε περίπτωση, ο συνδυασμός Moto Guzzi V7 Stone / Centenario, με την ιταλική ύπαιθρο, εξελίχθηκε σε μία ονειρεμένα απολαυστική βόλτα.
Η τέταρτη γενιά V7, είναι ήδη εδώ, σύγχρονη και βολική, δείχνοντας ότι πολλές φορές το κλασικό, μπορεί να παραμείνει στην επικαιρότητα, με στοχευμένες αλλαγές.

AR4I3788-2-web.jpg

 Το νέο Moto Guzzi V7 βρίσκεται ήδη στην Piaggio Λυμπερόπουλος. Ενημερώσου για τους τρόπους με τους οποίους μπορείς να τα αποκτήσεις!

Προστασία αναβάτη:

Κράνος Airoh ST501 Frost, Jacket Dane Reykholt 02 , παντελόνι Dane Nyborg Air 00, γάντια Nordcode Speed, μπότες Forma Nero, από το ΜΟΤΟΜΑΡΚΕΤ

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
Κατασκευαστής Moto Guzzi 
Μοντέλο V7 Stone
Αντιπρόσωπος Piaggio Hellas AE 
Τιμή 9.680 ευρώ (Centenario)
Εγγύηση 2 χρόνια
   
Κινητήρας  
Τύπος Tετράχρονος, δικύλινδρος V, αερόψυκτος, 2βάλβιδος, ωστήρια 
Χωρητικότητα (cc) 853,4
Διάμετρος x διαδρομή (mm) 84X77
Συμπίεση (:1) Δ.Α. 
Τροφοδοσία Ψεκασμός
Χωρητικότητα λαδιού (lt) Δ.Α. 
Εκκίνηση  Μίζα
Μετάδοση Άξονας 
   
Πλαίσιο  
Τύπος Ατσάλινο σωληνωτό
Μήκος (mm) 2.165
Πλάτος-τιμόνι (mm) Δ.Α. 
Ύψος  (mm) 1.100
Μεταξόνιο (mm) 1.450
Γωνία κάστερ (°) 28
Ίχνος  (mm) 104
Ύψος σέλας (mm) 780
Απόσταση εδάφους  (mm) 157
Χωρητικότητα ρεζερβουάρ (lt) 21
Βάρος, άδειο (kg) 198
   
Αναρτήσεις  
Μπροστά Τηλεσκοπικό πιρούνι διαμέτρου 40mm / Διαδρομή 130mm
Πίσω Δύο αμορτισέρ / Διαδρομή 120mm
   
Τροχοί / Ελαστικά  
Εμπρός 100/90-18"
Πίσω 150/80-17"
   
Φρένα  
Μπροστά Δίσκος 320mm, τετραπίστονη brembo δαγκάνα, ABS  
Πίσω Δίσκος 260mm, διπίστονη πλευστή δαγκάνα 
   
Μέγιστη ιπποδύναμη (hp / rpm) 65/6.800
Μέγιστη ροπή (kg / rpm) 7,3/5.000
Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 23 Δεκεμβρίου 2021 12:19

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon