.
Κατηγορία Yamaha
Πέμπτη, 16 Απριλίου 2020 08:27

Test - Yamaha XSR 700 XTribute - Το νέο XT(ribute)!

Μία από τις ωραίες μέρες. Χαλαρή βόλτα στην πόλη, γρήγορη βόλτα στην εθνική, στρίψιμο στα όρια, οδήγηση στην άμμο, παιχνίδι σε χωματόδρομους. Διασκέδαση, μετακίνηση, απόλαυση. Ότι έκανε και το παλιό XT, αλλά με στυλ!

Του Τάκη Μανιάτη
Φωτογραφίες:Yamaha

Φόρος τιμής

Τέσσερα χρόνια μετά την πρώτη παρουσίαση του XSR700, η Yamaha δίνει στην αγορά την έκδοση X-Tribute, που... όλως τυχαίως, θυμίζει XT500. Tα χρώματα του XSR700 X-Tribute, είναι -τιμητικά- εμπνευσμένα από το ιστορικό thumper της Yamaha, όπως αυτό κυκλοφόρησε από το `76 έως το ΄81.

Ασημί ρεζερβουάρ με κόκκινη ρίγα και λογότυπο, λευκά φτεράκια στο ίδιο στυλ, παχιά ίσια σέλα με λουράκι συγκράτησης και αυξημένο ύψος κατά 30 χιλιοστά με λογότυπο στο πίσω τμήμα, εξάτμιση της Akrapovic τοποθετημένη ψηλά (extra), και χρυσαφί τροχούς. “Born to come back” αναφέρει η Yamaha ως σλόγκαν, κάτι που δεν απέχει από την πραγματικότητα, μιας και τα φωτιστικά σώματα και το κοντέρ, ταιριάζουν και αυτά στο στυλ ''εποχής'' που πρεσβεύει η νέα έκδοση της σειράς Sport Heritage.

yamaha sxr 700 xtribute apostoli 17

Η ηχηρή απάντηση της Yamaha σε ένα trend βασίστηκε σε μία εύκολη, προβλέψιμη, ελαφριά, διασκεδαστική μοτοσυκλέτα, την XSR700, στην οποία έγιναν οι απαραίτητες αλλαγές.

Το νέο Urban scrambler όπως είναι και επίσημα ο χαρακτηρισμός του μοντέλου, συνεχίζει μία τάση που ξεκίνησε το 1955 με το YD-B, με φαρδύτερο τιμόνι κατά 40 χιλιοστά και πιο όρθια οδήγηση από το απλό XSR. Τα μαρσπιέ του είναι νέα για off road οδήγηση αλλά με ελαστικά παρεμβύσματα, τα ελαστικά τα πασίγνωστα και εξαιρετικά Pirelli MT60RS, οι φυσούνες των καλαμιών, θυμίζουν αυτές του XT. Ταχύμετρο ασύμμετρο, σαν του XSR900, μαύρες μανέτες και γκριπ, προστατευτικά ψυγείου, τάπες πλαισίου από ανοδιωμένο αλουμίνιο, συνθέτουν ένα επιθετικό look.

Με αυτή την μοτοσυκλέτα βρεθήκαμε  στην εθνική οδό έξω από την παραδοσιακή Tortosa, στην Ταραγόνα της Καταλονίας, με κατεύθυνση το δέλτα του ποταμού Έβρος (ναι, έχει και αλλού ποτάμι με το όνομα ‘Εβρος!). Είχε προηγηθεί βόλτα στην πόλη σε χαλαρούς ρυθμούς, με την ψηλότερη θέση οδήγησης από το XSR700 και το φαρδύτερο τιμόνι να σχηματίζουν ιδανικές γωνίες για απροβλημάτιστη καθημερινή χρήση.

Ευκολία στην μετακίνηση

Άνεση σε πρώτο πλάνο, από την πρώτη στιγμή. Απ' όταν αφήσαμε πίσω μας τον πύργο Castillo de la Zuda και το ξενοδοχείο Parador που λειτουργεί πλέον εκεί, όπου και μέναμε. ''Ρε συ, ωραίο είναι αυτό'', ήταν τα πρώτα λόγια, μιας και μετά από λίγα μόλις μέτρα, το XSR700 XTribute άρχισε να μας κερδίζει.

Γλυκό, απαλό, ομαλό, άνετο, φιλικό, συστατικά απαραίτητα για μια μοτοσυκλέτα της κατηγορίας, τα οποία αποκαλύπτονται άμεσα στον οδηγό. Ο δικύλινδρος κινητήρας “γουργουρίζει” και η ροπή του από τις πολύ χαμηλές στροφές βοηθά σε μία αβίαστη μετακίνηση, ο δρόμος όμως μας οδηγά  σύντομα στην εθνική και σε γρήγορα ανοιχτά κομμάτια στους ισπανικούς καλοφτιαγμένους δρόμους, όποτε το στυλ της οδήγησης αλλάζει.

yamaha sxr 700 xtribute apostoli 23

Η έλλειψη προστασίας από τον αέρα δεν φάνηκε να μας απασχολεί σε αυτά τα λίγα χιλιόμετρα εθνικής οδού, που ήταν αρκετά όμως για να δούμε το κοντέρ να φλερτάρει με νούμερα κοντά στα 200 χλμ. / ώρα, και το XSR700 XTribute να παραμένει σταθερό υποδειγματικά. Μαλακό όπως είναι συνολικά, αλλά με ισχυρό πλαίσιο, συνδυάζει άριστα την σταθερότητα με την άνεση, και οι πρώτες ενδείξεις μας έδειχναν ότι θα καταφέρνει εξαιρετικά και σε επαρχιακό με λακκούβες (βλέπε ελληνική πραγματικότητα…).  

Παιχνίδι σε κάθε διαδρομή

Μικρές λακκούβες, οδόστρωμα που για Ισπανία δεν το λες καλό, και διαδρομή που καταλήγει στο Δέλτα του Έβρου (όχι στην Θράκη… θα ήταν πολύ μεγάλη βόλτα), στο Φυσικό Πάρκο που είναι ενταγμένο στις περιοχές Natura, συνεπώς, απαγορευόταν ρητά η οδήγηση στην άμμο που διατρέχει την παραλία ή στο πάρκο, εκτός από το τμήμα που την διασχίζει και είναι χαραγμένο - πατημένο ως δρόμος. Είχαμε άδεια να κινηθούμε μόνο σε αυτό το τμήμα, για τις ανάγκες της φωτογράφισης όπως κι έγινε, προκειμένου να αποφύγουμε διενέξεις με τις αρχές του κράτους.

Ακόμα και σε αυτή την στενή λωρίδα άμμου όμως, το παιχνίδι με τα χωμάτινα "μπακλαβαδωτά" ελαστικά της Pirelli, δεν άργησε να ξεκινήσει, με απόλυτα ελεγχόμενα drift στα 60 και 80 χλμ./ώρα.

yamaha sxr 700 xtribute apostoli 25

Δύναμη και διάρκεια στην απόδοση, ομαλότητα και κίνηση χωρίς φόβο, διεκπεραίωση της διαδρομής με χαρακτηριστική άνεση, όλα μέσα στον χαρακτήρα του νέου XSR700 XTribute.

Και μετά η συνέχεια σε “ελληνικές” λακκούβες και μεικτή διαδρομή, μέχρι το καφέ για το απαραίτητο διάλλειμα και την αναθεώρηση σχετικά με το “ποιόν” της μοτοσυκλέτας.

yamaha sxr 700 xtribute apostoli 22

Tι έχουμε εδώ λοιπόν; Ιδανικό look για καθημερινή μετακίνηση με στυλ και “σύνδεση” μιας θρυλικής εποχής με το σήμερα, στοχεύοντας τόσο στους παλιούς αναβάτες που χρησιμοποιούσαν XT500 αλλά και στους νέους αναβάτες, που έλκονται από τις ρετρό και νοσταλιγικές πινελιές, σε μια σύγχρονη κατά τα άλλα μοτοσυκλέτα.

Πρωταρχικός σκοπός βέβαια η ευκολία στην μετακίνηση, κάτι που μετά από τα πρώτα 100 χιλιόμετρα της συμβίωσης μας με το μοντέλα, το είχαμε δει και κατανοήσει πλήρως… για την ακρίβεια, χρειάστηκαν απλώς μερικά μέτρα στην σέλα της!

Εκδόσεις και αξεσουάρ

Η Yamaha έχει ετοιμάσει βέβαια μια μεγάλη λίστα με αξεσουάρ,  ξεχωρίσαμε αμέσως την έκδοση με την  μαύρη εξάτμιση τιτανίου της Akrapovic που “σκαρφαλώνει” ψηλά στην σέλα και στο πίσω φτερό, θυμίζοντας την διαδρομή της εξάτμισης XT500 του 1976. Υπάρχουν και πολλά άλλα έξτρα, για να τοποθετήσει κάποιος στην δική του XSR700 XTribute - ή και στην απλή XSR 700, αν κάποιος την έχει ήδη στην κατοχή του.

Αμορτισέρ της Ohlins, ελατήρια της Ohlins, προστατευτικά πλαισίου, number plates, προστατευτικά αλυσίδας, μεγαλύτερο πέλμα πλαϊνού stand για την άμμο, Pads για το ρεζερβουάρ, ρυθμιζόμενες μανέτες, αλλά και μαλακές πλαϊνές βαλίτσες, βάσεις για αυτές και σχάρες, διάφορα περιφερειακά από αλουμίνιο, όπως και ρουχισμό της Faster Sons, που αποτελείται από footers, t-shirts, καπελάκια, μπαλακλάβες, και άλλα.

yamaha sxr 700 xtribute apostoli 13

Επιστρέφουμε στην βόλτα, οδηγώντας σε μία απολαυστική ορεινή διαδρομή, στο προστατευόμενο πάρκο Parc Natural dels Ports, στο δρόμο προς την Alfara de Carles. Σκεφτείτε κάτι σαν την “δική μας” Πάρνηθα, πεντακάθαρη και προστατευμένη όμως, με απίστευτο κράτημα στις σφιχτές στροφές.  και.

Τα κάναμε όλα, στρίψαμε με τα μαρσπιέ του XSR700 XTribute να αγγίζουν την άσφαλτο συνεχώς, πιέσαμε στα φρένα και απολαύσαμε οδήγηση, με της Yamaha να μας επιφυλάσσει για το τέλος,  οδήγηση σε χωμάτινη διαδρομή, σκληρή, αλλά με πετραδάκι, αυτό που κάνει πολλούς να αλλάζουν χρώματα στο πρώτο γλίστρημα.

yamaha sxr 700 xtribute apostoli 4

Το σφιχτό πλαίσιο, οι μαλακές αναρτήσεις και τα εξαιρετικά Pirelli που πριν λίγο έδιναν ρέστα διατηρώντας την πρόσφυση σε οριακό πλάγιασμα στην άσφαλτο, απέδωσαν εξαιρετικά και στο χώμα. Αποτέλεσμα, να επιταχύνουμε έως τα 170χ.α.ω. (!!!) στον ανοιχτό χωματόδρομο, με την μοτοσυκλέτα να είναι υποδειγματικά σταθερή.

Ένα σύγχρονο ΧΤ για την Ελλάδα

yamaha sxr 700 xtribute apostoli 15

Στο υπόλοιπο χωμάτινο τμήμα, η νέα XSR700 XTribute απέδειξε ότι μπορεί να βολτάρει σε εξερευνητικό ρυθμό αξιοπρεπέστατα, χωρίς να χτυπάνε οι αναρτήσεις ή να νιώσουμε ότι χρειάζεται ειδικό χειρισμό.

Άνεση και εδώ, ευκολία και εδώ, απόλαυση και εδώ. Επιστρέφοντας προς το ξενοδοχείο, οδηγώντας μέσα στην πόλη με ήρεμους ρυθμούς, δεν αισθανθήκαμε σε καμία περίπτωση κουρασμένοι, αντιθέτως, νοιώθαμε την αναζωογονητική επίδραση μιας γεμάτης με οδηγικές συγκινήσεις βόλτας και χαιρόμασταν αυτάρεσκα τα βλέμματα του κόσμου προς την όμορφη μοτοσυκλέτα.

Ποιο είναι το συμπέρασμα; Τα κάνει όλα, με στυλ και γκάζι, οδηγική ποιότητα και ασφάλεια.

Μία μοτοσυκλέτα φτιαγμένη για Ελλάδα, έτοιμη να δείξει στους πάντες ότι ο φόρος τιμής στο XT, δεν είναι τυχαίος.

Έτσι, για να θυμούνται οι παλιοί, να μαθαίνουν οι νεότεροι!  Ένα “φρέσκο” δικύλινδρο XT, ένας φόρος τιμής σε μία μοτοσυκλέτα - γενάρχη κατηγοριών, γενάρχη αγώνων (Dakar) και γενάρχη αναβατών. Η συνέχεια, αναμένεται συναρπαστική!

Μοντέλο

Yamaha XSR 700 XTribute

Αντιπρόσωπος

MOTOΔΥΝΑΜΙΚΗ  

Τιμή (ευρώ)

8,990

Εγγύηση

2 χρόνια

Κινητήρας

 

Τύπος

Τετράχρονος, υγρόψυκτος, δικύλινδρος σε σειρά, 4βάλβιδος, 2ΕΕΚ

Κυβισμός (c.c.)

689

Διάμετρος x διαδρομή (mm)

80 Χ 68,6  

Συμπίεση (:1)

11.5:1

Τροφοδοσία

Ψεκασμός 

Σύστημα εξαγωγής

 2 σε 1

Λίπανση 

Αντλία λαδιού

Εκκίνηση 

Μίζα

Συμπλέκτης

Μηχανικός, υγρός πολύδισκος

Κιβώτιο

Μηχανικό 6 σχέσεων

Πλαίσιο

 

Τύπος

Ατσάλινο, περιμετρικό

Μήκος (mm)

2.075

Πλάτος (mm)

865

Ύψος  (mm)

1.120

Μεταξόνιο (mm)

1.405

Γωνία κάστερ (°)

24,5

Ίχνος (mm)

90 

Ύψος σέλας (mm)

845

Απόσταση εδάφους (mm)

140

Βάρος (kg) 

188

Ρεζερβουάρ / Ρεζέρβα lt)

14

Αναρτήσεις

 

Μπροστά

Συμβατικό τηλεσκοπικό πιρούνι 

Πίσω

Μονό αμορτισέρ, με μοχλικό

Φρένα

 

Μπροστά

2 Χ Δίσκος διαμέτρου 282mm / ABS 

Πίσω

Δίσκος διαμέτρου 245mm / ABS

Τροχοί

 

Μπροστά

120/70-17

Πίσω

180/55-17

Επιδόσεις

 

Ισχύς εργοστασίου (hp/rpm)

74,8 / 9.000 σ.α.λ

Ροπή στον τροχό (kg/rpm) 

6,9 / 6.500 σ.α.λ.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 30 Απριλίου 2020 09:07

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « TEST - Yamaha XSR 900
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon