.
Κατηγορία Voge
Δευτέρα, 23 Οκτωβρίου 2023 17:30

Test - Voge AC525X 2023

Απόδειξη συνεχούς ανόδου

Του Απόστολου Μιστιλόγλου

Φωτογραφίες: Τάκης Μανιάτης

H Voge ανεβάζει σταθερά το επίπεδο της, σε ποιότητα, φινίρισμα και συμπεριφορά και η σειρά των 525, είναι η μεγαλύτερη της εως τώρα. Το ACX είναι το νεότερο της Scrambler, με διαπιστευτήρια που πλέον δεν εκπλήσσουν, αλλά δημιουργούν ικανοποίηση.

Voge AC525X 2023 Τιμή: 5.945 ευρώ

Στην άνθηση της ρετρό-scrambler εμφανισιακής ταυτότητας των μοτοσυκλετών, που ζούμε τα τελευταία χρόνια, πάρα πολλοί κατασκευαστές θέλησαν κομμάτι της «πίτας», με αποτέλεσμα πολλές αντίστοιχες μοτοσυκλέτες στην αγορά. Όμως, η ποικιλία από τον... υπερκορεσμό δεν απέχουν και πολύ: δεν φτάνει να έχεις μόνο τις μοτοσυκλέτες στην διάθεση σου, αλλά και να είναι ποιοτικές ως οχήματα και όχι απλά ως αξεσουάρ... Η Voge, έχοντας αποδείξει ποικιλοτρόπως ότι είναι μια πολύ καλά προετοιμασμένη και διαβασμένη μάρκα, για την αγορά της Ευρώπης και όχι μόνο, δεν υποπίπτει στην παγίδα...

Με τον νέο, μεγαλύτερο σε κυβισμό κινητήρα της να σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας γκάμας, εδώ δοκιμάζουμε το νέο 525 ACX  ή AC525X, ανάλογα με την αγορά στην οποία διατίθεται. To νέο «Advanced Classic» μοντέλο της Voge, μπορεί να θεωρηθεί και ως το επόμενο σκαλοπάτι από την 500AC, που είχαμε δοκιμάσει και πέρσι, σε μία ακόμη πιο scrambler/εκτός δρόμου προσέγγιση.

Επίσκεψη στον αισθητικό!

Δεν είναι μόνο ο η υιοθέτηση ακτινωτών τροχών στο 525, ούτε και ο νέος κινητήρας με την πιο σκληροτράχηλη εμφάνιση, που καθορίζουν το παρουσιαστικό του, αλλά η μοτοσυκλέτα μοιάζει να πέρασε από ένα γερό makeover, ειδικά αν την κοιτάξεις δίπλα-δίπλα με την 500AC. Το 525 εμφανίζεται αισθητά πιο δυναμικό, πιο «ψηλό» στο μάτι και δίνει μια πιο ολοκληρωμένη scrambler εντύπωση, σε σχέση με το 500AC, που θα μπορούσες να το χαρακτηρίσεις και «πειραγμένο street». Το γεγονός ότι το μοντέλο διατίθεται μόνο σε μία απόχρωση, σώζουν οι λεπτομέρειες της απόχρωσης αυτής, καθώς το βασικό ανθρακί σπάει χάρη στις έντονες κίτρινες λεπτομέρειες. Τόσο έντονο είναι το επιλεγμένο κίτρινο, που κάνει μπαμ στο μάτι επιτόπου και σε «ξεγελά», κάνοντας σε να πιστέψεις ότι η μοτοσυκλέτα έχει περισσότερο χρώμα, από ότι στην πραγματικότητα. Άξια αναφοράς, βέβαια, είναι και η παρουσία του ματ μεταλλικού γκρίζου, στο εμπρός πιρούνι, στη στεφάνη του εμπρός προβολέα και στην εξάτμιση -η οποία φέρει ένα ιδιαίτερης σχεδίασης τελικό, τοποθετημένο ψηλά από την δεξιά πλευρά, σε μια γνήσια scrambler πινελιά.

Οι επεμβάσεις στο φινίρισμα, η ανύψωση του εμπρός μέρους από τον τροχό των 19 ιντσών, όπως και η χρήση ελαστικών τύπου παντός εδάφους -με το ανάλογο look- κάνουν το AC525X να φαίνεται πιο δυναμικό, πιο «αλήτικο» θα έλεγε κανείς, ακριβώς αυτό που ψάχνεις από μία τέτοια νεορετρό μοτοσυκλέτα. Χάρμα οφθαλμών οι, σε κοινή θέα, αυλοί της εξάτμισης σε ακατέργαστο μεταλλικό φινίρισμα που εξολοθρεύουν την... γκρίνια για τις «άσχημες εξατμίσεις» της εποχής του Euro 5, δίνοντας ακόμα έναν πόντο στο στυλιστικό κέντρο της Voge.

Εστιασμένο στην απόλαυση σου

Η εμπειρία μιας μοτοσυκλέτας οδηγείται κυρίως από τις αισθήσεις, όχι απαραίτητα από την λογική και είναι κάτι που, όχι απλά έχει σημειωθεί πολλάκις από εμάς, αλλά πλέον έχουν πάρει είδηση και οι κατασκευαστές, για τα καλά. Πως χτίζεις μια ξεχωριστή εμπειρία μοτοσυκλέτας; Αρχικά, από την ποιότητα κατασκευής, καθώς από εκεί ξεκινούν και εκεί καταλήγουν όλα. Με μία μικρή εξαίρεση κάποιους τριγμούς συντονισμών που προσέξαμε σε υψηλές στροφές, ποιοτικά το AC525X βρίσκεται πολύ ψηλά -χωρίς να... ακριβαίνει ανεπιθύμητα, μπορεί να κοιτάξει στα ίσια τις ανάλογες μοτοσυκλέτες της κατηγορίας της. Παράλληλα, επιδεικνύει ότι η Voge μπορεί να ανέβει ακόμα περισσότερο στο κομμάτι της ποιότητας, όσο εδραιώνεται σαν κατασκευαστής στην δύσκολη αγορά της Ευρώπης, και έτσι πρέπει να γίνει.

Η πρώτη επαφή με την θέση οδήγησης, μαρτυρά μία καλά εκτελεσμένη συνταγή στην εργονομία. Η σέλα αφήνει καλή εντύπωση άνεσης, κάτι που επιβεβαιώσαμε και σε μεγάλης διάρκειας εκδρομή που κάναμε, όσο είχαμε το μοντέλο στα χέρια μας. Αναβάτης και συνεπιβάτης, έχουν να κάνουν με μέτριας σκληρότητας γέμισμα, που δεν προβληματίζει. Το φαρδύ τιμόνι καμπυλώνει έντονα προς τα επάνω και κλίνει ελαφρώς προς τα εμπρός, αλλά ο αναβάτης κάθεται πρακτικά όρθιος στην μοτοσυκλέτα.

Αναλογικά όργανα... δεν έχει το πρόγραμμα, με μία TFT οθόνη να παίρνει τον ρόλο του πίνακα. Στα ενδότερα των μενού, δε, η Voge έχει και μια επιλογή που θυμίζει κάπως... BMW, με μια «επισκόπηση» όλης της μοτοσυκλέτας και ανάλογων δεδομένων (βάλτε και στην εξίσωση, μεταξύ σοβαρού και αστείου, το ότι και οι διακόπτες θυμίζουν κάτι από τα scrambler της γερμανικής εταιρείας...). Οι ενδείξεις, περιλαμβάνουν και πίεση ελαστικών στην οθόνη. Οι μανέτες είναι αμφότερες ρυθμιζόμενες, ενώ το κοντό ζελατινάκι πάνω από τον  προβολέα είναι μάλλον αισθητική προσθήκη, αφού δεν προσθέτει ιδιαίτερα στην -ανύπαρκτη- ανεμοκάλυψη. Τέλος, το 525 προσφέρει και παροχές ρεύματος, 12V και USB.

Το παίρνεις για να περνάς καλά, παντού

Η βασικότερη αρετή του AC525X είναι η πολυχρηστικότητα, σε βαθμό που δεν αποκλείει κανένα πεδίο χρήσης -εντάξει, με κάποιους αστερίσκους που θα εξετάσουμε παρακάτω. Ξεκινώντας από τον νέο κινητήρα των 494 πραγματικών κυβικών (και όχι 525, προς αποφυγή παρεξηγήσεων), δεν έχουμε αύξηση της ισχύος ούτε και της μέγιστης ροπής, αλλά έχουμε έναν εντελώς νέο κινητήρα, που συμμορφώνεται με τις προδιαγραφές ρύπων Euro 5, χωρίς να χάνει σε άλογα, αλλά βελτιώνοντας την ροπή του σε όλο το φάσμα. Στο δυναμόμετρο του Power House, βεβαιώσαμε τα 43,6 εξ αυτών στον πίσω τροχό (!), μια πολύ καλή επίδοση που καταδεικνύει απώλεια ισχύος κάτω του 10% στην μετάδοση! Φυσικά, αυτό σημαίνει και όφελος στην κατανάλωση...

Στο πεδίο της πολης, η ελαστικότητα του δικύλινδρου μοτέρ σε κερδίζει, κάνοντας σε να αγνοήσεις μια σχετική έλλειψη fun-to-ride τουλάχιστον από αυτό τον παράγοντα – απόλυτη γραμμικότητα και ήπια λειτουργία μοτέρ, αφού. Όμως, αυτό είναι κάτι που δεν σε χαλά καθόλου σε μία καθημερινής χρήσης μοτοσυκλέτα, αφού προσθέτει στην όλη ευχρηστία του συνόλου και δεν σε κουράζει, ζητώντας σου εγρήγορση. Στην κατανάλωση, τα δεδομένα είναι επίσης πολύ ευχάριστα, με την μετρήσιμη τιμή σε μέσο κύκλο να ανέρχεται στα 4,8 λίτρα ανά 100 χιλιόμετρα, περίπου.  Το βράδυ, τα LED φώτα καλύπτουν τα απαιτούμενα, σε ένταση και εύρος δέσμης.

Σε στατικές μανούβρες, το AC525X έχει μια αίσθηση βάρους ψηλά που θέλει μία κάποια συνήθεια, όμως εν κινήσει δεν είναι κάτι που προβληματίζει. Τουναντίον, ο αναβάτης έχειι πάντα την αίσθηση ελέγχου που χρειάζεται, κάτι που η μοτοσυκλέτα προσφέρει απλόχερα. Ούτε πολύ σβέλτη σε επίπεδο sportsbike, ούτε ράθυμη και νωχελική, η ανταπόκριση της AC525X στο τιμόνι βρίσκεται στο ιδανικό ενδιάμεσο επίπεδο.

Η ποιότητα κύλισης της μοτοσυκλέτας είναι υψηλή, ενώ η άνεση από τις αναρτήσεις σε απόλυτα αποδεκτά επίπεδα, με το αμορτισέρ αρκετά πιο μαλακό από το πιρούνι στις αρχικές ρυθμίσεις του. Χαράς ευαγγέλια για την πόλη και τις ατελείωτες οδηγικές κακοτεχνίες, όσο και για το ταξίδι στον ανοικτό δρόμο, όπου το AC525X μπορεί να φτάσει μια τελική στα 178 χλμ/ώρα. Το μοντέλο μπορεί να γίνει απολαυστικό στον επαρχιακό, με τα καλά ελαστικά του αλλά και την προσεγμένη γεωμετρία, να φέρνουν προβλέψιμη συμπεριφορά υπό κλίση. Εννοείται ότι δεν έχουμε να κάνουμε με sportbike, άρα και απαιτήσεις για ακραίο στρίψιμο παντού και αυτό το βλέπεις από τις «προειδοποιήσεις» που θα σου στείλουν οι αναρτήσεις της KYB. Εύσημα αξίζουν στο σύστημα φρένων της Nissin, εμπρός και πίσω. Παρά το ότι οι εμπρός δαγκάνες είναι διπίστονες και μη ακτινικές, τα φρένα δεν θα σε κρεμάσουν πουθενά, ακόμα και σε πάτημα πανικού -ικανοποιώντας παράλληλα και σε αίσθηση.  

Χωματάκι, θα κάνουμε; Εδώ έρχεται ουσιαστικά ο μόνος «αστερίσκος» μας, για το AC525X. Ότι θα μπεις στα μονοπάτια, θα μπεις, απλώς θα διαπιστώσεις γρήγορα ότι η έμφαση των αναρτήσεων στην χρήση δρόμου, έχει συνέπειες εκτός αυτού, με πρώτη ένδειξη το πολύ μαλακό αμορτισέρ, που γίνεται νευρικό στο χώμα. Όσο δεν το ταλαιπωρείς ζητώντας του τα... ανείπωτα, διελεύσεις από εύκολα κομμάτια και πρόσβαση σε κρυμμένες παραλίες/ «καβάτζες» με θέα, είναι στο πρόγραμμα. Και αυτά, τα αναφέρουμε ως αστερίσκο διότι δεν σου χαλούν την εμπειρία σου με το 525 γενικά: διότι γνωρίζεις ότι δεν είναι μια μοτοσυκλέτα με στόχο το χώμα, αλλά κατά 90% για το δρόμο, με μία πιο «αγριεμένη» εμφάνιση.

Σχέση αξίας-τιμής που βγάζει μάτι

Εδώ το AC525X σχεδόν δεν έχει αντίπαλο, για άλλη μία φορά η Voge χτυπά πολύ δυνατά στο σημείο που η μοτοσυκλέτα «πονάει», σύμφωνα με πολλούς, τα τελευταία 5-10 χρόνια. Με την τιμή του στα 5.945 ευρώ (χαμηλότερη ακόμη και από του 500AC!), μιλάμε για μια μοτοσυκλέτα σε τιμή scooter 300 κυβικών. Την ζυγαριά ισορροπεί, βεβαίως, το γεγονός ότι σε επίπεδο εξοπλισμού, το AC525X είναι σχετικά «σπαρτιατικό», εστιάζοντας στον οδηγικό χαρακτήρα -και εκεί πετυχαίνει διάνα. Μόνο μπράβο αξίζουν στην Voge για μία ακόμα φορά, που πέτυχε την δημιουργία μιας μοτοσυκλέτας που κερδίζει την προσοχή σου, σε πρώτο επίπεδο, και τον σεβασμό σου σε όλα τα άλλα. Η AC525X είναι, τελικά, μια πανέμορφη και ευχάριστη στην χρήση scrambler, για όσους η χρηστικότητα σε συνδυασμό με το στυλ, είναι τα βασικά ζητούμενα από μία μοτοσυκλέτα. 

 

Εξοπλισμός αναβάτη 

Κράνος: MT Thunder 3 SV Jet Silton B2

Μπουφάν: Nordcode Pantera 

Γάντια: Nordcode X-2

Μποτάκια: Eleveit Town WP

 

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής / Μοντέλο Voge AC525X
Αντιπρόσωπος Mototrend S.A. 
Τιμή (€) 5.945
Εγγύηση 2 χρόνια
   
Κινητήρας  
Τύπος 4Τ, 2Κ, Υ/Ψ, 2ΕΕΚ, 8 βαλβίδες
Κυβισμός (cc) 494
Διάμετρος x Διαδρομή (mm x mm) 68x68
Συμπίεση 11.5
Τροφοδοσία  Ψεκασμός
Εκκίνηση  Μίζα
Συμπλέκτης  Υγρός πολύδισκος, χειροκίνητος με μηχανικό έλεγχο, ολίσθησης-υποβοήθησης
Μετάδοση Χειροκίνητη 6 σχέσεων
   
Πλαίσιο  
Τύπος   Ατσάλινο, με αφαιρούμενο υποπλαίσιο
Κάστερ (°)  Δ/Α
Ίχνος (mm) Δ/Α
Μεταξόνιο (mm) 1.450
Ύψος σέλας (mm) 820
Μήκος (mm) 2.150
Πλάτος (mm) 820
Ύψος (mm) 1.230
Απόσταση εδάφους (mm) Δ/Α
Βάρος (kg)   185
Ρεζερβουάρ (lt)  19
   
Αναρτήσεις  
Μπροστά USD Πιρούνι KYB, διαμέτρου 41mm
Πίσω  Μονό αμορτισέρ KYB με μοχλικό, ρυθμιζόμενη προφόρτιση ελατηρίου
   
Ελαστικά  
Μπροστά 110/80-19"
Πίσω  150/70-17" 
   
Φρένα  
Μπροστά 2 δίσκοι 300 χιλιοστών, 2πίστονες δαγκάνες Nissin, ABS
Πίσω Δίσκος 220 χιλιοστών, δαγκάνα ενός εμβόλου, ABS
   
Εξοπλισμός Full LED φώτα με DRL, οθόνη TFT 7 ιντσών, συνδεσιμότητα με κινητό τηλέφωνο, υπολογιστής ταξιδιού, θύρα παροχής ρεύματος USB-12V, μπροστινή ποδιά κινητήρα, μικρή ζελατίνα οθόνης, ρυθμιζόμενες μανέτες 
Επιδόσεις  
Ισχύς εργοστασίου (hp/rpm)  47,6/8.500
Ροπή εργοστασίου (kgm/rpm)  4,5/7.000
Ισχύς δυναμομέτρησης (ίπποι) 43,6
Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Απόστολος Μιστιλόγλου

Γεννήθηκε το 1989 και από νωρίς κατάλαβε ότι τον ελκύει κάθε τι μηχανικό και μηχανοκίνητο. Σπούδασε Τεχνολόγος Αεροσκαφών στο Τ.Ε.Ι. Χαλκίδας, ενώ στο ενδιάμεσο γνώρισε και αγάπησε τις μοτοσυκλέτες, την οδήγηση, την συγγραφή κειμένων και την DIY συντήρηση οχημάτων.

Μετά από μια σύντομη περίοδο δημόσιας κειμενογραφίας και πειραματισμού στην θεματολογία της μοτοσυκλέτας, ξεκίνησε να ασκεί την ιδιότητα του δημοσιογράφου, συντάκτη και δοκιμαστή, το 2016. Παράλληλα, έχει αποκτήσει πιστοποιητικό 3ου επιπέδου στην Ασφαλή Οδήγηση Μοτοσυκλέτας.

Στον ελεύθερο του χρόνο ασχολείται με την μουσική, την μελέτη της θεωρίας των δίτροχων και το διάβασμα, ενώ (πολύ) μακροπρόθεσμο όνειρο του είναι να έχει οδηγήσει οτιδήποτε έχει τιμόνι και κινητήρα.

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 23 Οκτωβρίου 2023 17:35

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Video Test Ride - Voge 525 ACX »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon