.
Κατηγορία Triumph
Παρασκευή, 18 Μαρτίου 2016 13:16

Test - Triumph Street Twin 2016

 

Cheap Thrills!

 

Του Αλέξη Γλυνιαδάκη
 
Η Triumph Street Twin είναι η προσπάθεια της Triumph να φέρει ένα μέρος από το αγοραστικό κοινό των Bonneville σε πιο γρήγορα μονοπάτια, στις παραδοσιακές αξίες του Ευρωπαϊκού μοτοσυκλετισμού. Εκεί που οι μοτοσυκλέτες ακουμπούν μαρσπιέ κάτω, στρίβουν και φρενάρουν χωρίς άγχος και προσπάθεια. Η Street Twin επιτυγχάνει ακριβώς αυτό, σε μια τιμή αρκετά κάτω από τα 10 χιλιάδες ευρώ. Cheap Thrills που θα έλεγαν και οι Βρετανοί.

Σε λευκό χαρτί


Η Triumph Bonneville που κυκλοφορεί εδώ και δεκαπέντε χρόνια και αποτελεί τον πρόγονο της Street Twin, είναι ουσιαστικά ό,τι πιο ρετρό και αυθεντικό μπορούσε να αγοράσει κάποιος χωρίς να εμπλακεί σε restoring, πλατίνες και σπάνια ανταλλακτικά με μυστήριους τρόπους λειτουργίας.
Η εμφάνιση, το όνομα και ο θρύλος που την ακολουθεί, έφερε πολύ κόσμο στις μοτοσυκλέτες αυτού του τύπου, προσφέροντας ταυτόχρονα επιδόσεις και οδική συμπεριφορά που κρατούσαν τους αγοραστές απόλυτα ευχαριστημένους για την κατηγορία.

Πολλοί από αυτούς, εκμεταλλευόμενοι το γεγονός ότι η μοτοσυκλέτα είναι άθραυστη και το στυλ της είναι διαχρονικό, την κράτησαν για χρόνια.
Όταν κρατήσεις μια μοτοσυκλέτα για χρόνια, αρχίζουν και έρχονται περίεργες ιδέες στο μυαλό.
Έτσι ξεκινούν τα πειράγματα, οι μετατροπές σε πλαίσια και κινητήρες και κάποια στιγμή μερικές Bonneville μετατράπηκαν σε μοτοσυκλέτες με απόλυτα μοντέρνα περιφερειακά, στο κυνήγι της σπορ οδήγησης.

Το εργοστάσιο το σημείωσε αυτό, οπότε το επόμενο βήμα ήταν η μετεξέλιξη προς αυτήν την κατεύθυνση, με το νέο όνομα Street Twin που προστέθηκε στην γκάμα των Bonneville.
Η εξέλιξη αυτή, μαζί με τους μεγαλύτερους κινητήρες που ήδη παρουσιάστηκαν για την οικογένεια, δείχνει την προσοχή που δέχονται από το εργοστάσιο πλέον οι Bonneville, κάτι απόλυτα δικαιολογημένο αν λάβουμε υπόψη μας την εμπορική επιτυχία της κατηγορίας retro σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η προσοχή αυτή φαίνεται αμέσως από την ανάγνωση των χαρακτηριστικών της Street Twin, όπου η πρώτη εντύπωση είναι ότι πρόκειται για κατασκευή από λευκό χαρτί.
Νέος σκελετός και νέος κινητήρας σημαίνει κάτι απόλυτα καινούριο, ανεξάρτητα από το πόσο ίδιο δείχνει σε σχέση με την προκάτοχο.
Ο κινητήρας έχει υγρόψυξη και νέα κάρτερ, άλλο κυβισμό και έλεγχο ride by wire με traction control για όσους αμφιβάλλουν.

Μείωση ιπποδύναμης


Η προσέγγιση της Triumph όμως στη νέα κατασκευή, έχει μια παραξενιά:
Είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε αναβάθμιση ενός μοντέλου σε πιο σπορ, με τέτοια εμφανή υποβάθμιση της μέγιστης ιπποδύναμής του.
Η προσπάθεια να δημιουργηθεί μια απόλυτα ευθύγραμμη καμπύλη ιπποδύναμης και ταυτόχρονα η ισχυροποίηση της ροπής από το ρελαντί και πάνω, σε συνδυασμό με την ανάγκη κάλυψης των απαιτήσεων της Euro 4, έφερε τη μέτρηση της ιπποδύναμης στους 55 ίππους, 12 κάτω από τους 67 του περσινού Bonneville.

Κοιτώντας από την οπτική γωνία του εργοστασίου, η Triumph είχε δύο λόγους για να το κάνει αυτό.
Ο πρώτος είναι ότι ο Ευρωπαϊκός, Αμερικάνικος και Ιαπωνικός ανταγωνισμός στη ρετρό κατηγορία έχουν απομακρύνει τελείως τη συζήτηση από την ιπποδύναμη, προβάλλοντας μόνο χαρακτήρα, αίσθηση και ροπή.

Ο δεύτερος λόγος λέγεται Bonneville 1200 που θα προσφέρει την ιπποδύναμη σε όσους τη χρειάζονται. Ίσως και περισσότερη από όση χρειάζονται.
Οπότε, τα 900 ολόκληρα κυβικά της νέας Street Twin σε λίγο καιρό θα είναι η entry level μοτοσυκλέτα για την οικογένεια Bonneville.
Έτσι, αυτό που έμενε για να ολοκληρωθεί η entry level μεταμόρφωση της μοτοσυκλέτας ήταν - τι άλλο; - η προσεκτική τιμολογιακή της τοποθέτηση ανάμεσα στον εσωτερικό και εξωτερικό ανταγωνισμό.

Στα 9.290 ευρώ λοιπόν, ο στόχος της Street Twin είναι να αποτελέσει τη φθηνή, ποιοτική λύση που θα φέρει τον αγοραστή στην οικογένεια της Triumph, φθηνότερα από άλλες μάρκες και με ένα ολοκαίνουριο μοντέλο που προσφέρει επιπλέον την τελευταία λέξη στην ενεργητική ασφάλεια.
Πάμε να δούμε λοιπόν πόσο εύκολη είναι η αποστολή της και πόσο ικανή είναι για κάτι τέτοιο.

Πλήρης εξοπλισμός


Η πρώτη εντύπωση για κάποιον που πλησιάζει τη Street Twin είναι σα να βλέπει την παλιά tου φίλη μετά από εκτεταμένο lifting.
Ξέρει ότι είναι αυτή, αλλά πάλι υπάρχουν τόσα πράγματα που δε μοιάζουν με αυτήν.
Και πρώτα - πρώτα τα χρώματα, γκρι και κόκκινο πάνω από τον κατάμαυρο ματ κινητήρα δε μοιάζουν καθόλου με τις μονόχρωμες μοτοσυκλέτες που είχαμε συνηθίσει.

Επιθετική στάση με ανασηκωμένο το πίσω μέρος, κόκκινο σιρίτι στα στεφάνια των τροχών και σατέν κατεργασία στους σιγαστήρες που πλέον μοιάζουν με μοντέρνα έκδοση των pea-shooter του 70, πείθουν ότι η Street Twin θέλει να δείχνει διαφορετική, πιο επιθετική και πιο νεανική.
Στο μοντέλο αυτό συμβαίνει και κάτι άλλο: Ενώ στις προηγούμενες Bonneville ο 18ρης τροχός εμπρός φαινόταν λίγο παράταιρος και χρειαζόταν ο 19ρης της T-100 για να φαίνονται σωστές, στη Street Twin ο 18ρης τροχός που φοράει είναι οπτικά ακριβώς αυτό που χρειάζεται.

Το πιρούνι έχει φυσούνες, χωρίς όμως αυτό να χαλάει ούτε στο ελάχιστο το νεανικό της στυλ.
To ψυγείο του υδρόψυκτου πλέον κινητήρα είναι όσο διακριτικό γίνεται, τοποθετημένο μπροστά από τους κάθετους σωλήνες του λαιμού.
Η τάπα του όμορφου ντεπόζιτου είναι βιδωτή και κλειδώνει.
Η σέλα μοιάζει σαν αυτοσχέδια, με ένα κομμάτι δέρματος να καλύπτει τα κάθετα σιρίτια της.

Η βάση του προβολέα και το κοντέρ είναι απόλυτα μοντέρνα, συντείνοντας σε μια εμφάνιση techno-retro.
Το δε κοντέρ έχει περισσότερες πληροφορίες από όσες αναμένει κάποιος: Ολικός και 2 μερικοί χιλιομετρητές, κατανάλωση μέση και στιγμιαία, αυτονομία σε χιλιόμετρα, ρολόι, ένδειξη traction control (ttc), ένδειξη ταχυτήτων και δείκτης βενζίνης. Λείπει το στροφόμετρο, αλλά μόλις κάποιος οδηγήσει τη μοτοσυκλέτα, θα καταλάβει ότι δε θα του χρειαστεί ιδιαίτερα.

Ευκίνητη και sport


Η εναλλαγή ενδείξεων γίνεται από ένα εξαιρετικά εργονομικό χορταστικό κουμπί στον αριστερό διακόπτη, που μπορεί επίσης να θέσει εκτός λειτουργίας το ttc αν επιθυμεί ο αναβάτης.
Ένα άλλο κουμπί, στη θέση που βρίσκεται κανονικά το σινιάλο, αναλαμβάνει την αλλαγή δέσμης του προβολέα.
Τον εξοπλισμό της Street Twin συμπληρώνει μια πρίζα USB κάτω από τη σέλα για τις ανάγκες φόρτισης του τηλεφώνου του αναβάτη.
Ανεβαίνουμε λοιπόν στην πολύ χαμηλή σέλα που έχει καλή σκληρότητα, γυρνάμε το κλειδί στον κεντρικό διακόπτη (με immobilizer), πατάμε τη μαλακή μανέτα του υποβοηθούμενου συμπλέκτη και ακουμπάμε το κουμπί της μίζας που είναι ενιαίο με το kill switch.

Ο κινητήρας ξυπνά με έναν ήχο σχετικά χαμηλής έντασης και είναι απευθείας έτοιμος για χρήση, είτε κρύος είτε ζεστός.
Κλικ στο θετικό κιβώτιο ταχυτήτων και φύγαμε.
Ελάχιστη ενόχληση από ένα μικρό κόμπιασμα 100 στροφές πάνω από το ρελαντί, που συνηθίζεται από την πρώτη μέρα.
Η Street Twin είναι πιο ευκίνητη και πιο σπιρτόζα από την T100 στην κίνηση της πόλης, για δύο λόγους.
Ο πρώτος είναι το πιο ευκίνητο πλαίσιο με μικρότερη κάστερ και πιο σπορ διαστάσεις.

Ο δεύτερος είναι τα χαρακτηριστικά του κινητήρα που επιτρέπουν χαμηλότερες στροφές για την επιτάχυνση που ζητάει ο αναβάτης.
8 χιλιογραμμόμετρα στις 3200 στροφές είναι μεγάλο νούμερο για τέτοιο κινητήρα.
Αυτό σημαίνει ότι μπορείς να κινείσαι με ρυθμό βόλτας και αν χρειαστείς δύναμη-επιτάχυνση, αυτή είναι διαθέσιμη άμεσα.
Όπως κι αν είναι ο δρόμος από κάτω σου, το ttc φροντίζει για την πρόσφυση του πίσω τροχού.

Εδώ να πούμε ότι το ttc δε ρυθμίζεται και επομένως η λειτουργία του δεν θα ταιριάξει απόλυτα στον τρόπο οδήγησης όλων.
Ειδικά στο βρεγμένο, υπάρχουν φάσεις που θα επιτρέψει το λίγο παραπάνω γλίστρημα που ανεβάζει καρδιακούς παλμούς, πριν επέμβει.

Μαχητής της πόλης


Μιλάμε όμως για μια basic μοτοσυκλέτα στην περιοχή των 9.000 ευρώ και υπό αυτό το πρίσμα, το ttc είναι μια καλοδεχούμενη πολυτέλεια που θα ανεβάσει τη μέση ωριαία ταχύτητα κίνησης κατά πολύ.

Πράγματι, οπλισμένος με τη βεβαιότητα ότι η μοτοσυκλέτα δε θα τον ρίξει κάτω ούτε από γκάζι ούτε από φρένο (abs), ένας οδηγός που εκμεταλλεύεται τις ικανότητες της Street Twin, θα προκαλέσει... προβλήματα ταυτότητας σε αναβάτες supersport μοτοσυκλετών που παλεύουν με την πρόσφυση σε κάθε άνοιγμα του γκαζιού και κάθε πάτημα της δεξιάς μανέτας.
Σε συνδυασμό με τη σιλουέτα της που χώνεται σε κάθε κενό και με ένα κόψιμο τιμονιού που κρίνεται υπεραρκετό, η μάχη της πόλης είναι κομμένη και ραμμένη στα μέτρα της λεπτής Triumph.
Και ο ήχος των εξατμίσεων που ακουγόταν ελάχιστα στο ρελαντί, στην κίνηση και στις στροφές που λειτουργεί πραγματικά, ακούγεται πολύ πιο εθιστικός.

Εκτός πόλης, τα πράγματα αλλάζουν ελαφρά. Εκεί, η έλλειψη ιπποδύναμης φαίνεται στις υψηλότερες ταχύτητες, σταματώντας το κοντέρ ελάχιστα πριν τα 180 χαω τελικής, που όμως έρχεται σχετικά γρήγορα με τη βοήθεια της σωστής κλιμάκωσης του πεντατάχυτου κιβωτίου ταχυτήτων.
Έτσι κι αλλιώς, τέτοιες ταχύτητες πάνω σε μια γυμνή μοτοσυκλέτα δεν κρατιούνται για πάνω από λεπτό, οπότε η ενόχληση είναι μικρή, αν εξαιρέσουμε τον παράγοντα πώλησης μούρης στην καφετέρια.

Η μοτοσυκλέτα συνεχίζει όμως να διαθέτει αυτήν την τσιμεντένια σταθερότητα στις υψηλές ταχύτητες που πλέον έχει γίνει σπάνια, θυσία στο λίγο πιο γρήγορο “turn-in” που αναζητούν με μανία οι κατασκευαστές.
Προσοχή: Όταν μιλάμε για σταθερότητα στο Street Twin, δεν εννοούμε τη σταθερότητα τύπου “αν δεν πειράξεις το τιμόνι δε θα κουνήσει” που συνηθίσαμε να εννοούμε.

Εξαιρετική λειτουργία


Στο Street Twin, όπως και στα Bonneville παλαιότερα, όταν λέμε σταθερότητα εννοούμε “ακόμα και αν αφήσεις τα χέρια από το τιμόνι και κάποιος ρίξει σφαλιάρα στο γκριπ σου, η μοτοσυκλέτα θα αποσβέσει το χτύπημα με ταχύτητα σταμπιλιζατέρ”.
Ακόμα και στην τελική της.
Και όχι, τα γεωμετρικά της χαρακτηριστικά δεν την κάνουν καθόλου δυσκίνητη στις χαμηλές ταχύτητες. Απλά πιο ήρεμη στις ψηλές.

Τι έμεινε;
Η συμπεριφορά σε φιδίσιους δρόμους.
Εκεί, η μοτοσυκλέτα οδηγείται είτε με τον παλιό αρχοντικό τρόπο με απαλές γραμμές και χαλαρό φρένο και γκάζι, είτε με πιο μοντέρνο τρόπο και απότομες κινήσεις, έχοντας ένα ζευγάρι εξαιρετικά λάστιχα και σφιχτές αποσβέσεις προς βοήθεια των κινήσεων του αναβάτη.
Και αν κάνετε κάτι λάθος, είπαμε. Προς αποκατάσταση της ισορροπίας θα σπεύσουν τα TTC και ABS.

Μόνος περιορισμός τα μαρσπιέ που θα βρουν πριν η μοτοσυκλέτα φτάσει στα όριά της, προσφέροντας έτσι την επιπλέον ικανοποίηση του ξυσίματος στον αναβάτη της σχετικά εύκολα και χωρίς πολύ άγχος.
Για την απόλυτη ισχύ των φρένων δεν είχαμε ξεκάθαρη άποψη, μιας και όταν η μοτοσυκλέτα ήρθε στα χέρια μας, τα τακάκια της έδειχναν ότι πέρασαν κύκλους υπερθέρμανσης κατά το στρώσιμο, κάτι που τα εμπόδισε να λειτουργήσουν απόλυτα σωστά και προκάλεσε θόρυβο στη λειτουργία τους. Ακόμα κι έτσι όμως, φαινόταν ότι το υπόλοιπο σύστημα πέδησης είχε σωστή αναλογία τρόμπας-δαγκάνας, με απόλυτα γραμμική δύναμη πέδησης και διακριτικότατο abs που ερχόταν και έφευγε σχεδόν χωρίς ενόχληση του αναβάτη. Εξαιρετικά καλή λειτουργία.

Συνολικά, η ενεργητική ασφάλεια της Street Twin βρίσκεται σε εξαιρετικά υψηλό επίπεδο, αφαιρώντας πολλές αγχωτικές παραμέτρους από την οδήγηση και επιτρέποντας στον αναβάτη να εκφράσει επιθυμίες και όχι να συμβιβάσει καταστάσεις κατά την οδήγηση.
Και αυτό από μια μοτοσυκλέτα με τέτοια τιμή, είναι έκπληξη.

Έκπληξη αποτέλεσε και η κατανάλωση της μικρής Street Twin.
Ο συνδυασμός της ροπής και της έμφασης στα φτωχά μίγματα του εντελώς νέου Euro 4 κινητήρα, έφερε πραγματικές καταναλώσεις της τάξης των 5,1 λίτρων στα 100 χλμ σε κανονική οδήγηση πόλης και 5,4 σε γρήγορη οδήγηση. Αυτό είναι σχεδόν ένα λίτρο λιγότερο από ένα κλασικό μονοκύλινδρο 650 κυβικών της περασμένης δεκαετίας, για όποιον δε θυμάται.

Entry level retro

Η Triumph εμπλουτίζει τη γκάμα της με μια entry-level σπορ εκδοχή της ρετρό σειράς της.
Η Street Twin έχει αρκετά σβέλτη γεωμετρία σε συνδυασμό με ακλόνητη σταθερότητα, εξαιρετικά χαρακτηριστικά ενεργητικής ασφάλειας, ηλεκτρονικά που ταιριάζουν σε ακριβότερες μοτοσυκλέτες και περιφερειακά πρώτης ποιότητας.

Η αισθητική της είναι ένα βήμα εμπρός από τα παλαιότερα Bonneville, με τον κινητήρα – έργο τέχνης σε πρώτο πλάνο.
Υπόσχεται σβέλτη μετακίνηση, για αναβάτες όλων των αναστημάτων με απόλυτα επιτυχημένο στυλ και κορυφαία οικονομία.
Πάνω από όλα, η τιμή απόκτησής της υπόσχεται πολλούς αναβάτες στο δρόμο, που θα έχουν κάνει το πρώτο βήμα εισόδου σε μια σειρά εξαιρετικών δικύλινδρων μοτοσυκλετών.
Γιατί, μην ξεχνάμε: Μετά τη Street Twin, υπάρχουν και οι 1200 πλέον!

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής Triumph Motorcycles
Μοντέλο Street Twin
Αντιπρόσωπος ΗΛΙΟΦΙΛ Α.Ε.
Τιμή βασικής έκδοσης 9.290 euro
Τιμή έκδοσης δοκιμής 9.290 euro
Εγγύηση 2 χρόνια
   
Κινητήρας  
Τύπος Τετράχρονος, δικύλινδρος σε σειρα, 1 εκκεντροφόρος επικεφαλής, 4 βαλβίδες / κύλινδρο, υγρόψυκτος
Κυβισμός (c.c.) 900
Διάμετρος x Διαδρομή (mm) 84,6 Χ 80
Συμπίεση (:1)  10.5
Τροφοδοσία  Ηλεκτρονικά ελεγχόμενος ψεκασμός με ride by wire
Σύστημα εξαγωγής  2 σε 2 με καταλύτη
Λίπανση  υγρό κάρτερ, αντλία λαδιού
Εκκίνηση  Μίζα
Συμπλέκτης  Υγρός πολύδισκος 
Μετάδοση 5 σχέσεων με αλυσίδα
Πρωτεύουσα μετάδοση 1,85:1
1η σχέση 32/13
2η σχέση 30/18
   
   
 
   
3η σχέση
28/21
4η σχέση 26/23
5η σχέση 22/22
6η σχέση  
Τελική μετάδοση 24/26
   
Πλαίσιο  
Τύπος   Κλειστού τύπου από ατσάλι υψηλής αντοχής
Κάστερ (°)  25,1
Ίχνος (mm)  102,4
Μεταξόνιο (mm)  1.415
Ύψος (mm)  1114
Ύψος σέλας (mm)  750
Μήκος (mm) 2090
Πλάτος (mm) 785
Βάρος (kg)   198
Ρεζερβουάρ/ Ρεζέρβα (lt)  12
   
Αναρτήσεις  
Μπροστά  Συμβατικό πηρούνι, διαδρομή 120mm / καμία ρύθμιση
Πίσω Δύο αμορτισέρ, διαδρομή τροχού 120mm / Ρύθμιση προφόρτισης ελατηρίου
   
Ελαστικά   
Μπροστά 100/90-18
Πίσω  150/70-17
   
Φρένα  
Μπροστά Δίσκος διαμέτρου 310mm με δαγκάνα 2 εμβόλων 
Πίσω Δίσκος διαμέτρου 255mm με  δαγκάνα 2 εμβόλων 
   
Εξοπλισμός  
  Ψηφιακό ταχύμετρο, ολικός και 2 μερικοί mmιομετρητές, ώρα, αυτονομία, στάθμη βενζίνης, επιλεγμένη ταχύτητα, TTC, φώτα, φλας, πίεση λαδιού, διαγνωστικό ψεκασμού
   
Επιδόσεις  
Ισχύς εργοστασίου (ίπποι/σαλ)  54/5.900
Ροπή εργοστασίου (Nm/σαλ)  81,5/ 3.230


Φωτογραφίες οδήγησης




Φωτογραφίες λεπτομερειών




Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 16 Μαρτίου 2018 17:11

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon