.
Κατηγορία Triumph
Τρίτη, 05 Ιανουαρίου 2016 09:50

Test - Triumph Street Twin - Αποστολή στην Ισπανία

 

Επιστροφή στην πραγματικότητα

 

 

Του Thierry Sarasyn

Είχα μια βαθειά υποψία ότι η Triumph Street Twin θα αισθανόταν σαν στο σπίτι της στους δρόμους της Βαλένθια. Ακόμη και το όνομά της σε προδιαθέτει θετικά. Και σίγουρα έδειξε ότι οι δρόμοι της Ισπανικής μεγαλούπολης της ανήκουν. Άνετοι ελιγμοί μέσα στην κίνηση, ευελιξία, ένας υπέροχα απαλός κινητήρας, ευρεία γωνία τιμονιού, χαμηλή σέλα και μια γενικότερη ωραία αίσθηση για τον αναβάτη.

Απίστευτη!


Βρισκόμαστε στην σέλα της Triumph Street Twin ήδη αρκετή ώρα, πλησιάζει μεσημέρι και η νέα μοτοσυκλέτα της βρετανικής εταιρίας συνεχίζει να μας εντυπωσιάζει.
Ανηφορίζουμε σε ορεινές διαδρομές, ακολουθώντας τον πλοηγό μας, τον Γάλλο stunt rider Julien Welsch. H Street Twin μπαίνει στα δύσκολα. Οι ευθείες είναι συνυφασμένες με τον δικύλινδρο κινητήρα, αλλά και στις στροφές μπαίνουμε με απροσδόκητα λίγη προσπάθεια. Η Street Twin στρίβει με ακρίβεια και σταθερότητα και η επίπονη ορεινή διαδρομή μετατρέπεται σε διασκέδαση.

Κάνοντας τον απολογισμό της ημέρας, δεν ήταν και τόσο έξυπνο τελικά που την υποτίμησα αρχικά. Η Τriumph εδώ και χρόνια είναι γνωστή για τις άνετες στον χειρισμό μοτοσυκλέτες της. Το σημερινό τεστ μάλιστα με έκανε να θυμηθώ την παρουσίαση του Street Triple το 2007 που είχε γίνει στην Ιταλία. Ήταν τότε προφανές ότι η Triumph σκόπευε να φτιάξει στο Hinckley την πρώτη Bonneville.

Από την άλλη, δεν είναι και δύσκολο να υποτιμήσει κανείς την Street Twin. Η Triumph δημιούργησε έναν ολοκαίνουργιο υγρόψυκτο κινητήρα παράλληλης διάταξης προκειμένου να αντικαταστήσει τον προηγούμενο που κυκλοφορούσε από το 2000, αλλά επίσης κατέβαλε και προσπάθεια να καμουφλάρει το ψυγείο. Το πλαίσιο έχει σαφή ρετρό σχεδιασμό με τις διπλές αναρτήσεις να υπογραμμίζουν το όλο ‘80’s λουκ. Αλλά μην γελιέστε, κάτω από την επιφάνεια καραδοκεί μια μελετημένη μοτοσυκλέτα, σχεδιασμένη από κορυφαίους μηχανικούς, με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας.

Κι αν το καλοσκεφτούμε, για παράδειγμα, γιατί η Triumph δεν μας είπε τίποτα σχετικά με την τελική ταχύτητα της Street Twin πριν την οδηγήσουμε; Προφανώς για να μην είμαστε προκατειλημμένοι. Η Triumph επιθυμούσε πρώτα να την οδηγήσουμε και μετά να βγάλουμε τα συμπεράσματά μας για τους 53 ίππους της (ναι τόσο). Μιλάμε δηλαδή για δεκατρείς ίππους λιγότερους από την Bonneville των 865 κυβικών εκατοστών. Που ακόμα κι αυτή δεν φημίζεται για την γρηγοράδα της.

Οδήγηση στον πραγματικό κόσμο


Οι επιδόσεις της νέας Street Twin είναι αποτέλεσμα της αρχιτεκτονικής του κινητήρα. Αντίθετα με ό,τι νομίζετε, διαθέτει έναν εκκεντροφόρο επικεφαλής στην οκταβάλβιδη κεφαλή και εσωτερικές διαστάσεις, διάμετρο x διαδρομή, στο 84,6 x 80 χιλιοστά. Νούμερα αρκετά πιο υποτετράγωνα σε σχέση με 90 x 68mm του παλιού Bonneville. Σε συνδυασμό με τους νέους θαλάμους καύσης, αυτό έχει ως αποτέλεσμα έναν εντελώς διαφορετικό χαρακτήρα. Κάτω από τις 5.,000 σ.α.λ. αυτός ο κινητήρας παρέχει έως και 20% περισσότερη ροπή σε σχέση με τον προηγούμενο αερόψυκτο. Αυτό ακριβώς εννοούσε η Triumph όταν μιλούσε για “οδήγηση στον πραγματικό κόσμο”: Η ταχύτητα με την οποία κινείσαι συνήθως με αυτή τη μοτοσυκλέτα.

Ανάμεσα στις 2.750 και 4.750 σ.α.λ. με την κορύφωση να βρίσκεται μόλις στις 3.230σ.α.λ.! Μετά τις 5.000 σ.α.λ. αρχίζει η γρήγορη κατάβαση και στις 7.000 στροφές, το πάρτι τελειώνει. Σε σύγκριση με το Bonnie πάντως, ο κινητήρας ανεβάζει περίπου 1000 στροφές περισσότερο. Όχι ότι παίζει και ρόλο τελικά.
Το πλεονέκτημα αυτής της μοτοσυκλέτας είναι αυτό που υποπτεύεσαι: αρκετή δύναμη χαμηλά και καλή ανταπόκριση στις χαμηλές στροφές. Και έτσι θα είναι πάντα, καθώς το Street Twin δεν διαθέτει άλλα driving modes. Διαθέτει όμως ένα μη-ρυθμιζόμενο traction control, το οποίο έρχεται να διατηρήσει την πορεία όσο και αν ανοίξεις απότομα το γκάζι. Άλλα πλεονεκτήματα;

Η χαμηλή σέλα, η οποία είναι στενότερη μπροστά απ’ ό,τι στο Bonneville, η χαλαρή στάση οδήγησης και η θέση του τιμονιού που σε τοποθετεί ελαφρώς μπροστά. Ο αναβάτης του τεστ, με ύψος 1,93μ δεν αισθάνθηκε στριμωγμένος σε καμία περίπτωση.

100 μίλια... για αρχάριους


Ο πίνακας οργάνων είναι, θα λέγαμε, πλήρης. Ένα αναλογικό ταχύμετρο συμπληρώνεται από τις λοιπές πληροφορίες σε ψηφιακή μορφή, το επίπεδο καυσίμου, τον χιλιομετρητή και την επιλεγμένη ταχύτητα. Στροφόμετρο δεν υπάρχει, δεν μας έλειψε όμως. Μπορείς να αισθανθείς τον κινητήρα πολύ καλά, και με την περισσότερη ροπή χαμηλά και στη μέση του φάσματος των στροφών, οδηγείς σχεδόν από ένστικτο. Ένα άνοιγμα του γκαζιού στον άδειο δρόμο, μια γρήγορη προσπέραση, όλα γίνονται χωρίς προσπάθεια και ειδικότερα χωρίς να ανεβάζει πολλές στροφές ο κινητήρας. Μόλις περάσεις τα 70 χ.α.ω. δεν θα πρέπει ποτέ να κλείσεις το γκάζι για να κάνεις μια μανούβρα - η μοτοσυκλέτα ελέγχεται με περισσή άνεση. Από την άλλη μεριά, οδηγήσαμε πολύ ομαλά στην εθνική οδό. Σχεδόν χωρίς κραδασμούς, με πολλή τόλμη στα 100 χ.α.ω.

Όμως, όπως υποδεικνύει και η δυναμομέτρηση, στις μεγάλες ταχύτητες δεν υπάρχει και πολύ ενδιαφέρον. Τελικά βρήκα έναν εγκαταλελειμμένο δρόμο για να τεστάρω την ταχύτητά του. Σκυφτός όσο μπορούσα, με το ένα μάτι στο δρόμο και το άλλο στο κοντέρ, άρχισα να μετράω: 140, 150, 160 και... τότε αισθάνθηκα ότι ο κινητήρας έφτασε στο τέρμα του. Όπως είχαν πει και οι Βρετανοί, το Street Twin πιάνει τα 180 χ.α.ω (100 μίλια), αλλά μέχρι εκεί.

Η πρώτη T120 Bonneville του '59 χρωστάει το όνομά της στα Salt Flats της Γιούτα και στα ηρωικά ρεκόρ που έχουν συνυφανθεί με αυτή την ιστορική μοτοσυκλέτα – ανάμεσα σ’ αυτά κι εκείνο του Johnny Allen. Ήταν η βασίλισσα της ταχύτητας της εποχής της. Η Street Twin είναι το ακριβώς αντίθετο. Την οδηγείς άνετα όμως, κι ας είναι λίγο πιο αργή από την ορίτζιναλ του ’59. Μάλιστα, δεν θα έπρεπε να μας εκπλήσσει το γεγονός ότι η Triumph επέλεξε να δώσει στην Street Twin αυτό το όνομα και όχι “Bonneville”, κι ας ανήκει σε αυτή την οικογένεια.

Άριστος συνδυασμός


Θα ήταν καλύτερη η Street Twin αν είχε περισσότερη δύναμη; Σίγουρα. Εκτός κι αν είσαι αρχάριος στον κόσμο της μοτοσυκλέτας και αυτό που σε ενδιαφέρει είναι να μην καίει πολύ η μοτοσυκλέτα σου, παρά η τελική της ταχύτητα. Και σίγουρα δεν φτιάχτηκε για τελικές ταχύτητες αυτή η μοτοσυκλέτα. Αν ψάχνεις για μια Bonnie με “κατιτίς” παραπάνω, τότε τα μοντέλα Τ120 και Thruxton με τους κινητήρες των 1200 κυβικών εκατοστών, ίσως σου ταιριάζουν καλύτερα..

Παρ’ όλα αυτά, πραγματικά μας άρεσε ο χαρακτήρας της Street Twin όταν την οδηγήσαμε σε επαρχιακούς δρόμους με στροφές. Καθώς οι στροφές γίνονταν εντονότερες – εκεί κοντά στο Montserrat – η ευχαρίστησή μας γινόταν όλο και πιο έντονη. Το πλαίσιο είναι σαφώς υψηλής ποιότητας, κι ας μην φαίνεται. Σωληνωτό, ατσάλινο, με πιρούνι Kayaba και αμορτισέρ της ίδιας μάρκας πίσω. Στο μπροστινό μέρος διαθέτει μεγαλύτερο τροχό 18-ιντσών με Pirelli Phantom Sport Comp, με το κλασικό αυλάκι. Και τα 198 κιλά της σημαίνουν ότι η Street Twin είναι εξαιρετικά ελαφριά.

Αλλά η γεωμετρία είναι άριστη. Ο κινητήρας συνδυάζεται άριστα με την ακαμψία αι ευελιξία του συνόλου και οι αναρτήσεις λειτουργούν τέλεια. Η Street Twin καταβροχθίζει τους ελικοειδείς δρόμους με ακρίβεια που δεν θα περίμενες από μια ρέτρο μοτοσυκλέτα. Η ανάρτηση με διαδρομή 120 χιλιοστών και μπροστά και πίσω είναι αρκετή, κι αν δεις τα μαρσπιέ να ακουμπούν στην άσφαλτο, αυτό πάει να πει ότι έχεις πατήσει πολύ το γκάζι. Το μπροστινό μονό δισκόφρενο είναι 310 χιλιοστών, και σε ξαφνιάζει με την δύναμή του. Το ABS λειτουργεί άψογα. Σπάνιες ήταν οι στιγμές που αισθάνθηκα ότι θα ήθελα διπλό δισκόφρενο.

Δυνατό ντεμπούτο

Εν τέλει καταλήξαμε να την οδηγάμε πιο γρήγορα απ΄ ό,τι θα έκανε κανείς με μια τέτοια τέτοιου είδους μοτοσυκλέτα. Ακόμα κι έτσι όμως, δύσκολα φτάσαμε στα 5 λίτρα κατανάλωσης ανά 100 χιλιόμετρα. Για τα 900cc αυτό το λες οικονομία. Βλέπετε, ο συγκεκριμένος τύπος κινητήρα έχει και τα θετικά του, αφού πεδίο δράσης του είναι η πόλη. Η Triumph αναφέρει ότι ο εν λόγω κινητήρας είναι κατά 36% πιο αποδοτικός από τα άλλα Bonneville. Και με ένα ντεπόζιτο χωρητικότητας 12 λίτρων, θα σε πάει έως και 250 χιλιόμετρα μακριά. Η θέση είναι αρκετά άνετη και για συνεπιβάτη άλλωστε, αν και δεν διαθέτει χειρολαβές.
Άλλες όμορφες πινελιές περιλαμβάνουν μια θύρα USB κάτω από σέλα, η οποία συνδέεται με θέση για GPS, η οποία βρίσκεται στον προαιρετικό εξοπλισμό. Στα έξτρα επίσης θα βρείτε κοντά στα 150 διαφορετικά προϊόντα, στα οποία περιλαμβάνονται θερμαινόμενα γκριπ και μετρητής της πίεσης των ελαστικών. Όμως η πλειονότητα αυτών αφορά στην εξατομίκευση της μοτοσυκλέτας, όπως έκανε και η BMW με το NineT και η Yamaha με το XSR700. H Triumph κατηγοριοποίησε αυτές τις επιλογές σε τρεις διαφορετικές κατηγορίες τις οποίες ονόμασε “inspiration kits” (κιτ έμπνευσης): το Scrambler Kit, το Brat Tracker Kit και το Urban Kit. Το Street Twin διατίθεται για εξατομίκευση και η Triumph σου έχει ετοιμάσει όλα τα απαραίτητα για να το πράξεις.

Η νεοεισερχόμενη στη γκάμα της Triumph έκανε ένα δυνατό ντεμπούτο. Πρόκειται για μια μοτοσυκλέτα που θα ικανοποιήσει αρκετούς αρχάριους, αλλά και αναβάτες οι οποίοι έχουν “χορτάσει” από βαρύτερες και πιο δυνατές μοτοσυκλέτες και τώρα αναζητούν κάτι πιο “ήσυχο”. Η νέα Street Twin δεν είναι μια γρήγορη μοτοσυκλέτα, αλλά εξαιρετικά ευέλικτη και εύκολη στο χειρισμό. Και δεν τελειώσαμε εδώ: Με φινίρισμα που αγγίζει την τελειότητα, η όψη της είναι απίθανη. Είμαστε περίεργοι να δούμε πώς θα είναι τα επόμενα, βαρύτερα και δυνατότερα μοντέλα που θα βγουν!

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής Triumph Motorcycles Ltd
Μοντέλο Street Twin
Αντιπρόσωπος ΗΛΙΟΦΙΛ Α.Ε.
Τιμή βασικής έκδοσης Αναμένεται
Εγγύηση 2 χρόνια
   
Κινητήρας  
Τύπος Τετράχρονος, δικύλινδρος εν σειρά, 1 εκκεντροφόρος επικεφαλής SOHC, 4 βαλβίδες / κύλινδρο, υγρόψυκτος , με στρόφαλο 270 μοιρών
Κυβισμός (κ.εκ.) 900
Διάμετρος x Διαδρομή (χιλ) 84,6 x 80
Συμπίεση (:1)  10,55
Τροφοδοσία  Ηλεκτρονικά ελεγχόμενος ψεκασμός πολλαπλών σημείων
Σύστημα εξαγωγής  2 σε 2 με καταλύτη
Λίπανση  υγρό κάρτερ, αντλία λαδιού
Εκκίνηση  Μίζα
Συμπλέκτης  Υγρός πολύδισκος μηχανικός
Μετάδοση 5 σχέσεων με αλυσίδα
   
Πλαίσιο  
Τύπος   Ατσάλινο μονό κλειστό
Κάστερ (°)  25,1
Ίχνος (mm)  102,4
Μεταξόνιο (mm) 1.439
Ύψος (mm) 1114 χωρίς καθρέφτες
Ύψος σέλας (mm) 750
Μήκος (mm) 2090
Πλάτος (mm) 785
Βάρος (kg)   198
Ρεζερβουάρ/ Ρεζέρβα (lt)  12
   
Αναρτήσεις  
Μπροστά  Συμβατικό μπροστινό σύστημα 41mm της Kayaba, διαδρομή 120mm/  καμία ρύθμιση
Πίσω Δύο αμορτισέρ χωρίς μοχλισμό της Kayaba, διαδρομή τροχού 120mm / Ρύθμιση προφόρτισης ελατηρίου
   
Ελαστικά   
Μπροστά 100/90-18
Πίσω  150/70-17
   
Φρένα  
Μπροστά Δίσκος διαμέτρου 310mm με  δαγκάνα δύο εμβόλων της Nissin και ABS
Πίσω Δίσκος διαμέτρου 255mm με  δαγκάνα δύο εμβόλων της Nissin και ABS
   
Εξοπλισμός  
  Αναλογικό ταχύμετρο, ολικός και 2 μερικοί ψηφιακοί χιλιομετρητές, ώρα, φώτα, φλας, πίεση λαδιού, διαγνωστικό ψεκασμού
   
Επιδόσεις  
Ισχύς εργοστασίου (ίπποι/σαλ)  55/5.900
Ροπή εργοστασίου (Nm/σαλ)  8/3.230
     
     
Εξοπλισμός    
    ABS, Traction Control, Ride-by-wire, Immobiliser, πρίζα USB, πίσω φως  LED

Φωτογραφίες οδήγησης

{gallery}tests/cruisers/triumph/2016/street_twin_thierry/odigika/{/gallery}

Φωτογραφίες λεπτομερειών

{gallery}tests/cruisers/triumph/2016/street_twin_thierry/statika/{/gallery}

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 05 Ιανουαρίου 2016 21:18

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Test - Triumph Bonneville T100 - 2015 Test - Triumph Street Twin 2016 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon