.
Κατηγορία Triumph
Τρίτη, 20 Οκτωβρίου 2015 20:59

Test - Triumph Bonneville T100 - 2015

 

Αυξημένες αισθήσεις

 

 

Του Τάκη Μανιάτη
Συνεργάστηκαν: Μηνάς Κιτσιλής, Ιλίας Τσανικλίδης, Δημήτρης Κατσούλας

Αν σκέφτεσαι να αποκτήσεις μία Bonnie, τότε η T 100 είναι αυτή που με 65 άλογα, τα 885 κυβικά εκατοστά, την διχρωμία και τα άψογα μεταλλικά μέρη, θα σου προσφέρει τις περισσότερες συγκινήσεις.

Μόδα και διαχρονικότητα


Η μόδα είναι μόδα, και έρχεται, και παρέρχεται. Στην οποία μόδα βέβαια, πρωταγωνιστεί αυτός που είχε το στυλ προτού ανακαλυφθεί - έστω και για λίγο καιρό-, από όσους ακολουθούν την μόδα ακατάπαυστα. Και αν μπορούμε να αποκαλέσουμε το Distinguished Gentlemen's Ride που διοργανώνεται σε παγκόσμιο επίπεδο, μόδα, τότε δεν είναι καθόλου τυχαίο που η Triumph, είναι βασικός υποστηρικτής του - παγκόσμια.

Όπως συμβαίνει και στην χώρα μας τα τελευταία χρόνια, όπου η ελληνική ομάδα του DGR - όπως ονομάζεται εν συντομία, ντύνεται κατάλληλα, και απολαμβάνει μία ημέρα πάνω στις σέλες των παλιών, μεταποιημένων, βελτιωμένων, ή ακόμη και ''μαμά'' custom μοτοσυκλετών με ιστορία

Γιατί, αν τα custom ή cafe racer, πες τα όπως θες, ακόμη και τα μεταποιημένα δίτροχα που ξεφυτρώνουν συνεχώς σε κάθε γωνιά της Γης, είναι αναμφίβολα εντυπωσιακά και προκλητικά πολλές φορές, δεν θα μπορούσαν να υπάρχουν, αν δεν προϋπήρχε η ιστορία τους.
Και σε αυτήν, ένα όνομα από την ευρωπαϊκή μεριά έρχεται στο μυαλό: Triumph.

Και το Bonneville, είναι το επίθετο της μοτοσυκλετιστικής αυτής κουλτούρας που έχει βιδωθεί στο μυαλό νέων, σαραντάρηδων, 60άρηδων, όσων επιστρέφουν ξανά στην μοτοσυκλέτα, όσων μπαίνουν τώρα με γκολ από... την καφετέρια και τα μπαρ, μέχρι και αυτών που απλά συμπληρώνουν το ξεχωριστό ντύσιμο τους και την "ειδική" εμφάνιση, με μία μοδάτη μοτοσυκλέτα.
Το πιο διάσημο όνομα στον κόσμο της μοτοσυκλέτας, πηγάζει από την δεκαετία του '60, από την έρημο Bonneville και τους διάσημους αγώνες για ρεκόρ ταχύτητας, με επιπλέον στυλ και γοητεία.

56 χρόνια ιστορίας


Το όνομα της Bonneville παρέμεινε ζωντανό ακόμη και στα δώδεκα χρόνια που το εργοστάσιο ήταν κλειστό, και το μοντέλο κατασκευαζόταν με ειδική άδεια του ιδιοκτήτη John Bloor στον Les Harris, πριν παρουσιαστούν επίσημα τα νέα μοντέλα.

'Ετσι, οι ήχοι του Rock n' Roll, οι ροκιές, οι κιθάρες, ακούγονται ακόμη στ' αυτιά σου όταν συναντάς μία Bonneville. Η οποία σε ταξιδεύει μονομιάς σε εκείνη την εποχή, σαν να μην πέρασε μία μέρα.
Η διχρωμία είναι χαρακτηριστικό της Bonneville και ο συγκεκριμένος μπλε ασημί - χρωματισμός αναδεικνύει το μέταλλο με το οποίο είναι περιτυλιγμένη η μοτοσυκλέτα.

Πήρε το όνομα της το 1959 από την έρημο Bonneville, και είναι η βρετανική μοτοσυκλέτα με τις περισσότερες πωλήσεις στον κόσμο. Με την Bonneville, αποκτάς περισσότερο μέταλλο απ' ότι θα έβρισκες σε δυο-τρεις μοτοσυκλέτες του ανταγωνισμού μαζί. Η Triumph έχει διατηρήσει αναλλοίωτο τον χαρακτήρα του μοντέλου που ταξιδεύει από το '59 στα χρόνια μας, με πινελιές που τονίζουν την τεχνολογική εξέλιξη σε συγκεκριμένα μέρη.

Για παράδειγμα, ο ψεκασμός, θυμίζει καρμπυρατέρ στην σχεδίαση, και εύκολα θα τον μπερδέψεις αφού διαθέτει μέχρι και τις εξωτερικές ρυθμίσεις των καρμπυρατέρ!
Η πλήρης απουσία πλαστικού στο σύνολο, τονίζει τον χαρακτήρα και αναδύει μία αίσθηση ποιότητας. Νιώθεις καλά όταν αγοράζεις μέταλλο, και όχι κάτι φτηνό, όπως το πλαστικό, που σε μία σύγχρονη σπορ μοτοσυκλέτα μπορεί να έχει θέση, όχι όμως πάνω στην ιστορία την ίδια.

Απλή σε σύλληψη


Τα μεταλλικά μέρη του είναι απίστευτα ποιοτικά, με τον μαύρο κινητήρα να μαγνητίζει τα βλέμματα με την χύτευση των μερών του, και τις γυαλισμένες επιφάνειες στους κυλίνδρους να θυμίζουν ψύκτρες. Οι κάσες του κινητήρα προδίδουν ξεχωριστό κιβώτιο ταχυτήτων και κίνηση με ιμάντα, κάτι που δεν ισχύει, ενώ τα μαρσπιέ με το λογότυπο της Triumph, βάζουν την πινελιά τους στο χοντρό και άνετο λάστιχο που διαθέτουν.

Οι απλές σε σύλληψη αναρτήσεις, με συμβατικό τηλεσκοπικό πιρούνι για μπροστά και δύο ρυθμιζόμενα αμορτισέρ ως προς την προφόρτιση ελατηρίων, πίσω, κρατούν την άνεση σε αποδεκτά επίπεδα - έτη φωτός καλύτερα από την εποχή που φωτογραφίζουν.
Οι χρωμιομένες μακριές εξατμίσεις χαμηλά τοποθετημένες εκατέρωθεν, ο νίκελ προβολέας, τα μεταλλικά φτερά, τα απλά δισκόφρενα μπροστά και πίσω, σε κάνουν να πιστεύεις ότι τα μάτια σου απολαμβάνουν μία παλιά, άριστα διατηρημένη μοτοσυκλέτα. Και η οθόνη LCD - η μοναδική σύγχρονη ''παραφωνία" πάνω του, διαθέτει όσες ενδείξεις θα χρειαστείς, ενώ μπορείς ακόμη και με χοντρά γάντια να πλοηγηθείς στους μετρητές που διαθέτει.

Η θέση οδήγησης είναι ακριβώς αυτή που θα περίμενες: Απλή, χωρίς προσπάθειες για ''συμπίεση'' του σώματος, ή τοποθέτηση σου σε κάποιο συγκεκριμένο σημείο, με συγκεκριμένο τρόπο. Απλά, κάθεσαι, και κρατάς το στενό τιμόνι, τελείως φυσικά. Ίσως τα πόδια σου να έρθουν λίγο πιο μπροστά απ' ότι περίμενες στα άνετα μαρσπιέ, οι γωνίες τους όμως δεν θα σε κουράσουν.

 Μαγικά ηλιοβασιλέματα


Η σέλα αφήνει χώρο για τον συνεπιβάτη μιας και είναι αρκετά μακριά, κι έτσι, μαγικά ηλιοβασιλέματα σε επαρχιακές οδούς περιμένουν να σε φιλοξενήσουν. Ο δικύλινδρος κινητήρας των 885 κυβικών εκατοστών θα κουμπώσει με άνεση τις σχέσεις στο μαλακό κιβώτιο, και αρκούν λίγες στροφές ώστε να κινηθείς ποιοτικά.

Η ακρίβεια στο άνοιγμα του γκαζιού δίνει τα εύσημα στον ψεκασμό που λειτουργεί ομαλά, και οι στροφές ανεβαίνουν απαλά ανάλογα το γύρισμα του γκριπ, προσφέροντας μοναδικές στιγμές χαλάρωσης. Όση ροπή θες, την έχεις, δεν έχεις βέβαια νούμερα που θα βάλουν φωτιά στην άσφαλτο, αλλά σίγουρα η Triumph θα σε καλύψει με κάποιο άλλο μοντέλο από την γκάμα της.

Οι εναλλαγές σχέσεων, το άνοιγμα του γκαζιού, οι μαλακές αναρτήσεις, η αργή συμπεριφορά του συνόλου, σε βάζουν σε ρυθμούς βόλτας στην επαρχιακή οδό. Στην σταθερότητα συμβάλλει και ο 19άρης μπροστινός τροχός που έχει διατηρήσει την ομοιομορφία του συνόλου με τις ακτίνες να γυαλίζουν στην περιστροφή των τροχών, αφήνοντας στην άκρη της ταχύτατες αλλαγές κλίσης ή γρήγορες εισόδους στις στροφές.

Το Bonneville πετάει την σκούφια του για πιο ανοιχτές διαδρομές, για μεγάλες αποστάσεις σε διαδρομές όπου τα χιλιόμετρα δεν θα πέφτουν κάτω από τα 50χ.α.ω. Προσφέρει βαριά αίσθηση, και δυσκολεύει στις σφικτές διαδρομές την οδήγηση, για να σε ευχαριστήσει ξανά μόλις πλησιάσεις στα 100χ.α.ω. και βρεις διαδρομές με "ροή".

Άψογη σύντροφος


Όλα λειτουργούν εξαιρετικά επάνω της, πάντα σε σχέση με τις επιδόσεις και το στυλ της μοτοσυκλέτας. Ακόμη και οι αναρτήσεις, αλλά και τα φρένα, καλύπτουν τις ανάγκες των επιδόσεων και της ασφάλειας, σε κάθε σημείο. ABS, δεν υπάρχει, αλλά η προοδευτικότητα των φρένων, θα σε καλύψει σίγουρα.
Μπορεί μέσα στην πόλη να μην σε κουράζει, μιας και το κόψιμο του τιμονιού είναι μεγάλο, όπως και η ροπή του με την ομαλή λειτουργία, αλλά η δύναμη των 68 ίππων και οι μεγάλες διαστάσεις, θα αξιοποιηθούν καλύτερα σε ανοιχτές διαδρομές.

Με την μακριά κλιμάκωση της πρώτης σχέσης να φτάνει κοντά στα 80χ.α.ω., και την τελική να ξεπερνάει τα 185, σίγουρα, ο κινητήρας θα αισθανθεί καλύτερα όταν λειτουργεί στις μεσαίες και άνω στροφές περιστροφής. Το ίδιο άνετα θα αισθανθεί και η μοτοσυκλέτα, με τις 28 μοίρες της γωνίας κάστερ να σου δηλώνουν την αντιπάθεια των κλειστών στροφών, δείχνοντας συμπάθεια στις ανοιχτές. Η χαμηλή σέλα όμως, στα 775 χιλιοστά, σου δίνει εμπιστοσύνη, και το σύνολο γενικά, είναι βολικό και υπάκουο στις δικές σου εντολές. Και σταθερό, και στιβαρό, δείχνοντας πως το στήσιμο του παραείναι ιδανικό για τις επιδόσεις του. Μπαίνοντας λοιπόν στον χαλαρό ρυθμό που σου επιβάλλει, δίνεις τις δικές σου εντολές τις οποίες εκτελεί υπομονετικά, αυξάνοντας τον βαθμό απόλαυσης σε κάθε σου βόλτα.

Μοτοσυκλέτα με Μ κεφαλαίο


Η απόλαυση της βόλτας, της διαδρομής, της καθημερινότητας, δεν θα μπορούσε να γίνεται διαφορετικά πάνω σε μία Bonneville T100: Χαλαρώνεις και απολαμβάνεις την διαδρομή, ξεχνώντας τα προβλήματα, γυρνώντας πίσω τον χρόνο. Η Bonneville T100 παραμένει μία "γνήσια παλιά" και όχι ένα σύγχρονο αντίγραφο, έχοντας όμως δεχθεί τις σύγχρονες πινελιές που απλοποιούν την οδήγηση.
Εμφάνιση, ήχος, μέταλλα, γυαλισμένα μέρη, έρχονται απευθείας από τα '60's, προσθέτοντας πόντους στην ποιότητα και κύρος στην μοτοσυκλέτα. Μία μοτοσυκλέτα με κλασική εμφάνιση που παραμένει διαχρονική, προσφέροντας μάλιστα με άνεση, ότι ακριβώς θα ήθελε ένας απλός παραδοσιακός αναβάτης. Ο συνδυασμός της κληρονομιάς του ονόματος με την σύγχρονη εποχή, πέτυχε!

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής Triumph Motorcycles Ltd
Μοντέλο Bonneville T 100
Αντιπρόσωπος ΗΛΙΟΦΙΛ Α.Ε.
Τιμή βασικής έκδοσης 10.390 euro
Εγγύηση 2 χρόνια
   
Κινητήρας  
Τύπος Τετράχρονος, δικύλινδρος εν σειρά, 2 εκκεντροφόροι επικεφαλής, 4 βαλβίδες / κύλινδρο, αερόψυκτος
Κυβισμός (c.c.) 865
Διάμετρος x Διαδρομή (mm) 90 x 68
Συμπίεση (:1)  9,2
Τροφοδοσία  Ηλεκτρονικά ελεγχόμενος ψεκασμός πολλαπλών σημείων
Σύστημα εξαγωγής  2 σε 2 με καταλύτη
Λίπανση  υγρό κάρτερ, αντλία λαδιού
Εκκίνηση  Μίζα
Συμπλέκτης  Υγρός πολύδισκος μηχανικός
Μετάδοση 5 σχέσεων με αλυσίδα
Πρωτεύουσα μετάδοση 31/54
1η σχέση 2,73
2η σχέση 1,95
3η σχέση   1,55
4η σχέση 1,29
5η σχέση 1,07
Τελική μετάδοση 18/43
   
Πλαίσιο  
Τύπος   Ατσάλι υψηλής αντοχής
Κάστερ (°)  28
Ίχνος (mm)  110
Μεταξόνιο (mm) 1.500
Ύψος (mm) 1100 χωρίς καθρέφτες
Ύψος σέλας (mm) 775
Μήκος (mm) 2230
Πλάτος (mm) 840
Βάρος (kg)   225 με υγρά
Ρεζερβουάρ/ Ρεζέρβα (lt)  16
   
Αναρτήσεις  
Μπροστά  Συμβατικό μπροστινό σύστημα 41mm, διαδρομή 120mm/  καμία ρύθμιση
Πίσω Δύο αμορτισέρ χωρίς μοχλισμό, διαδρομή τροχού 106mm / Ρύθμιση προφόρτισης ελατηρίου
   
Ελαστικά   
Μπροστά 100/90-19
Πίσω  130/80-17
   
Φρένα  
Μπροστά Δίσκος διαμέτρου 310mm με  δαγκάνα δύο εμβόλων 
Πίσω Δίσκος διαμέτρου 255mm με  δαγκάνα δύο εμβόλων 
   
Εξοπλισμός  
  Αναλογικό ταχύμετρο και στροφόμετρο, ολικός και 2 μερικοί χιλιομετρητές, ώρα, φώτα, φλας, πίεση λαδιού, διαγνωστικό ψεκασμού
   
Επιδόσεις  
Ισχύς εργοστασίου (ίπποι/σαλ)  68/7.500
Ροπή εργοστασίου (Nm/σαλ)  6,78kg/ 5.800

Φωτογραφίες οδήγησης

Στατικές φωτογραφίες

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 20 Οκτωβρίου 2015 14:54

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon