.
Κατηγορία Triumph
Τρίτη, 14 Μαρτίου 2017 15:55

Test - Triumph Bonneville T100 - 2017

 

Ατόφια 60's ατμόσφαιρα, δυνατά συναισθήματα

 

Κείμενο: Αλέξης Γλυνιαδάκης
Φωτογραφίες: Τάκης Μανιάτης

Πόσα κυβικά πρέπει να έχει η πρώτη πραγματική μοτοσυκλέτα σου; Ανάλογα με τον κατασκευαστή, οι απαντήσεις διαφέρουν. Αν κάποιος πάντως θέλει να εισέλθει στο χώρο των δικύλινδρων Triumph, η ελάχιστη χωρητικότητα κυλίνδρων θα είναι 900 κυβικά εκατοστά. “Accessible” και “entry level” είναι οι πρώτες λέξεις που καλωσορίζουν τον αναβάτη στη Bonneville T100, μια μοτοσυκλέτα συνώνυμο της vintage ατμόσφαιρας και της δημιουργίας δυνατών συναισθημάτων, στατικά και οδηγικά.

Tο 2016 ήταν χρονιά σταθμός για τις δικύλινδρες Triumph, με την παρουσίαση δύο ολοκαίνουριων κινητήρων 900 και 1200 κυβικών, κάτι που άνοιξε την γκάμα και δημιούργησε πολύ πιο εξειδικευμένα μοντέλα. Γράφαμε στη δοκιμή της Thruxton 1200: «Η Triumph αποφάσισε ότι η γκάμα των Bonneville/Thruxton είναι μικρή για τη ζήτηση που έχουν οι μοτοσυκλέτες αυτές και πρόσθεσε ένα νέο κινητήρα 1200 κυβικών δίπλα σε έναν ολοκληρωτικά επανασχεδιασμένο 900ρι, δημιουργώντας έτσι μια γκάμα που πλησιάζει όσο γίνεται περισσότερο τα όνειρα και το budget όλων των πιθανών αγοραστών της».

Ο «μικρός» λοιπόν κινητήρας που τον γνωρίσαμε πρώτη φορά τοποθετημένο στο Street Twin δίνει τώρα κίνηση σε μια ακόμα πιο ρετρό, ακόμα πιο νοσταλγική κατασκευή της οποίας το όνομα για το χώρο της μοτοσυκλέτας είναι από μόνο του μνημείο ίσης αξίας με τη Daytona, το Bol d’ or και το Isle of Man. Η νέα λαχταριστή Bonneville T 100 είναι πλέον στη διάθεση των back to basics μοτοσυκλετιστών-ένα σκαλί κάτω από την T120 πλέον -αλλά ενώ η εμφάνισή της είναι τόσο κοντά στο χτες, τίποτα μέσα της δεν περιέχει τη μηχανική απλότητα και τον ρομαντισμό των 60’s, εκτός ίσως από μερικές βασικές γεωμετρικές αρχές κατασκευής του κινητήρα της, αλλά και τις κλασικές προδιαγραφές πλαισίου και αναρτήσεων. Σωληνωτό διπλό πλαίσιο με ατσάλινο ψαλίδι, διπλά αμορτισέρ KYB με ρύθμιση προφόρτισης και πηρούνι 41 χιλιοστών επίσης KYB χωρίς ρυθμίσεις είναι η βάση όπου στηρίζεται όλη η κλασική εμφάνιση της Τ-100.

Ποιοτικές λεπτομέρειες, vintage χαρακτήρας

Τα ατσάλινα φτερά, οι φυσούνες στο πιρούνι, τα πανέμορφα διπλά όργανα, το άσπρο σιρίτι στη μαύρη σέλλα και μια διχρωμία νοσταλγική στο ντεπόζιτο εξασφαλίζουν την οπτική εντύπωση προς τους ανύποπτους περαστικούς. Είναι Bonneville, η βασίλισσα των Ευρωπαϊκών sixties και το δείχνει και σήμερα.

Ο δικύλινδρος υδρόψυκτος κινητήρας της όμως, απλά δείχνει όμοιος με τότε, προσφέροντας σχεδίαση που διαχωρίζει -μόνο οπτικά- κινητήρα από κιβώτιο ταχυτήτων και με μεγάλες ψήκτρες που όμως λειτουργούν απλά επικουρικά στην κυκλοφορία του ψυκτικού υγρού για τη διατήρηση της θερμοκρασίας λειτουργίας του κινητήρα.

Οι Ευρωπαϊκές απαιτήσεις για την εκπομπή ρύπων έχουν πλέον αφήσει ελάχιστους αερόψυκτους κινητήρες στην παραγωγή και η Triumph επιλέγει σωστά να συνδυάσει μόνο οπτικά το στυλ με τις επιδόσεις και τον τρόπο απόδοσης που αυτή επιλέγει, έναντι των συμβιβασμών που θα χρειάζονταν για να λειτουργήσει ένας αερόψυκτος κινητήρας με τόσο «πνιγμένη» λειτουργία. Άλλωστε, το ψυγείο και οι σωληνώσεις είναι οπτικά εξαφανισμένα, το μοτέρ είναι πανέμορφο και τα μάτια έχουν πολλά άλλα μέρη να περιπλανηθούν.

Οι pea shooter εξατμίσεις για παράδειγμα συνεχίζουν να είναι όμοιες με τότε και όταν κάποιος κάθεται στη σέλλα, η θέα προς τα εμπρός περνάει μέσα από όργανα όπου επίσης συνδυάζεται αρμονικά το χθες με το σήμερα και η πληροφόρηση είναι πλήρης για την κατηγορία της μοτοσυκλέτας.

Δύο οδόμετρα, επιλεγμένη ταχύτητα, ένδειξη σέρβις, μέση και στιγμιαία κατανάλωση, στάθμη βενζίνης, ρολόι και ένδειξη traction control είναι η ψηφιακή πληροφόρηση που θα λάβετε παράλληλα με τις ενδείξεις ταχύτητας και στροφών από τις λευκές βελόνες. Το traction control μπορεί να βγει εκτός από τον αναβάτη, ενώ το ABS θα συνεργάζεται πάντα με τα δισκόφρενα, ένα σε κάθε τροχό, χωρίς δυνατότητα απεμπλοκής.

Εργονομίας το ανάγνωσμα

Η ενεργοποίηση εμπρός φρένου και συμπλέκτη γίνεται με ρυθμιζόμενες μανέτες ως προς την απόσταση από το τιμόνι, βοηθώντας τον αναβάτη να φέρει την εργονομία της T-100 ακριβώς στα μέτρα του.

Εργονομικά σωστό είναι και το τρίγωνο σέλλα-τιμόνι-μαρσπιέ που προσφέρει εξαιρετικά ουδέτερη θέση οδήγησης και βοηθά πολύ στο κοντρόλ στην κίνηση της πόλης. Η σέλλα παρόλη την εμφάνιση που προδιαθέτει για… σανίδα διαθέτει σωστή σκληρότητα και μέγεθος, ενώ από κάτω ακριβώς μπορείτε να βρείτε πριζάκι USB για τη φόρτιση ηλεκτρονικών συσκευών on the go. Ο χώρος βέβαια δεν έχει μεγάλη χωρητικότητα, αλλά με μια κατάλληλη προέκταση αυτή η παροχή μπορεί να μεταφερθεί στο τιμόνι.

Τα γόνατα θα ακουμπήσουν αναπαυτικά στα μαξιλαράκια του ντεπόζιτου που προσφέρουν εκτός από περισσότερη άνεση, καλύτερη θερμοκρασία (η δοκιμή της μοτοσυκλέτας έγινε με μονοψήφιες θερμοκρασίες και ήταν πάντα παρήγορο να μην ακουμπούν τα πόδια σε κάτι μεταλλικό!) και βρίσκονται ακριβώς εκεί που πρέπει. Ούτε πιο πίσω ώστε να καταπιέζουν, ούτε πιο μπροστά ώστε να πρέπει να έρθει ο αναβάτης πιο μπροστά από τη θέση που τον βολεύει. 

Οι διακόπτες είναι εξαιρετικά εύχρηστοι και η περιήγηση στο μενού των οργάνων μπορεί να γίνει και από άτομο χωρίς καμία εμπειρία. Μικρή αντίρρηση για τον τρόπο που λειτουργεί η επιλογή της δέσμης των φώτων. Αυτή γίνεται από το διακόπτη που κανονικά θα έπρεπε να ανάβει στιγμιαία το σινιάλο. Έτσι, κάθε φορά που ο αναβάτης θα προσπαθήσει να ειδοποιήσει τον εμπρός του οδηγό πατώντας το διακόπτη, θα επιλέγεται η μεγάλη σκάλα και θα χρειαστεί δεύτερο πάτημα για να επανέλθει η δέσμη των φώτων στο κανονικό. Όχι πολύ πρακτικό. Αποζημιώνει όμως η εξαιρετική απόδοση του προβολέα, που δίνει σωστή και ισχυρή δέσμη προσθέτοντας ασφάλεια στη νυχτερινή κίνηση εκτός πόλης.

Δεύτερη αντίρρηση στον τομέα του φωτισμού είναι η επιλογή ύπαρξης parking light, τα οποία ενεργοποιούνται στρέφοντας το κλειδί του κεντρικού διακόπτη ένα κλικ αριστερά από τη θέση του κλειδώματος του τιμονιού. Αυτό σημαίνει ότι κάθε φορά που κλειδώνει ο αναβάτης το τιμόνι, πρέπει να ελέγχει μήπως έστριψε πολύ το κλειδί και μείνουν τα φώτα parking αναμμένα.

Euro 4 δικύλινδρη ροπή

Ο μοντέρνος κινητήρας δείχνει την προσοχή στη σχεδίασή του κρατώντας ίδιους με παλιότερους κινητήρες ακόμα και μερικούς μηχανικούς θορύβους! Βέβαια, φιμωμένους και υποβαθμισμένους όπως απαιτεί η εποχή μας, αλλά πολλοί θα θυμηθούν πολλά από τη συνολική αίσθηση της μοτοσυκλέτας και όχι μόνο από το όνομά της.

Ο ήχος των εξατμίσεων είναι τίμιος και σε σωστή ένταση και η απόκριση στο γκάζι στις χαμηλές στροφές είναι τόση όση έπρεπε να έχει μια entry level δικύλινδρη. Αυτό σε καμία περίπτωση δε σημαίνει αργό κινητήρα. Ο νέος δικύλινδρος HT (High Torque) δείχνει τα δόντια του πάνω από τις 2.500 στροφές, απλά είναι «στημένος» έτσι ώστε να μην προβληματίζει τον άπειρο αναβάτη αμέσως μετά το ρελαντί, με υπερβολική δόση ροπής. Αυτό δεν την εμποδίζει βέβαια να κινείται ακόμα και με 1200 στροφές και 5η αν βαρεθεί ο αναβάτης να χρησιμοποιήσει το λεβιέ στο αριστερό του πόδι, αποτελώντας ένα πρώτης τάξης παράδειγμα αν θέλετε να εξηγήσετε σε κάποιον τη διαφορά ελαστικότητας και ροπής.

Στην απέναντι πλευρά, η T-120έχει τριπλάσια αίσθηση ροπής στις στροφές αυτές και κάποιος που κινείται εκεί και ανοίγει το γκάζι, νοιώθει τα μέταλλα να λυγίζουν από την πιστονιά, αλλά αυτή η ποσότητα ροπής δεν είναι πάντα ευχάριστη σε καταστάσεις μειωμένης πρόσφυσης και θέτει εύκολα σε λειτουργία το traction control. 

Διαφορές από το Τ-120

Μιλώντας για τις διαφορές με τη μεγαλύτερη αδελφή της, η T-100 έχει αρκετές, οι περισσότερες από τις οποίες αποσκοπούν στο μικρότερο αριθμό που αναγράφει το ταμπελάκι της τιμής.

Η Τ-120 έχει 3 δισκόφρενα, επιπλέον κεντρικό σταντ, λαβή για το συνεπιβάτη, θερμαινόμενα γκριπ, χάρτες επιλογής τρόπου λειτουργίας κινητήρα, άλλη σέλλα, διαφορετική κάστερ και διαφορετικό μεταξόνιο.

Η διαφορά τιμής προφανώς προκύπτει από τέτοιες διαφορές (αφήνουμε έξω κάστερ και μεταξόνιο), μια και ο κινητήρας έχει ίδιες κάσες και στα δύο μοντέλα και μάλλον η διαφορά των στροφάλων και εμβόλων από μόνη της δε θα έφτανε για να δικαιολογήσει τη διαφορά τιμής που «σηκώνουν» οι δύο διαφορετικές κατηγορίες κυβισμού.

Η ποιότητα κύλισης όμως παρέμεινε στα κορυφαία επίπεδα του μεγάλου μοντέλου.

Εξαιρετικό όπλο για την καθημερινότητα

Η αίσθηση του κιβωτίου ταχυτήτων είναι εξαιρετικά μαλακή, με την αναγκαία όμως αίσθηση. Η ανεύρεση νεκράς παραμένει πανεύκολη σε οποιεσδήποτε συνθήκες θερμοκρασίας του κινητήρα.

Ο συνδυασμός ενός πανεύκολου στη χρήση κινητήρα, με αυτό το κιβώτιο ταχυτήτων και την εξαιρετική εργονομία της Bonneville συνδυάζεται με τη λεπτή σιλουέτα, το στενό τιμόνι, την καλή ακτίνα στροφής και τον άψογο ψεκασμό για να προσφέρουν ένα εξαιρετικό όπλο για την καθημερινότητα του αναβάτη στην πόλη.

Η απίστευτη κατανάλωση που κινείται μεταξύ 5 και 5,5 λίτρων στα 100 χιλιόμετρα, δίνει ακόμα περισσότερους λόγους χρήσης καθημερινά.

Εκτός πόλης, οι καλές εντυπώσεις συνεχίζονται. Παρόλο το μονό δίσκο εμπρός, η δύναμη πέδησης είναι σε εξαιρετικά επίπεδα, χωρίς αυτό να προβληματίζει το πηρούνι που ενώ δε διαθέτει ρυθμίσεις, έχει την απόσβεση και τη λειτουργία που χρειάζεται. Το ίδιο και τα δύο αμορτισέρ, που μόλις ρυθμιστούν οι προφορτίσεις στα κιλά του αναβάτη, είναι πανέτοιμες να προσφέρουν τη λειτουργία που χρειάζεται για την ασφαλή και γρήγορη κίνηση του συνόλου. Η λειτουργία των αναρτήσεων ενώ προσφέρει εξαιρετικά άνετη οδήγηση, έχει πάντα θετική αίσθηση και δεν επιτρέπει στις οδηγικές συνθήκες να αναστατώσουν το τιμόνι που παραμένει σταθερότατο σε όλες τις ταχύτητες.

Όταν ο δρόμος αρχίσει να στρίβει, δύο πράγματα θα εμποδίσουν την πλήρη διασκέδαση.

Το ένα είναι τα λάστιχα της Pirelli που χρειάζονται αρκετό ζέσταμα πριν αποδώσουν τα δέοντα και ακόμα και τότε δεν εντυπωσιάζουν.

Το δεύτερο είναι τα μαρσπιέ που ενώ στην πόλη βοηθούν προσφέροντας εργονομία και έλεγχο, εκτός αυτής θα αρχίσουν γρήγορα τις στενές επαφές με την άσφαλτο αποτρέποντας γρηγορότερες εισόδους και εντυπωσιακές κλίσεις.

Στα πλαίσια όμως της φυσιολογικής για την κατηγορία κίνησης, ο συνδυασμός άνεσης και ασφάλειας που προσφέρει η Τ-100 παραμένει σε υψηλά επίπεδα. 

Το γρανάζωμα της Τ-100 είναι αρκετά μακρύ, με την πρώτη να φτάνει μέχρι 80 χ.α.ω, δίνοντας την απαραίτητη αρχοντιά στην επιτάχυνση της μοτοσυκλέτας και την αίσθηση ότι δε θα σταματήσει ποτέ να ανεβάζει χιλιόμετρα, όπως αρμόζει σε τέτοιες μοτοσυκλέτες.

Και η ιπποδύναμη της T-100 φτάνει για να τραβήξει τη μοτοσυκλέτα μέχρι λίγο πάνω από τα 190 χιλιόμετρα την ώρα, κάτι που βέβαια η θέση οδήγησης και η έλλειψη οποιασδήποτε προστασίας από τον αέρα θα φροντίσουν να συμβεί για πολύ λίγο. 

Τέλος βόλτας και στάθμευση. Αφού ελέγξεις ότι ο κεντρικός διακόπτης δε βρίσκεται στη θέση parking, τσέκαρε με μια γρήγορη ματιά το πάτημα του ποδιού στο πλάγιο σταντ.

Η εξάτμιση είναι πολύ κοντά και δε θέλεις να μαυρίσει από το τακούνι.

Ακουμπισμένη όμως στο σταντ της, η μοτοσυκλέτα αποπνέει την αρχοντιά που περίμενες από το προσπέκτους ακόμα.

Γεννήτρια συναισθημάτων και ατμόσφαιρας

Η γυαλάδα των εξατμίσεων και των ακτινωτών τροχών, τα σατέν μέταλλα του κινητήρα και το μαύρο χρώμα των φτερών που συνδυάζεται με το δίχρωμο ντεπόζιτο με τα λάστιχα στα πλευρά του, δίνουν μια ικανοποίηση για την κατοχή της που αφαιρεί από τη λογική διεργασία τη χρηστικότητα και υπερτονίζει συναίσθημα και αναμνήσεις.

Κάτι για το οποίο φημίζεται πάντα το Αγγλικό εργοστάσιο και πείθει σήμερα όσο και τότε. Πόσο μάλλον όταν είσαι νέος αναβάτης και αυτή είναι η πρώτη σου πραγματική μοτοσυκλέτα.

Φωτογραφίες λεπτομερειών

Φωτογραφίες κίνησης

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

TRIUMPH BONNEVILLE T100 2017 - ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
Κατασκευαστής Triumph Motorcycles Ltd
Μοντέλο Bonneville T100
Αντιπρόσωπος ΗΛΙΟΦΙΛ ΑΕ
Τιμή βασικής έκδοσης 10.490
Τιμή έκδοσης δοκιμής 10.490
Εγγύηση 2 χρόνια
   
ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ  
Τύπος Τετράχρονος, δικύλινδρος εν σειρά, 2 εκκεντροφόροι επικεφαλής, 4 βαλβίδες / κύλινδρο, υγρόψυκτος
Κυβισμός (κ.εκ.) 900
Διάμετρος x Διαδρομή (χιλ) 84,6x80
Συμπίεση (:1)  10,55
Τροφοδοσία  Ηλεκτρονικός ψεκασμός καυσίμου (ESPFI)
Σύστημα εξαγωγής  2 σε 2 με καταλύτη
Λίπανση  υγρό κάρτερ, αντλία λαδιού
Εκκίνηση  Μίζα
Συμπλέκτης  Υγρός πολύδισκος μηχανικός με assist
Μετάδοση 5 σχέσεων 
   
ΠΛΑΙΣΙΟ  
Τύπος   Κλειστού τύπου από ατσάλι υψηλής αντοχής
Κάστερ (°)  25,5
Ίχνος (χιλ)  104
Μεταξόνιο (χιλ)  1.450
Ύψος (χιλ)  1100
Ύψος σέλας (χιλ)  790
Πλάτος (χιλ) 715
Βάρος (kg)   213
Ρεζερβουάρ/ Ρεζέρβα (λτ)  14,5
   
ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  
Μπροστά Τύπος / Διαδρομή (χιλ)  kyb 41mm, χωρίς ρυθμίσεις
Πίσω Τύπος / Διαδρομή (χιλ) Δύο αμορτισέρ kyb χωρίς μοχλισμό, ρυθμιζόμενη προφόρτιση
   
Ελαστικά   
Μπροστά 100/90-18
Πίσω  150/70-17
   
Φρένα  
Φρένα  1 Δίσκος 310mm με πλευστή δαγκάνα 2 εμβόλων και ABS
Φρένα Δίσκος 220μμ με πλευστή δαγκάνα 2 εμβόλων και ABS
   
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ  
  Ηλεκτρονικό ταχύμετρο με ολικό χιλιομετρητή, ρολόι , διπλός μερικός χιλιομετρητής, ένδειξη επιλεγμένης ταχύτητας, μετρητής καυσίμου με ένδειξη στάθμης, αυτονομία, μερική και ολική κατανάλωση, προειδοποιητική λυχνία χαμηλής στάθμης καυσίμου και λειτουργία μέτρησης χιλιομέτρων, ενδεικτική λυχνία χαμηλής πίεσης λαδιού, ενδείξεις διαγνωστικού ελέγχου κινητήρα, ενδεικτικές λυχνίες LED, στροφόμετρο
   
ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ  
Ισχύς εργοστασίου (ίπποι/σαλ)  55/5900
Ροπή εργοστασίου (Kgm/σαλ)  8,16/3230

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γκαζής

Σπούδασε δημοσιογραφία και ΜΜΕ στο Farnborough College of Technology, και κατόπιν σκηνοθεσία και σενάριο για κινηματογράφο στο Westminster University στο Λονδίνο. Συντάκτης μοτοσικλέτας και ATV σε περιοδικά / ένθετα / τηλεόραση για τα προηγούμενα 20 χρόνια. Ξεκίνησε το 1999 από το περιοδικό "ΜΟΤΟ", και στη συνέχεια πέρασε ως συντάκτης από τα περιοδικά "0300", "2 Τροχοί", "MotoXtreme" και "Moto-Τρίτη" -στο τελευταίο διευθυντής σύνταξης τα τελευταία χρόνια.

Στην τηλεόραση δούλεψε ως συντάκτης / παρουσιαστής στην εκπομπή "TRACTION", από το 2003-2009, ενώ ήταν παρουσιαστής στην εκπομπή ποδηλάτου "2 Πετάλια Δρόμος" για την ΕΤ3, από το Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Δεκέμβριο του 2012.

Ήταν υπεύθυνος για την ύλη μοτοσυκλέτας του ένθετου Turbo Derby κατά τη διάρκεια 2008-2009.
Συμμετείχε ως αγωνιζόμενος ATV σε χώμα και άσφαλτο, στους ελληνικούς αγώνες, για 2 χρόνια.
Κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό διηγήματος νέων συγγραφέων «Hotel Internet» των εκδόσεων Πατάκη, με «το αγαπημένο σου ξόρκι», το οποίο εκδόθηκε στο συλλογικό έργο «Χαμένοι στο Διαδίκτυο» (ISBN: 9789601631103).

Κώστας Γκαζής Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 18 Σεπτεμβρίου 2017 20:54

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Test - Triumph Street Twin 2019 Test - Triumph Thruxton R 2016 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube