.
Κατηγορία Triumph
Τρίτη, 11 Απριλίου 2017 17:17

TEST - Triumph Bonneville Bobber – Αποστολή στην Ισπανία

 

Όχι μόνο εμφάνιση

 

 

Του Thierry Sarasyn

Μετάφραση/απόδοση: Μαριλένα Κολοκυθά

Φωτογραφίες: Triumph

Η νέα Triumph Bonneville Bobber εισήλθε σχετικά πρόσφατα στην οικογένεια των modern classics της βρετανικής εταιρίας, φέρνοντας μαζί της έναν αέρα φρεσκάδας. Και γιατί το λέμε αυτό; Μα γιατί είχαμε την ευκαιρία να την οδηγήσουμε στην Ισπανία και το λιγότερο που έχουμε να πούμε είναι ότι εντυπωσιαστήκαμε, για τους λόγους που ακολουθούν.

Δύσκολος καιρός αλλά...

Ο καιρός στην Ισπανία δεν είναι πάντα ο ιδανικός για τεστ μοτοσυκλετών, αν και όταν σκέφτεσαι την Ισπανία, σκέφτεσαι συνήθως το ακριβώς αντίθετο. Αναχωρήσαμε από το ξενοδοχείο μας στη Μαδρίτη το πρωί με τσουχτερό κρύο και ελαφριά βροχόπτωση. Στην πρώτη στάση που κάναμε για φωτογράφηση, η βροχή άρχισε να δυναμώνει και μέχρι την ώρα του μεσημεριανού φαγητού άπαντες τουρτουρίζαμε από το κρύο. Έτσι, το δεύτερο σκέλος της οδηγικής μας ημέρας ακυρώθηκε και όλοι τρέξαμε πίσω στο ξενοδοχείο αναζητώντας καταφύγιο.

Η διαδρομή προς τα πίσω δεν ήταν και τόσο κακή όμως, καθώς μετά τα ορεινά στροφιλίκια του πρώτου σκέλους, κάτω από τις ρόδες μας βρισκόταν εθνική οδός, με τον ήλιο να κάνει δειλά την επανεμφάνισή του. Εν ολίγοις η μέρα μας δεν πήγε και εντελώς χάλια, αντιθέτως μάλιστα, είχαμε την ευκαιρία να οδηγήσουμε τη νέα Triumph T120 Bonneville Bobber σε πολύ διαφορετικές συνθήκες και να αποκτήσουμε έτσι μια πιο ολοκληρωμένη άποψη για τη νέα μοτοσυκλέτα της Triumph: οδήγηση σε στεγνό και βρεγμένο οδόστρωμα, σε γρήγορο αλλά και πιο αργό επαρχιακό δρόμο με στροφές, όλα τα κάναμε. Και αυτό που μας ευχαρίστησε πιο πολύ από όλα ήταν το γεγονός πως η μοτοσυκλέτα μας ήταν εξοπλισμένη με με τα προαιρετικά θερμαινόμενα γκριπ.

Βασικά χαρακτηριστικά


Πριν περάσουμε στα επιμέρους στοιχεία από την επαφή μας με τη νέα Bonneville Bobber, ας δούμε επιγραμματικά τα χαρακτηριστικά της μοτοσυκλέτας Bobber:
- Όσο πιο γυμνή γίνεται
- “Hardtail” look για το πίσω μέρος
- Κάθισμα μόνο για τον αναβάτη

Premium custom


Ο εν σειρά δικύλινδρος κινητήρας βασίζεται σε γενικές γραμμές στο μοτέρ της T120 Bonneville. Στο πλαίσιο όμως βλέπουμε πολλές αλλαγές, ειδικά στο πίσω μέρος με την τοποθέτηση του μονού αμορτισέρ οριζόντια και την όμορφη εικόνα hartail κατασκευής στο πίσω μέρος, ενώ διαφορετικό είναι και το κουτί του φίλτρου αέρα. Το διαφορετικό φιλτροκούτι τονίζει πολύ περισσότερο και τον ήχο που φτάνει στα αυτιά του αναβάτη από την εισαγωγή. Σε συνδυασμό με τον βαθύ βρυχηθμό που βγαίνει από την εξάτμιση το τελικό ηχητικό αποτέλεσμα είναι πολύ χαρακτηριστικό και άκρως ελκυστικό.

H Triumph έχει δουλέψει πραγματικά σκληρά στην εξωτερική εμφάνιση αυτής της μοτοσυκλέτας, έτσι ώστε οι καταλύτες να μην είναι ορατοί και το προφίλ της να είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά σε εκείνο μιας hardtail κλασικής μοτοσυκλέτας και στις λεπτομέρειες. Τα σώματα του ψεκασμού καλύπτονται, όπως σε όλα τα Modern classics της Triumph, με καλύμματα που θυμίζουν έντονα καρμπυρατέρ και κρύβονται από όλα τα μάτια με αριστοτεχνικό τρόπο. Τέτοιες λεπτομέρειες είναι που δίνουν στην Bobber ένα ανώτερο επίπεδο φινιρίσματος, σε τέτοιο βαθμό που άνετα θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε τη T120 Bonneville Bobber μια άνετη premium custom.

Σε αυτό δεν συνεισφέρουν μόνο οι προσεγμένες bobber λεπτομέρειες. Η σέλα που μοιάζει να αιωρείται είναι ένα αντιπροσωπευτικό παράδειγμα της προσπάθειας που έκανε η Triumph στο να είναι εφευρετική , ενώ θετική εντύπωση προκαλεί και το μονό και κεντρικά τοποθετημένο αμορτισέρ, το οποίο, παρά την μικρή του διαδρομή, τα καταφέρνει πολύ καλά με τα επίπεδα άνεσης και ελέγχου που προσφέρει.

Μια neo-retro με κότσια


Δεν το περιμένεις από μία νέο-ρέτρο μοτοσυκλέτα, όμως η νέα Bonneville είναι μια custom, με μοντέρνο κινητήρα και επιδόσεις που ταιριάζουν πολύ περισσότερο σε ένα μοντέλο της κατηγορίας naked. Έτσι η Triumph μας αποδεικνύει ότι ένα custom μοντέλο δεν πρέπει απαραίτητα να συνοδεύεται και από μέτριες επιδόσεις. Εδώ τα πράγματα είναι διαφορετικά, γιατί είναι όπως θα έπρεπε να είναι. Με κότσια. Αυτή η μοτοσυκλέτα μπορεί να πάει πάει γρήγορα, διαθέτει ένα άριστο πλαίσιο που της επιτρέπει να κινείται γρήγορα και στις στροφές και φρενάρει όπως πρέπει.

Ολοκληρωμένη


Οι αναβάτες με πιο σπορ προτιμήσεις που ήταν στην παρουσίαση βρήκαν ότι το εμπρός φρένο θα έπρεπε να μπορούσε να είναι καλύτερο. Αυτή η εντύπωση όμως δημιουργείται γιατί όποιος και αν κάτσει στη σέλα της Bobber “παρασέρνεται” από το υπόλοιπο πακέτο της μοτοσυκλέτας και ειδκότερα από τις επιδόσεις που προσφέρει ο κινητήρας. Οι επιδόσεις είναι τόσο καλές που ο μονός μπροστινός δίσκος ξαφνικά μοιάζει λίγος. Στην πραγματικότητα όμως συμβαίνει το αντίθετο. Κινητήρας και περιφεριακά είναι σε πολύ υψηλότερο επίπεδο από ό,τι θα περίμενε κανείς. Η Bobber επιταχύνει σαν naked, ενώ την ίδια στιγμή γεμίζει τον αναβάτη της με τεράστια αυτοπεποίθηση από τα πρώτα κιόλας μέτρα, χάρη στο ιδιαίτερα φιλικό της πρόσωπο.

Τα ελαστικά Avon Cobra, που έχουν σχεδιαστεί ειδικά για την Boober, προσφέρουν εντυπωσιακή πρόσφυση στο βρεγμένο οδόστρωμα και ούτε μία στιγμή δεν χρειαστήκαμε τη βοήθεια του traction control στις εξόδους των στροφών. Μόνο στον εμπρός τροχό αισθανθήκαμε το ABS να επεμβαίνει μια φορά, κάνοντας όμως πολύ καλά τη δουλειά του. Αυτό μας δείχνει ότι οι άνθρωποι της Triumph εξόπλισαν την νέα Boober με ένα πολύ καλό πακέτο ηλεκτρονικών βοηθημάτων.

Φέρει επίσης δύο επιλογές για την χαρτογράφηση του κινητήρα (Rain και Road), εκτός από το ABS και το Traction Control...όλα όσα χρειάζεσαι είναι εκεί και όλα λειτουργούν εξαιρετικά μαζί με τα 77 άλογα και τα σχεδόν 11 χιλιογραμμόμετρα ροπής που αποδίδει ο εν σειρά δικύλινδρος. Αν και η Bobber μοιράζεται ουσιαστικά το ίδιο μοτέρ με το HT T120 Bonneville, διαθέτει 10% περισσότερη ροπή στις 4.500 σ.α.λ. και αυτό ταιριάζει γάντι με τον διαφορετικό χαρακτήρα της.

Πρωτοποριακή


Εξαιτίας της βροχής δεν καταφέραμε να οδηγήσουμε πιο επιθετικά στους ορεινούς επαρχιακούς δρόμους της Ισπανίας, δεν είναι αυτός όμως ο σκοπός της εν λόγω μοτοσυκλέτας ούτως ή άλλως. Παρόλα αυτά έχει τις επιδόσεις που χρειάζονται για να βγει από τη στροφή εντυπωσιακά γρήγορα και με πυγμή. Η φύση της είναι εκείνη μιας διασκεδαστικής μοτοσυκλέτας, την οποία θα οδηγήσεις και χαλαρά στους δρόμους της πόλης, για να δεις γύρω σου τα αξιοθέατα αλλά να χαζέψουν και σένα οι παρευρισκόμενοι. Διότι με τέτοια εξωτερική εμφάνιση, κάθε άλλο παρά απαρατήρητος θα περάσεις.

Η νέα Triumph T120 Bonneville Bobber είναι στην πραγματικότητα πανεύκολη στην οδήγησή της. Και μπορεί να κάνει περισσότερα από αυτά που νομίζεις απλά κοιτώντας τη. Πολλά περισσότερα μάλιστα, χάρη στις καινοτόμες λύσεις που προσφέρει. Έτσι για παράδειγμα, μπορείς να προσαρμόσεις τη σέλα πιο μπροστά ή πιο πίσω, για μια πιο σπορ ή νωχελική στάση οδήγησης αντίστοιχα. Η μινιμαλιστική φιλοσοφία του σχεδιασμού επεκτείνεται και στον πίνακα οργάνων, με τον ένα και μοναδικό όργανο το οποίο συγκεντρώνει μέσα του όλες τις απαραίτητες πληροφορίες. Με το πάτημα του κουμπιού στο αριστερό γκριπ οι ενδείξεις εναλλάσσονται στην μικρή αλλά ευδιάκριτη ψηφιακή οθόνη. Βασικά όμως δεν χρειάζεται να βλέπεις τίποτα περισσότερο από την ένδειξη της ταχύτητας.

Έξτρα εξαρτήματα και kit


Η Triumph δεν θα μπορούσε παρά να προικίσει τη νέα Bobber της με μια εκτενή γκάμα αξεσουάρ για εξατομίκευση - 150 στον αριθμό συγκεκριμένα, συμπεριλαμβανομένων και δύο “inspiration kits”. Το πρώτο, με την ονομασία “Old School”, περιλαμβάνει ape-hanger τιμόνι, βουρτσισμένη εξάτμιση αλουμινίου της Vance & Hines,καφέ δερμάτινη σέλα και άλλα πολλά “χλιδάτα” αξεσουάρ. Το δεύτερο ονομάζεται “ Quartermile” και θα το επιλέξει ο αναβάτης εκείνος που επιθυμεί ένα πιο σπορ look για τη Bobber του, με μαύρη εξάτμιση Vance & Hines, διαφορετικό τιμόνι, μαύρη σέλα και άλλα αξεσουάρ στον τόνο του μαύρου. Αυτή η τελευταία βερσιόν είναι ίσως και η πο επιτυχημένη κατά τη δική μας άποψη.

Μοντέρνες επιδόσεις, κλασικό look


Η Triumph με τη νέα αυτή προσθήκη στη γκάμα της απευθύνεται στο κοινό των οπαδών των νέο-ρέτρο, αλλά με μια πιο τολμηρή ματιά και σίγουρα ανώτερες επιδόσεις σε σχέση με αυτά που έχουμε συνηθίσει στο παρελθόν. Η νέα Bonneville Bobber σε ξαφνιάζει για δύο λόγους: Ο πρώτος είναι το παρουσιαστικό της, το οποίο ναι μεν είχαμε ήδη γνωρίσει από την πρώτη της παρουσίαση στο Λονδίνο πριν από μερικούς μήνες, αλλά από κοντά, η μοτοσυκλέτα είναι ακόμη πιο εντυπωσιακή χάρη στις ιδιαίτερα προσεγμένες λεπτομέρειες και το υψηλότατο επίπεδο φινιρίσματος. Το δεύτερο στοιχείο που εντυπωσιάζει είναι οι επιδόσεις της. Μοιάζει με custom εξωτερικά, αλλά στην οδήγηση είναι πολύ ανώτερη από τις custom που έχεις συνηθίσει, κάτι διαφορετικό. Ποιος ξέρει, ίσως η νέα Bobber να αλλάξει τα στάνταρ στην κατηγορία και να δημιουργήσει την δική της και ιδιαίτερα καλοδεχούμενη τάση.

Φωτογραφίες Κίνησης

 

Φωτογραφίες λεπτομεριών-Στατικές

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής Triumph
Μοντέλο Bonneville Bobber
Αντιπρόσωπος Eliofil S.A.
Εγγύηση 2 χρόνια
   
Κινητήρας  
Τύπος 4Τ, 2Κ, A/Ψ, SOHC, 4β/Κ
Κυβισμός (cc) 1200
Διάμετρος x Διαδρομή (mm x mm) 97,6x80
Συμπίεση (:1)  10
Τροφοδοσία  Ηλεκτρονικός ψεκασμός
Σύστημα εξαγωγής  2 σε  2
Λίπανση  υγρό κάρτερ αντλία λαδιού
Εκκίνηση  Μίζα
Συμπλέκτης  Υγρός πολύδισκος με υποβοήθηση
Μετάδοση 6 σχέσεων με αλυσίδα
Πλαίσιο  
Τύπος   Ατσάλινο περιμετρικό 
Κάστερ (°)  25,8
Ίχνος (mm) 87,9
Μεταξόνιο (mm) 1.510
Ύψος σέλας (mm) 690
Μήκος (mm) Δ.Α.
Πλάτος (mm) 800
Ύψος (mm) 1.025
Απόσταση εδάφους (mm) Δ.Α.
Βάρος (kg)   228
Ρεζερβουάρ/ Ρεζέρβα (lt)  9,1
Χωρητικότητα λαδιού (lt) Δ.Α.
   
Αναρτήσεις  
Μπροστά Πιρούνι ΚΥΒ με διάμετρο καλαμιών 41mm, διαδρομή  τροχού 90mm
Πίσω  Αμορτισέρ ΚΥΒ , διαδρομή 76,9mm
   
Ελαστικά  
Μπροστά 100/90-19''
Πίσω  150/80-16''
   
Φρένα  
Μπροστά Δίσκος διαμέτρου 310mm με δαγκάνα Nissin 2 εμβόλων
Φρένα Δίσκος διαμέτρου 255mm με δαγκάνα Nissin ενός εμβόλου
   
Εξοπλισμός  
  Ταχύμετρο,  στροφόμετρο, ολικός και δύο μερικοί χιλιομετρητές, ένδειξη ταχύτητας, αυτονομίας, μέσης & στιγμιαίας κατανάλωσης, ψεκασμού, ώρας, φώτα, φλας, λάδια, ABS, traction control
   
Επιδόσεις  
Ισχύς εργοστασίου (hp/rpm)  75/6.100
Ροπή εργοστασίου (kgm/rpm)  10,8/4.000

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Θοδωρής Ξύδης

Ο Θοδωρής Ξύδης είναι συντάκτης ειδικού Τύπου-δημοσιογράφος από το 2005. Ξεκίνησε να εργάζεται το 2006 στο site του περιοδικού Auto Τρίτη και την επόμενη χρονιά στο περιοδικό μοτοσυκλέτας Moto Τρίτη. Εκεί παρέμεινε μέχρι και το 2016, εκτελώντας έως και χρέη αρχισυντάκτη/διευθυντή σύνταξης. Από το 2016 αποτελεί μέλος της ομάδας του BIKEIT! Απόφοιτος του New York College με πτυχίο στην Επικοινωνία, με αγάπη για την φωτογραφία, τα gadgets και για οτιδήποτε έχει τροχούς και... αυτοκινείται.

Θοδωρής Ξύδης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 11 Απριλίου 2017 17:45

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Test - Triumph Bonneville T100 - 2017 TEST – Triumph Bonneville Bobber »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon