.
Κατηγορία Orcal
Τρίτη, 26 Σεπτεμβρίου 2017 16:53

TEST – Orcal Astor 125 2017

 

Γαλλικός πειρασμός

 

 Κείμενο/Φωτογραφίες: Θοδωρής Ξύδης

Καιρό είχαμε να δούμε μια νέα μοτοσυκλέτα από τη χώρα της σαμπάνιας. Η Orcal Astor είναι ακριβώς αυτό και έρχεται έτοιμη να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της καθημερινότητας με εμφάνιση για φίλημα, σαν να ξεπήδησε από την 10ετία του 60.

Η Orcal είναι μια μικρή εταιρία που έχει τα κεντρικά της στην Γαλλία. Εκεί σχεδιάστηκε και η Astor, εκεί μπήκαν και οι προδιαγραφές της ποιότητας με την παραγωγή να γίνεται στην Κίνα. Αυτό δεν το λέμε τυχαία αφού η μικρή μοτοσυκλέτα δείχνει πολύ προσεγμένη, με πολλές όμορφες λεπτομέρειες, παρά την ιδιαίτερα προσιτή τιμή της. Ποιότητα βαφής και συναρμολόγησης σαφώς πάνω από το μέσο όρο για την κατηγορία τιμής αλλά και ποιοτική αίσθηση κατά τη λειτουργία του κινητήρα με ελάχιστους κραδασμούς να κάνουν αισθητή την παρουσία τους. Το μοτέρ βλέπετε προέρχεται από την Yamaha και είναι το ίδιο απλό και αξιόπιστο μοτέρ που κινούσε το YBR 125.

Βρε βρε ομορφιές!

Η μικρή μοτοσυκλέτα της Orcal βρίσκεται σε απόλυτη συμφωνία με την νέο-ρετρό τάση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στους δύο τροχούς. Οι Γάλλοι προτίμησαν έναν δρόμο ελαφρώς διαφορετικό από τους περισσότερους κατασκευαστές που έχουν αυτή τη στιγμή παρόμοιες μοτοσυκλέτες στην παραγωγή. “Scrambler υπάρχουν να φάνε και οι κότες (που λέει ο λόγος), Café racer επίσης, οπότε ας φτιάξουμε κάτι που είναι της μόδας αλλά όχι τόσο διαδεδομένο, κάτι πιο αυθεντικό”, πρέπει να σκέφτηκαν οι Γάλλοι, οπότε και κατέληξαν στην Astor.

orcal astor 2017 28

Η σχεδίαση της μικρής μοτοσυκλέτας είναι εμπνευσμένη από τις μοτοσυκλέτες της 10ετίας του 60 με κυρίαρχα στοιχεία που δείχνουν προς αυτή την κατεύθυνση το μεγάλο 16λιτρο ρεζερβουάρ, με τις εσοχές για τα γόνατα και τη σέλα, με τη ιδιαίτερα προσεγμένη σε στυλ επένδυση, σε ανάγλυφο καρό. Τα φτερά είναι νικελωμένα, όπως και η εξάτμιση και δένουν υπέροχα με το υπόλοιπο σύνολο που κάνει αισθητή την παρουσία του στο δρόμο χωρίς προκαλεί. Οι “φυσούνες” στα καλάμια και η σχεδίαση των πλαϊνών καπακιών, που κρύβουν την μπαταρία, είναι δύο ακόμη σημεία της Astor που δείχνουν την προσοχή στη λεπτομέρεια που έδωσαν οι Γάλλοι ώστε να εντείνουν ακόμη περισσότερο την αίσθηση της κλασικής σε σχεδίαση μοτοσυκλέτας.

orcal astor 2017 12

Η Astor μοιάζει σα να μας ήρθε στο σήμερα κατευθείαν από τα μέσα περίπου του περασμένου αιώνα και εκεί ακριβώς είναι που βρίσκεται και η γοητεία της. Θα μπορούσε ακόμη και να είναι ένα πραγματικό μοντέλο από εκείνη την εποχή που αναπαλαιώθηκε με κόπο και πολύ μεράκι και κυκλοφορεί ξανά περήφανο στους δρόμους. Το καλό για εμάς είναι ότι πρόκειται για μια σύγχρονη μοτοσυκλέτα που μπορούν να την αγοράσουν όλοι οι λάτρεις της ρετρό αισθητικής, χωρίς μάλιστα να βάλουν το χέρι βαθιά στην τσέπη.

Στυλ και χρηστικότητα

Η Astor ευτυχώς δεν είναι μια μικρή μοτοσυκλέτα που ξεχωρίζει μόνο για την εμφάνισή της. Έχει και όλα τα στοιχεία που ζητά ο σύγχρονος αναβάτης για κινηθεί με άνεση στους δρόμους της πόλης καθημερινά.

orcal astor 2017 3

Η όμορφη σέλα φέρει ποιοτικό αφρώδες διπλής πυκνότητας που θα σας κρατήσει ξεκούραστους στις αστικές διαδρομές, ενώ θα φιλοξενήσει και δεύτερο άτομο χωρίς παραχωρήσεις, αρκεί το τελευταίο να είναι μέσου αναστήματος. Τα πόδια του αναβάτη φτάνουν πολύ εύκολα στο έδαφος, τα χειριστήρια με την ποιοτική αίσθηση είναι μοντέρνας σχεδίασης –η μοναδική ίσως αισθητική παραφωνία στην Astor- και το τιμόνι βρίσκεται σε ύψος που αφήνει τα χέρια να πέφτουν πάνω του με φυσικό τρόπο.

Μιλήσαμε για το τιμόνι, δεν σας είπαμε όμως ότι είναι μεταβλητής διατομής, κάτι που σας δίνει τη δυνατότητα να αλλάξετε την κλίση του και να βρείτε την ιδανική γωνία για τα δικά σας χέρια.

orcal astor 2017 14

Τα κλασικά αναλογικά όργανα είναι σούπερ λιτά με την λευκή πλάκα σε στροφόμετρο αλλά και ταχύμετρο να προσθέτει έξτρα πόντους στην αισθητική τους, με τις πληροφορίες όμως να περιορίζονται στα συνολικά διανυθέντα χιλιόμετρα και σε μερικές ακόμη προειδοποιητικές λυχνίες. Ωστόσο η Astor φέρει στον στάνταρ εξοπλισμό της χειρολαβές συνεπιβάτη (βρίσκονται εκεί περισσότερο για να δέσετε κάτι με ασφάλεια στη σέλα και λιγότερο για να κρατιέται ο συνεπιβάτης) πλαϊνό αλλά και κεντρικό σταντ –κάτι που δεν είναι αυτονόητο στις μέρες μας ούτε σε ακριβές μοτοσυκλέτες-και ένα ακόμη στοιχείο που αποτελεί highlight και ίσως must για κάθε νέα μικρή νέο-ρετρό μοτοσυκλέτα που σέβεται τον εαυτό της. Ο λόγος φυσικά γίνεται για την μανιβέλα, η οποία είναι παράλληλα και απολύτως λειτουργική: μία μέτρια σε ένταση μανιβελιά είναι αρκετή για να θέσει σε λειτουργία τον κινητήρα και να σας γυρίσει παράλληλα και μερικά χρόνια πίσω.

Τρε ζολί και χρηστική!

Η καθημερινή συμβίωση με την μοτοσυκλέτα της Orcal είναι κάτι παραπάνω από ευχάριστη και αυτό δεν οφείλεται μόνο στην εμφάνισή της. Ναι, αδιαμφισβήτητα σου φτιάχνει τη διάθεση όταν την κοιτάς, αλλά το ίδιο κάνει και όταν βρίσκεσαι στη σέλα της και κινείσαι.

orcal astor 2017 30

Η ανάλαφρη αίσθηση, η ήπια, γλυκιά απόδοση του μοτέρ, η πολιτισμένη λειτουργία, η προσφερόμενη άνεση, όλα είναι εκεί για να κάνουν πιο εύκολη την καθημερινότητά σου ανεξάρτητα από τις συνθήκες που επικρατούν στους δρόμους. Στο μποτιλιάρισμα η Astor ελίσσεται έτσι όπως μόνο μια καλοζυγισμένη και ελαφριά 125άρα μοτοσυκλέτα μπορεί κρατώντας τον αναβάτη της ξεκούραστο στους συνεχόμενους ελιγμούς. Είναι και οι αναρτήσεις βλέπετε που απομονώνουν σε μεγάλο βαθμό τις ανωμαλίες από τον αναβάτη και δεν τον αφήνουν να κοπανηθεί και να καταπονηθεί.

orcal astor 2017 22

Η Astor δεν ελίσσεται απλά με χάρη, σε προτρέπει να κυνηγήσεις και το πιο μικρό άνοιγμα ανάμεσα στα αυτοκίνητα για να βγεις πρώτος στο φανάρι, αν το επιθυμείς. Από την άλλη το τεράστιο ρεζερβουάρ για τον κυβισμό της Astor εγγυάται αυτονομία που κάνει τις σχέσεις με τον βενζινά της γειτονιάς σας προβληματικές. Μαύρα μάτια θα κάνει να σας δει κάθε φορά που θα φουλάρετε αφού για πλάκα μπορείτε να ξεπεράσετε τα 450 χιλιόμετρα με ένα καλό γέμισμα! Αυτή η τεράστια αυτονομία θα σας βάλει σε σκέψεις και για αποδράσεις εκτός των τειχών της πόλης. Η αλήθεια ότι αν δεν βιάζεστε μπορείτε να πάτε παντού στη σέλα της μοτοσυκλέτας της Orcal. Η επιλογή να μείνετε εκτός αυτοκινητόδρομου είναι και η πιο λογική. Έτσι θα μπορείτε να θαυμάσετε το τοπίο γύρω σας αλλά και να συνομιλήσετε με τον συνεπιβάτη κάτι που θα κάνει τη βόλτα σας, είτε είναι μικρή είτε μεγάλη, πραγματικά παρεΐστικη. Θα μπορέσετε επίσης να ανακαλύψετε και τον καλό χαρακτήρα της Astor, αφού ως γνήσια μοτοσυκλέτα δεν θα πει όχι στην περίπτωση που θέλετε να πιέσετε λίγο παραπάνω, με την προοδευτικότητα στις αντιδράσεις να αποτελεί και το κύριο χαρακτηριστικό της. Πάμε παραλία, πάμε σε κάποιο νησί, πάμε όπου θες, η Astor δεν θα πει πουθενά όχι.

Ανοίγει ορίζοντες

Οι μικρές μοτοσυκλέτες έχουν επανέλθει για τα καλά στη ζωή μας τα τελευταία χρόνια και η τάση της εποχής τις έβγαλε από την αφάνεια και τις στόλισε με όμορφα ρετρό στοιχεία που τις κάνουν πιο ποθητές από τα scooter αντίστοιχου κυβισμού και σίγουρα πιο ποθητές από τα παπιά.

Η Orcal Astor ή Astor Orcal, όπως παρουσιάζεται το όνομα πάνω στη μοτοσυκλέτα, είναι μια τέτοια μοτοσυκλέτα: μικρή και ποθητή τόσο για την χρηστικότητά όσο και για την εμφάνισή της τον κύριο λόγο που θα στρέψει κάποιος το βλέμμα πάνω της. Το τρίτο είναι η πραγματικά χαμηλή τιμή της που δεν ξεπερνά τα 2.330 ευρώ και συνδυάζεται με ποιότητα κατασκευής σαφώς ανώτερη από τη συγκεκριμένη κατηγορία τιμής. Πλέον μπορείτε να αποκτήσετε ένα δίκυκλο ως “βασικό” μεταφορικό μέσο, που μόνο τέτοιο δεν θυμίζει φυσικά. Κινηθείτε παντού με στιλ, καθημερινά, με άνεση και ταχύτητα. Η γοητευτική Astor μπορεί να το κάνει αυτό με το παραπάνω.

Φωτογραφίες Κίνησης

Φωτογραφίες Λεπτομερειών-Στατικές

Φωτογραφίες Λεπτομερειών-Στατικές II

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής Orcal
Μοντέλο Astor 125
Αντιπρόσωπος Honda-Θεοδωρίδης
Τιμή 2.330 ευρώ
Εγγύηση 2 χρόνια
   
Κινητήρας  
Τύπος Μονοκύλινδρος, τετράχρονος, αερόψυκτος, 2βάλβιδος
Χωρητικότητα (cc) 124
Διάμετρος x διαδρομή (mm) 54X54
Συμπίεση (:1) Δ.Α.
Τροφοδοσία καρμπυρατέρ
Χωρητικότητα λαδιού (lt) Δ.Α.
Εκκίνηση  Μίζα/Μανιβέλα
Μετάδοση Αλυσίδα 
   
Πλαίσιο  
Τύπος Ατσάλινο σωληνωτό
Μήκος (mm) 2.040
Πλάτος (mm) Δ.Α.
Ύψος  (mm) 1.100
Μεταξόνιο (mm) Δ.Α.
Γωνία κάστερ (°) Δ.Α.
Ίχνος  (mm) Δ.Α.
Ύψος σέλας (mm) 785
Απόσταση εδάφους  (mm) 160
Χωρητικότητα ρεζερβουάρ (lt) 16
Βάρος, (kg) 124
   
Αναρτήσεις  
Μπροστά Συμβατικό πιρούνι διαμέτρου 37mm
Πίσω Δύο αμορτισέρ 
   
Τροχοί / Ελαστικά  
Εμπρός 110/70-17’’ 
Πίσω 130/70-17’’
   
Φρένα  
Μπροστά Δίσκοι 300mm, 2πίστονη δαγκάνα
Πίσω Δίσκος 210mm, μονοπίστονη δαγκάνα
   
Μέγιστη ιπποδύναμη (hp / rpm) 9,5/8.000
Μέγιστη ροπή (kg / rpm) 0,97/6.500

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Θοδωρής Ξύδης

Ο Θοδωρής Ξύδης είναι συντάκτης ειδικού Τύπου-δημοσιογράφος από το 2005. Ξεκίνησε να εργάζεται το 2006 στο site του περιοδικού Auto Τρίτη και την επόμενη χρονιά στο περιοδικό μοτοσυκλέτας Moto Τρίτη. Εκεί παρέμεινε μέχρι και το 2016, εκτελώντας έως και χρέη αρχισυντάκτη/διευθυντή σύνταξης. Από το 2016 αποτελεί μέλος της ομάδας του BIKEIT! Απόφοιτος του New York College με πτυχίο στην Επικοινωνία, με αγάπη για την φωτογραφία, τα gadgets και για οτιδήποτε έχει τροχούς και... αυτοκινείται.

Θοδωρής Ξύδης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 06 Μαρτίου 2018 19:28

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon