.
Κατηγορία Orcal
Παρασκευή, 30 Οκτωβρίου 2020 17:01

Test – Orcal SK01 & SK03 2020

Πετυχημένη μετάλλαξη

Πρόσφατα η γαλλική Orcal παρουσίασε τη νέα σειρά SK με μια διπλή καινοτομία: για πρώτη φορά οι μοτοσυκλέτες της δεν είχαν ρετρό σχεδίαση που να παραπέμπει στη δεκαετία του 1960 και, επίσης για πρώτη φορά, χρησιμοποιούσε κινητήρα μεγαλύτερο των 125 cc.

Του: Mattijs De Lee
Φωτογραφίες: Jonathan Godin

Όποιος γνωρίζει την Orcal πιθανότατα την έχει συνδέσει στο μυαλό με ελαφριά μονοκύλινδρα κλασικής εμφάνισης, φιλικά στο πορτοφόλι, αλλά και εξαιρετικά για την μετακίνηση ανθρώπων που αναζητούν κάτι ήρεμο και όμορφο χωρίς να χρειάζονται το κάτι παραπάνω. Ε λοιπόν αυτό δεν έχει αλλάξει.

Εκτός από τη λέξη “κλασικό”. Με τα SK01 και SK03 οι Γάλλοι επέλεξαν μια διαφορετική προσέγγιση, στήνοντας ένα ελαφρύ roadster με streetfighter εμφάνιση, κοφτερές γραμμές και πολύ πιο σύγχρονη σχεδίαση απ’ όσο μας είχαν συνηθίσει. Η Orcal προσθέτει αυτήν την SK σειρά σε ένα νέο κομμάτι της γκάμας της που αποκαλεί Distinction.

Υποθέτουμε πως αυτό το όνομα περιγράφει την απομάκρυνση από τις κλασικές γραμμές, με μια στροφή προς γνωστές μοτοσυκλέτες του χώρου, όπως τα ανάλογα Ζ της Kawasaki και CB της Honda. Σύντομα θα γνωρίζουμε και αν η σύγκριση αυτή επεκτείνεται και στην απόδοση, εκτός από την εμφάνιση.

2020 ORCAL SKFAMILY Static 001 1 1024x683 

Πανομοιότυπα δίδυμα

Η περιγραφή αυτή μας έρχεται αυτομάτως στο μυαλό καθώς πολύ δύσκολα εντοπίζει κανείς οπτικές διαφορές μεταξύ των Orcal SK01 και SK03 – μόνο η αναγραφή στο λογότυπο κάτω από τη σέλα προδίδει ποιο είναι ποιο.

Αμφότερα έχουν το ίδιο μεταξόνιο και απόσταση από το έδαφος, ίδιους τροχούς και φρένα, ίδιο ύψος σέλας και θέση οδήγησης. Ξεχωρίζει η πολύ όμορφη εξάτμιση, η οποία δεν είναι ένα ακόμη χοντρό και ογκώδες καζάνι αλλά ένα διακριτικό δίδυμο σχέδιο που προσθέτει χαρακτήρα στην όλη εμφάνιση.

Καβαλάμε πρώτα το SK03, απολαμβάνοντας τον καθαρό και ελαφρώς σπορτίφ ήχο του.

Με τα 292 κυβικά εκατοστά του είναι το πρώτο Orcal που ξεφεύγει από τα όρια της Α1 κατηγορίας, θέτοντας ένα ορόσημο για την εταιρεία. Ο μονοκύλινδρος κινητήρας του μετά βίας παράγει κραδασμούς και συνολικά προσφέρει μια άνετη οδηγική εμπειρία.

Η μοτοσυκλέτα είναι μαζεμένη σε διαστάσεις και στην ίδια λογική κινείται και η θέση οδήγησης, με τα μαρσπιέ σχετικά ψηλά και το τιμόνι αρκετά μπροστά. Αν μη τι άλλο, αυτή θέση εξυπηρετεί άριστα τη δυναμική συμπεριφορά του SK03, η οποία χαρακτηρίζεται από το σταθερό πάτημα στον δρόμο, αλλά και την ελαφριά αίσθηση στο τιμόνι. Το κέντρο βάρους είναι χαμηλά και συνδυάζεται με το μικρό βάρος των 163 κιλών για ένα αποτέλεσμα πολύ ευέλικτο.

Η μέγιστη απόδοση αυτού του κινητήρα ανακοινώνεται στους 27.5 hp και 2.7 kg.m, τιμές που σημειώνονται και οι δύο στις 8,500 rpm. Είναι παραπάνω από αρκετή η δύναμη αυτή για καθημερινή χρήση, με αρκετά κοφτερή απόκριση στο γκάζι.

Εκτός πόλης, σε επαρχιακό δίκτυο βγάζει πολλή διασκέδαση, κυρίως χάρη στην εργονομικά σωστή θέση οδήγησης που σου επιτρέπει να εκμεταλλευτείς στο έπακρο ό,τι έχει να προσφέρει αυτός ο κινητήρας.

Μετά έρχεται η ώρα του SK01. Όπως περιμέναμε η θέση οδήγησης είναι ακριβώς ίδια, με η διαφορά στη δύναμη είναι εμφανής, κάτι απολύτως λογικό δεδομένου ότι το μικρό φορά έναν κινητήρα 125 cc με απόδοση 15 hp και 1.3 kg.m.

Ακόμη κι έτσι πάντως καταφέραμε να δούμε 105 km/h στην πρώτη μεγάλη ευθεία που συναντήσαμε. Χαρίζει στον αναβάτη του τον ίδιο χαρακτήρα όπως και το SK03, αλλά εύλογα δεν είναι και τόσο άνετο για πολλή ώρα στον ανοικτό δρόμο.

2020 ORCAL SK03 Detail 007 1 

Αναπάντεχη ποιότητα

Δεδομένης της χαμηλής τιμής και της εν γένει φιλοσοφίας που διέπει μικρούς κατασκευαστές όπως η Orcal, αμφότερα τα μοντέλα διακρίνονται από καλή ποιότητα. Το ανεστραμμένο πιρούνι αποδείχθηκε σαφώς καλύτερο απ’ όσο περιμέναμε, προσφέροντας μια δόση πολυτέλειας, ενώ και τα φρένα τους αποδείχθηκαν πολύ ακριβή.

Η ίδια αίσθηση καλής ποιότητας δεν διέπει τα χειριστήρια στο τιμόνι, καθώς εδώ τα κουμπιά δείχνουν να είναι μάλλον φτηνά, τόσο στο μάτι όσο και στην αφή. Σε αυτά συναντάμε όλα τα κλασικά, καθώς και ένα κουμπί που εναλλάσσει μεταξύ δύο driving modes, Eco και Sport – η διαφορά μεταξύ τους, πάντως, μετά βίας γίνεται αντιληπτή.

Η οθόνη των οργάνων είναι απλή και δεν δείχνει πολύ σύγχρονη, τουλάχιστον όμως περιλαμβάνει όλες τις βασικές πληροφορίες που πρέπει – ταχύτητα, στροφές, χιλιομετρητές και στάθμη καυσίμου, μαζί με ένδειξη σχέσης κιβωτίου. Απουσιάζει το ρολόι.

Περίεργη είναι και η τοποθέτηση του κεντρικού διακόπτη σε μια ιδιαίτερα ατυχή θέση, πίσω από τα όργανα.

Η δε πιο φανταχτερή προσθήκη στα Orcal SK01 και SK03 είναι οπωσδήποτε το ηχοσύστημα που επιτρέπει να παίζεις μουσική μέσω Bluetooth ή USB και να την ακούς μέσω ενσωματωμένων ηχείων.

2020 ORCAL SK03 Detail 002 1 

Ιδανική εισαγωγή

Η Orcal είναι μια μικρή εταιρεία, αυτό όμως δεν την εμποδίζει απ’ το να κατασκευάζει αξιόλογα προϊόντα. Με τα SK01 και SK03 οι Γάλλοι κάνουν ένα γενναίο βήμα στο άνοιγμα των οριζόντων τους. Η εμφάνιση αυτών των μοτοσυκλετών θα δοκιμαστεί στην αγορά, συνοδευόμενη ελπίζουμε από εξίσου καλές τιμές που θα τα αναδείξουν ως άριστες επιλογές για εισαγωγή στον μοτοσυκλετισμό.

Με τον φιλικό και άρτιο χαρακτήρα στα προσόντα και των δύο SK, αν το δίπλωμά σου το επιτρέπει, το SK03 είναι η προφανέστερη επιλογή μεταξύ των δύο. Δείχνει πιο ώριμο, έχει την παραπάνω δύναμη και συνεπώς τον πιο διασκεδαστικό χαρακτήρα που δικαιολογεί το όποιο επιπλέον κόστος.

 JGO 7254 1 1024x683

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Κατασκευαστής

Orcal

Μοντέλο

SK03 (SK01)

Αντιπρόσωπος

Orcal Greece – Θεοδωρίδης Κωνσταντίνος

Τιμή (€)

Αναμένεται

 

 

Κινητήρας

 

Τύπος

4T, 1K, υγρόψυκτος, 2ΕΕΚ, 4 βαλβίδες/κύλινδρο

Κυβισμός (cc)

292 (124)

Συμπίεση

11:1 (12:1)

Διάμετρος x Διαδρομή (mm x mm)

78 x 61.2 (58 x 47)

Τροφοδοσία

Ψεκασμός Bosch

Σύστημα εκκίνησης

Μίζα

Λίπανση

Υγρό κάρτερ

Συμπλέκτης

Υδραυλικός πολύδισκος

Κιβώτιο ταχυτήτων

6 σχέσεων

Μετάδοση

Αλυσίδα

 

 

Πλαίσιο

 

Τύπος

Ατσάλινο σωληνωτό

Κάστερ (°)

Δ.Α.

Ίχνος (mm)

Δ.Α.

Μήκος x Πλάτος x Ύψος (mm)

2050 x 775 x 1127

Μεταξόνιο (mm)

1,410

Ύψος σέλας (mm)

810

Βάρος (kg)

163 (146) πλήρες υγρών

Ρεζερβουάρ (l)

15.5

 

 

Αναρτήσεις

 

Μπροστά

Ανεστραμμένο πιρούνι

Πίσω

Ένα αμορτισέρ, ρύθμιση προφόρτισης ελατηρίου

 

 

Ελαστικά

Metzeler Sportec M5

Mπροστά

110/70-17

Πίσω

150/60-17

 

 

Φρένα

 

Μπροστά

Δίσκος 300 mm, ακτινική δαγκάνα 4 εμβόλων, ABS (CBS)

Πίσω

Δίσκος 240 mm, δαγκάνα 1 εμβόλου, ABS (CBS)

 

 

Επιδόσεις

 

Ισχύς εργοστασίου (hp / rpm)

27.5 / 8,500 (15 / 8,500)

Ροπή εργοστασίου (kg.m / rpm)

2.7 / 8,500 (1.3 / 8,500)

Σε παρένθεση οι τιμές για το SK01, όπου αυτές διαφέρουν από τις αντίστοιχες τιμές του SK03

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 23 Δεκεμβρίου 2021 11:26

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon