.
Κατηγορία Moto Guzzi
Τρίτη, 09 Ιανουαρίου 2018 19:15

TEST - Moto Guzzi V9 Bobber 2017

 

“Κομμένο” και ραμμένο αλά Ιταλικά

 

Του Θοδωρή Ξύδη

Φωτογραφίες: Τάκης Μανιάτης, Κώστας Γαμβρούλης

"Bob" σημαίνει κόβω στη γλώσσα των δύο τροχών και το V9 Bobber έχει κοπεί και ραφτεί εργοστασιακά από την Moto Guzzi ως μία πολύ ενδιαφέρουσα νέο-ρετρό πρόταση που έχει μαζί της τον αέρα της αποκλειστικότητας.

Η Moto Guzzi έχει μία μεγάλη και συναρπαστική ιστορία. Έχει κερδίσει δεκάδες παγκόσμια πρωταθλήματα ταχύτητας, έχει πρωταγωνιστήσει στο παρελθόν στην εξέλιξη της τεχνολογίας στους δύο τροχούς (πρώτη εταιρία με αεροδυναμική σήραγγα αποκλειστικά για δίτροχα) και για αυτούς τους δύο λόγους (και για τις ξεχωριστές μοτοσυκλέτες που έχει παρουσιάσει σε σχεδόν έναν αιώνα ζωής) έχει αποκτήσει το δικό της φανατικό κοινό στην Ευρώπη. Στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού η ιταλική εταιρία είναι επίσης γνωστή, όχι για τις αγωνιστικές της δάφνες, αλλά για τις custom μοτοσυκλέτες της που είναι γνωστές τα τελευταία 50 σχεδόν χρόνια με δημοφιλέστερη την California.

moto guzzi v9 bobber 2017 test bikeit 5

Η γκάμα custom-cruiser-ρετρό μοτοσικλετών των Ιταλών είναι ιδιαίτερα μεγάλη, ειδικά για το μέγεθος της εταιρίας. Για να ακριβολογούμε, αυτή τη στιγμή μόνο τέτοιες μοτοσυκλέτες θα βρείτε με τον αετό στο ρεζερβουάρ τους, με προτάσεις για κάθε επίπεδο και βαλάντιο. Το γνωστό μας και πιο προσιτό από όλα V7 παίζει τον ρόλο του εισαγωγικού μοντέλου, ενώ στην κορυφή βρίσκονται τα δικύλινδρα 1.400άρια (California, Audace, Eldorado). Το κενό ενδιάμεσα συμπληρώνουν εδώ και δύο περίπου χρόνια τα V9 Bobber και Roamer έχοντας παράλληλα την δική τους ξεχωριστή προσωπικότητα.

Bobber το ξεχωριστό

Έχει μπει πολλή σκέψη στη σχεδίαση αυτού του Bobber, με τους Ιταλούς να έχουν κάνει τη έρευνα τους εισάγοντας έτσι νέα στοιχεία στη μαζική παραγωγή. Είναι Ιταλοί, όπως και να το κάνουμε και πέρα από το γεγονός ότι τους αρέσει να ξεχωρίζουν, είναι μπολιασμένοι με το χάρισμα του να ταιριάζουν μεταξύ τους πράγματα με συναρπαστικό τρόπο, πράγματα που άλλοι κατασκευαστές ούτε καν τολμούν να σκεφτούν.

moto guzzi v9 bobber 2017 test bikeit 2

Ο κινητήρας είναι το πιο χαρακτηριστικό σημείο των Guzzi εμείς ωστόσο αναφερόμαστε στο αστέρι του Bobber V9 που δεν είναι άλλο από το εντυπωσιακό ρεζερβουάρ. Η Guzzi έχει ένα ακόμη εμβηματικής σχεδίασης ρεζερβουάρ στις τάξεις της με μεγάλη ιστορία για την ίδια, εκείνο που κοσμεί τη σειρά V7 το οποίο και δεν επέλεξε και για το V9, θέλοντας να του προσδώσει ένα πιο αμερικάνικο και λιγότερο ευρωπαϊκό look. Θαρρείς ότι το συγκεκριμένο σχέδιο δεν το έχει σκεφτεί κανένας άλλος κατασκευαστής, τόσο αυθεντικό δείχνει το ρεζερβουάρ του Bobber.

Εδώ έρχεται να κολλήσει και η έρευνα των Ιταλών που μας εκπλήσσει ευχάριστα για μία ακόμη φορά. Το συγκεκριμένο σχέδιο μάλλον δεν έχει κάνει την εμφάνισή του σε άλλη μοτοσυκλέτα μαζικής παραγωγής. Στο μαγικό κόσμο του customizing όμως είναι ευρέως διαδεδομένο και ακολουθείται από το μακάβριο όνομα coffin (φέρετρο). Τώρα που το μάθατε και το γκουγκλάρατε κιόλας ρίξτε ξανά μια ματιά σε εκείνο του V9 και θα καταλάβετε πως η έμπνευση των σχεδιαστών πήγασε από αυτό (με μια μικρή δόση ίσως και από V35 custom του 1979) για “έναν πιο σκοτεινό και νυχτόβιο χαρακτήρα” όπως λένε και οι άνθρωποι της ιταλικής εταιρίας.

Ένα ακόμη στοιχείο που κάνει το Bobber να ξεχωρίζει είναι οι εντυπωσιακοί διακόπτες στο τιμόνι. Συνήθως σχολιάζουμε το πόσο πρακτικοί είναι και το πόσο ποιοτική αίσθηση έχουν κατά τη χρήση τους. Σε αυτά και για την συγκεκριμένη περίπτωση προσθέστε και το design, που ξεφεύγει από τα καθιερωμένα, είναι αδιαμφισβήτητα μοντέρνο αλλά την ίδια στιγμή και σε αντίθεση με αυτά που έχουμε συνηθίσει, δείχνει να ταιριάζει κουτί με την ρετρό σχεδίαση της ιταλικής μοτοσυκλέτας.

moto guzzi v9 bobber 2017 test bikeit 11

Οι λεπτομέρειες και η προσοχή σε αυτές είναι που κάνουν τη διαφορά στη συγκεκριμένη κατηγορία, ίσως περισσότερο από όλες τις άλλες και το Guzzi έχει πολλές από αυτές. Με εξαίρεση την πλάκα του τιμονιού που παρουσιάζεται αρκετά λιτή, το V9 Bobber έχει πολλά σημεία που θα κάνει το βλέμμα σας να σταθεί. Πολύ όμορφα γραφικά στο ρεζερβουάρ, προσεγμένα σήματα της εταιρίας και του μοντέλου σε ρεζερβουάρ, μοτέρ, κάτω πλάκα πλαϊνά καπάκια και πίσω μέρος, προσεγμένα καβαλέτα από αλουμίνιο και προσεγμένο φινίρισμα στο μοτέρ είναι οι λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά. Εδώ που τα λέμε προσεγμένο φινίρισμα έχει η ιταλική μοτοσυκλέτα σε όλες τις επιφάνειές και αυτό που ενισχύει την αίσθηση υψηλής ποιότητας κατασκευής που διατρέχει όλο το V9.

moto guzzi v9 bobber 2017 test bikeit 8

Βελτιώσεις στα σημεία

Μόλις έναν χρόνο από την παρουσίαση των V9, η Moto Guzzi προχώρησε σε μικρής έκτασης αλλά ουσιαστικές αλλαγές δίνοντας προσοχή και σε αυτά που είπαν οι πρώτοι ιδιοκτήτες τους. Έτσι και με στόχο την μεγαλύτερη άνεση ειδικότερα στους ψηλότερους αναβάτες, τα μπαρσπιέ έχουν μετατοπιστεί κατά 100 χλστ. προς τα πίσω, ενώ έχουν έρθει και κατά 35 χλστ. πιο ψηλά –τα νέα μαρσπιέ μπορούν να τοποθετηθούν και στο πρώτο V9. Παράλληλα το αφρώδες της σέλας έχει αλλαχθεί με άλλης ποιότητας ενώ το ύψος της ανέρχεται στα 785 χλστ. Η νέα θέση οδήγησης παρουσιάζεται σαφώς πιο ευρύχωρη σε σχέση με πριν για τους ψηλούς, ενώ δίνει και καλύτερο έλεγχο στους ελιγμούς με χαμηλές αλλά και υψηλότερες ταχύτητες ανεξαρτήτως σωματότυπου. Το σχεδόν ίσιο και χαμηλό τιμόνι έρχεται σωστά στα χέρια του αναβάτη με τη σέλα να προσφέρει λίγη περισσότερη άνεση που θα εκτιμηθεί εκτός των τειχών της πόλης, σε μεγαλύτερες διαδρομές.

moto guzzi v9 bobber 2017 test bikeit 13

Ο αναβάτης έχει μπροστά του όλο και όλο ένα στρογγυλό αναλογικό ταχύμετρο με λευκή πλάκα και μαύρη γραμματοσειρά, με όμορφο ελαφρώς πορτοκαλί φωτισμό. Μέσα σε αυτό υπάρχει και μια μικρή οθόνη υγρών κρυστάλλων, με shift light, μερικό και δύο ολικούς χιλιομετρητές, ένδειξη κατανάλωσης καυσίμου, μέσης ταχύτητας, αυτονομίας, επιλεγμένης ταχύτητας, θερμοκρασίας περιβάλλοντος και ρύθμιση traction control. Οι πληροφορίες είναι ευδιάκριτες παρά το σχετικά μικρό μέγεθος και θεωρούνται πλήρεις για την συγκεκριμένη κατηγορία. Αν επιθυμείτε και άλλες η Guzzi έχει προβλέψει έχοντας ανάλογη εφαρμογή για το κινητό σας που σας βάζει σε έναν καινούριο κόσμο πληροφορίας με ένδειξη ακόμη και για την κλίση στις στροφές! Σχετικά άνετα θα κάτσει και συνεπιβάτης με πολύ μικρή παραχώρηση από τον αναβάτη και στους δρόμους της πόλης δεν πρόκειται να εκφράσει ποτέ παράπονα.

Μοτέρ χωρίς αλλαγές

Χωρίς αλλαγές συνεχίζει την πορεία του ο γνωστός και μη εξαιρετέος V2, των 853 κ.εκ.,  που τοποθετείται εγκάρσια μέσα στο πλαίσιο και δίνει αυτή την χαρακτηριστική όψη σε όλα τα Guzzi. Η δύναμη φτάνει στον πίσω τροχό μέσω άξονα που βρίσκεται εντός του αλουμινένιου ψαλιδιού, με τον συμπλέκτη να είναι παραδοσιακά μονόδισκος. Η ισχύς και η ροπή ανέρχονται στους 55 ίππους και στα 6,3 κιλά ροπής στις 6.250 και 3.000 σ.α.λ. έχοντας να κινήσουν μια ελαφριά για τη συγκεκριμένη κατηγορία μοτοσυκλέτα –από τις ελαφρύτερες- με βάρος 199 κιλά, πλήρες υγρών, αλλά χωρίς καύσιμα. Την ζωηράδα του μοτέρ θέτει υπό έλεγχο ένα traction control δύο σταδίων (στεγνό και βροχή ουσιαστικά) που δίνει και τη δυνατότητα απενεργοποίησης.

moto guzzi v9 bobber 2017 test bikeit 5

Βόλτες ανάλογα με τη διάθεση

Τα bobber ξεκίνησαν ως μόδα λίγο μετά τον 2ο παγκόσμιο πόλεμο και ουσιαστικά αποτελούσαν απογυμνωμένες μοτοσυκλέτες δρόμου, με αρκετά σημεία τους κομμένα (όπως π.χ. στα φτερά) για ελάχιστο δυνατό βάρος και μέγιστες επιδόσεις. Είχαν και φαρδιά ελαστικά για να πατούν καλύτερα στο χώμα όπου και αγωνίζονταν και κάπως έτσι ξεκίνησε αυτή η μόδα που κρατάει ως τις μέρες μας. Σήμερα βέβαια κανένας δεν παίρνει ή φτιάχνει  bobber για να κάνει αγώνες ή να κοντράρει άλλος στο δρόμο. Το απαράμιλλο στιλ είναι ο λόγος και το V9 Bobber διαπρέπει σε αυτόν τον τομέα. Σαν μοτοσυκλέτα πόλης είναι επίσης εξαιρετικό. Αρκεί να έχει κανείς τις βασικές γνώσεις χειρισμού ενός δικύκλου και πάνω στη σέλα του Guzzi θα νιώσει άνετα από τα πρώτα κιόλας μέτρα, γνωρίζοντας ωστόσο ότι οδηγεί μια μοτοσυκλέτα που ξεχωρίζει, διά της αίσθησης. Ο ήχος από το μοτέρ, οι παλμοί που παράγει  το… σπρώξιμο προς τα δεξιά, όταν ανοίγετε το γκάζι σταματημένοι και οι έντονες ακμές του ρεζερβουάρ που δεν ενοχλούν αλλά γίνονται αισθητές στα γόνατα του αναβάτη, συμβάλλουν τα μέγιστα σε αυτό. Το κιβώτιο είναι μαλακό, αν και λίγο ασαφές, ο συμπλέκτης προοδευτικός και μαλακός και το βάρος έχει συγκεντρωθεί σωστά. Ως αποτέλεσμα η μοτοσυκλέτα μεταφέρει μια πολύ ελαφριά αίσθηση στον αναβάτη παρά τα χοντρά ελαστικά με τις χυτές ζάντες των 16 ιντσών, που φέρουν πάνω τους και το όνομα της εταιρίας.

moto guzzi v9 bobber 2017 test bikeit 4

Στη βόλτα είτε αυτή είναι χαλαρή ή πιο σβέλτη από ό,τι συνηθίζετε, το Guzzi δείχνει επίσης το καλύτερο εαυτό του. Οι αναρτήσεις συμπεριφέρονται αρκετά καλά και διαχειρίζονται άνετα τις νορμάλ ανωμαλίες, ενώ ο εμπρός δίσκος των 320 χλστ. με την 4πίστονη δαγκάνα της Brembo, πέρα από καλή αίσθηση έχει και αρκετή δύναμη για να σταματήσετε με ασφάλεια με το ABS να λειτουργεί πολύ καλά σε όλες τις συνθήκες. Αυτό που δείχνει να μπερδεύεται ελαφρώς είναι το Traction Control, κάτι που έχω παρατηρήσει και στα V7. Στη στάνταρ ρύθμισή του είναι ευαίσθητο ενώ γίνεται ακόμη περισσότερο στη ρύθμιση για οδήγηση σε βροχή. Βασικά θα το νιώσετε να ενεργοποιείται σε σημεία που δεν δικαιολογείται και αυτό θα το καταλάβετε καλύτερα αν περάσετε από το ίδιο σημείο με το σύστημα απενεργοποιημένο: δεν θα νιώσετε τον πίσω τροχό να γλιστρά ενώ πριν  σίγουρα νιώσατε το χαρακτηριστικό κόψιμο στη δύναμη της μοτοσυκλέτας στο ίδιο σημείο. Η λύση του άξονα C.A.R.C. που έχει η Guzzi στις τάξεις της και εξουδετερώνει τις γνωστές αντιδράσεις αυτής της εφμαρμογής, είναι μάλλον ακριβή για τη συγκεκριμένη κατηγορία. Το πιο λιτό στιλ του κλασικού άξονα ταιριάζει παράλληλα πιο σωστά στο V9 και αν έπρεπε να επιλέξω θα συμφωνούσα με τους Ιταλούς, έχοντας παράλληλα σχεδόν μόνιμα απενεργοποιημένο το Traciton Control. Ούτως η άλλως το V9 δεν θα γλιστρήσει ποτέ τον πίσω τους τροχό ανεξέλεγκτα, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορεί να πάει γρήγορα. Αν βγείτε από τη φάση της ήρεμης βόλτας και ανεβάσετε ρυθμό το V9 θα ανταποκριθεί περίφημα για την κατηγορία, απαιτώντας όμως στρωτή οδήγηση. Δεν είναι σπορ, σίγουρα όμως θα ικανοποιήσει με την προοδευτικότητα στις αντιδράσεις, το “βίδωμα” που νιώθει ο αναβάτης στις καμπές και τη πολύ γρήγορη εναλλαγή κλίσεων (και τα δύο πιο έντονα από ό,τι συνήθως λόγω του διαμήκη στροφάλου) να αποτελούν τα κύρια χαρακτηριστικά του.

moto guzzi v9 bobber 2017 test bikeit 9

Στη σέλα του V9 Bobber θα μπορέσετε να πραγματοποιήσετε και ταξιδάκια, μικρά ή μεγάλα. Αν το αφήσετε έτσι όπως έχει η ταχύτητα ταξιδιού περιορίζεται στα νόμιμα όρια των αυτοκινητόδρομων, με την Guzzi Να εχει ως αξεσουάρ πέρα από βαλίτσες και ζελατίνες που ενισχύουν σημαντικά τον τουριστικό του χαρακτήρα.

Bobber για όλους

Το V9 Bobber είναι μια μοτοσυκλέτα ταμάμ για καθημερινή κίνηση. Παρουσιάζεται ιδιαίτερα προσεγμένο στη σχεδίασή του αλλά και στην ποιότητα κατασκευής, είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα σύγχρονου bobber με άποψη και έχει και τα απαιτούμενα στοιχεία για να το υποστηρίξει. Εκτός από τους δίμετρους, στη σέλα του θα νιώσουν άνετα όλοι οι άλλοι αναβάτες ανεξάρτητα από την εμπειρία που έχουν, με τη φιλικότητα και την προοδευτικότητα να το χαρακτηρίζει σε όλες τις συνθήκες. Αν ψάχνετε για το επόμενο bobber σας, τότε πρέπει σίγουρα να συμπεριλάβετε και την πρόταση των Ιταλών στις επιλογές σας. Εκτός του ότι θα είστε μέσα στη μόδα, θα έχετε στην κατοχή σας και μία μοτοσυκλέτα που καταφέρνει να ξεχωρίζει λόγω σχεδίασης αλλά και… σπανιότητας: είναι πολύ λίγοι αυτοί που έχουν ένα V9 στην κατοχή τους και αυτό το λέμε γιατί στο στιλ, η αποκλειστικότητα παίζει τον δικό της μεγάλο ρόλο. Όλα αυτά μάλιστα σε μία τιμή λίγο πάνω από 9.900 ευρώ. Σκέφτεστε κάτι καλύτερο;

moto guzzi v9 bobber 2017 test bikeit 3

Φωτογραφίες Κίνησης

Φωτογραφίες Λεπτομερειών-Στατικές

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής PIAGGIO & C SPA
Μοντέλο V9 Bobber
Αντιπρόσωπος Piaggio Hellas
Τιμή (ευρώ) 9.920
Εγγύηση 2 χρόνια
   
ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ  
Τύπος Τετράχρονος, δικύλινδρος σε V, 2 εκκεντροφόροι, 2 βαλβίδες / κύλινδρο, αερόψυκτος
Κυβισμός (cc) 853
Διάμετρος x Διαδρομή (χιλ) 84X77
Συμπίεση (:1)  10,5
Τροφοδοσία  Ηλ. Ψεκασμός
Σύστημα εξαγωγής  2 σε 2 με καταλύτη
Λίπανση  υγρό κάρτερ, αντλία λαδιού
Εκκίνηση  Μίζα
Συμπλέκτης  Ξηρός μονόδισκος μηχανικός 
   
ΜΕΤΑΔΟΣΗ 6 σχέσεων 
Πρωτεύουσα μετάδοση 21/25
1η σχέση 16/39 
2η σχέση 18/32
3η σχέση 21/28
4η σχέση 24/26
5η σχέση 25/24
6η σχέση 28/24
Τελική μετάδοση 8//33
   
ΠΛΑΙΣΙΟ  
Τύπος   Χωροδικτύωμα από διπλό σωλήνα από ατσάλι υψηλής αντοχής
Κάστερ (°)  26,4
Ίχνος (mm) 116,1
Μεταξόνιο (mm) 1.480
Ύψος (mm) 1.110
Ύψος σέλας (mm) 775
Μήκος (mm) 2.134
Πλάτος (mm) 892
Βάρος (πλήρες, χωρίς καύσιμο, kg)   199
Ρεζερβουάρ/ Ρεζέρβα (lt)  15//4
Αναρτήσεις  
Μπροστά Τηλεσκοπικό πιρούνι, καλάμια διαμέτρου 40mm, διαδρομή 130mm
Πίσω  Δύο αμορτισέρ χωρίς μοχλισμό, ρύθμιση προφόρτισης/97mm
   
ΕΛΑΣΤΙΚΑ  
Μπροστά 130/90-16''
Πίσω  150/80-16''
   
ΦΡΕΝΑ  
Μπροστά Δίσκος πλευστός 320mm με δαγκάνα 4 εμβόλων και ABS
Πίσω Δίσκος πλευστός 260mm με δαγκάνα 2 εμβόλων και ABS
   
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ  
  Aναλογική ένδειξη ταχύμετρου, ψηφιακές ενδείξεις κατανάλωσης μέσης και στιγμιαίας, χρόνου που πέρασε από το μηδενισμό του οδόμετρου, 2 οδόμετρα και οδόμετρο ρεζέρβας, ένδειξη σκάλας Traction Control, ρολόι, εξωτερική θερμοκρασία και shifter light 
   
ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ  
Ισχύς εργοστασίου (hp/rpm)  55/6.250
Ροπή εργοστασίου (kgm/rpm)  6,32/3.000

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Θοδωρής Ξύδης

Ο Θοδωρής Ξύδης είναι συντάκτης ειδικού Τύπου-δημοσιογράφος από το 2005. Ξεκίνησε να εργάζεται το 2006 στο site του περιοδικού Auto Τρίτη και την επόμενη χρονιά στο περιοδικό μοτοσυκλέτας Moto Τρίτη. Εκεί παρέμεινε μέχρι και το 2016, εκτελώντας έως και χρέη αρχισυντάκτη/διευθυντή σύνταξης. Από το 2016 αποτελεί μέλος της ομάδας του BIKEIT! Απόφοιτος του New York College με πτυχίο στην Επικοινωνία, με αγάπη για την φωτογραφία, τα gadgets και για οτιδήποτε έχει τροχούς και... αυτοκινείται.

Θοδωρής Ξύδης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 09 Ιανουαρίου 2018 19:43

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « TEST - Moto Guzzi V7 III Stone TEST – Moto Guzzi V7 III Stone S »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon