.
Κατηγορία Kawasaki
Πέμπτη, 30 Νοεμβρίου 2017 16:52

TEST – Kawasaki Z900RS 2018 - Αποστολή στην Καταλονία

 

Ρετρό εμφάνιση και σύγχρονη απόδοση σε ένα

 

Του Thierry Sarasyn

Μετάφραση/απόδοση: Θοδωρής Ξύδης

Φωτογραφίες: Kawasaki

O καιρός μας έκανε τη χάρη: οδηγήσαμε με λιακάδα σε στεγνούς δρόμους. Αυτή τη φορά πάνω στη σέλα του ολοκαίνουριου Kawasaki Z900RS, μια μοτοσυκλέτα που καταφέρνει και ισορροπεί τέλεια τη ρετρό σχεδίαση με την μοντέρνα τεχνολογία και το φανερώνει αυτό και στον δρόμο.

Όχι απλά μια βόλτα

Είχαμε ήδη πάρει μια πρώτη γεύση από τη νέα μοτοσυκλέτα των Ιαπώνων, πηγαίνοντας στο διάσημο Ace Café της Βαρκελώνς με τους ανθρώπους της ιαπωνικής εταιρίας το πρώτο βράδι που βρεθήκαμε στην Ισπανία. Αλλά αυτό δεν ήταν τίποτα μπροστά στην δοκιμή που κάναμε επόμενη ημέρα. Ξεκινήσαμε το χάραμα με το θερμόμετρο να δείχνει ελάχιστους βαθμούς πάνω από το μηδέν και μείναμε πάνω στο Z900RS σχεδόν όλη μέρα. Εκτός από κάποια ελάχιστα χιλιόμετρα στον αυτοκινητόδρομο, σχεδόν δεν οδηγήσαμε σε ευθεία!

kawasaki z 900rs test bikeit 5

Απόδοση για πραγματικές συνθήκες

Δεν χρειάζεται να είναι κάποιος αστροφυσικός για να καταλάβει ότι ο τρόπος που αποδίδει ο εν σειρά 4κύλινδρος των 948 κ.εκ., που προέρχεται από το Z900, είναι ακριβώς ότι χρειάζεται κανείς για οδήγηση σε δημόσιο δρόμο. Το γεγονός ότι λείπουν κάποια άλογα από τη μέγιστη ισχύ, σε σχέση με το Z900 (111 ίπποι στις 8.500 σ.αλ. έναντι 124 στις 9.000 σ.α.λ.), έχει να κάνει κυρίως με τον χαρακτήρα που ήθελε να προσδώσει η Kawasaki στο μοτέρ του Ζ900RS, ο οποίος είναι πολύ διαφορετικός και δεν σε βάζει τόσο την πρίζα. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν είναι και απολαυστικός.

kawasaki z 900rs test bikeit 17

Για αυτόν ακριβώς το λόγο τα 10 κιλά της μέγιστης τιμής της ροπής στις μόλις 6.500 σ.α.λ. (1.200 σ.α.λ. χαμηλότερα από ότι το Z900) είναι πιο σημαντικά από τους 111 ανακοινώσιμους ίππους της μέγιστης ισχύος. Οδηγώντας στους φιδίσιους δρόμους των Καταλανικών βουνών, αναρωτηθήκαμε αν ακόμη και το ίδιο το Ζ900  θα μπορούσε να επωφεληθεί από αυτόν τον χαρακτήρα που έχει ο κινητήρας του RS! Πόσο συχνά πηγαίνει στην πραγματικότητα ο κάτοχος του Ζ900 σε trackday και πόσο συχνά θα εκμεταλλευτεί και τον τελευταίο ίππο που βγάζει το μοτέρ του; Θα προσθέσω και αυτό στα προηγούμενα: ακόμη και οι 111 ίπποι μπορεί να φανούν αχρείαστοι. Ο λόγος βρίσκεται στο γεγονός ότι αυτός ο κινητήρας είναι ιδιαίτερα απολαυστικός στο μεσαίο φάσμα λειτουργίας και η κλιμάκωση του κιβωτίου μεταξύ 2ης και 5ης σχέσης είναι τόσο σωστή που κάνει το “ξεζούμισμά” του περιττό. Οι γρήγορες αλλαγές σχέσεων στο μεσαίο φάσμα λειτουργίας, το γνωστό σε όλους shortshifting, είναι η αγαπημένη ασχολία του αναβάτη σε δρόμο με στροφές. Ακόμη και αν επιλέξετε μία μεγαλύτερη σχέση και την κρατήσετε είναι αρκετή, τόσο καλή είναι η ελαστικότητα του 4κύλινδρου, τόσο πλούσια είναι τα αποθέματα ροπής που διαθέτει. Στο εξοπλισμό ασφάλειας του Z900RS περιλαμβάνεται και traction control δύο σταδίων (standard λειτουργία και λειτουργία σε συνθήκες μειωμένης πρόσφυσης) το οποίο μπορεί και να απενεργοποιηθεί.

Λειτουργικότητα που κυριαρχεί

Μέχρι τώρα μιλήσαμε μόνο για τον κινητήρα. Προσθέστε σε αυτόν και τα εξαιρετικά φρένα (μονομπλόκ ακτινικά τοποθετημένες δαγκάνες με ακτινική τρόμπα και δίσκοι διαμέτρου 300 χλστ.), που έχουν πολλή δύναμη αλλά και ακόμη καλύτερη αίσθηση από εκείνα του Z900.

Βάλτε επίσης στην εξίσωση και το πακέτο των αναρτήσεων, οι οποίες έρχονται τόσο καλορυθμισμένες από το εργοστάσιο που θα πρέπει να είσαι πραγματικά ψείρας ή υποχόνδριος για να αλλάξεις τις ρυθμίσεις! Αλλά και αυτό γίνεται αν το θελήσεις. Το ανεστραμμένο πιρούνι, με διάμετρο καλαμιών στα 41 χλστ. είναι πλήρως ρυθμιζόμενο (stepless προφόρτιση ελατηρίου, απόσβεση συμπίεσης και επαναφοράς σε 10 και 12 θέσεις αντίστοιχα) και το μονό αμορτισέρ, που εδράζεται σε μοχλικό στη μια του μεριά, ρυθμίζεται ως προς την προφόρτιση του ελατηρίου αλλά και την απόσβεση επαναφοράς.

Το μονό αμορτισέρ οδήγησε αυτόματα το μυαλό μας στην ερώτηση «γιατί όχι δύο “κλασικά” αμορτισέρ;», έτσι ώστε η εμφάνιση του Z900RS να έρθει ακόμη πιο κοντά σε εκείνη του αυθεντικού Z. Όπως μας είπαν και οι σχεδιαστές της μοτοσυκλέτας αυτό θα μπορούσε να γίνει. Δεν μιλούσαν φυσικά μόνο σε θεωρητικό επίπεδο. Οι άνθρωποι της Kawasaki είχαν σχεδιάσει και κατασκευάσει και ένα πρωτότυπο με δύο αμορτισέρ πίσω. Όπως και ένα ακόμη με δύο τελικά αλλά και ακτινωτούς τροχούς! Ήθελαν να τα δοκιμάσουν όλα για να φτάσουν στο σωστό αποτέλεσμα. Μετά από έντονες μεταξύ τους συζητήσεις κατά τη φάση οριστικοποίησης των προδιαγραφών και οι δύο αυτές προτάσεις απορρίφθηκαν. Η συνολική απόδοση, που θα έπρεπε να ανταγωνίζεται καθόλα σύγχρονες μοτοσυκλέτες, είχε προτεραιότητα. Επίσης, η λειτουργία του μονού αμορτισέρ είναι σημαντικά καλύτερη από εκείνη των κλασικών διπλών. Το ότι ταιριάζει και χωρίς αλλαγές στο πλαίσιο, που προέρχεται μερικώς από εκείνο του Z900 βοήθησε ακόμη περισσότερο στην λήψη της συγκεκριμένης απόφασης καθώς περιορίστηκε ανάλογα και το κόστος εξέλιξης.

kawasaki z 900rs test bikeit 7

Η μόνη κριτική που έχουμε να ασκήσουμε σε αυτό το σημείο αφορά τα ελαστικά. Τα Dunlop Sportmax που ταιριάζουν γάντι με την ρετρό σχεδίαση του Z900RS είναι σκληρά, προσφέρουν ελλιπή πληροφόρηση για τα περιθώρια πρόσφυσης και κάνουν το ABS να λειτουργεί συχνότερα από το συνηθισμένο. Με λίγα λόγια προσφέρουν λιγότερη πρόσφυση από όσο θα θέλαμε. Οδηγήσαμε βέβαια με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και τα λάστιχα έδειχναν να μην φτάνουν ποτέ τη θερμοκρασία που χρειάζονται για να κάνουν σωστά τη δουλειά τους. Ίσως ένα Bridgestone Batlax T30 να τα πήγαινε καλύτερα και αυτό είναι κάτι που θα θέλαμε να δοκιμάσουμε.

Όμορφα “μάτια”, καλή απόδοση

Ας πούμε και δύο πράγματα για τους νέους τροχούς, ειδικά σχεδιασμένους για τη συγκεκριμένη μοτοσυκλέτα. Η επιλογή των χυτών αλουμινένιων τροχών με τα δέκα μπράτσα, έναντι των ακτινωτών, έγινε για δύο πολύ συγκεκριμένους λόγους: είναι πολύ ελαφρύτεροι από τους κλασικούς ακτινωτούς και χρειάζονται παράλληλα και πολύ λιγότερη συντήρηση. Κάπως έτσι πάρθηκαν και οι αποφάσεις και για τα υπόλοιπα μέρη της μοτοσυκλέτας. Κάπως έτσι κρατήθηκε και το βάρος στα 215 κιλά, πλήρες υγρών. Για παράδειγμα τα κλασικά “μάτια”, ο στρογγυλός προβολέας δηλαδή, ήταν μονόδρομος στην συγκεκριμένη περίπτωση, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν θα έπρεπε να δικαιολογεί την παρουσία του και στον τομέα της λειτουργικότητας –full LED που αναμμένα θυμίζουν κλασικό στρογγυλό προβολέα. Το κλασικής σχεδίασης ρεζερβουάρ των 17 λίτρων, από τα σχεδιαστικά highlights της μοτοσυκλέτας, εισχωρεί βαθιά μέσα στο ανασχεδιασμένο ατσάλινο πλαίσιο. Όλα έχουν γίνει όμως με τέτοιο τρόπο που νομίζεις ότι είναι μόνο το κομμάτι που φαίνεται δια γυμνού οφθαλμού. Οι Ιάπωνες έδωσαν μεγάλη σημασία σε τέτοιου είδους σχεδιαστικές λεπτομέρειες και είναι ακριβώς αυτή η μίξη πολύ καλής απόδοσης και προσοχής στη λεπτομέρεια που δίνει στο Z900RS μία εμφανέστατη premium εικόνα. Το “καμουφλαρισμένο” ως μικρότερο ρεζερβουάρ δίνει παράλληλα αυτονομία που ξεπερνά σύμφωνα με την Kawasaki τα 300 χλμ.

Με μεγάλες πιθανότητες επιτυχίας

kawasaki z 900rs test bikeit 3

Η Kawasaki όπως γνωρίζουμε δεν είναι ο μοναδικός κατασκευαστής που δουλεύει επάνω σε μοντέρνες μοτοσυκλέτες με ρετρό στοιχεία στη σχεδίασή τους. Ανταγωνιστές τους είναι μοντέλα όπως τα Yamaha XSR900, Honda CB1100RS, BMW R nineT, Ducati Scrambler και Triumph Thruxton και έτσι πρέπει να το βλέπουν. Όπως και να έχει τολμούμε να υποθέσουμε ότι σε ένα χρόνο από τώρα το Z900RS θα βρίσκεται ανάμεσα στα πιο καλοπουλημένα μοντέλα της κατηγορίας του. Ούτως ή άλλως διαθέτει ιδιαίτερα υψηλή ποιότητα κατασκευής, πολύ καλή απόδοση στο δρόμο και μια αποδεκτή τιμή – από 11.599 ευρώ στο Βέλγιο. Αν λάβετε υπόψη όλα αυτά τα στοιχεία μαζί, τότε ο ανταγωνισμός έχει πρόβλημα.

Φωτογραφίες Κίνησης

Φωτογραφίες Λεπτομερειών-Στατικές

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής Kawasaki
Μοντέλο Z900RS
Αντιπρόσωπος TEOMOTO A.E.
Τιμή Αναμένεται
Εγγύηση 2 χρόνια
Κινητήρας  
Τύπος 4Τ, 4Κ, Υ/Ψ, DOHC, 4β/Κ
Κυβισμός (cc) 948
Διάμετρος x Διαδρομή (mm x mm) 73,4x56
Συμπίεση (:1)  10,8
Τροφοδοσία  Ηλεκτρονικός ψεκασμός
Σύστημα εξαγωγής  2 σε  1
Λίπανση  υγρό κάρτερ αντλία λαδιού
Εκκίνηση  Μίζα
Συμπλέκτης  Υγρός πολύδισκος, μονόδρομος, με λειτουργία υποβοήθησης στη μανέτα
Μετάδοση 6 σχέσεων με αλυσίδα
Πρωτεύουσα μετάδοση 1.627
1η σχέση 2.917 (35/12)
2η σχέση 2.059 (35/17)
3η σχέση 1.650 (33/20)
4η σχέση 1.409 (31/22)
5η σχέση 1.222 (33/27)
6η σχέση 0.967 (29/30)
Δευτερεύουσα μετάδοση 2.800 (42/15)
Πλαίσιο  
Τύπος   Ατσάλινο σωληνωτό, τύπου διαμάντι
Κάστερ (°)  25
Ίχνος (mm) 98
Μεταξόνιο (mm) 1.470
Ύψος σέλας (mm) 835
Μήκος (mm) 2.100
Πλάτος (mm) 865
Ύψος (mm) 1.150
Απόσταση εδάφους (mm) 130
Βάρος (πλήρες, kg)   215
Ρεζερβουάρ/ Ρεζέρβα (lt)  17
Χωρητικότητα λαδιού (lt) Δ.Α.
Αναρτήσεις  
Μπροστά Ανεστραμμένο πιρούνι ΚΥΒ με διάμετρο καλαμιών 41mm, διαδρομή  τροχού 120mm. Ρυθμίσεις: Προφόρτιση ελατηρίων, απόσβεση επαναφοράς, απόσβεση συμπίεσης
Πίσω  Αμορτισέρ Sachs με μοχλικό, διαδρομή τροχού 140mm. Ρυθμίσεις: Προφόρτιση ελατηρίου, απόσβεση επαναφοράς
   
Ελαστικά  
Μπροστά 120/70-ZR19''
Πίσω  180/55-ZR17''
Φρένα  
Μπροστά Δύο δίσκοι διαμέτρου 300mm με μονομπλόκ δαγκάνες 4 εμβόλων ακτινικής τοποθέτησης, ABS Nissin
Φρένα Δίσκος διαμέτρου 250mm με δαγκάνα ενός εμβόλου, ABS Nissin
Εξοπλισμός  
  Αναλογικό ταχύμετρο και στροφόμετρο, ολικός και δύο μερικοί χιλιομετρητές, δείκτης θερμοκρασίας, καυσίμου, ένδειξη  θερμοκρασίας περιβάλλοντος, αυτονομίας, μέσης και στιγμιαίας κατανάλωσης, ώρας, οικονομικής οδήγησης
Επιδόσεις  
Ισχύς εργοστασίου (hp/rpm)  111/8.500
Ροπή εργοστασίου (kgm/rpm)  10/6.500

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Θοδωρής Ξύδης

Ο Θοδωρής Ξύδης είναι συντάκτης ειδικού Τύπου-δημοσιογράφος από το 2005. Ξεκίνησε να εργάζεται το 2006 στο site του περιοδικού Auto Τρίτη και την επόμενη χρονιά στο περιοδικό μοτοσυκλέτας Moto Τρίτη. Εκεί παρέμεινε μέχρι και το 2016, εκτελώντας έως και χρέη αρχισυντάκτη/διευθυντή σύνταξης. Από το 2016 αποτελεί μέλος της ομάδας του BIKEIT! Απόφοιτος του New York College με πτυχίο στην Επικοινωνία, με αγάπη για την φωτογραφία, τα gadgets και για οτιδήποτε έχει τροχούς και... αυτοκινείται.

Θοδωρής Ξύδης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 30 Νοεμβρίου 2017 17:08

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon