.
Κατηγορία Indian
Τρίτη, 06 Ιουλίου 2021 12:46

Test – Indian FTR R Carbon 2022 – Αποστολή στο Βέλγιο

Δοκιμή: Gijs Gilis
Φωτογραφίες: Target Press

Ναι, σωστά διαβάσατε. Μας επιτράπηκε ήδη να οδηγήσουμε το μοντέλο 2022 της Indian FTR. Μιας και στην Αμερική είναι πάντα έναν χρόνο μπροστά στις ονομασίες τους, εδώ στην Ευρώπη είναι ακόμη 2021. Όπως και να ‘χει, πιο σημαντικό είναι το πόσα έχουν αλλάξει στο FTR από το 2019 που βγήκε στην αγορά.

Έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε από πρώτο χέρι συτές τις αναβαθμίσεις στην Αμερική των Αδρεννών, στη Βελγική πόλη Vielsalm – που μεταφράζεται ως “Πολύς Σολωμός”.

FTRDuo1 1024x683
Αριστερά η βασική έκδοση Indian FTR, δεξιά η κορυφαία FTR R Carbon

Street tracker

Το Indian FTR διατηρεί το οικείο dirt track σχεδιαστικό του στυλ και αυτή τη χρονιά, αν και έχει γίνει λίγο πιο προσανατολισμένο στην άσφαλτο από πριν. Έτσι μπορούμε τώρα να το αποκαλούμε street tracker, όπως ακριβώς αναφέρεται σε αυτό και η Indian.

Με τον χαρακτηρισμό αυτόν περιγράφονται αλλαγές όπως η σμίκρυνση των τροχών σε διαμέτρους 17 ιντσών μπροστά και πίσω, εκεί που προηγούμενως ήταν 19 και 18 αντίστοιχα.

Η σέλα τώρα βρίσκεται σε 30 mm χαμηλότερα από πριν και κάνει ευκολότερη την πρόσβαση στο έδαφος, ενώ και το τιμόνι έχει στενέψει κατά 40 mm. Αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο σε αναβάτες με μικρότερη σωματοδομή, καθώς δεν υπάρχει πια η ανάγκη για πολύ φαρδύ τιμόνι από τη στιγμή που οι μικρότεροι τροχοί απαιτούν και λιγότερη δύναμη στο τιμόνι για να στρίψουν.

Ο κινητήρας παραμένει ο υγρόψυκτος V2 των 1,203 cc που αποδίδει 120 hp και 12.2 kgm ροπής. Αν θέλουν να παίξουν σημαντικό ρόλο στα μέρη μας, οι Αμερικανικές μοτοσυκλέτες δεν μπορούν να ξεφύγουν από τα σφικτά στάνταρ των Euro 5, έτσι στην περίπτωση αυτού του δικύλινδρου έχουν γίνει προσαρμογές σε εισαγωγές αέρα, σώματα και μπεκ ψεκασμού, καθώς και στο φιλτροκούτι.

Επιπλέον, στο κιβώτιο έγιναν επεμβάσεις για απαλότερες αλλαγές σχέσεων, η απόκριση του γκαζιού μαλάκωσε και εξαφανίστηκε η επιλογή ρυμίσεων για το ABS. Το traction control και το wheelie control πάντως μπορούν ακόμη να απενεργοποιηθούν.

Μια έξυπνη προσθήκη είναι η δυνατότητα να σβήσει ο πίσω κύλινδρος όταν η μοτοσυκλέτα δεν κινείται, κάτι ιδιαίτερα χρήσιμο τις ζεστές μέρες. Αυτό συμβαίνει αυτόματα όταν η θερμοκρασία ψυκτικού ξεπερνά τους 80 βαθμούς Κελσίου, αλλά μπορείς αν θες και απενεργοποιήσεις αυτό το σύστημα ώστε να έχεις πάντα και τους δύο κυλίνδρους σε λειτουργία – λ.χ. όταν κάνει κρύο.

Η έκδοση FTR R Carbon είναι η κορυφαία της σειράς που ξεκινά με το βασικό μοντέλο FTR, με πλήρως ρυθμιζόμενες αναρτήσεις και cruise control. Μετά έρχεται το FTR S, με τελικό Akrapovic, riding modes, οθόνη αφής LCD και αδρανειακή μονάδα IMU που διαθέτει συστήματα ελέγχου για σούζα και έντο.

Το FTR R Carbon προσθέτει αναρτήσεις Öhlins, διαφορετική σέλα και καπάκια, ανθρακονημάτινα μέρη και αριθμημένη πλακέτα παρότι δεν πρόκειται για περιορισμένη παραγωγή.

Τέλος υπάρχει και η έκδοση FTR Rally, στην οποία διατηρείται η μπροστινή ζάντα 19 ιντσών και η 18άρα πίσω.

FTRGijs 36 1024x683

Βόλτα ή ξύσιμο;

Στις περισσότερες μοτοσυκλέτες μπορείς να προβλέψεις πώς θα είναι οδηγικώς, από την κορυφαία επιτάχυνση του Kawasaki Z H2 ως την απόλυτη άνεση του BMW R 1250 RT. Τι γίνεται όμως με το Indian FTR;

Φτιάχτηκε πρωτίστως για χαλαρές βόλτες (cruising), όπως η υπόλοιπη γκάμα της Indian; Ή μήπως πρόκειται για μια μοτοσυκλέτα που στρίβει και απλά υιοθετεί μια εμφάνιση dirt track που είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στις ΗΠΑ; Όπως αποδεικνύεται, πρόκειται για το δεύτερο.

Αυτό δεν αποτελεί έκπληξη, είναι όμως αποκαλυπτικό. Το FTR αποπνέει μια αίσθηση ισορροποίας και σε προκαλεί να επιταχύνεις. Ο V2 του έχει χαρακτήρα, είναι δε πάντα έτοιμος να ανταποκριθεί στο άνοιγμα του γκαζιού. Στις ψηλές στροφές, λίγο πριν ανεβάσεις σχέση, αισθάνεσαι μέσω του τιμονιού τον κινητήρα να δονείται, αλλά στα λίγα δευτερόλεπτα που μένεις εκεί ψηλά δεν συνιστά πρόβλημα.

Οι κακοτεχνίες και ανωμαλίες του οδοστρώματος φιλτράρονται αποδοτικά από τις εξαιρετικές αναρτήσεις της Öhlins. Δεν θα περιμέναμε τίποτε διαφορετικό από τους Σουηδούς ειδικούς στον τομέα.

Στο FTR φαίνονται κάπως μαλακές, περισσότερο εστιασμένες στην άνεση. Πίεσέ τις λίγο περισσότερο ωστόσο και θα ανακαλύψεις πως συνεχίζουν να κρατούν τη μοτοσυκλέτα σταθερή. Αυτό πληρώνεις όταν αγοράζεις μια επώνυμη ανάρτηση.

Ένα άλλο δυνατό όνομα που συναντάμε στο FTR είναι αυτό της Brembo. Περιμένεις πολλά από τους Ιταλούς και για μια φορά ακόμη οι προσδοκίες επαληθεύονται. Τα φρένα ρυθμίζονται, μα όταν τα χρειαστείς είναι πάντα εκεί να δαγκώσουν με όση δύναμη χρειάζεται. Κάτι που αναπόφευκτα επιτυγχάνεται και χάρη στη συνδρομή των άριστων ελαστικών Metzeler Sportec.

Εξίσου ενθουσιώδεις είμαστε και με την λειτουργικότατη οθόνη αφής, η οποία διαθέτει μια λογική δομή στα μενού της και επιτρέπει εύκολα να περνάς μεταξύ των τριών, πολύ διαφορετικών μεταξύ τους, driving modes.

Κι αν τα χοντρά χειμερινά γάντια σου δεν επιτρέπουν τη χρήση της αφής στην οθόνη, μπορείς πάντα να κάνεις την ίδια δουλειά μέσω κουμπιών στο τιμόνι.

FTRCarbon24 1024x683

Εμφάνιση και μοναδικότητα
Το Indian FTR είναι μια μοτοσυκλέτα που θα προσελκύσει πελάτες κατ’ αρχήν εξαιτίας της υπέροχης εμφάνισής της. Αν και το γούστο είναι προσωπικό, κατά τη γνώμη μας είναι μια πολύ όμορφη μηχανή. Το σχέδιο πετυχημένο, οι επιλογές χρωμάτων σοφές, τα ανθρακονημάτινα κομμάτια του FTR R Carbon είναι κατασκευασμένα από αληθινό ανθρακόνημα και το φινίρισμα αψεγάδιαστο.

Είναι επίσης μοναδική στην αγορά, γιατί με ποια θα τη συγκρίνεις; Ίσως το Ducati Monster 1200 να είναι ό,τι πιο κοντινό, μα δεν φτιάχνεται πια.

Όλοι αντιλαμβανόμαστε πως αυτή η μοναδικότητα έχει και το ανάλογο αντίτιμο. Η τιμή του FTR R Carbon αναμένεται αλμυρή και λογικά πάνω από την υπόλοιπη οικογένεια FTR. Αν μη τι άλλο, πρόκειται για το κορυφαίο μοντέλο της, με περιφερειακά από το ψηλότερο ράφι, για ένα απολαυστικότατο αποτέλεσμα όπως ανακαλύψαμε σήμερα.

FTRCarbon10 1024x683 

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής / Μοντέλο Indian FTR R Carbon (2021)
Αντιπρόσωπος Indian Motorcycle Greece
Τιμή Αναμένεται
Εγγύηση Αναμένεται
   
Κινητήρας  
Τύπος 4Τ, V2 60 μοιρών, Υ/Ψ, DOHC, 4 B/Κ
Κυβισμός (cc) 1,203
Διάμετρος x Διαδρομή (mm x mm) 102 x 73.6
Συμπίεση (:1)  12.5
Τροφοδοσία  Ηλεκτρονικός ψεκασμός, σώματα 60 mm
Σύστημα εξαγωγής  Akrapovic 2-σε-1-σε-2
Εκκίνηση  Μίζα
Συμπλέκτης  Υγρός πολύδισκος, μονόδρομος με υποβοήθηση
Μετάδοση Κιβώτιο 6 σχέσεων, αλυσίδα
   
Πλαίσιο  
Τύπος   Ατσάλινο χωροδικτύωμα
Κάστερ (°)  25.3
Ίχνος (mm) 99.9
Μεταξόνιο (mm) 1,525
Ύψος σέλας (mm) 780
Μήκος (mm) 2,223
Πλάτος (mm) 830
Ύψος (mm) 1,295
Απόσταση εδάφους (mm) 165
Βάρος (kg)   232 (πλήρες)
Ρεζερβουάρ (lt)  13
   
Αναρτήσεις  
Μπροστά Ανεστραμμένο πιρούνι Öhlins, πλήρως ρυθμιζόμενο, διαδρομή 120 mm
Πίσω  Ένα αμορτισέρ Öhlins, πλήρως ρυθμιζόμενο, διαδρομή 120 mm
   
Ελαστικά Metzelet Sportec
Μπροστά 120/70-17 (58W)
Πίσω  180/55-17 (73W)
   
Φρένα  
Μπροστά Δύο δίσκοι 320 mm, ακτινικές δαγκάνες Brembo 4 εμβόλων, ABS
Φρένα Δίσκος 260 mm, δαγκάνα Brembo 2 εμβόλων, ΑBS
   
Επιδόσεις  
Ισχύς εργοστασίου (hp/rpm)  120 / 7,750
Ροπή εργοστασίου (kg.m/rpm) 12.2 / 6,000
Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 23 Δεκεμβρίου 2021 12:23

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon