.
Κατηγορία Harley - Davidson
Τετάρτη, 15 Μαϊος 2019 19:04

Harley on Tour 2019 – Στη σέλα 4 αμερικάνικων μοτοσυκλετών

Του Θοδωρή Ξύδη

Φωτογραφίες: Χρήστος Καραγιωργάκης

Η περιοδεία της Harley-Davidson ανά την Ευρώπη έκανε και το καθιερωμένο πλέον πέρασμά της από την Αθήνα, δίνοντας στο κοινό αλλά και στους δημοσιογράφους του ειδικού Τύπου την εξαιρετική ευκαιρία να βρεθούν  στις σέλες της τελευταίας σοδειάς των αμερικάνικων μοτοσυκλετών.

Για την γενικότερη εμπειρία μας από την στάση του Harley on Tour σας μιλήσαμε εδώ. Τώρα ήρθε η ώρα να σας πούμε και μερικά πολύ ενδιαφέροντα πράγματα από την εμπειρία που αποκομίσαμε ερχόμενοι σε επαφή με τέσσερις μοτοσυκλέτες της αμερικάνικης εταιρίας, τις  Softail Sport Glide, Road King Special, Sportster Iron 1200 και 883.

Harley-Davidson Softail Sport Glide

harley on tour 2019 bikeit epafi 5

Θα ξεκινήσω με την Softail Sport Glide, αυτή που ήθελα εξαρχής να οδηγήσω περισσότερο από όλες καθώς έχω και μια σχετική αδυναμία στις Softail. H Harley αναφέρεται στην Sport Glide ως «την εργοστασιακή custom που μπορεί να τα κάνει όλα – βόλτα, καθημερινή μετακίνηση στο αστικό περιβάλλον και τουρισμό». Δεν ξέρουμε κατά πόσο θα αποκτήσει κάποιος μια απαστράπτουσα Softail Sport Glide και για να πηγαινοέρχεται καθημερινά στην δουλειά του επί ευρωπαϊκού εδάφους  – για τα αμερικάνικα δεδομένα και μεγέθη η παραπάνω δήλωση μπορεί και να είναι αληθής. Η Sport Glide όμως δείχνει να έχει τα φόντα για να επιτελέσει και αυτόν το σκοπό, αν χρειαστεί.

Η αμερικάνικη μοτοσυκλέτα είναι το νεότερο μέρος της οικογένειας Softail. Επωφελείται από τις ριζικές αλλαγές που έγιναν στην σειρά το 2018 με την παρουσίαση του νέου πλαισίου και ξεχωρίζει τόσο για τον “σπορ” χαρακτήρα της (για τα δεδομένα των μεγάλων Harley πάντα) όσο και για την ικανότητά της να “μεταλλάσσεται” σύμφωνα με τις επιθυμίες και τις ανάγκες σας. Τι εννοούμε με αυτό; Τόσο οι βαλίτσες όσο και το φέρινγκ μπορούν να αφαιρεθούν πολύ εύκολα και να αλλάξουν την εμφάνισή αλλά και τα επίπεδα χρηστικότητας της Sport Glide ανάλογα με τα γούστα σας.

harley on tour 2019 bikeit epafi 13

Η εμφάνιση της Sport Glide είναι επηρεασμένη από την Touring σειρά των Αμερικανών κάτι που φαίνεται και από την σχεδίαση του φέρινγκ  με τις σαφείς επιρροές από τα μεγαλύτερα batwing. Ξεχωριστή και η σχεδίαση του full LED “Daymaker” προβολέα με το κοντό εμπρός φτεράκι και το ευμεγέθες ανεστραμμένο πιρούνι των 43 χλστ. να τονίζουν την έμφαση που έχει δώσει η Harley-Davidson στην δυναμική συμπεριφορά της μοτοσυκλέτας της. Το πιρούνι συνοδεύεται και από ρυθμιζόμενο ως προς την προφόρτισή του αμορτισέρ.

Ο Milwaukee-Eight των 1.745 κ.εκ. με τους δύο αντικραδασμικούς άξονες στηρίζεται απευθείας στο νέο πλαίσιο που έχει αυξήσει την στιβαρότητά του κατά 34% σε σχέση με το προηγούμενο και η απολαυστική του λειτουργία γίνεται αμέσως αισθητή χωρίς να ενοχλεί, περισσότερο μάλιστα στο ρελαντί από ότι σε οποιεσδήποτε άλλες στροφές.

Στην Sport Glide κάθεσαι χαμηλά, με τη σέλα να απέχει από το έδαφος μόλις 652 χλστ. Η εργονομία της θέσης οδήγησης είναι κλασικά χαλαρή με τα χέρια να απλώνονται για να φτάσουν το φαρδύ τιμόνι, τα πόδια να πατάνε μπροστά μεν αλλά σε συμβατικά μαρσπιέ δε και τη σέλα να εντυπωσιάζει με την προσφερόμενη άνεση που οφείλεται στην μελετημένη σχεδίασή της αλλά και τα ιδιαίτερα ποιοτικά υλικά κατασκευής. Αφήνεις την ελαφρώς βαριά μανέτα του προοδευτικού συμπλέκτη και ο μεγάλος V-2 πιάνει αμέσως δουλειά προτάσσοντας με υπερηφάνεια τα 14,8 κιλά μέγιστης ροπής του. Η Sport Glide μπορεί να ζυγίζει σχεδόν 400 κιλά με καύσιμο και τον γράφοντα στην σέλα της αλλά ο Milwaukee-Eight απλά αδιαφορεί και προσφέρει άμεση επιτάχυνση ακόμη και με “μεγάλες” ταχύτητες στο σαφές στην λειτουργία του κιβώτιο. Η Sport Glide είναι απόλαυση στον ανοιχτό δρόμο και μια ευχάριστη έκπληξη στις στροφές. Οι μυημένοι στον κόσμο της Harley γνωρίζουν πως οι μεγάλες αμερικάνικες μοτοσυκλέτες, ειδικά αυτές που έχουν παρουσιαστεί τα τελευταία χρόνια, “πατάνε” πολύ καλά στον δρόμο. Η Sport Glide όχι μόνο το επιβεβαιώνει αυτό αλλά πηγαίνει τις Softail ένα βήμα παραπέρα, επωφελούμενη και από τα ψηλότερα από το συνηθισμένο (για Harley) μαρσπιέ της. Οι στροφές διαδέχονται με ταχύτητα η μία την άλλη και το μεταξόνιο των 1.625 χλστ. κάνει την εμφάνισή του μόνο στις κλειστές στροφές, ενώ παρά το ένα μόνο δισκόφρενο μπροστά η απόδοση είναι άμεση και ικανοποιητική. Αν ψάχνετε για την επόμενη μεγάλη σας Harley –ή την πρώτη-, τότε πρέπει σίγουρα να κάνετε μια διερευνητική “στάση” στην σέλα της Sport Glide.

Harley-Davidson Road King Special

harley on tour 2019 bikeit epafi 9

Μακρηγορήσαμε λίγο με την Softail Sport Glide αλλά θα είμαστε πιο σύντομοι στην περίπτωση του Road King Special, του τρίτου και ισχυρότερου μέλους των «Βασιλιάδων του Δρόμου» των Αμερικανών. Σε σχέση με την στάνταρ έκδοση αλλά και την Classic, η μεγαλύτερη και ουσιαστική διαφορά εντοπίζεται στον κινητήρα. Τα πρώτα δύο χρησιμοποιούν τον Milwaukee-Eight των 1.745 κ.εκ. ή 107 κυβικών ιντσών αν προτιμάτε. Τούτο εδώ όμως φέρει το μοτέρ των 114 κυβικών ιντσών που μεταφράζεται σε 1.868 κ.εκ. και 16,62 κιλά ροπής.

Διαφορές μεταξύ των τριών μοντέλων υπάρχουν και στο αισθητικό κομμάτι και είναι πολλές: το μεγάλο παρμπρίζ απουσιάζει, οι σκληρές βαλίτσες είναι επιμηκυμένες έναντι των σκληρών του Classic, η σέλα έχει διαφορετικό σχήμα, ενώ οι χυτοί αλουμινένιοι “Turbine” τροχοί είναι στις 19 και 18 ίντσες εμπρός και πίσω αντίστοιχα (16 ίντσες εμπρός-πίσω για τους ακτινωτούς τροχούς του Classic και 17-16 για τους χυτούς της στάνταρ έκδοσης). Παράλληλα το χρώμιο που κυριαρχεί σε μοτέρ, εξατμίσεις, πιρούνι και  λοιπές μεταλλικές επιφάνειες που δεν είναι βαμμένες με χρώμα, έχει δώσει τη θέση του στο μαύρο χρώμα, δημιουργώντας μια πιο σκοτεινή και “αλήτικη” εικόνα. Από γοητεία, δεν τίθεται καν θέμα το Road King Special σε κερδίζει με την πρώτη ματιά, ενώ και στο δρόμο η αμερικάνικη μοτοσυκλέτα πείθει και με το παραπάνω. Σίγουρα, η έλλειψη ανεμοθώρακα κάνει την συγκεκριμένη έκδοση κατάλληλη για πιο χαλαρούς ρυθμούς σε ταξίδι αλλά αυτό δεν σε εμποδίζει από το να χαίρεσαι την μεστή και άμεση απόδοση του μεγάλου V-2 όπου και αν κινείσαι. Αυτό το εργοστάσιο παραγωγής ροπής σε βάζει στην πρίζα να χουφτώνεις το γκάζι όλη την ώρα. Με χαμηλότερες ταχύτητες στους αθηναϊκούς δρόμους νιώθεις το πίσω μέρος να διαγράφει την δική του ελεγχόμενη πορεία, ανεξάρτητη από εκείνη του μεγάλου εμπρός τροχού ακόμη και αν δεν ανοίξεις τέρμα το γκάζι. Ο 19άρης εμπρός τροχός δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα στις στροφές με την διάστασή του και το Road King Special παρουσιάζεται ιδιαίτερα πρόθυμο να πλαγιάσει. Απαιτεί βέβαια… φουλ σωματική εμπλοκή από μέρους σου καθώς δεν είναι από τις μοτοσυκλέτες που “στρίβουν με την σκέψη” αλλά απαιτούν και πράξεις ουσιαστικές. Αυτό ακριβώς το κομμάτι είναι που προσθέτει έξτρα πόντους στην γοητεία που ασκούν οι μεγάλες Harley-Davidson οι οποίες σε βάζουν να συμμετέχεις ενεργά στο παιχνίδι, αν θες να κινηθείς με υψηλότερους ρυθμούς, λαμβάνοντας φυσικά και την ανάλογη ψυχολογική επιβράβευση. Το Road King Special το κάνει αυτό στο μέγιστο και για αυτό το λόγο συγκαταλέγεται μεταξύ των αγαπημένων μας Harley.

Harley-Davidson Sportster Iron 883 & XL 1200 Roadster

harley on tour 2019 bikeit epafi 18

Τα Sportster θεωρούνται τα “εισαγωγικά” μοντέλα στον κόσμο της Harley-Davidson από πλευράς διαστάσεων και ευκολίας στην οδήγηση (μην ξεχνάμε και το Street Rod). Αυτό όμως δεν τα κάνει σε καμία περίπτωση λιγότερο Harley. Έχουν τον δικό τους διαφορετικό χαρακτήρα από τα υπόλοιπα μοντέλα της αμερικάνικης εταιρίας κάτι που φέρνει κοντά τους και ένα διαφορετικό κοινό που αποζητά ένα διαφορετικό στιλ και ίσως δίνει παράλληλα μεγαλύτερη έμφαση στην ευκολία στην καθημερινή μετακίνηση. Τώρα τα Sportster είναι και πιο προσιτά από ποτέ καθώς όλα τα 883 και 1200 προσφέρονται με όφελος 1.000 ευρώ. Αν έπρεπε προσωπικά να διαλέξω ένα Sportster για να κινούμαι καθημερινά τότε αυτό θα ήταν το XL 1200 Roadster. Το χαμηλό τιμόνι, το ανεστραμμένο πιρούνι και το σχήμα τη σέλας προσδίδουν δυναμισμό στην κλασική σχεδίαση του Roadster όπως και οι εντυπωσιακοί αλουμινένιοι τροχοί με τα 20 παρακαλώ “μπράτσα”. Είναι και αυτά τα μικρά φτεράκια εμπρός και πίσω αλλά και το γεγονός ότι βολεύω πολύ άνετα στη σέλα του τα περίπου 184 εκατοστά μου. Μια από τα ίδια στον τομέα της άνεσης ισχύουν και για το Iron 883, το πλέον φιλικό Sportster, τόσο στην οδήγηση όσο και στις μετατροπές.

harley on tour 2019 bikeit epafi 17

Η Harley-Davidson το δημιούργησε έτσι ώστε να αφήσει στους ιδιοκτήτες του άπλετο χώρο για να κάνουν τις δικές τους αλλαγές, όποτε αυτοί το θελήσουν. Το 1200 είναι σαφώς πιο δυνατό, το 883 θα το έδινες και στον φίλο σου που έχει καβαλήσει μόνο παπί στη ζωή του (ναι είναι τόσο φιλική η απόδοση του κινητήρα του), ενώ και τα δύο συμπεριφέρονται με την ίδια φιλικότητα αν και το Roadster δείχνει σαφώς πιο ικανό σε υψηλότερο ρυθμό. Ακόμη και αν δεν βρείτε αυτό που σας αρέσει ανάμεσα σε αυτά τα δύο, η οικογένεια των Sportster είναι πολυμελής και σίγουρα θα βρείτε ανάμεσα στις επιλογές, εκείνη που ταιριάζει σε εσάς. Ένα πέρασμα από την Harley-Davidson Athena είναι ίσως το μόνο που θα χρειαστεί.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Θοδωρής Ξύδης

Ο Θοδωρής Ξύδης είναι συντάκτης ειδικού Τύπου-δημοσιογράφος από το 2005. Ξεκίνησε να εργάζεται το 2006 στο site του περιοδικού Auto Τρίτη και την επόμενη χρονιά στο περιοδικό μοτοσυκλέτας Moto Τρίτη. Εκεί παρέμεινε μέχρι και το 2016, εκτελώντας έως και χρέη αρχισυντάκτη/διευθυντή σύνταξης. Από το 2016 αποτελεί μέλος της ομάδας του BIKEIT! Απόφοιτος του New York College με πτυχίο στην Επικοινωνία, με αγάπη για την φωτογραφία, τα gadgets και για οτιδήποτε έχει τροχούς και... αυτοκινείται.

Θοδωρής Ξύδης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 15 Μαϊος 2019 19:33

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon