.
Κατηγορία Harley - Davidson
Τρίτη, 23 Ιουλίου 2019 14:59

Test - Harley-Davidson LiveWire 2020 – Αποστολή στις Η.Π.Α.

Του: Thierry Sarasyn
Φωτό: Alessio Barbanti, H-D

Harley 2.0

H Harley-Davidson LiveWire είναι η πρώτη πλήρως ηλεκτρική μοτοσυκλέτα από έναν μεγάλο κατασκευαστή. Εστιάζουμε στην οδηγική εμπειρία μετά από μισή μέρα στη σέλα της.

test livewire sarasyn 20

Μια ερώτηση που σπάνια γίνεται σχετικά με αυτή τη μοτοσυκλέτα αφορά την οδήγησή της. Συνήθως η προσοχή όλων εστιάζει σε στοιχεία όπως η χωρητικότητα των μπαταριών, ο χρόνος φόρτισης, η αυτονομία. Ωστόσο θα πρέπει πάνω απ’ όλα να είναι και διασκεδαστική στην οδήγησή της στον δρόμο και, διά του λόγου το αληθές, αυτό είναι και το μεγαλύτερο προσόν της πιο πρόσφατης μοτοσυκλέτας της H-D.

Ο ιμάντας δεν συνδέεται απευθείας με τον στρόφαλο, αλλά περνά μέσω από ένα σύστημα μετάδοσης και μάλλον γι’ αυτό η απόκριση στο γκάζι είναι μάλλον απαλή για τα δεδομένα των ηλεκτρικών μοτοσυκλετών. Η απόδοση της ισχύος είναι προοδευτική, αλλά παρόλα αυτά εξαιρετικά δυνατή. Δε μπορείς να περιμένεις τίποτα λιγότερο από έναν ηλεκτροκινητήρα με 11.8 χιλιογραμμόμετρα ροπής και 105 ίππους, αλλά παρόλα αυτά παραμένει εντυπωσιακή.

test livewire sarasyn 18

Θέλει μόλις 3 δευτερόλεπτα από τα 0 ως τα 100 km/h, 5 δευτερόλεπτα ως τα 120. Αυτό ξεζουμίζει τις μπαταρίες βέβαια, αλλά με φυσιολογικά σπορ οδήγηση σε δευτερεύοντες δρόμους είδαμε τη μπαταρία πέφτει περίπου 1% σε κάθε μίλι (1.6 χιλιόμετρα) έτσι καταλήγουμε σε μια αυτονομία γύρω στα 160 με 170 χιλιόμετρα, οπότε ο ισχυρισμός της Harley-Davidson για 158 km δεν είναι καθόλου εκτός πραγματικότητας.

Εύγε!

Οδηγώντας τη LiveWire στους φαρδιούς δρόμους του Πόρτλαντ, Όρεγκον, καλύψαμε περίπου 100 χιλιόμετρα και στο τέλος της βόλτας μας απέμενε περίπου το 1/3 της μπαταρίας.

Ο έλεγχος της μοτοσυκλέτας ήταν πολύ ακριβής και σε καμιά περίπτωση δεν θύμιζε μια μοτοσυκλέτα που ζυγίζει σχεδόν 250 κιλά. Η θέση οδήγησης είναι καλή και εδώ έχουμε μια από τις σπάνιες Harley-Davidson που δεν αναγκάζει τα πόδια να ανοίγουν ασύμμετρα.

test livewire sarasyn 15

Το στυλ της LiveWire είναι πετυχημένο. Έχει σαφείς επιρροές από τα Sportster και, κατά την ταπεινή μας γνώμη, μια δόση από Buell. Είναι διαφορετική, αλλά πάντα αναγνωρίσιμη και αυτό είναι πολύ σημαντικό καθώς η Harley-Davidson ως εταιρεία δίνει πάντα μεγάλη σημασία στην παράδοση.

Στην περίπτωση της LiveWire δεν πέταξαν στην παράδοσή τους από το παράθυρο, αλλά προσέθεσαν ένα προϊόν στη γκάμα που στο μέλλον μπορεί να πάει σε διάφορες κατευθύνσεις. Και φυσικά τιμούν τα γνωστά τους προϊόντα και συνεχίζουν να δουλεύουν πάνω σε αυτά.

Λεπτή σιλουέτα

Η μοτοσυκλέτα νιώθει πολύ λεπτή, στην περιοχή που η σέλα συναντά το ψευδο-ρεζερβουάρ μοιάζει με 400 κυβικά. Σε συνδυασμό με το σχετικά φαρδύ τιμόνι, αυτό φτιάχνει μια θέση οδήγησης που προσφέρει άριστο έλεγχο.

test livewire sarasyn 7

Μετά είναι αυτός ο πιπεράτος κινητήρας. Δεν είναι να μας κάνει εντύπωση που θες συνεχώς να το χουφτώνεις γενναία. Αν το κάνεις αυτό, θα πάει πραγματικά πολύ δυνατά. Αν είσαι πιο προσεκτικός με το γκάζι, μπορείς πάλι να οδηγείς σε σπορτίφ ρυθμό και να απολαμβάνεις την πανταχού παρούσα ροπή. Δεν έχει σημασία αν μπήκες λάθος στο στροφή και βγήκες πολύ αργά, έχεις πάντα τη δύναμη να επιταχύνεις σβέλτα. Αυτή είναι μια υπέροχη αίσθηση!

Αθόρυβο και διαρκές

Εξίσου ωραία αίσθηση είναι να βρίσκεσαι σε μια ζεστή μέρα μέσα στην κίνηση και να μη νιώθεις καμιά ζέστη από τον κινητήρα. Αυτού του είδους οι λεπτομέρειες είναι που θα σε κάνουν γρήγορα να συνηθίσεις τις ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες. Το γεγονός πως δεν υπάρχει λεβιές συμπλέκτη και δεν μπορείς να κάνεις αλλαγές παραμένει περίεργο, αλλά δεν είναι και τόσο διαφορετικό από μια Honda με DCT, για παράδειγμα. Και αυτό το προσμετράμε στα προσόντα της.

test livewire sarasyn 17

Προς έκπληξή μας, η απουσία ήχου ήταν κάτι που φάνηκε παράξενο μόνο στην αρχή. Από τη στιγμή που κινείσαι με κάποια ταχύτητα, ο θόρυβος του αέρα σε κάνει να νιώθεις πιο οικεία, σαν σε οποιαδήποτε άλλη μοτοσυκλέτα.

Το ότι κανείς άλλος δε σε ακούει να έρχεσαι, αυτό είναι ένα άλλο θέμα. Η LiveWire είναι πιο ήσυχη κι από τον Kevin Spacey όταν διαδόθηκε το κίνημα #metoo.

Προσοχή στη λεπτομέρεια

Οδηγήσαμε σε μια σφικτή, φιδίσια διαδρομή με πολλές στροφές, δεν υπήρχε καν χρόνος να κοιτάξουμε στον καθρέπτη να δούμε αν οι άλλοι μας ακολουθούν ακόμη. Αν πρέπει να ρίξεις τη LiveWire από τη μια πλευρά στην άλλη, τότε το νιώθεις το παραπανίσιο βάρος, αλλά σε φυσιολογικές συνθήκες δε μοιάζει με μια μοτοσυκλέτα που ζυγίζει 249 κιλά.

Η στενή σέλα σου επιτρέπει επίσης να μετακινείς το βάρος του γρήγορα πάνω της. Ομολογουμένως μείναμε λίγο μακριά από τα συνήθη μας όρια. Μια τέτοια ηλεκτρική μοτοσυκλέτα οδηγείται ελαφρώς διαφορετικά από μια συνηθισμένη με κινητήρα εσωτερικής καύσης κι έτσι βασίζεσαι λιγότερο στα ένστικτά σου. Το να αφήσεις λίγο χώρο για να τη μάθεις καλύτερα είναι πάντα μια καλή ιδέα.

test livewire sarasyn 2

Παρόλα αυτά, η μοτοσυκλέτα είχε για μας μόνο ευχάριστες εκπλήξεις ως προς τη συμπεριφορά της. Σε ένα σημείο που βρήκαμε ικανό χώρο να το ανοίξουμε είδαμε 185 km/h στο κοντέρ. Παρά την όχι πάντα ομαλή άσφαλτο, η μοτοσυκλέτα παρέμενε πάντα σταθερή.

Η H-D πρόσεξε όλες τις μικρές λεπτομέρειες. Τη λυχνία που αναβοσβήνει όταν ο κινητήρας είναι ενεργοποιημένος, ώστε να μην ανοίξεις αφηρημένα το γκάζι και σου εκτοξευτεί η μοτοσυκλέτα. Ο χώρος κάτω από τη σέλα που αποθηκεύεται το καλώδιο φόρτισης. Σκέφτηκαν μέχρι και ένα χειρόφρενο για να παρκάρεις τη μοτοσυκλέτα σε σημεία υπό κλίση.

Βάζοντας τα πάντα σε μια σειρά, μπορούμε με ασφάλεια να πούμε πως αυτή είναι η ταχύτερη Harley-Davidson που έχει μπει σε παραγωγή. Έχει επίσης εξαιρετικά δυναμικά χαρακτηριστικά στην οδήγηση και με 105 ίππους είναι μια από τις ισχυρότερες δημιουργίες του εργοστασίου του Milwaukee.

test livewire sarasyn 22

Όλα καλά λοιπόν;

Εξαρτάται, είναι η απάντηση, εξαρτάται από το πόσο ευκατάστατος είσαι και ποια η άποψή σου για τη μοτοσυκλέτα γενικώς. Πρέπει να είσαι προετοιμασμένος να πληρώσεις 30,000 δολάρια και να γνωρίζεις πως αντιπροσώπους H-D θα συναντήσεις μόνο στις μεγάλες πόλεις. Η εταιρεία φαίνεται πως πιστεύει ότι εκεί είναι τα προφανή μέρη που θα πουλήσει τη νέα της ηλεκτρική μοτοσυκλέτα.

Η LiveWire τα πάει καλά από πλευράς αυτονομίας για τα δεδομένα των ηλεκτρικών μοτοσυκλετών, αλλά η ακτίνα δράσης της είναι σαφώς πολύ μικρότερη από αυτή που οι περισσότεροι έχουν συνηθίσει. Γι’ αυτό δεν φταίει η H-D – το γεγονός πως κανείς δεν πετυχαίνει μεγαλύτερη αυτονομία σημαίνει πως εκεί βρίσκεται το όριο της τεχνολογίας που έχουμε διαθέσιμη σήμερα.

Με την ταχεία φόρτιση να φτάνει στη μία ώρα, η Harley-Davidson βρίσκεται στην κορυφή. Οι ιδιοκτήτες ηλεκτρικών οχημάτων πρέπει επίσης να αρχίσουν να σκέφτονται διαφορετικά. Να φορτίζουν πάντα στη διάρκεια της νύχτας, λόγου χάρη, όπως κάνουν όλοι με τα κινητά τους. Να ξέρεις εκ των προτέρων που έχει σταθμούς φόρτισης. Να διαχειρίζεσαι την ενέργεια κίνησης της μοτοσυκλέτας σου διαφορετικά. Οι ηλεκτροκινητήρες έχουν μεγαλύτερη αυτονομία στην πόλη, παρά στον αυτοκινητόδρομο. Το ακριβώς αντίθετο απ’ ότι ισχύει για τους κινητήρες εσωτερικής καύσης.

test livewire sarasyn 11

Η Harley-Davidson δεν περιμένει πως ξαφνικά οι πελάτες της θα πηδήξουν από τα παραδοσιακά της μοντέλα ξαφνικά στα ηλεκτρικά. Πιστεύει πως πολλοί από αυτούς θα αποκτήσουν και μια LiveWire.

Φυσικά, ελπίζει επίσης πως θα προσελκύσει νέους πελάτες, αυτούς που ως πρόσφατα δεν σκόπευαν να αποκτήσουν κάποιο από τα κλασικά της μοντέλα. Για όσους λοιπόν έχουν την οικονομική δυνατότητα και μπορούν να φανταστούν τους εαυτούς τους πάνω σε μια ηλεκτρική μοτοσυκλέτα, η LiveWire είναι μια κορυφαία επιλογή στη σημερινή αγορά.

Και η εταιρεία έχει κι άλλα τέτοια μοντέλα να έρχονται σε άμεσο μέλλον. Να περιμένετε ένα με δύο νέα ηλεκτρικά από το Milwaukee στα επόμενα δύο χρόνια.

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ

 

Τύπος

Υ/Ψ ηλεκτροκινητήρας μόνιμου μαγνήτη Revelation

Μέγιστος ρυθμός περιστροφής (rpm)

15,000

Μέγιστη ισχύς (hp)

105

Μέγιστη Ροπή (kg.m)

11.9

Μετάδοση

1 σχέση, ιμάντας

 

 

ΜΠΑΤΑΡΙΑ

 

Τύπος

Λιθίου-ιόντων, 15.5 kWh, 12.8 V, 120 A

 

 

ΠΛΑΙΣΙΟ

 

Τύπος

Χυτό αλουμινένιο

Γωνία κάστερ (°)

24.5

Ίχνος (mm)

108

Μεταξόνιο (mm)

1,490

Ύψος (mm)

1,080

Ύψος σέλας (mm)

780

Μήκος (mm)

2,135

Πλάτος (mm)

830

Βάρος (kg)

249

 

 

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

 

Μπροστά Τύπος / Διαδρομή (mm)

Ανεστραμμένο πιρούνι 43 mm Showa SFF-BP, πλήρως ρυθμιζόμενο / 115

Πίσω Τύπος / Διαδρομή (mm)

Ένα αμορτισέρ Showa BFRC lite, πλήρως ρυθμιζόμενο / 115

 

 

ΕΛΑΣΤΙΚΑ

 

Μπροστά

Michelin Scorcher Sport, 120/70-ZR17 58W

Πίσω

Michelin Scorcher Sport, 180/55-ZR17 73W

 

 

ΦΡΕΝΑ

 

Μπροστά

Δύο δίσκοι 300 mm με ακτινικές Brembo 4 εμβόλων και Cornering ABS

Πίσω

Δίσκος 260 mm με πλευστή δαγκάνα Brembo 2 εμβόλων και Cornering ABS

 

 

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

 

 

Οθόνη 4.3 ιντσών WQVGA 480 x 272 έγχρωμη TFT με αισθητήρα φωτός και συνδεσιμότητα Bluetooth για πλοήγηση (GPS), τηλεφωνικές κλήσεις, μουσική και φωνητικές οδηγίες, παροχή ρεύματος USB C-Type (5 V - 3 A)

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

Πολυμέσα

Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 30 Μαϊος 2022 21:47

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon