.
Κατηγορία Euromotors
Δευτέρα, 27 Μαϊος 2019 10:02

TEST – Euro Motors Athensville Scrambler 125 2019

Tου Θοδωρή Ξύδη

Φωτογραφίες: Βασίλης Κωστάκος

Η κατηγορία των 125 κ.εκ. στις μοτοσυκλέτες διανύει τα τελευταία χρόνια την δική της αναγέννηση με τα ρετρό, ύστερα και από τις απαιτήσεις του κοινού, να γνωρίζουν μεγάλη άνθηση. Το Athensville Scrambler 125 της Euro Motors διεκδικεί το δικό του μερίδιο σε αυτή την ιδιαίτερα ανταγωνιστική κατηγορία και δείχνει να έχει τα εφόδια για να το κατακτήσει.

Δεν χορταίνουμε να βλέπουμε κατασκευαστές να παρουσιάζουν ρετρό μοτοσυκλέτες κάθε κατηγορίας και κυβισμού, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για scrambler που έχουν την δική τους τιμητική ανάμεσα στα σύγχρονα ρετρό. Μικρά, μεγάλα μας αρέσουν όλα και την ώρα της επιλογής ο ευχάριστος πονοκέφαλος είναι δεδομένος χάρη στις πολλές και ενδιαφέρουσες επιλογές που υπάρχουν πλέον στην αγορά. Μία από αυτές είναι και η Scrambler 125 της EM-Euro Motors που θα πρέπει επίσης να βάλετε στην λίστα σας, εφόσον ψάχνετε μοτοσυκλέτα 125 κ.εκ.

Είναι scrambler και το δείχνει

Η πρόταση της Euro Motors δεν αφήνει καμία αμφιβολία σε ποια κατηγορία ανήκει και παρά το ολόμαυρο παρουσιαστικό του δεν δυσκολεύεται να κάνει αισθητή την παρουσία του στο δρόμο. To σχετικά μεγάλο ύψους (αναρτήσεις με σχετικά μεγάλες διαδρομές,) και τα “τρακτερωτά” ελαστικά της Kingstone βοηθούν τα μέγιστα σε αυτό, ενώ η εμφάνιση του Scrambler έχει ένα ακόμη ατού: δίνει άμεσα την πολυπόθητη εντύπωση ότι ο αναβάτης έχει βάλει ήδη χέρι στην εμφάνισή της μοτοσυκλέτας μπαίνοντας έτσι στον κόσμο του customizing.

athensville scrambler 125 2019 bikeit 30

Η κλασική, μεγάλων διαστάσεων βάση της πινακίδας απουσιάζει από το πίσω μέρος και το μίνιμαλ LED φαναράκι φροντίζει για αυτό τραβώντας παράλληλα τα βλέμματα.

athensville scrambler 125 2019 bikeit 8

Η μικρή μεταλλική παρακαλώ μασκούλα που προστατεύει το μικρό οργανάκι είναι ασύμμετρα κομμένη και το ανεστραμμένο ρυθμιζόμενο πιρούνι απλά βγάζει μάτια όπως και οι μεγάλες διαδρομές των αναρτήσεων. Η σχεδίασή του Scrambler μοιάζει να είναι επηρεασμένη από τις αντίστοιχες μοτοσυκλέτες της δεκαετίας του 60, έχει όμως και κάτι από τις πρώτες motocross της δεκαετίας του ’70. Αν λέγαμε ότι το τελικό αποτέλεσμα δεν μας αρέσει θα λέγαμε ψέματα.

athensville scrambler 125 2019 bikeit 5

Άνετη καθημερινότητα

Το Scrambler διαθέτει μια πολύ ευρύχωρη θέση οδήγησης που θα φιλοξενήσει με άνεση αναβάτες σχεδόν κάθε σωματότυπου. Οι κοντύτεροι δεν έχουν να φοβούνται την απόσταση της σέλας από το έδαφος αφού και λεπτή είναι αλλά και τα πόδια φτάνουν κάθετα στο έδαφος χωρίς να βρουν εμπόδια. Στις αστικές διαδρομές η άνεση που προσφέρει επαρκεί και με το παραπάνω. Αν όμως μένετε για πολλές ώρες πάνω στο Scrambler ίσως χρειαστεί να αλλάξετε το αφρώδες με κάτι πιο ποιοτικό, ειδικά το βάρος σας ξεπερνά τα 75 κιλά. Χώρος υπάρχει και για δεύτερο άτομο, με παραχωρήσεις φυσικά από τον αναβάτη αν πρόκειται για ψηλό, ενώ στην διάθεσή του ο συνεπιβάτης έχει και μικρές χειρολαβές, που χρησιμεύουν για να στερεώσετε με ασφάλεια και έναν μικρό σάκο.

athensville scrambler 125 2019 bikeit 18

Το βάρος της μοτοσυκλέτας στα  118 “στεγνά κιλά” φαντάζει ακόμη πιο μικρό στην πραγματικότητα και δεν θα δυσκολέψει σε καμία περίπτωση ούτε τις μέσου ύψους αναβάτριες. Οι ψηλότεροι θα χαρούν επίσης πάνω στην μοτοσυκλέτα της Euro Motors. Το τιμόνι είναι φαρδύ και αφήνει τα χέρια να απλωθούν για να το φτάσουν δημιουργώντας έτσι ξεκούραστες γωνίες. Το ποδόφρενο και ο επιλογέας του κιβωτίου έχουν μακρύ στέλεχος και αυτό στην αρχή θα φανεί περίεργο, εκτός και αν κυκλοφορείτε καθημερινά με μπότες enduro ή το νούμερο του παπουτσιού σας είναι από 45 και πάνω.  Ίσως οι κοντύτεροι χρειαστεί να τα αλλάξουν με κάτι που θα τους βολέψει καλύτερα αλλά οι άνω του 1,80 μ. δεν θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα.  Είναι και αναδιπλούμενα για να μην σπάσουν σε περίπτωση πτώσης, μια όμορφη ποιοτική πινελιά για την συγκεκριμένη κατηγορία τιμής.

athensville scrambler 125 2019 bikeit 14 

Στα μέτρα της κατηγορίας

Ο εξοπλισμός του Scrambler είναι πολύ λιτός, όπως έχουμε συνηθίσει άλλωστε να βλέπουμε από μικρά ρετρό μοντέλα αυτής της κατηγορίας τιμής. Ένα μικρό οργανάκι-ταχύμετρο, με ολικό χιλιομετρητή και ενδείξεις LED για κάποια βασικά πράγματά (ρεζέρβα, κινητήρας, μεγάλη σκάλα και νεκρά) είναι αυτό που βλέπει ο αναβάτης όταν κατεβάζει  το βλέμμα του από τον δρόμο. Δίπλα του, ωστόσο υπάρχει και αρκετός χώρος για να τοποθετηθεί και όργανο της δικής σας επιλογής δίνοντας έτσι λαβή για περαιτέρω customizing. Η ποιότητα κατασκευής βρίσκεται παράλληλα σε καλά επίπεδα για την κατηγορία τόσο σε επίπεδο βαφής όσο και συναρμολόγησης με καλή αίσθηση και από τα χειριστήρια.

athensville scrambler 125 2019 bikeit 20

Τριγμοί δεν παρατηρούνται και δεν περιμέναμε άλλωστε να βρούμε σε μια τόσο λιτή σε σχεδίαση μοτοσυκλέτα. Ένα από τα highlights του Scrambler είναι και η μπαταρία ιόντων λιθίου (!) που φέρει ως στάνταρ, κάτι που πραγματικά δεν περιμέναμε από μία ρετρό μοτοσικλέτα αυτής της κατηγορίας. Μικρότερο βάρος, περισσότερη “δύναμη” και μεγαλύτερη αντοχή στο χρόνο είναι τα πλεονεκτήματά της έναντι των συμβατικών μπαταριών.  Στα θετικά και οι ρυθμίσεις του ανεστραμμένου πιρουνιού, ως προς την προφόρτιση ελατηρίου και την απόσβεση επαναφοράς, ενώ πίσω το look είναι πιο “καθαρό” αφού επιλέχθηκε η σύγχρονη λύση κεντρικά τοποθετημένου αμορτισέρ που συμβάλλει παράλληλα στην καλή συμπεριφορά του Athensville Scrambler.

Μικρό μοτέρ, το παραδοσιακό

Η μοτοσυκλέτα της Euro Motors κινείται από έναν κλασικό αερόψυκτο κινητήρα, με έναν εκκεντροφόρο επικεφαλής και δύο βαλβίδες στον κύλινδρο. Αν θυμίζει κάτι στους παλιότερους να πούμε ότι το déjà vu είναι δικαιολογημένο αφού αποτελεί κόπια των αερόψυκτων 125αριών της Suzuki από την δεκαετία του ’80. Σχεδιαστικά ταιριάζει τέλεια με την μικρή μοτοσυκλέτα, με τις ψήκτρες και το μαύρο χρώμα του να δένουν εξαιρετικά με το υπόλοιπο σύνολο. Στη νέα Euro 4 και πιο φιλική περιβαλλοντικά έκδοσή του, φέρει ηλεκτρονικό ψεκασμό και αποδίδει σύμφωνα με την εταιρία 12 ίππους στις 9.500 σ.α.λ., ενώ το κιβώτιο του είναι πέντε σχέσεων. Highlight η εξάτμιση σε στιλ “supertrapp” που παράγει έναν δυνατό και ελκυστικό ήχο που θυμίζει φτιαγμένο παπί, ενώ ταιριάζει επίσης γάντι αισθητικά στο Scrambler.

athensville scrambler 125 2019 bikeit 16

Αν ξέρετε τι να περιμένετε από ένα αερόψυκτο διβάλβιδο μοτέρ 125 κ.εκ. που σχεδιάστηκε το ‘80 και πρέπει να περάσει και προδιαγραφές εκπομπών ρύπων τότε ο κινητήρας του Athensville Scrambler θα ταιριάξει μια χαρά με τις καθημερινές σας ανάγκες. Αυτά τα 125άρια μοτέρ, στην σύγχρονη εποχή, υπάρχουν για να προσφέρουν επαρκείς επιδόσεις για το αστικό και περιαστικό περιβάλλον με κύριους “αποδέκτες” τους κατόχους διπλώματος Α1 και τους συνειδητοποιημένους αναβάτες που θέλουν και 2η μοτοσυκλέτα (όχι παπί, ούτε scooter) για κάθε μέρα. Υπό αυτή την οπτική το μοτέρ τα καταφέρνει ικανοποιητικά. Η ισχύς που παράγει αρκεί για να σας ξεκολλήσει με ασφάλεια στο φανάρι και με δεύτερο άτομο στη σέλα με την τελική να αγγίζει τα 95 χλμ./ώρα στο κοντέρ. Ιδανικές ταχύτητες κίνησης για μικρό Scrambler είναι εκείνες μέχρι τα 70 περίπου χλμ./ώρα. Από εκεί και πάνω, η κοντή κλιμάκωση του κιβωτίου φέρνει τον κινητήρα στα υποτιθέμενα “κόκκινα” (στροφόμετρο δεν υπάρχει) με τους κραδασμούς να κάνουν έντονα την εμφάνισή τους. Ως εκεί βέβαια το μοτέρ είναι πολιτισμένο, χωρίς περίεργους μηχανικούς θορύβους, με έναν ιδιαίτερα μαλακό επιλογέα ταχυτήτων για το κιβώτιό του και μανέτα συμπλέκτη που πιάνει ψηλά, αλλά είναι τόσο μαλακή που μπορείτε να την κρατάτε όλη μέρα. Βάλτε το και στοίχημα, λογικά θα κερδίσετε. Τα 70-80 χλμ./ώρα το Scrambler μπορεί να τα διατηρήσει και με δεύτερο άτομο στη σέλα του ακόμη και σε μικρή ανηφόρα, ενώ η μέση κατανάλωση κυμαίνεται στα 3,6 λίτρα ανά 100 χλμ., τιμή ικανοποιητική, στον μέσο όρο περίπου της κατηγορίας.

Με ρετρό διάθεση στην πόλη

Όπως και οι περισσότερες ρετρό μοτοσυκλέτες στα 125 κ.εκ. έτσι και το Athnesville Scrambler σε βάζει στον δικό του ρυθμό στους δρόμους της πόλης. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι θα κινηθείτε αργά πάνω στη σέλα του είτε το επιλέξετε είτε όχι, καθώς το Scrambler έχει όλα εκείνα τα στοιχεία για να επιλέξετε εσείς τον ρυθμό. Μικρό βάρος, και φαρδύ τιμόνι συνδυάζονται άψογα και σε αφήνουν να ελιχθείς με μεγάλη ευκολία ανάμεσα στα αυτοκίνητα. Τα σχεδόν τετράγωνα ελαστικά της Kingstone έχουν καλή πρόσφυση στο στεγνό αλλά η σχεδίαση της κορώνας τους απαιτεί συνήθεια από μέρους σας, με τις κλίσεις να είναι αναμενόμενα περιορισμένες. Το μεγάλο ύψος προσφέρει πολύ καλή εποπτεία του δρόμου και σας γλιτώνει από εκπλήξεις της τελευταίας στιγμής, ενώ οι αναρτήσεις με τις μεγάλες διαδρομές τα καταφέρνουν καλά με το σιδέρωμα των ανωμαλιών. Τα συνδυασμένα φρένα λειτουργούν πολύ καλά και ο αναβάτης μπορεί να εκμεταλλευτεί τη δύναμη που παράγουν για να σταματήσει γρήγορα την μικρή και ελαφριά μοτοσυκλέτα με το σύστημα να μοιράζει ιδανικά την δύναμη όταν πατάτε το ποδόφρενο. Το Scrambler δεν κολλάει πουθενά και διεκδικεί με αξιώσεις την πρώτη θέση στο φανάρι από scooters και παπιά αντίστοιχου κυβισμού.

athensville scrambler 125 2019 bikeit 35

Scrambler που δεν πάει χώμα δεν είναι Scrambler και η μοτοσυκλέτα της Euro Motors είναι γνήσιο τέκνο της κατηγορίας. Πάνω στη σέλα του θα κινηθείτε με άνεση και θα εξερευνήσετε και “απάτητες” περιοχές. Το μικρό βάρος και οι μεγάλες διαδρομές των αναρτήσεων παίζουν εδώ καταλυτικό ρόλο. Το πλαίσιο είναι παράλληλα αρκούντως στιβαρό και οι διαδρομές των αναρτήσεων μπορούν να καταπιούν και μεγαλύτερα εμπόδια. Αυτό που λείπει είναι η δύναμη από τον κινητήρα την στιγμή που η μετάδοση και ο συμπλέκτης δείχνουν να ταλαιπωρούνται όταν αρχίζουν οι “ταρζανιές”. Για να φτάσεις βέβαια να παραπονιέσαι για αυτό πάει να πει ότι το Athensville Scrambler έχει καλύψει κατά 90% τις δικές σου ανάγκες κίνησης στο χώμα, κάνοντάς το μάλιστα με ευχαρίστηση και ασφάλεια. Για καθημερινό ρετρό 125άρι τα καταφέρνει μια χαρά.

athensville scrambler 125 2019 bikeit 25

Ξεχωρίζει και σε προ(σ)καλεί

Μια εβδομάδα το είχα στην κατοχή μου και το Athensville Scrambler κατάφερε να κερδίσει την συμπάθεια μου. Δείχνει υπέροχα κλασικό, περισσότερο “customαρισμένο” από τον ιδιοκτήτη του και λιγότερο σα να έχει βγει έτσι από το εργοστάσιο και αυτό συγκαταλέγεται στα δυνατά ατού της γοητείας του. Πράγματα που θα άλλαζα σαφώς και υπάρχουν για να μου ταιριάξει καλύτερα, ενώ σίγουρα θα έστρεφα το ενδιαφέρον μου, στην ενδυνάμωση του κινητήρα.

athensville scrambler 125 2019 bikeit 23

Αν οι επιδόσεις βέβαια είναι σε δεύτερη μοίρα για εσάς, τότε αφήστε το έτσι όπως είναι και ασχοληθείτε καλύτερα βάζοντας τις δικές σας πινελιές στην εμφάνισή του. Η τιμή του Athensville Scrambler βρίσκεται στο άνω άκρο του “scrambler” ανταγωνισμού στην κατηγορία αλλά εξηγείται από την επιλογή της μπαταρίας ιόντων λιθίου, το ανεστραμμένο ρυθμιζόμενο πιρούνι και το κεντρικά τοποθετημένο αμορτισέρ. Όπως και να έχει πρόκειται για μια προσιτή μοτοσυκλέτα στα 125 κ.εκ., ένα ρετρό εργαλείο για καθημερινή κίνηση, μια εξαιρετική βάση για μόντες παντός τύπου. Αν αυτά τα τρία κάνουν τσεκ και στην δική σας λίστα, τότε σίγουρα πρέπει να δείτε το Athensville Scrambler 125 από κοντά.

Κατασκευαστής EURO MOTORS
Μοντέλο Athnesville Scrambler 125
Αντιπρόσωπος EM-EURO MOTORS
Τιμή 2.650
Εγγύηση 2 χρόνια
   
Κινητήρας  
Τύπος 4Τ, 1K, A/Ψ, SOHC, 2β/Κ
Κυβισμός (cc) 125
Διάμετρος x Διαδρομή (mm x mm) 57x48,8
Συμπίεση (:1)  9,5
Τροφοδοσία  Ηλεκτρονικός ψεκασμός
Σύστημα εξαγωγής  1 σε 1
Λίπανση  υγρό κάρτερ αντλία λαδιού
Εκκίνηση  Μίζα
Συμπλέκτης  Υγρός πολύδισκος
Μετάδοση 5 σχέσεων με αλυσίδα
   
Πλαίσιο  
Τύπος   Ατσάλινο, σωληνωτό, σωλήνες κυκλικής διατομής
Κάστερ (°)  Δ.Α.
Ίχνος (mm) Δ.Α.
Μεταξόνιο (mm) 1.400
Ύψος σέλας (mm) Δ.Α.
Μήκος (mm) 2.040
Πλάτος-τιμόνι (mm) 915
Ύψος (mm) 1.120
Απόσταση εδάφους (mm) Δ.Α.
Βάρος (χωρίς υγρά, kg)   118
Ρεζερβουάρ (lt)  14,6
Χωρητικότητα λαδιού (lt) Δ.Α.
   
Αναρτήσεις  
Μπροστά Ανεστραμμένο πιρούνι  διάμετρος καλαμιών 41mm, προφόρτιση ελατηρίου, απόσβεση επαναφοράς
Πίσω  Μονό αμορτισέρ, προφόρτιση ελατηρίου
   
Ελαστικά  
Μπροστά 4,1''-18''
Πίσω  4,6''-17''
   
Φρένα  
Μπροστά Δίσκος διαμέτρου 275 χλστ., διπίστονη δαγκάνα, CBS
Φρένα Δίσκος διαμέτρου 210 χλστ., διπίστονη δαγκάνα, CBS
   
Εξοπλισμός  
  Ταχύμετρο, ολικός χιλιομετρητής, ενδείξεις κινητήρα, ρεζέρβας, μεγάλης σκάλας, νεκράς
   
Επιδόσεις  
Ισχύς εργοστασίου (hp/rpm)  12/9.500
Ροπή εργοστασίου (kgm/rpm)  Δ.Α.
Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Θοδωρής Ξύδης

Ο Θοδωρής Ξύδης είναι συντάκτης ειδικού Τύπου-δημοσιογράφος από το 2005. Ξεκίνησε να εργάζεται το 2006 στο site του περιοδικού Auto Τρίτη και την επόμενη χρονιά στο περιοδικό μοτοσυκλέτας Moto Τρίτη. Εκεί παρέμεινε μέχρι και το 2016, εκτελώντας έως και χρέη αρχισυντάκτη/διευθυντή σύνταξης. Από το 2016 αποτελεί μέλος της ομάδας του BIKEIT! Απόφοιτος του New York College με πτυχίο στην Επικοινωνία, με αγάπη για την φωτογραφία, τα gadgets και για οτιδήποτε έχει τροχούς και... αυτοκινείται.

Θοδωρής Ξύδης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 27 Μαϊος 2019 10:17

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « TEST - Euromotors Athensville XF250R
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon