.
Κατηγορία Euromotors
Τετάρτη, 04 Απριλίου 2018 18:51

TEST - Euromotors Athensville XF250R

 

Χωρίς άγχη


“No worries” λένε οι αγγλοσάξονες περιγράφοντας μια κατάσταση όπου οι έννοιες και ανησυχίες απουσιάζουν και αυτό ακριβώς νοιώσαμε τις μέρες που είχαμε το Athensville XF250R της Euromotors στην κατοχή μας. Μια απλή μοτοσυκλέτα που εκτελεί υπάκουα ότι της ζητήσεις, έχοντας ως πρόσθετο ατού, την ωραία της εμφάνιση.

Commuter αλλά με άποψη

 

 Το Ahensville, αποτελεί ένα νέο σχετικά μοντέλο από την Euromotors, το οποίο ανήκει στην κατηγορία των commuters, των μοτοσυκλετών δηλαδή που έχουν σχεδιαστεί για καθημερινή μετακίνηση, με γνώμονα την απροβλημάτιστη λειτουργία, την αξιοπιστία και την οικονομία.  

euromotors athensville xf250r statika 3

Ο πιο σίγουρος τρόπος για να επιτευχθούν όλα αυτά τα ζητούμενα, η πεπατημένη που ακολουθούν όλοι οι κατασκευαστές που παράγουν μοντέλα αυτού του τύπου,  είναι η απλότητα στην κατασκευή και το Athensville δεν εξαιρείται του κανόνα. Είναι μια απλή στην κατασκευή της μοτοσυκλέτα που χρησιμοποιεί δοκιμασμένες λύσεις, στον κινητήρα όσο και στα δομικά και περιφερειακά της τμήματα.

 Κλασικό look

 

Το Αthensville XF250R, δεν είναι όμως μια αδιάφορη οπτικά μοτοσυκλέτα και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ακολουθεί κλασικά σχεδιαστικά πρότυπα, με τον χαρακτηρισμό νεορετρό να μην την αποδίδεται απλά χαριστικά. Η “σχολή” την οποία ακολουθεί το μοντέλο είναι αδιαμφισβήτητα η βρετανική. Το ρεζερβουάρ σε σχήμα “δάκρυ” με τα λαστιχένια προστατευτικά στα πλάγια τοιχώματα του, η επίπεδη σέλα με το καπιτονέ κάλυμμα αλλά και το “pearshooter” μονό τελικό δεν αφήνουν περιθώρια διαφωνιών ως προς αυτό.

euromotors athensville xf250r statika 2

Οι ακτινωτές ζάντες και το προεξέχων φτερό του πίσω τροχού ολοκληρώνουν την εικόνα και οι μόνοι νεωτερισμοί σε αυτό το κατά τα άλλα κλασικό σύνολο, είναι το χρώμα, που στην μοτοσυκλέτα της δοκιμής επρόκειτο για μια όμορφη διχρωμία λευκού και πορτοκαλί, το ανεστραμμένο πιρούνι και –αν κάποιος θέλει να εξαντλήσει την ασυτηρόητα του, τα δισκόφρενα μπροστά και πίσω. Κατά τα άλλα, ακόμα και τα ελαστικά, παρ΄ότι σύγχρονα, έχουν κλασικής χάραξης πέλμα.

 Στα του κινητήρα

Ο κινητήρας του Athensville XF250R, είναι μονοκύλινδρος, αερόψυκτος, με έναν ΕΕΚ και δύο βαλβίδες, ενώ βασίζεται στα σχέδια αντίστοιχου μηχανικού συνόλου της Suzuki.  Δεν είναι υποτετράγωνος όπως θα περίμενε κανείς αλλά ξεκάθαρα υπερτετράγωνος, με διάμετρο επί διαδρομή στα 72 Χ 61.2 χλστ., ενώ η τροφοδοσία του γίνεται μέσω καρμπιρατέρ 32 χλστ. Αν σας δημιουργούνται ερωτήματα σε σχέση με το καρμπιρατέρ και τις Euro 4 προδιαγραφές, ενημερώνουμε πως η συγκεκριμένη μοτοσυκλέτα ήταν Euro 3, ενώ σύντομα πρόκειται να παραληφθούν από την Euromotors Εuro 4 μοντέλα Athensville.

euromotors athensville xf250r statika 7

Ως έχει, ο κινητήρας αυτός έχει μια ονομαστική απόδοση της τάξεως των 23 ίππων στις 7.500 σ.α.λ. και των 2,1 kg-m στις 6.000 σ.α.λ. Mε αυτές τις τιμές ισχύος και την συμπίεση στο 9,2:1, δεν νομίζουμε ότι ο συγκεκριμένος κινητήρας… τραβά ιδιαίτερα ζόρια και αυτό είναι κάτι που ως στοιχείο αν μη τι άλλο προδιαθέτει θετικά σε ότι αφορά στην αξιοπιστία και στην μακροημέρευση του. Θα θέλαμε όμως και μια μανιβέλα, περισσότερο για αισθητικούς και συναισθηματικούς λόγους…

 Οδηγώντας

Η μίζα φέρνει εύκολα στην ζωή το μοτέρ του Athensville, το οποίο κρατά άμεσα ένα σταθερό ρελαντί. Ο συμπλέκτης είναι πολύ μαλακός και αποσυμπλέκει προοδευτικά και σε σωστό σημείο της διαδρομής της μανέτας, ενώ η πρώτη μπαίνει αρκετά εύκολα και χωρίς… περίεργους ήχους στο πεντάρι κιβώτιο. Ίσως η μεγάλη διαδρομή στο λεβιέ μέχρι που να κουμπώσει η ταχύτητα να ξενίσει κάποιους, όμως αυτό δεν συνιστά απαραίτητα πρόβλημα και είναι κάτι που συνηθίζεται αμέσως. Αυτό που κάνει άμεσα εντύπωση στα πρώτα μέτρα κύλισης του Athensville, είναι η πολύ ελαφριά αίσθηση στο τιμόνι. 

euromotors athensville xf250r kinisi 11

Σε συνδυασμό με την γενικότερη ελαφριά  αίσθηση, 135 κιλά ζυγίζει άλλωστε, η μοτοσυκλέτα έχει πολύ γρήγορες και άμεσες αντιδράσεις στις εντολές του οδηγού. Ότι πρέπει για την πόλη λοιπόν, όπου το Athensville μπορεί να κινηθεί πολύ άνετα και να βρεθεί μαζί με τα παπιά και τα μικρού κυβισμού scooter στην… σχάρα εκκίνησης του κάθε σηματοδότη.  Ο μοναδικός περιορισμός και αυτός σε σημεία όπου οι οδηγοί των παπιών τα παίρνουν στα χέρια για να απεμπλακούν, είναι στα πολύ στενά περάσματα, όταν οι κυκλοφοριακές συνθήκες έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τα όρια του γενικευμένου πηξίματος.

euromotors athensville xf250r kinisi 3

Το Athensville είναι… μαζεμένο σε διαστάσεις (1.375 χλστ. μεταξόνιο, 2.030 χλστ. μήκος και 745 χλστ. πλατος) αν και αυτό το γεγονός δεν λειτουργεί επιβαρυντικά στους χώρους και στην άνεση. Ο οδηγός έχει τον κορμό του σχετικά όρθιο και τα άκρα του “πέφτουν” σε φυσιολογικές γωνίες πάνω σε τιμόνι και μαρσπιέ, ενώ η επίπεδη σέλα επιτρέπει στου ψηλούς να τραβηχτούν πίσω και στους βραχύσωμους να έρθουν πιο μπροστά, προσαρμοζόμενοι άμεσα σε ότι αφορά στην θέση τους πάνω στην μοτοσυκλέτα. Ο διαθέσιμος χώρος για τον συνεπιβάτη είναι μεγάλος, υπάρχει χειρολαβή για την στήριξη του, ενώ το γεγονός ότι κάθεται στο ίδιο ουσιαστικά επίπεδο με τον οδηγό, είναι θετικό και για τους δύο, για λόγους στήριξης και συγκέντρωσης των μαζών.

euromotors athensville xf250r kinisi 14

Ο κινητήρας ήταν μια ευχάριστη έκπληξη. Θετικός σε όλο το φάσμα των στροφών, ροπάτος και επίσης εύστροφος για τα δεδομένα της κατηγορίας, καταφέρνει να κινήσει το Athensville αξιοπρεπέστατα. Στα συν, καταγράφεται και το γεγονός της πολιτισμένης λειτουργίας του, αφού κραδασμοί παράγονται μόνο όταν κάποιος των δουλεύει στο όριο του, όταν πλέον δεν έχει κάτι άλλο να δώσεις. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι αυτό το χαρακτηριστικό λειτουργεί σαν ένα είδος… αισθαντικού στροφόμετρου, μιας και το αντίστοιχο ρολοί, απουσιάζει. Σε ότι αφορά στην συμπεριφορά του Athensville στον δρόμο, αυτή είναι απόλυτα προβλέψιμη και δεν κρύβει δυσάρεστες εκπλήξεις. Οι αναρτήσεις, δεν είναι τόσο ενδοτικές όσο θα περίμενε κανείς για μοντέλο αυτής της κατηγορίας, χωρίς αυτό να σημαίνει βέβαια ότι επιβαρύνουν την άνεση.

euromotors athensville xf250r kinisi 2

Το αποτέλεσμα είναι το Athenville να διατηρεί αρκετά καλά την κατευθυντικότητα του ακόμα και σε απότομες μεταβολές πορείας, χωρίς πλεύσεις και ασάφειες. Το μόνο σημείο που απαιτεί λίγη προσοχή, είναι στις ταχύτητες πάνω από τα 100 χλμ./ώρα , όπου λόγω του “γρήγορου” τιμονιού, μπορούν να μεταφερθούν πολύ εύκολα ακούσιες κινήσεις των χεριών σε αυτών, με αποτέλεσμα να δίνεται η εντύπωση μειωμένης σταθερότητας. Η μοτοσυκλέτα μπορεί σε καλές συνθήκες να δείξει περισσότερα από 120 χλμ..ώρα στο κοντέρ της βάζοντας και την κίνηση σε περιαστικούς δρόμους αλλά και μικρά ταξιδάκια μέσα στο “ρεπερτόριο” της χρήσης της. Τέλος, σε ότι αφορά στα φρένα, στέκονται στo ύψος των περιστάσεων σε κάθε περίπτωση, είναι φιλικά σε ότι αφορά στην απόδοση τους με την έννοια ότι απουσιάζει το αρχικό δυνατό δάγκωμα που ταιριάζει σε πιο sport κατασκευές, ωστόσο και καλή αίσθηση έχουν και ισχύ.

 Απλό, ικανό, προσιτό

Αν στην δοκιμή αναφέραμε του λόγους που το Εuromotors Athensville XF250R είναι απλό και ικανό, ήρθε η στιγμή να αποκαλύψουμε τον λόγο για τον οποίο θεωρείτε και προσιτό: 2.990 ευρώ. Ναι, με αυτά τα χρήματα μπορείτε να αποκτήσετε μια μοτοσυκλέτα 250 κ.εκ. που και όμορφη είναι και δεν πρόκειται να σας απασχολήσει με δυστροπίες κατά την καθημερινή σας συμβίωση. Χωρίς άγχη…

Φωτογραφίες Κίνησης

Φωτογραφίες Στατικές

Φωτογραφίες Στατικές


Τεχνικά Χαρακτηριστικά

Κινητήρας
Τύπος: 4Τ, 1Κ, A/Ψ, 1EEK
Χωρητικότητα: 249 cc
Διάμετρος x Διαδρομή: 72 mm x 61,2 mm
Τροφοδοσία: Καρμπιρατέρ 
Κιβώτιο: 5 σχέσεων
Ιπποδύναμη: 23 ίπποι / 7.500 σ.α.λ.
Ροπή: 2,1 kgm / 6.000 rpm

Πλαίσιο
Τύπος: Ατσάλινο σωληνωτό, ανοικτό 
Ανάρτηση εμπρός: Τηλεσκοπικό ανεστραμμένο πιρούνι
Ανάρτηση πίσω: Δύο μονά αμορτισέρ
Φρένο εμπρός: Δισκόφρενο  
Φρένο πίσω: Δισκόφρενο
Ελαστικό εμπρός: 110/70-17
Ελαστικό πίσω: 130/70-17

Βάρη Και Διαστάσεις
Μ x Π x Υ: 2.030mm x 745mm x 1.050mm
Μεταξόνιο: 1.375 mm
Ύψος Σέλας: Δ.Α.
Βάρος (γεμάτο): 135 kg
Χωρητικότητα Ρεζερβουάρ: 14.6 lt
Απόσταση από το έδαφος: Δ.Α.

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γαμβρούλης

Βρίσκεται στον χώρο του ειδικού τύπου από το 2006, με μικρό πέρασμα από τα τετράτροχα, μια αναγκαία συνθήκη για να μεταπηδήσει στην μεγάλη του αγάπη, τα δίτροχα. Το ίδιο πάθος μοιράζεται και για την μουσική, ως ακροατής και “γρατζούνερ” έγχορδων.

Κώστας Γαμβρούλης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 21 Ιουλίου 2018 12:01

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: TEST – Euro Motors Athensville Scrambler 125 2019 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon