.
Κατηγορία Enfield
Τετάρτη, 08 Φεβρουαρίου 2023 16:42

Test – Royal Enfield Super Meteor 650: Αποστολή στην Ινδία

Ίσα που έγινε η επίσημη παρουσίαση του Royal Enfield Super Meteor 650 και η πρώτη οδηγική δοκιμή είναι ήδη εδώ. Ταξιδέψαμε στην Ινδία για να δοκιμάσουμε το Royal Enfield Super Meteor 650 σε παγκόσμια πρωτιά.

Του Ralf Bielefeldt

Φωτογραφίες: Kingdom Creative

Royal Enfield Super Meteor 650 Τιμή

Super Meteor: 7.690 ευρώ

Super Meteor Tourer: 8.090 ευρώ

Ποιά είναι η Royal Enfield Super Meteor 650

"Η Royal Enfield, ο Παγκόσμιος ηγέτης στη μεσαίου μεγέθους κατηγορία μοτοσικλετών (250cc - 750cc), παρουσίασε το νέο Super Meteor 650, προσδίδοντας νέο επίπεδο σε χαρακτήρα και στυλ στην αγορά των μεσαίων cruiser. Το Super Meteor 650 συνεχίζει την κληρονομιά της Royal Enfield στην κατασκευή υπερσύγχρονων cruisers. Στηρίζεται στο βραβευμένο κινητήρα 648cc twin που έχει δοκιμαστεί αυστηρά και από το 2018, χαίρει παγκόσμιας αναγνώρισης στο πλαίσιο των πολυβραβευμένων Interceptor 650 και Continental GT 650. Σαν αυθεντικό cruiser, το Super Meteor 650 συνδυάζει σταθερότητα στον αυτοκινητόδρομο, χειριστήρια, πεντάλ και όργανα με εργονομία για τον αναβάτη και τελικά μια συναρπαστική οδήγηση σε δρόμους με στροφές. Ο ευέλικτος, απαλός κινητήρας του έχει άφθονη ροπή και το πολύ cool ρετρό στυλ του εμπλουτίζεται με το σαφώς αναγνωρίσιμο DNA της Royal Enfield. Tο Super Meteor 650 έχει τη σιλουέτα ενός καθαρόαιμου cruiser με χαμηλή θέση οδήγησης και πλούσια σέλα με στενή μέση, που συνδυάζονται για να κάνουν την κάλυψη χιλιομέτρων μια ανάσα. Το μεγάλο ρεζερβουάρ επιτρέπει τη μετακίνηση σε μεγάλες αποστάσεις και τα φαρδιά ελαστικά tubeless σε ζάντες κράματος αλουμινίου παρέχουν αξιοπιστία και σταθερότητα στις ταχύτητες του αυτοκινητόδρομου.". Αυτά ήταν τα πρώτα λόγια της Royal Enfield, κατά την παρουσίαση της Super Meteor 650, στα πλαίσια της EICMA 2022, την οποία μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά εδώ. 

Η γοητεία του αυθεντικού ρετρό στυλ είναι πασιφανής στην εποχή μας, πόσο μάλλον όταν μιλάμε για μία Royal Enfield, που ζει και αναπνέει με την τεράστια ιστορία της και δεν χρειάζεται καν να προσπαθήσει, για να πετύχει κέντρο στον ρετρό στόχο. Ας δούμε λοιπόν ποιες ήταν οι εντυπώσεις μας από την νέα Super Meteor στην πράξη.  

Ο διάδοχος

Με το Super Meteor 650, η Royal Enfield φέρνει ένα «μεγάλο αδελφάκι» στο επιτυχημένο Meteor 350. Και παράλληλα, αναβιώνει ένα θρυλικό όνομα: Από το 1956 μέχρι το 1962, η Royal Enfield είχε στην γκάμα της, το Super Meteor 700. Ήταν η πρώτη Enfield που έσπασε το όριο των 160 χλμ/ώρα τελικής ταχύτητας και εξοπλιζόταν με ειδικά σχεδιασμένο για αυτό, σετ βαλιτσών. Σχεδόν 75 χρόνια μετά, η RE έχει έναν διάδοχο διαθέσιμο.

Από το υψηλό επίπεδο φινιρίσματος, στα χειριστήρια με περίβλημα αλουμινίου και το νέο λογότυπο, που αποτελεί ωδή στο παρελθόν, μέχρι το ρεζερβουάρ σχήματος σταγόνας, τον LED προβολέα και τους χυτούς τροχούς: Το νέο Super Meteor δεν είναι μόνο μια ωραία αναφορά σε μια εποχή που πέρασε, αλλά είναι ταυτόχρονα επίκαιρο εν έτει 2023. Όπως θα δούμε και παρακάτω, ξεχειλίζει οδηγική απόλαυση, ειδικά όσο χαλαρώνεις και αφήνεσαι σε αυτή.

Σε πρώτη ματιά

Το φυλλάδιο δηλώνει: 47 ίπποι στις 7.250 στροφές, από τον εν σειρά δικύλινδρο. Αυτό σημαίνει μια ελάχιστη διαφορά, από τον κινητήρα των Interceptor και Continental GT, που αποδίδουν 48 ίππους στις 7.150 στροφές. Η μέγιστη ροπή είναι όμοια, στα 5,3 kgm στις 5.650 στροφές. Έτσι η κορύφωση της έρχεται 500 στροφές πιο μετά, από ότι στα πιο σπορ Classic Twins, χωρίς όμως να χάνεται χαρακτήρας. Το Super Meteor επιταχύνει ομαλά και αγόγγυστα στα 100 χλμ/ώρα και μετά συνεχίζει με άνεση έως και τα 164 χλμ/ώρα, τελικής ταχύτητας. Κάποιοι θα πουν ότι είναι παραπάνω από αρκετά, όπως ακριβώς και στον πολυθρύλητο πρόγονο του.

Το πλαίσιο και το ψαλίδι, όπως επίσης και η εισαγωγή και η εξαγωγή του νέου κινητήρα είναι σχεδιασμένα από το μηδέν, με το μεγαλύτερο φιλτροκούτι και τις δύο επιχρωμιωμένες εξατμίσεις να παράγουν έναν ιδιαίτερο ήχο. Μια ωραία μπάσα νότα, γεμάτη αυτοπεποίθηση, ίσως όχι τόσο βαθιά όσο κάποιοι περιμένουν από ένα cruiser, αλλά μην ξεχνάμε ότι μιλάμε για 648 κυβικά. Είναι μια χαρά!

Cruiser και αυτό φαίνεται

Η Super Meteor είναι μία cruiser και στα επιμέρους στοιχεία της: Από την χαμηλή σέλα, στο μακρύτερο μεταξόνιο από όλες τις Royal Enfield, μέχρι το φαρδύ τιμόνι, το μεγάλο πίσω φτερό και τα μπροστινά τοποθετημένα μαρσπιέ. Στο πίσω μέρος, θα χρειαστεί να «παίξεις» με την προφόρτιση αν ζυγίζεις πάνω από 85 κιλά. Η αρκετά σπορτίφ αρχική ρύθμιση, μεταφέρει τους κραδασμούς  από την Ινδική άσφαλτο λίγο πιο άμεσα από ότι θα μας άρεσε.

Ατσάλινα νεύρα

Το Royal Enfied Super Meteor ζυγίζει 241 κιλά, γεμάτο καύσιμο. Αυτή η τιμή δεν ξεπερνά τα δεδομένα της κατηγορίας των cruiser και προσφέρει μια ευχάριστη αίσθηση στιβαρότητας. Την ίδια στιγμή, το Super Meteor είναι εύκολο στο χειρισμό, μια καλά ισορροπημένη μοτοσυκλέτα που κάθε αναβάτης, μπορεί να απολαύσει αμέσως. Αυτό φυσικά, αν σας αρέσουν τα εμπρόσθια τοποθετημένα μαρσπιέ. Ο μάλλον γενναιόδωρος σε μέγεθος πίσω δίσκος φρένου στοχεύει ξεκάθαρα στην οδηγική συμπεριφορά των αναβατών cruiser, ωστόσο η πολύ ολισθηρή Ινδική άσφαλτος θέλει… ατσάλινα νεύρα, όταν φρενάρεις δυνατά με το πίσω φρένο (υπάρχει και ABS δύο καναλιών). Όταν γεμίσαμε για δεύτερη φορά μετά την βόλτα μας, συμπεραίνεις ότι η χωρητικότητα του ρεζερβουάρ στα 15,7 λίτρα, σε πηγαίνει περίπου 350 χιλιόμετρα μακριά. Δηλαδή, η κατανάλωση του Royal Enfield Super Meteor 650 είναι περίπου 4,5 λίτρα/100 χιλιόμετρα. Καθόλου άσχημα.

Δύο εκδόσεις, συνολικά 7 χρωματισμοί, ποια είναι η τιμή του

Δύο εκδόσεις του Royal Enfield Super Meteor θα διατεθούν: Η Super Meteor 650 με σέλα δύο τμημάτων είναι διαθέσιμη σε 5 χρώματα: Astral Black, Astral Blue, Astral Green, Interstellar Grey και Interstellas Green. Η πιο ταξιδιάρα έκδοση, η Super Meteor 650 Tourer, έρχεται σε 2 χρωματισμούς Celestial Red και Celestial Blue, καθεμία με διχρωμίες σε λευκό. Η έκδοση Tourer, έρχεται μάλιστα με ψηλότερη ταξιδιωτική ζελατίνα, μεγάλου μεγέθους και άνετη σέλα τουρισμού και πλάτη για τον συνεπιβάτη. H τιμή του Royal Enfield Super Meteor στην Ελλάδα, είναι 7.690 ευρώ για τις «απλές» εκδόσεις και 8.090 ευρώ για τις εκδόσεις Tourer. Η μοτοσυκλέτα υποστηρίζεται από μια πλήρη γκάμα γνήσιων αξεσουάρ που συμπληρώνουν τις δυνατότητες τουρισμού της. Και όλα τα παραπάνω συνοδευόμενα με 3 χρόνια εγγύηση και 3 χρόνια οδική βοήθεια. Δείτε αναλυτικά τις τιμές Royal Enfield εδώ. 

Το συμπέρασμα

Η Royal Enfield έχει κάνει πολλά πράγματα σωστά με την Super Meteor 650. Αυτός ο κινητήρας είναι άμεσο σουξέ. Η νέα cruiser συνδυάζει την δυνατότητα για χαλαρή κάλυψη αποστάσεων, με την όμορφη αίσθηση του ότι οδηγείς μια πραγματικά καλή μοτοσυκλέτα. Το αποτέλεσμα είναι μια μοτοσυκλέτα όμορφη και διαχρονική. Και μια μοτοσυκλέτα μοναδική για την κατηγορία της. Περιμένουμε και την στιγμή, που θα την οδηγήσουμε σε ελληνικό έδαφος. 

 

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
   
Κατασκευαστής / Μοντέλο Royal Enfield Super Meteor 650
Αντιπρόσωπος Muvus
Τιμή: από € 7.690
Εγγύηση: 3 χρόνια
   
Κινητήρας  
Τύπος 4T, 2K, Α/Ψ, 1 ΕΕΚ
Χωρητικότητα (cc) 648
Διάμετρος x διαδρομή (mm) 78 x 67,8
Συμπίεση 9.5: 1
Τροφοδοσία Ηλεκτρονικός ψεκασμός
Εκκίνηση Μίζα
Συμπλέκτης Υγρός πολύδισκος
Μετάδοση Κιβώτιο 6 σχέσεων
Τελική μετάδοση Αλυσίδα
   
Πλαίσιο  
Τύπος Ατσάλινο ραχοκοκαλιάς
Μήκος x Πλάτος x Ύψος (mm) 2,260 x 890 x 1155
Μεταξόνιο (mm) 1.500
Γωνία κάστερ (°) Δ.Α.
Ίχνος (mm) Δ.Α.
Ύψος σέλας (mm) 740
Απόσταση από έδαφος (mm) 135
Βάρος (kg) 241 (γεμάτη)
Ρεζερβουάρ  (lt) 15,7
   
Αναρτήσεις  
Μπροστά Πιρούνι USD Showa 43 mm, διαδρομή 120 mm
Πίσω Δύο αμορτισέρ, διαδρομή 101 mm, ρύθμιση προφόρτισης ελατηρίων
   
Ελαστικά / Τροχοί Δ.Α.
Μπροστά 100/90-19
Πίσω 150/80-16
   
Φρένα  
Μπροστά Δίσκος 320 mm, δαγκάνα 2 εμβόλων, ABS
Πίσω Δίσκος 300 mm, δαγκάνα 2 εμβόλων, ABS
   
Επιδόσεις εργοστασίου  
Ιπποδύναμη (hp / rpm) 47 / 7.250
Ροπή (kgm / rpm) 5,3 / 5.650
Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
ΒΙΚΕΙΤ! Γράφτηκε από
Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 19 Φεβρουαρίου 2023 21:50

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Video Test Ride - Royal Enfield HNTR 350 Video Test Ride - Royal Enfield Scram 411 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon