.
Κατηγορία Daytona
Τρίτη, 24 Σεπτεμβρίου 2019 16:53

TEST – Daytona V310 by Zontes – Χωρίς αντίπαλο!

Mετά τα R, X και T, τα οποία ανήκουν στις κατηγορίες Naked, Street και Adventure αντίστοιχα, η Daytona (by Zontes) επιχειρεί ένα τέταρτο χτύπημα, στην κατηγορία των cruiser αυτή την φορά, με το V310. Όπως μας έχει συνηθίσει, το επίπεδο του εξοπλισμού είναι τρελό, απίστευτο για μοτοσυκλέτα αυτής της τάξης κυβισμού και αυτής την τιμής! Ωστόσο δεν πρόκειται απλά για ένα εντυπωσιακά εξοπλισμένα μοντέλο. Τυγχάνει να είναι και πολύ καλό στον δρόμο.

Κείμενο: Κώστας Γαμβρούλης 
Φωτογραφίες: Βασίλης Κωστάκος 


Το V310 “παίζει” σε μια κατηγορία μόνο του, με την έννοια του ότι δεν υπάρχει άλλο υγρόψυκτο, μονοκύλινδρο μοντέλο μικρομεσαίου κυβισμού, με αυτή την εμφάνιση στην αγορά. Το να τα κατατάξει κανείς στα cruiser είναι η εύκολη λύση αλλά το V310 θυμίζει περισσότερο power cruiser / muscle, όσο και αν τα 312 κ.εκ του κινητήρα, δεν μπορούν εκ των πραγμάτων να πείσουν ούτε για power, ούτε για muscle, πόσο μάλλον όταν η  κατηγορία  αυτή, κυριαρχείται από θηριώδεις κινητήρες τετραπλάσιου τουλάχιστον κυβισμού. 

test daytona zontes v310 25

Σχεδιαστικά, το μοντέλο είναι εντυπωσιακό και για να  μην νομίζει κανείς ότι κάνουμε πως δεν βλέπουμε τον “ελέφαντα στο δωμάτιο”, ναι, μοιάζει πάρα -  πάρα πολύ με το Ducati Diavel S. Δεν βλέπουμε κάτι κακό σε αυτό, μιας και η ιταλική μοτοσυκλέτα είναι μια από τις ομορφότερες που έχουν παρουσιαστεί τα τελευταία χρόνια. Από εκεί και έπειτα, οι εν δυνάμει αγοραστές του V310 και του Diavel S, δεν μπλέκονται μεταξύ τους, δεν υπάρχει δίλλημα του τύπου “να πάρω το ένα ή το άλλο”

Οι λεπτομέρειες, οι πτυχώσεις και οι γραμμές πάνω στο V310 είναι ένα κεφάλαιο από μόνες τους και ενώ στα R και T, που μοιράζονται την ίδια σχεδιαστική φιλοσοφία, το αποτέλεσμα είναι στα όρια του υπερβολικού, εδώ, όλος αυτός ο πλουραλισμός είναι φυσικά καλοδεχούμενος και επιθυμητός. Τίποτα δεν έχει αφεθεί στην τύχη, όπου και αν πέσει το μάτι αντικρίζει κάτι ενδιαφέρον, όπως ας πούμε η κυλινδρική οπή κοντά στην άρθρωση του ψαλιδιού, τα “βράχια” πίσω από το ψυγείο και η εκπληκτική ουρά, με το εξαιρετικό sissy bar και τα πολύ όμορφα φωτιστικά σώματα.

test daytona zontes v310 4

Η μοτοσυκλέτα είναι επίσης πολύ προσεγμένη και σε ότι αφορά στην ποιότητα κατασκευής, στην συναρμογή και στο φινίρισμα. Όσο και αν ψάξεις, δεν θα βρεις σημάδια προχειρότητας, ακόμα και σε σημεία που το V310 δεν όφειλε, δεδομένου της τιμής του, να είναι προσεγμένο. Αρκεί να δει κανείς τις βάσεις των καθρεπτών και τους καθρέπτες τους ίδιους, καθώς και τις μανέτες, σημεία δηλαδή όπου μοντέλα διπλάσιας και τριπλάσιας τιμής… “υποφέρουν”, για να το καταλάβει αυτό. Ακόμα και κάτω από την σέλα κυριαρχεί τάξη, “νοικοκυροσύνη” και ποιότητα. Aς τα βλέπουν αυτά άλλοι κατασκευαστές…

Περνάμε στο θέμα του εξοπλισμού. Πάρτε βαθιά ανάσα, είναι μεγάλη η λίστα!

-Keyless εκκίνηση
-Ηλεκτρικό κλείδωμα τιμονιού
-Ηλεκτρικά ανοιγόμενη σέλα
-Ηλεκτρικά ανοιγόμενο κάλυμμα τάπας βενζίνης
-Δύο χαρτογραφήσεις απόδοσης κινητήρα (Εco / Sport)
-Full LED φώτα
-Προβολέας με DRL λειτουργία
-TFT έγχρωμη οθόνη στον πίνακα οργάνων
-Trip Computer
-Φωτιζόμενοι διακόπτες τιμονιού
-USD πιρούνι μπροστά
-Δικάναλο ABS (Bosch 9.1 Μονάδα)
-Συμπλέκτης ολίσθησης
-Ρυθμιζόμενες μανέτες συμπλέκτη – φρένου
-Ρυθμιζόμενα μαρσπιέ αναβάτη
-Διπλή παροχή ρεύματος μέσω USB υποδοχών

Αν δεν το καταλάβατε, μιλάμε για περίπτωση “το αφεντικό τρελάθηκε”, όπως και στα  υπόλοιπα μοντέλα της σειράς 310. Το νέο στοιχείο, αυτό που το V310 έχει επιπλέον, είναι η έγχρωμη TFT οθόνη, έναντι των LCD μονόχρωμων στα R,X και Τ. Είναι αρκετά ευκρινής, με την φωτεινότητα της να ρυθμίζεται αυτόματα ή manual, από τον αναβάτη. Διαβάζεται από όλες τις γωνίες, ακόμα και με κόντρα ήλιο, και προσφέρει πολύ πληροφορία, όπως trip computer, που δείχνει μέση και στιγμιαία κατανάλωση αλλά και εναπομείναντα χιλιόμετρα. Επίσης, προσφέρει την δυνατότητα επιλογής 4 διαφορετικών γραφικών αναπαραστάσεων (skins) των πληροφοριών, για να επιλέξει κανείς αυτή που ταιριάζει περισσότερο στο γούστο του.

instrugif

Τέλος, δίνεται η δυνατότητα σύνδεσης μέσω Bluetooth, με κινητό τηλέφωνο, αλλά η σχετική εφαρμογή Zontes App, που προσφέρει δυνατότητα προβολής οδηγιών πλοήγησης στην TFT οθόνη και άλλα πολλά, είναι προς το παρόν διαθέσιμη μόνο στην Κίνα. Αναμένεται πάντως να υπάρξει και έκδοση στα Αγγλικά, άγνωστό όμως το πότε ακριβώς θα συμβεί αυτό.

Δομικά, Περιφερειακά και Κινητήρας

Το V310 έχει νέας σχεδίασης πλαίσιο, το οποίο βέβαια δεν διαφέρει σε κατασκευαστική φιλοσοφία σε σχέση με τα άλλα μοντέλα της σειράς, παραμένοντας ατσάλινο και σωληνωτό και συνδυαζόμενο με ψαλίδι αλουμινίου. Στον μπροστινό σύστημα, έχουμε ένα ανεστραμμένο τηλεσκοπικό πιρούνι 37 χλστ και μονό δισκόφρενο διαμέτρου 300 χλστ. συνεργαζόμενο με διπίστονη δαγκάνα. Αντιστοίχως, στο πίσω μέρος το V310 φέρει δύο μονά αμορτισέρ και μονό δισκόφρενο 230 χλστ. με μονοπίστονη δαγκάνα. Εντύπωση προκαλεί η διάσταση του πίσω, 180/55-17 ελαστικού, ενώ μπροστά η εικόνα συμπληρώνεται με επίσης 17άρα ζάντα και ελαστικό 110/70.  Ως cruiser μοντέλο, είναι βέβαια λογικό να είναι πιο χαμηλό και πιο μακρύ, σε σχέση με τις ομόσταυλες εκδόσεις. Το μεταξόνιο του φθάνει στα 1.488 χλστ., ενώ η απόσταση της σέλας από το έδαφος, είναι 720 χλστ. Συγκριτικά, στο X310, οι τιμές αυτές είναι στα 1.390 και στα 815 χλστ., αντίστοιχα. Τέλος, το βάρος του V310, ανέρχεται στα 175 κιλά, με το ρεζερβουάρ των 14 λίτρων, γεμάτο.  

test daytona zontes v310 27

Σε ότι αφορά στο μοτέρ, αυτό είναι το ίδιο μηχανικό σύνολο που κινεί και τα υπόλοιπα μοντέλα της σειράς. Μονοκύλινδρο, υγρόψυκτο, με 2ΕΕΚ και χωρητικότητα 312 κ.εκ., αποδίδει ονομαστικά 35,4 ίππους στις 9.500 σ.α.λ. Στο δυναμόμετρο, το T310 που φέρει το ίδιο μοτέρ, είχε “γράψει” 31,3 ίππους, μια τιμή αρκετά κοντά σε αυτή που ανακοινώνει η κατασκευάστρια εταιρεία. Μια νέα προσθήκη στο V310, είναι η τοποθέτηση ολισθαίνοντα συμπλέκτη, κάτι που προσθέτει σίγουρα πόντους σε μια ήδη εξαιρετική “value for money” σχέση. Στην πράξη, επιτρέπει τα “επιθετικά” κατεβάσματα σχέσεων, χωρίς τον φόβο μπλοκαρίσματος του πίσω τροχού, ενώ παράλληλα “μαλακώνει” και την μανέτα του συμπλέκτη.

Οδηγώντας

Με το ρομβοειδές μπρελόκ του V310 στη τσέπη, πλησιάζεις την μοτοσυκλέτα, ανεβαίνεις πάνω της και πατάς το κόκκινο κουμπί με την ένδειξη του λουκέτου, στο δεξί γκριπ. Ακούς τον ηλεκτρομαγνητικό μηχανισμό να απασφαλίζει τον πείρο που κρατούσε κλειδωμένο το τιμόνι και η TFT οθόνη ανάβει. Ωραία χρώματα, ωραία αντίθεση, και ωραία γραφικά. Αν θες αλλάζεις την γραφική αναπαράσταση εύκολα με τα κουμπιά Mod και Set στο αριστερό grip, τα οποία αλλάζουν επίσης και τις uπόλoιπες ενδείξεις στην οθόνη, χωρίς να χρειάζεται να διαβάσεις κανένα πολυσέλιδο manual. Eκκίνηση άμεση και σταθερό ρελαντί, με τον παραγόμενο ήχο από την “κρυμμένη” με όμορφο τρόπο εξάτμιση στα δεξιά, να είναι χαμηλός σε στάθμη. Αν η σχεδίαση σε έχει παρασύρει –όπως οφείλει- σε power / muscle cruiser μονοπάτια, θα περίμενες τον βρυχηθμό ενός κτηνώδους V2 αλλά όχι, εδώ έχουμε ένα στακάτο μονοκύλινδρο ήχο από 312 κ.εκ. Το καλό είναι ότι σηκώνοντας την μοτοσυκλέτα από το εξαιρετικό σε σχεδίαση πλαϊνό stand (είπαμε… προσεγμένο παντού το V310) η αίσθηση απέχει έτη φωτός από αυτή των μοτοσυκλετών της κατηγορίας με τα 1000+ κ.εκ. Πανάλαφρο. Η θέση οδήγησης είναι, χωρίς ακρότητες, τυπική “cruiserάδικη”, με τα πόδια εκτεταμένα ελαφρώς μπροστά, τον κορμό όρθιο και τα χέρια σχετικά ψηλά αλλά όχι άβολα, να πιάνουν το φαρδύ τιμόνι. Το ύψος της σέλας είναι αρκετά χαμηλό και ακόμα και “μικροί το δέμας” αναβάτες, μπορούν να πατάνε και με τα δύο τους πόδια σταθερά στο έδαφος. Η ρύθμιση των μαρσπιέ, σε πιο κοντινή προς την σέλα θέση, είναι άλλο ένα ατού για αυτή την κατηγορία των αναβατών. Για τα 177 εκατοστά του γράφοντα, η τέρμα μπροστά θέση, ήταν μια χαρά και επ ουδενί δεν θα σκεφτόμουν να τα φέρω πιο κοντά μου.

test daytona zontes v310 32

Ο συμπλέκτης είναι αρκετά ελαφρύς και η πρώτη κουμπώνει εύκολα και αθόρυβα στο θετικό κιβώτιο, με το V310, να επιβεβαιώνει από τα πρώτα εν κινήσει μέτρα, αυτό που είχε “υπαινιχθεί” στατικά: ότι είναι πολύ εύκολο στην οδήγηση του. Επιτάχυνση, επιβράδυνση και εντολές αλλαγής κατεύθυνσης εκτελούνται άμεσα και αναλογικά / γραμμικά, με λίγα λόγια, ότι δώσεις θα πάρεις και έτσι δεν απαιτούνται περισσότερα από λίγα λεπτά για να αισθανθείς ότι έχεις “αποκωδικοποιήσει” πλήρως την οδήγηση του V310. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κινητήρας, που αποδίδει χωρίς κενά, τρύπες και απότομες μεταβολές την ισχύ του. Είναι δε αρκετά ελαστικός και αυτό σε συνδυασμό με την κοντή σχετικά μετάδοση, επιτρέπει να ανεβάζεις γρήγορα ταχύτητες και να κινείσαι μέσα στην πόλη με μια 4η ή και μια 5η άνετα. Σε περίπτωση που θελήσεις περισσότερο νεύρο, με ένα κατέβασμα και ταυτόχρονο άνοιγμα του γκαζιού, το μοτέρ ανταποκρίνεται θετικότατα  και επιταχύνει άμεσα την μοτοσυκλέτα. Το V310, παρά το ότι ανήκει στα cruiser, δεν σε ωθεί σε ράθυμες βόλτες, δεν είναι αυτή η φύση του, ωστόσο αν το θελήσει κανείς, μπορεί να επιτελέσει και αυτό τον ρόλο άνετα. Έχει δυναμικό χαρακτήρα και έτσι, χωρίς να το καταλάβεις, μπορείς να βρεθείς να “κυνηγάς” τα scooter και τα παπιά μέσα στην κίνηση. Το μεγάλο τιμόνι κόβει αρκετά και προσφέρει άριστες λαβές για την πραγματοποίηση ελιγμών, ενώ τα φρένα, χωρίς να εντυπωσιάζουν, αποδίδουν μια χαρά, έχοντας ως δικλείδα ασφαλείας το πολύ καλό ABS της Bosch. Άνετα και πολύ – πολύ σβέλτα στην πόλη λοιπόν, παρά τα αργά –στα χαρτιά- γεωμετρικά χαρακτηριστικά. Το μόνο σημείο που ενοχλεί, είναι η απόδοση των πίσω αμορτισέρ. Όσο το οδόστρωμα είναι ομαλό, δεν δημιουργούνται προβλήματα, αλλά όταν κληθούν να αποσβέσουν κακοτεχνίες, μεταφέρουν στη μέση του οδηγού τις απότομες αντιδράσεις τους. Το πρόβλημα είναι συνδυαστικό και έχει κάνει με την γρήγορη / ανεξέλεγκτη επαναφορά των αμορτισέρ αλλά και με την έδραση τους. Αποκλίνουν αρκετά από την κάθετο και το άνω τμήμα τους πιάνει σχεδόν κάτω από την σέλα του οδηγού, με τα δύο αυτά στοιχεία να εντείνουν την ενόχληση, ειδικά όταν περάσει κανείς πάνω από κοφτές ανωμαλίες. Σε κάθε περίπτωση είναι το μοναδικό σημείο με το οποίο θα πρέπει να ασχοληθεί κανείς αν αποκτήσει την μοτοσυκλέτα.

test daytona zontes v310 35

Στον ανοικτό δρόμο, το V310 είναι σταθερό και με επιμονή στο γκάζι (σε καλές συνθήκες), είδαμε μέχρι και 150+ χλμ./ώρα στην ψηφιακή οθόνη. Ωστόσο δε έχει νόημα να το πηγαίνει κανείς τελικιασμένο, πιο χαμηλά, με 110-130 χλμ./ώρα ταξιδεύει μια χαρά και έχει απόθεμα για επιτάχυνση αν χρειαστεί. Ίσως μάλιστα θα ήταν προτιμότερο η έκτη του να είναι πιο “μακριά” κλιμακωμένη, έτσι ώστε ο κινητήρας να δουλεύει σε χαμηλότερες στροφές. Από κατανάλωση πάντως η μοτοσυκλέτα τα πάει μια χαρά, καταγράφοντας σταθερά τιμές κάτω από τα 4 λίτρα ανά 100 χλμ. όσο οδηγείται χαλαρά και 4 λίτρα +, στο γρήγορο ταξίδι. Ένας φόβος πριν την οδήγηση του V310, ήταν το πολύ μεγάλο πίσω ελαστικό με διάσταση 180/55-17, το οποίο ομολογουμένως είναι υπερβολή, για μοτοσυκλέτα στα 300 και κάτι κ.εκ. Θα μπορούσε να το φέρει σε θερμοκρασία λειτουργίας το V310; Θα συνεργαζόταν καλά με το μπροστινό ελαστικό –αρκετά- μικρότερου πέλματος; Τελικά τίποτα από αυτά τα δύο δεν προβλημάτισε, με το V310 να είναι πρόθυμο και για sport οδήγηση, τηρουμένων πάντα των αναλογιών. Το μπροστινό του είναι αρκετά καλό και όπου το κατευθύνεις ακολουθεί ως ενιαίο τμήμα όλη η μοτοσυκλέτα, ενώ ο κινητήρας, δεν έχει κανένα πρόβλημα να στροφάρει ψηλά.  Τα όρια τα θέτουν και σε αυτή την περίπτωση τα πίσω αμορτισέρ, τα οποία σε γρήγορο ρυθμό αδυνατούν να αποσβέσουν ικανοποιητικά και προκαλούν αστάθεια στο πίσω μέρος. Σε κάθε περίπτωση βέβαια, μιλάμε για ένα πεδίο χρήσης  το οποίο δεν συνάδει ακριβώς με την φιλοσοφία της μοτοσυκλέτας.

test daytona zontes v310 39

Πριν προχωρήσουμε στον επίλογο την δοκιμής επιβάλλεται να αναφέρουμε την τιμή του V310, στα 4.195 ευρώ (χωρίς μεταφορικά και έξοδα πινακίδας). Με αυτό το επίπεδο εξοπλισμού και αυτή την προσοχή στην λεπτομέρεια, η μοτοσυκλέτα θα μπορούσε να κριθεί ως συμφέρουσα επιλογή, χωρίς να ειπωθεί οτιδήποτε άλλο περί συμπεριφοράς και απόδοσης στον δρόμο. Πόσο μάλλον όταν το V310 ανήκει σε μια κατηγορία όπου η… “μόστρα”, έχει το μεγαλύτερο ειδικό βάρος στην αξιολόγηση της. Το ευχάριστο όμως είναι ότι η μοτοσυκλέτα εκπληρώνει σε μεγάλο βαθμό αυτά που οφείλει κάθε σύγχρονο μοντέλο στον δρόμο. Το V310 είναι εύκολο, φιλικό, ασφαλές και ικανό για πολλά περισσότερα πράγματα από αυτά που ορίζει η cruiser φύση του. Αποτελεί άλλη μια έκπληξη από την Daytona by Zontes, που μετά από την “τριπλέτα” των πολύ καλών R,X και T, δείχνει ότι δεν επαναπαύεται, συνεχίζοντας να επενδύει σε εξοπλισμό και να εξελίσσεται σε ποιότητα κατασκευής. Δεδομένου ότι η κατηγορία των μικρού κυβισμού cruiser, είχε ουσιαστικά εξαφανιστεί από την αγορά, μένει να δούμε το κατά πόσο υπάρχουν πλέον αναβάτες που θα ήταν πρόθυμοί να επενδύσουν σε αυτή. Το V310 δεν είναι απλά η μοναδική τους επιλογή λοιπόν, τυγχάνει να είναι πανέμορφο και αρκετά ικανό και αυτά αν μη τι άλλο αποτελούν εξαιρετικά στοιχεία για μια δυναμική επαναφορά!  

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

Μοντέλο 

Daytona V310 by Zontes 

Τιμή (€)

4.195

Aντιπρόσωπος 

Γκοργκόλης ΑΕ 

Κινητήρας

4T, 1Κ, Υ/Ψ, 4Β, 2ΕΕΚ

Κυβισμός (cc)

312

Διάμετρος x Διαδρομή (mm)

80 x 62

Σχέση συμπίεσης

12.5:1

Ισχύς (hp/rpm)

35.4 / 9,500

Ροπή (kg.m/rpm)

3.0 / 7,500

Τροφοδοσία

Ηλεκτρονικός ψεκασμός Delphi

Συμπλέκτης

Ολισθαίνων, υγρός πολύδισκος, μηχανικός,

Μετάδοση

Χειροκίνητο κιβώτιο 6 σχέσεων, αλυσίδα

Χωρητικότητα ρεζερβουάρ (l)

14

Βάρος (kg)

175 γεμάτο

   

Πλαίσιο-Αναρτήσεις-Φρένα

 

Τύπος

Ατσάλινο σωληνωτό

Αναρτήσεις Ε

Ανεστραμμένο τηλεσκοπικό πιρούνι 37 mm

Διαδρομή (mm)

Δ.Α.

Αναρτήσεις Π

Δύο μονά αμρτισέρ

Διαδρομή

Δ.Α.

Φρένα Ε (χιλ.)

Δίσκος 300 mm, δαγκάνα δύο εμβόλων, ABS Bosch 9.1M

Φρένα Π (χιλ.)

Δίσκος 230 mm, δαγκάνα μονού εμβόλου, ABS Bosch 9.1M

   

Τροχοί / Ελαστικά 

 

Ελαστικό Ε

CST tubeless, 110/70-17

Ελαστικό Π

CST tubeless, 180/55-17

   

Διαστάσεις

 

Μήκος

2,099

Πλάτος

835

Μεταξόνιο

1,488

Ύψος σέλας

720

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γαμβρούλης

Βρίσκεται στον χώρο του ειδικού τύπου από το 2006, με μικρό πέρασμα από τα τετράτροχα, μια αναγκαία συνθήκη για να μεταπηδήσει στην μεγάλη του αγάπη, τα δίτροχα. Το ίδιο πάθος μοιράζεται και για την μουσική, ως ακροατής και “γρατζούνερ” έγχορδων.

Κώστας Γαμβρούλης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 11 Νοεμβρίου 2019 11:25

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « TEST  - Daytona Oldtown 125i 2018 Video Test Ride - Daytona Rockstar 500 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon