.
Κατηγορία Daytona
Παρασκευή, 13 Απριλίου 2018 17:45

TEST  - Daytona Oldtown 125i 2018

 

Νέο “παιδί” στην παλιά πόλη

 

Του Θοδωρή Ξύδη

Φωτογραφίες: Βασίλης Κωστάκος

Συνεργάστηκε: Κώστας Γαμβρούλης

Το Oldtown αποτελεί την ολόφρεσκη ρετρό πρόταση της Daytona στην κατηγορία των 125 κ.εκ. που προσπαθεί να συνδυάσει το τρίπτυχο της επιτυχίας της γρήγορης και άνετης μετακίνησης στους δρόμους της πόλης πάντα με το απαιτούμενο στιλ.

Εν αρχή ην το ρετρό

daytona oldtown 125 2018 test 12

Το ρετρό στιλ έχει μπει κάτι παραπάνω από καλά στους δύο τροχούς τα τελευταία χρόνια και η άνθιση που γνωρίζουν τα εν λόγω μοντέλα σε όλες τις κατηγορίες κυβισμού, είναι πέρα από ευπρόσδεκτη και πρωτοφανής. Επιτέλους όλοι μπορούν να κάνουν δική τους μία ολοκαίνουρια μοτοσυκλέτα με ρετρό σχεδιαστικά στοιχεία, άσχετα από το δίπλωμα που κρατάνε στα χέρια τους και ακόμη πιο σημαντικά χωρίς να χρειάζεται να ξοδέψουν περισσότερα χρήματα από ότι για ένα ταπεινό παπί ή ένα μικρό scooter. Οι άνθρωποι της Daytona, μια εταιρίας δηλαδή που χαρακτηρίζεται γενικότερα από τις ιδιαίτερα προσιτές προτάσεις της, το γνωρίζουν πολύ καλά αυτό. Υπό αυτό το πρίσμα λανσάρισαν στην αγορά το Oldtown 125i, μια μικρή μοτοσυκλέτα 125 κ.εκ., Euro 4 προδιαγραφών, που οδηγείται φυσικά και με δίπλωμα κατηγορίας Α1. Το μικροκαμωμένο Oldtown συνοδεύεται και από μία τιμή ανάλογη της πολιτικής της εταιρίας και στα 2.150 ευρώ που κοστίζει απλά δεν αφήνει καμία δικαιολογία σε όσους θέλουν να το κάνουν δικό τους.

Μικρό αλλά ευρύχωρο

daytona oldtown 125 2018 test 6

Με βάρος που δεν ξεπερνά τα 127 ανακοινώσιμα κιλά, τα οποία μοιάζουν ακόμη λιγότερα στην πραγματικότητα, και τις μαζεμένες διαστάσεις που αρμόζουν σε μία μοτοσυκλέτα 125 κ.εκ., το Oldtown εκπλήσσει ευχάριστα με την ευρυχωρία που προσφέρει. Ένας σχετικά ψηλός αναβάτης, όπως ο γράφων, με ύψος στα 1,85 περίπου μέτρα θα κάτσει στην όμορφη σέλα του Oldtown και θα νιώσει πραγματικά άνετα πάνω στην μοτοσυκλέτα της Daytona. Το fat bar τιμόνι εκπλήσσει ευχάριστα με την εμφάνισή του, αφού θα περίμενε κανείς ένα πιο λεπτό σιδερένιο, και βρίσκεται σε αρκετή απόσταση από τον κορμό. Πολύ καλή απόσταση για τους ψηλούς, αλλά οι κοντύτεροι ίσως και να το ήθελαν λίγο πιο κοντά τους για να μην νιώθουν ότι καταβάλλουν έστω και την ελάχιστη προσπάθεια για να το φτάσουν. Τα χέρια πέφτουν λοιπόν με φυσικό τρόπο στο τιμόνι και το ίδιο ισχύει και για τα πόδια, με τα γόνατα να σχηματίζουν άνετες γωνίες χωρίς να θυσιάζεται ο έλεγχος. Το μόνο μελανό σημείο στη θέση οδήγησης του Oldtown είναι η σέλα με την πολύ όμορφη επένδυση. Σε μήκος και πλάτος δεν θα ζητήσετε κάτι παραπάνω από μια μικρή μοτοσυκλέτα πόλης αλλά το αφρώδες της είναι πάρα πολύ μαλακό. Αυτό ακούγεται αρχικά καλό αλλά στη χρήση θα διαπιστώσει κανείς ότι το αφρώδες υποχωρεί πολύ εύκολα και γρήγορα και “κάθεται” με αποτέλεσμα τα μαλακά σας μόρια να έρθουν γρήγορα σε επαφή με τον σκληρό σκελετό και να αρχίσουν να διαμαρτύρονται σε βόλτες που ξεπερνούν τα 15-20 λεπτά. Η λύση εδώ είναι η αλλαγή του αφρώδους με άλλο που θα εξαλείψει διαπαντός το πρόβλημα κοστίζοντας παράλληλα ένα χαμηλό και πολύ λογικό ποσό.

Τίμιο ρετρό

daytona oldtown 125 2018 test 5

Για την σχεδίαση του Oldtown τι να πούμε; Η Daytona έχει πετύχει διάνα τον στόχο της και για να διαβάζετε αυτές τις γραμμές πάει να πει ότι συμφωνείτε και εσείς μαζί μας. Φουλ κλασικές γραμμές για το Oldtown λοιπόν με highlight το ρεζερβουάρ. Με εσοχές για τα γόνατα και κίτρινα “σιρίτια” που προσθέτουν επιπλέον πόντους στην εμφάνιση της μοτοσυκλέτας με τις σαφείς επιρροές από την 10ετία του εξήντα. Η κατά τα άλλα “all black” εμφάνιση και η τρανταχτή απουσία του χρωμίου (ακόμη και τα στεφάνια των τροχών είναι μαύρα) προσδίδει ένα πιο μοντέρνο σπορ ύφος και αναδεικνύει παράλληλα και την καλή ποιότητα κατασκευής του Daytona, ειδικά αν σκεφτεί κανείς και το ποσό που καλείται να αποχωριστεί για την απόκτησή του. Ρεζερβουάρ, πλαίσιο και φτερά δείχνουν ιδιαίτερα προσεγμένα στη βαφή , η συναρμολόγηση και η συναρμογή των μερών είναι επίσης καλή και όλα αυτά μαζί σε κάνουν να παραβλέπεις ατέλειες όπως οι άσχημες κολλήσεις στο πλαίσιο που θα καταδίκαζες σε πιο ακριβές μοτοσυκλέτες. Όπως και να έχει το Oldtown δείχνει ότι ήρθε για να μείνει από πλευράς αντοχής στο χρόνο. Στα θετικά τέλος να συμπεριλάβουμε και τον μεγάλο στρογγυλό προβολέα με την πολύ καλή απόδοση που θα σας κρατήσει ασφαλείς ακόμη και σε δρόμους που δεν υπάρχει καθόλου φως.

Έτοιμος για πόλη

daytona oldtown 125 2018 test 13

Ο αερόψυκτος κινητήρας με τις δύο βαλβίδες στον κύλινδρο και τον έναν εκκεντροφόρο επικεφαλής φέρει σύστημα ηλεκτρονικού ψεκασμού για την τροφοδοσία του. Η εταιρία που τον παράγει συνεργάζεται με την Suzuki από το 1980, με το μοτέρ να «αποτελεί προϊόν της τεχνολογικής συνεργασίας των δύο οίκων», όπως αναφέρεται και στην επίσημη ιστοσελίδα της Daytona.

Το μοτέρ είναι ταμάμ για τον χαρακτήρα του Oldtown. Παίρνει μπροστά χωρίς να καταβάλλει προσπάθεια η μίζα του και μέχρι τα 60-70 κινεί την μικρή μοτοσυκλέτα σχετικά σβέλτα και πολιτισμένα. Από εκεί και πέρα και όσο ανεβαίνουν οι στροφές και η μοτοσυκλέτα πλησιάζει στην τελική των 100 χλμ./ώρα στο κοντέρ κάνουν την εμφάνισή τους κραδασμοί. Οι κραδασμοί αυτοί ενισχύονται σαν αίσθηση από το ελλιπές αφρώδες της σέλας αφού περνούν και από εκεί στον αναβάτη. Έτσι δεν σε αφήνουν να κρατήσεις για πολλή ώρα το γκάζι τέρμα ανοιχτό, το Oldtown σου θυμίζει έμμεσα με αυτόν τον τρόπο ότι δεν φτιάχτηκε για τέτοιου είδους οδήγηση. Το μοτέρ αυτό καθαυτό τα πάει μια χαρά από δύναμη για την κατηγορία και την τιμή της μοτοσυκλέτας χωρίς ωστόσο να βρίσκεται στην κορυφή. Από τις χαμηλότερες όμως είναι η τιμή της μέσης κατανάλωσης που δεν ξεπερνά τα 3,2 λίτρα/100 χλμ. και αυτό το νούμερο προσθέτει περαιτέρω στο γενικότερο χαμηλό κόστος χρήσης της μοτοσυκλέτας της Daytona.

 Ρετρό κομάντο πόλης!

daytona oldtown 125 2018 test 16

Το Oldtown αποδεικνύεται ένα μικρό διαμαντάκι στο αστικό περιβάλλον με μεγάλο φόρτε του την αντιμετώπιση της κίνησης –μετά την εμφάνισή του φυσικά. Τα λιγοστά κιλά, που φαίνονται ακόμη λιγότερα με το που κυλίσουν οι τροχοί, αφήνουν τον αναβάτη να επιδοθεί χωρίς σκέψη σε πάσης φύσεως ελιγμούς χωρίς να σπαταλά περιττή ενέργεια, άσχετα από την σωματική του διάπλαση. Πολύ δύσκολα θα κολλήσετε ανάμεσα στα σταματημένα αυτοκίνητα. Αν γίνει και αυτό πάει να πει ότι θα κολλούσατε ό,τι και αν οδηγούσατε. Ο πολύ μαλακός συμπλέκτης είναι προοδευτικός σε λειτουργία και συμβάλλει τα μέγιστα στην διατήρηση της ισορροπίας κατά τους ελιγμούς, με το μοτέρ να σιγοντάρει προτάσσοντας την ροπάτη  λειτουργία του (για την κατηγορία) στις χαμηλές και μεσαίες στροφές. Ο εμπρός τροχός είναι εκείνος που έχει το γενικό πρόσταγμα στην ανάλαφρη συμπεριφορά της μοτοσυκλέτας με τις αναρτήσεις να κάνουν καλή δουλειά στην καταπολέμηση των ανωμαλιών. Τα συνδυασμένα φρένα από την άλλη στέκονται πάντα στο ύψος των περιστάσεων. Δεν θα μπορούσε να γίνει και διαφορετικά με τον τεράστιο εμπρός δίσκο, με διάμετρο 300 χλστ., να συνδυάζεται με τριπίστονη δαγκάνα και το πίσω φρένο να ενεργοποιεί κατά τη χρήση του και ένα από τα δικά της έμβολα. Η προοδευτική τους απόδοση που ξεπερνά κατά πολύ τα κιλά του συνόλου αναβάτη-μοτοσυκλέτας και το σωστό μοίρασμα της πέδησης μεταξύ των δύο τροχών προσφέρουν απλόχερα ηρεμία μυαλού και αυτό θα το εκτιμήσουν τόσο οι αρχάριοι όσο και οι έμπειροι που θα βρεθούν στη σέλα του Oldtown. Στην αύξηση της αυτοπεποίθησης συμβάλλει και το στιβαρό πλαίσιο που δεν συγκινείται από τις δυνάμεις που του ασκούνται και συντελεί στην ομοιογενή εικόνα που παρουσιάζει το Oldtown και σε δρόμο με στροφές. Για αυτό το λόγο το Oldtown παρουσιάζεται και απόλυτα φιλικό σε όλες τις συνθήκες έχοντας σχεδόν… τερματίσει το κοντέρ σε αυτόν το τομέα.

Ικανό και προσιτό

daytona oldtown 125 2018 test 3

Το Oldtown 125i καταφέρνει να εκπληρώσει τον σκοπό του για άνετη και στιλάτη μετακίνηση στο αστικό περιβάλλον προτάσσοντας παράλληλα μια από τις χαμηλότερες τιμές της αγοράς για ρετρό μοτοσυκλέτα 125 κ.εκ.. Η τιμή είναι άμεσα συγκρίσιμη με παπιά (όχι τα ακριβά) αλλά και μικρά scooter αντίστοιχου και χαμηλότερου κυβισμού. Η μοτοσυκλέτα έχει πετύχει απόλυτα τον στόχο της στους τομείς της εμφάνισης, της ποιότητας αλλά και της φιλικότητας, καταναλώνει πολύ μικρές ποσότητες βενζίνης και δεν αφήνει κανένα περιθώριο άλλης επιλογής, ειδικά για τους αναβάτες που έχουν πολύ σφιχτό μπάτζετ και η σωστή ρετρό εμφάνιση μπορεί να αποτελεί ακόμη και το πρώτο κριτήριο επιλογής. Πάλι καλά δηλαδή που το Oldtown έχει και άλλα χαρίσματα να επιδείξει.

Φωτογραφίες Κίνησης-Στατικές

Φωτογραφίες Λεπτομερειών

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής Daytona
Μοντέλο Oldtown 125i
Αντιπρόσωπος Γκοργόλης Α.Ε.
Τιμή 2.150 ευρώ
Εγγύηση 2 χρόνια
   
Κινητήρας  
Τύπος Μονοκύλινδρος, τετράχρονος, αερόψυκτος, 2βάλβιδος
Χωρητικότητα (cc) 124
Διάμετρος x διαδρομή (mm) Δ.Α.
Συμπίεση (:1) Δ.Α.
Τροφοδοσία Ψεκασμός
Χωρητικότητα λαδιού (lt) Δ.Α.
Εκκίνηση  Μίζα
Μετάδοση Αλυσίδα
   
Πλαίσιο  
Τύπος Ατσάλινο σωληνωτό τύπου διαμάντι
Μήκος (mm) Δ.Α.
Πλάτος (mm) Δ.Α.
Ύψος  (mm) Δ.Α.
Μεταξόνιο (mm) Δ.Α.
Γωνία κάστερ (°) Δ.Α.
Ίχνος  (mm) Δ.Α.
Ύψος σέλας (mm) 780
Απόσταση εδάφους  (mm) Δ.Α.
Χωρητικότητα ρεζερβουάρ (lt) 17
Βάρος, γεμάτο (kg) 127
   
Αναρτήσεις  
Μπροστά Πιρούνι με διάμετρο καλαμιών 37mm
Πίσω Δύο αμορτισέρ, προφόρτιση ελατηρίου 
   
Τροχοί / Ελαστικά  
Εμπρός 110/90-17’’ 
Πίσω 110/80-17’’
   
Φρένα  
Μπροστά Δίσκος 300mm, 3πίστονη δαγκάνα, CBS
Πίσω Δίσκος 220mm, μονοπίστονη δαγκάνα
   
Μέγιστη ιπποδύναμη (hp / rpm) 11,6/9.000
Μέγιστη ροπή (kg / rpm) 1/7.000

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Θοδωρής Ξύδης

Ο Θοδωρής Ξύδης είναι συντάκτης ειδικού Τύπου-δημοσιογράφος από το 2005. Ξεκίνησε να εργάζεται το 2006 στο site του περιοδικού Auto Τρίτη και την επόμενη χρονιά στο περιοδικό μοτοσυκλέτας Moto Τρίτη. Εκεί παρέμεινε μέχρι και το 2016, εκτελώντας έως και χρέη αρχισυντάκτη/διευθυντή σύνταξης. Από το 2016 αποτελεί μέλος της ομάδας του BIKEIT! Απόφοιτος του New York College με πτυχίο στην Επικοινωνία, με αγάπη για την φωτογραφία, τα gadgets και για οτιδήποτε έχει τροχούς και... αυτοκινείται.

Θοδωρής Ξύδης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 23 Δεκεμβρίου 2021 12:26

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: TEST – Daytona V310 by Zontes – Χωρίς αντίπαλο! »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon