.
Κατηγορία Athens Supercross
Δευτέρα, 17 Δεκεμβρίου 2012 12:05

Αφιέρωμα – 4ο Athens Supercross – 1996

 


Jump Show ξανά!

 

 

Του Τάκη Μανιάτη

Φωτογραφίες: Lamarco

Δεκαοκτώ μήνες μετά την διεξαγωγή του 4ου Athens Supercross τον Απρίλιο του 1995, η Αθήνα θα ζούσε πάλι μοναδικές στιγμές. Μέσα στην καρδιά του χειμώνα, στις 14 και 15 Δεκεμβρίου, οι Έλληνες αλλά και οι Κύπριοι που κατέφθασαν ειδικά για την περίσταση, θα έπαιρναν στο Ειρήνης και Φιλίας το Χριστουγεννιάτικο δωράκι τους. Παρά την καταρρακτώδη βροχή και το κλείσιμο των δρόμων από τους αγρότες, 16.000 θεατές κατέφθασαν μέσα στο καταχείμωνο να απολαύσουν το αγαπημένο τους θέαμα.

Νέα δεδομένα


Τα πρότυπα της διοργάνωσης είχαν ανέβει βάση των προηγούμενων διοργανώσεων μιας και η Lamarco έβλεπε τα λάθη και διόρθωνε την σωστή βάση που είχε φτιάξει, σύμφωνα με αυτά.
Πλέον, μεγάλος χορηγός του 4ου Athens supercross ήταν η εταιρία λιπαντικών Μαμιδάκης, όπως και ονομάστηκε ο αγώνας.

Ταυτόχρονα, είχαμε ξανά το Jump Show που έλειψε ομολογουμένως από τον αγώνα του 1995 και επέστρεψε δυναμικότερο από ποτέ στο 5ο Athens Supercross.

Πραγματοποιήθηκε εκεί και ο τελικός του scootercross με Yamaha BW 50 με τους αναβάτες που συμμετείχαν να μην έχουν ξανατρέξει σε τέτοιο κοινό.

Σημαντικές παρουσίες ωστόσο ήταν του Γιάννη Ευθυμίου, του μοναδικού Έλληνα που είχε πάρει βαθμό στο παγκόσμιο MX το 1983, τότε που βαθμολογείτο η πρώτη δεκάδα μόνο.

Όπως και του Γιάννη Μπούστα, ο οποίος είχε μία επιτυχημένη χρονιά στο παγκόσμιο πρωτάθλημα Superbikes του 1996.

Οι δύο καλεσμένοι, έδωσαν συνέντευξη μπροστά στο κοινό σχετικά με τις επιτυχίες τους αλλά και τις εμπειρίες τους.

Συμμετοχές


Οι αναβάτες που έφτασαν στη χώρα μας προκειμένου να συναγωνιστούν τους ανεβασμένους Έλληνες, ήταν εφτά.

Οι γνωστοί μας πλέον από τα προηγούμενα SX Βέλγοι Freddy Verhestraeten και Jimmy Verbourgh, αλλά και ο συμπατριώτης τους, Peter Dirx, ο Γερμανός Ruddy Versteeg που είχαμε δει παλαιότερα, ο Danny Theybers, o P.Kasmakers, M. Kaufman και ο Γερμανός Jochen Jasinski.

Οι Έλληνες, είχαν σαν βαρύ πυροβολικό τον Σταύρο Γεωργακόπουλο ο οποίος πλέον συμμετείχε με μοτοσυκλέτα 250 κυβικών, αλλά και τον Λευτέρη Καρέτσο ο οποίος είχε φτιάξει ένα μοναδικό κοινό που τον ακολουθούσε όλα αυτά τα χρόνια.
Ο Λευτέρης Παπανικολάκης επίσης ήταν ένας από τους σημαντικότερους διεκδικητές των πρώτων θέσεων ανάμεσα στους Έλληνες.
Συμμετείχε ξανά ο Θεμιστοκλής Κοσμάς, ο Κώστας Μαρίνης, ο Μενέλαος Μερεμετσάκης, ενώ νέες παρουσίες ήταν αυτές των Νίκου Διακάκη, Μανώλη Παπαγεωργίου, Γιώργου Βάρναλη, και ο Νεκτάριος Παπαβασιλείου.
Μεγάλη απώλεια αυτή ενός πολύ σημαντικού και γρήγορου αναβάτη, αλλά και του πιο χαμογελαστού παιδιού, του Αντώνη Θεοφανόπουλου, ο οποίος είχε αφήσει τα εγκόσμια λίγο καιρό πριν.

Αγωνιστικά


Ο αναβάτης που είχε το νούμερο 1 στο number plate του, ήταν ο Λευτέρης Καρέτσος. Σαφώς ανεβασμένος από την περσινή χρονιά, είχε να αντιμετωπίσει εκτός των ξένων, και τον Σταύρο Γεωργακόπουλο ο οποίος ανέβηκε κατηγορία.

Όλοι όμως οι Έλληνες δύσκολα θα τα έβγαζαν πέρα με τους κορυφαίους ξένους, οι οποίοι είχαν έρθει στον αγώνα με τεράστια εμπειρία από τέτοιες διοργανώσεις.

Παρά την πολύ καλή εκκίνηση του Verbourgh και τις δύο ημέρες, ήταν ο Jasinski αυτός που ξεκαθάρισε τα πράγματα. Περνώντας τους αντιπάλους, Έλληνες και ξένους, αθόρυβα, έφτανε στην πρώτη θέση και έχτιζε διαφορά με εκπληκτική άνεση.

Η διαφορά από τους υπόλοιπους αναβάτες ήταν ορατή, αν και οι Dirx και Verbourgh πάλευαν για τις πίσω θέσεις. Μεταξύ αυτών και του Verhesrtaeten, μπλέχτηκε και ο Γεωργακόπουλος ο οποίος πίεζε σημαντικά τους ξένους αναβάτες, κυνηγώντας την 4η θέση. Και τις δύο ημέρες, η οδήγηση του Γεωργακόπουλου ήταν εκπληκτική και αντάξια του άσου που θα χρησιμοποιούσε την επόμενη χρονιά.

Ο Καρέτσος, με κακές εκκινήσεις και πτώσεις, δεν είχε το αποτέλεσμα που μας είχε συνηθίσει τις προηγούμενες χρονιές, την πρώτη μέρα. Την δεύτερη ωστόσο, και οι δύο Έλληνες κατάφεραν να περάσουν τους Verhestraeten, Versteeg, Kasmakers, δείχνοντας τα δόντια τους. Ο Παπανικολάκης είχε ένα ατύχημα που τον έθεσε εκτός.

Jump Show


Ξανά μαζί μας ήταν το Jump Show, το θέαμα που δύο χρόνια πριν είχε κόψει τις ανάσες των θεατών. Αυτή τη φορά, είχε οργανωθεί καλύτερα ώστε να υπάρχει δυνατό αποτέλεσμα.
Υπό το φως προβολέων που στόχευε αποκλειστικά τους αναβάτες, σε μια συσκοτισμένη αίθουσα, η οργάνωση πέτυχε την συγκέντρωση των βλεμμάτων.
Συμμετείχαν οι Vergbourgh, Theybers, Dirx, Verhestraeten ενός από τους Έλληνες ο Λευτέρης Καρέτσος.

Η ψηφοφορία ήταν ηχητική και παρά τις προσπάθειες του εκφωνητή, επικράτησε ο Verbourgh, από τον Λευτέρη Καρέτσο και τις δύο ημέρες.

Τα προηγούμενα Athens Supercross

Διαβάστε επίσης για τα προηγούμενα Athens Supercross, 1993, 1994, 1995, την αποκλειστική συνέντευξη του οργανωτή Κώστα Λαμάρη, αλλά και τον πρώτο αγώνα supercross στην Ελλάδα, το 1985. Διαβάστε επίσης την συνέντευξη των dj's του αγώνα

Αποτελέσματα

{arttinytable}

Σάββατο Κυριακή
1 J.Jasinski J.Jasinski
2 P.Dirx D. Theybers
3 D. Theybers J. Verbourgh
4 J. Verbourgh Σ. Γεωργακόπουλος
5 F. Verhestraeten Λ. Καρέτσος
6 Σ. Γεωργακόπουλος P.Dirx
7 R. Versteeg R. Versteeg
8 Λ. Καρέτσος F. Verhestraeten
9 P. Kasmakers P. Kasmakers
10 Θ. Κοσμάς Μ. Παπαγεωργίου
11 M. Kaufman Κ. Μαρίνης
12 Κ. Μαρίνης Θ. Κοσμάς
13 Μ. Μερεμετσάκης Μ. Μερεμετσάκης

Φωτογραφίες


Συνεχίζεται....

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από Τάκης Μανιάτης
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 17 Δεκεμβρίου 2012 12:40

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Αφιέρωμα - 3o Athens Supercross - 1995 Athens Supercross – The story »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon