.
Κατηγορία Athens Supercross
Πέμπτη, 13 Δεκεμβρίου 2012 12:21

Αφιέρωμα - 3o Athens Supercross - 1995

 

Ο Καρέτσος επιτίθεται!

 

 

 

Του Τάκη Μανιάτη

Φωτογραφίες: Lamarco

Με δύο συνεχόμενες διοργανώσεις, το ’93 και ’94, ο Κώστας Λαμάρης έπρεπε τώρα να δείξει κάτι διαφορετικό. Οι δύο πρώτες είχαν τον ενθουσιασμό για κάτι που δεν έχει ξαναγίνει, ενώ τώρα, που ο κόσμος είχε αρχίσει να συνηθίζει τον θεσμό, υπήρχε στον αέρα ένα μεγάλο ερωτηματικό.

Οι αλλαγές και το αποτέλεσμα


Θα αγκάλιαζε ξανά ο κόσμος όλο αυτό το event, ή θα είχε βαρεθεί, μιας και ότι είχε να δει, το είδε στις προηγούμενες διοργανώσεις του '93 και '94;
Στις 14 και 15 Απριλίου του ’95 δόθηκε η απάντηση σε μία διοργάνωση η οποία έλαβε χώρα Παρασκευή και Σάββατο σε αντίθεση με τις άλλες χρονιές.

Το απίστευτο νούμερο των 18.000 θεατών, 7.000  για την πρώτη μέρα, και 11.000για την δεύτερη, έλυσε κάθε απορία.

Το Athens Supercross ήταν ξανά εκεί, δυνατό, δυναμικό, με άψογη προετοιμασία και θέαμα.

Αυτή τη φορά, η πίστα έγινε δεξιόστροφη, διατηρώντας το τριπλό άλμα και το τραπέζι του τερματισμού με το πέρασμα από κάτω. Η διαφορετική φορά όμως, αρκεί από μόνη της για να δυσκολέψει τα πράγματα.

Η πίστα έτοιμη και στολισμένη στα χρώματα του μεγάλου χορηγού, Marlboro, και όλοι στις θέσεις του, με περίσσια εμπειρία από τις προηγούμενες διοργανώσεις.
Όμως, δεν υπήρχε φέτος διαγωνισμός αλμάτων, κάτι που ανέβασε την αδρεναλίνη το ’94 και έλειψε από τον κόσμο.
Τουλάχιστον οι λιλιπούτιοι αναβάτες είχαν αρχίσει να γεμίζουν το στάδιο, αν και οι πατεράδες τους γέμιζαν το χώρο με τις φωνές τους.

Οι συμμετοχές


Οι έξι ξένοι που βρέθηκαν στην πίστα για να συμμετάσχουν, ήταν στο μεγαλύτερο μέρος τους γνωστοί από προηγούμενες διοργανώσεις.
Ο Jimmy Verbourgh από το Βέλγιο, είχε τρέξει και το ’94, ο Βέλγος Freddy Verhestraeten, γνωστός και από τις δύο προηγούμενες διοργανώσεις, ο Τσέχος Willy Formanek, που κέρδισε το ’93 το Jump Show.

Επίσης, για 2η χρονιά είχαμε τον D.Muller που συναντήσαμε ξανά το ΄93 αλλά και νέες παρουσίες από τους Robert Jonas από την Αυστρία, Oscar Vromans από το Βέλγιο, Rudy Versteeg από το Λουξεμβούργο και o Α. Powels από το Βέλγιο.

Με αυτή την διοργάνωση, οι αναβάτες που είχαν ξανάρθει έμειναν εντυπωσιασμένοι τόσο από τον αγώνα, όσο και από την άνοδο των Ελλήνων αναβάτων.

Οι Έλληνες, με τους κορυφαίους Λευτέρη Παπανικολάκη, Λευτέρη Καρέτσο και Σταύρο Γεωργακόπουλο, είχαν μαζί τους ακόμη πολλούς από τις προηγούμενες χρονιές.

Ο Θεμιστοκλής Κοσμάς, Αντώνης Θεοφανόπουλος, Μάνος Λυκίδης, Κώστας Μαρίνης, Στέλιος Χριστοδούλου, μαζί με τον Μενέλαο Μερεμετσάκη και τον Γιώργο Ταμβάκο, ήταν αυτοί που θα προσπαθούσαν να χωθούν σφήνα ανάμεσα στους ξένους.

Μοναδικό θέαμα


Με την εμπειρία των δύο συνεχόμενων διοργανώσεων, αν και οι Έλληνες αναβάτες δεν συμμετέχουν σε τέτοιους αγώνες, αλλά ούτε διαθέτουν αντίστοιχο χώρο για προπόνηση, είχαν σημαντική βελτίωση.

Πρώτος από αυτούς, ο Λευτέρης Καρέτσος, ο οποίος είχε μία χρονιά που ήθελε να ξεχάσει το ’94 με την πτώση που είχε.

Από τα δοκιμαστικά της Παρασκευής αλλά και τους ημιτελικούς, είχε φανεί πως οι Έλληνες θα βρισκόντουσαν πιο κοντά στους ξένους από ποτέ.

Η εκκίνηση του αγώνα της Παρασκευής βρήκε τον Formanek να προηγείται και τον Λευτέρη Καρέτσο να ακολουθεί. Ο κόσμος να πετάγεται όρθιος στις κερκίδες, ο Καρέτσος να πέφτει από την υπερπροσπάθεια και οι Versteeg και Verhestraeten να τον περνούν.
Ο Καρέτσος σηκώνεται, περνάει στην αντεπίθεση, πλησιάζει και όλοι μαζί έχουν σαν στόχο τον πρώτο αναβάτη.

Η σημαία του τερματισμού τους έκοψε τις πιθανότητες για αλλαγή θέσεων αλλά οι ξένοι είχαν δει τον ανταγωνισμό. Ο Λευτέρης Παπανικολάκης είχε μία πτώση ενώ βρισκόταν στην 4η θέση στην αρχή του αγώνα και αναγκάστηκε να μείνει εκτός.

Με τον Verbourgh να έχει εγκαταλείψει από μηχανική βλάβη, ο Γεωργακόπουλος πάλεψε στα ίσα με τον Verhesrtaeten αλλά τερμάτισε από πίσω του. Σημειωτέων πως ήταν οι πρώτοι αναβάτες με 125.

Καρέτσος!

Στον τελικό του Σαββάτου, όπου υπήρχαν ήδη 11.000 θεατές, οι αναβάτες είχαν περισσότερη ένταση. Είχαν δει οι ξένοι ότι υπάρχει ελληνική απειλή στο όνομα του Λευτέρη Καρέτσου, και ξεκίνησαν από νωρίς τις μάχες. Μεταξύ τους, οι Formanek και Verburgh συγκρούστηκαν στον αέρα στον ημιτελικό με αποτέλεσμα την καταστροφή της μοτοσυκλέτας του πρώτου, κάτι που λειτούργησε αρνητικά και στον τελικό.

Ένας τελικός στον οποίο ο Λευτέρης Καρέτσος ξεκίνησε δυναμικά και πέρασε μπροστά στον πρώτο γύρο, ξεσηκώνοντας τους χιλιάδες θεατές που πραγματικά δεν μπορούσαν να προβλέψουν μία τέτοια κίνηση.

Στο κυνήγι για την πρώτη θέση τέθηκε ο Verbourgh ο οποίος έπιασε το ρυθμό του Καρέτσου, τον πέρασε και ο ¨δικός μας¨, έβαλε το κεφάλι κάτω ώστε να τον περάσει ξανά. Ο Verbourgh, ξεκούραστος γιατί δεν είχε τρέξει την Παρασκευή, είχε δυνάμεις ώστε να τραβήξει τον Καρέτσο. Αυτός σήκωσε το γάντι που του πέταξε ο Βέλγος και μαζί, κατάφεραν ανεβάζοντας το ρυθμό, να ρίξουν γύρω στον 3ο Versteeg!
Νικητής τελικά αναδείχθηκε ο Βέλγος αλλά το κοινό, σηκωμένο στις μύτες των ποδιών, χειροκροτούσε τον Καρέτσο. Αργότερα όλοι οι ξένοι θα δήλωναν πως, “αυτός με το Νο 3 ήταν πάρα πολύ καλός” .
Ο Παπανικολάκης ήταν 6ος πρώτος Έλληνας, και ο 3ος Έλληνας, Σταύρος Γεωργακόπουλος πίσω του, στην 7η θέση.

Με τους Έλληνες να έχουν ανέβει επίπεδο σε σημείο που θα απειλούν και να κρατούν πίσω τους τους ξένους αναβάτες, το 3ο Athens Supercross πέρασε στην ιστορία. Πλέον η καθιέρωση του Athens Supercross είχε γίνει θεσμός και σαν τέτοιος, το μονο που θα μπορούσε να κάνει ήταν να κοιτάει μπροστά.

Αποτελέσματα

 

Παρασκευή Σάββατο
1 W. Formanek J.Verbourgh
2 R.Versteeg Λ.Καρέτσος
3 Λ.Καρέτσος R.Versteeg
4 F.Verhestraeten R.Jonas
5 Σ.Γεωργακόπουλος F.Verhestraeten
6 R.Jonas Λ.Παπανικολάκης
7 A.Pawels Σ.Γεωργακόπουλος
8 D.Muller A.Pawels
9 Α.Θεοφανόπουλος Θ.Κοσμάς
10 Θ.Κοσμάς Α.Θεοφανόπουλος
11 Μ.Μερεμετσάκης D.Muller
12 Μ.Λυκίδης Κ.Μαρίνης
13 Σ.Χριστοδούλου
14 W. Formanek

Φωτογραφίες


Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από Τάκης Μανιάτης
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 13 Δεκεμβρίου 2012 13:28

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon