.
Κατηγορία Athens Supercross
Τρίτη, 11 Δεκεμβρίου 2012 11:36

Αφιέρωμα - 2o Athens Supercross - 1994

 

Μπήκε το νερό στ' αυλάκι!

 

 

Του Τάκη Μανιάτη
Φωτογραφίες: Lamarco

Αν και αμέσως μετά το πέρας του 1ου Athens Supercross, ο οργανωτής Κώστας Λαμάρης είχε δηλώσει πως “δεν θα ξανακάνει κάτι τέτοιο, τόσο κουραστικό για κανέναν λόγο”, τελικά βρεθήκαμε το 1994 ξανά με αγώνα supercross, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Διαφορετική ημερομηνία, στις 4 και 5 Ιουνίου, και αρκετές αλλαγές όσον αφορά την σχεδίαση και το μήκος της πίστας. Το τελευταίο αυξήθηκε κατά 25% σε σχέση με το ’93. Τα τριπλά άλματα έγιναν δύο, ένα είκοσι μέτρων, μόνο του, και ένα που ήταν η συνέχεια ενός διπλού, όπως το ’93.

Ξένες συμμετοχές

Η μεγάλη διαφορά πλέον ήταν οι πιο γνωστές ξένες συμμετοχές, οι οποίες έφτασαν τις εφτά.
Είχαμε δυνατές ξένες συμμετοχές απευθείας από το αμερικάνικο πρωτάθλημα supercross, όπως αυτή του Ray Sommo, του εικοσιεξάχρονου Αμερικανού που βρισκόταν 15ος στην βαθμολογία του ΑΜΑ motocross.
O Βέλγος Jimmy Verbugh ο οποίος μάλιστα είχε φτάσει μέχρι τον τελικό του Supercross στην Saragoza.
Ο βρετανός Jason Smith, ο οποίος μετείχε το ’94 στο παγκόσμιο πρωτάθλημα MX.
Άλλος ένας Βέλγος, ο Peter Iven, με τερματισμούς στην 13η θέση του παγκοσμίου ΜΧ το ’92, ο ΤσέχοςWilly Formanek, 3ος στο SX της Γερμανίας αλλά και ο Γάλλος Lorien Rogier, που είχε πρόσφατα νικήσει σε αγώνα μεσογειακού κυπέλλου στην Πρέβεζα.
Τις ξένες συμμετοχές έκλεισε η παρουσία του Βέλγου Freddy Verhestraeten, νικητή του Athens supercross της προηγούμενης χρονιάς.

Ελληνικές συμμετοχές

Όσον αφορά τις ελληνικές συμμετοχές είχαμε διαφοροποιήσεις συγκριτικά με την πρώτη χρονιά, το’ 93.

Ο πρώτος Έλληνας στον περσινό αγώνα. Λευτέρης Παπανικολάκης είχε αναρρώσει από τον τραυματισμό του στο πρωτάθλημα MX,
Ο άτυχος πέρσι Λευτέρης Καρέτσος που λόγω τραυματισμού του στο τριπλό άλμα δεν μπόρεσε να συμμετάσχει, ήθελε να προσθέσει άλλον ένα τίτλο στο βιογραφικό του. Όντας έξι φορές πρωταθλητής πλέον.
Φαίνεται πως καλύτερα προετοιμασμένος ήταν ο Σταύρος Γεωργακόπουλος ο οποίος, λίγες μέρες πρίν, στις 13 Μαϊου, είχε συμμετάσχει στο διεθνές supercross της Saragoza.

Εκτός από τους Κώστα Μαρίνη, Θεμιστοκλή Κοσμά, Μάνο Λυκίδη, Στέλιο Χριστοδούλου, Αντώνη Θεοφανόπουλο, τους οποίους είχαμε απολαύσει και στον αγώνα του ’93, είχαμε και τους Σταμάτη Λυρίου, Νίκο και Γιάννη Πολύζο.

Αγώνας

Όσο και αν οι ευρωπαίοι ξένοι αναβάτες είχαν εμπειρία από αντίστοιχους αγώνες, ο Ray Sommo ήταν αυτός που ξεκαθάρισε τα πράγματα από την αρχή, και στις δύο αγωνιστικές ημέρες. Η μοναδική οδήγησή του και η άνεση με την οποία περνούσε τα σαμάρια, ξεσήκωσαν τους θεατές.
Ενώ έδειχνε πως δυσκολεύεται, άφηνε λίγο τους αναβάτες, ειδικά στα προκριματικά, να περνούν μπροστά, για να τους περάσει μετά με την χαρακτηριστική άνεσή του. Το ίδιο έκανε και την Κυριακή δωρίζοντας ουσιαστικά την 1η θέση για να έχει θέαμα, αλλά στον τελικό, έκανε ξανά το ίδιο και εξαφανίστηκε από την αρχή του αγώνα.

Τα βλέμματα τράβηξε η αψυχολόγητη επίδοση του Σταμάτη Λυρίου, ο οποίος ήταν αυτός που πήδηξε πρώτος το μεγάλο τριπλό άλμα, γεμίζοντας το στάδιο κραυγές.

Ο περσινός, πρώτος Έλληνας, Λευτέρης Παπανικολάκης, που βρέθηκε πρώτος ξανά την πρώτη μέρα, εγκατέλειψε όμως μετά από πτώση την Κυριακή.
Τα φώτα ωστόσο τράβηξε ο πολύ δυνατός Σταύρος Γεωργακόπουλος ο οποίος, οδηγώντας μοτοσυκλέτα 125 κυβικών, κόντραρε στα ίσα τον Freddy Verhestraeten τον οποίο άφησε πίσω του την 2η μέρα, μαζί με τον Willy Formanek!

Ανανεωμένος εμφανίστηκε ο Λευτέρης Καρέτσος ο οποίος πάλεψε σκληρά με τον Freddy Verhestraeten την 2η μέρα του αγώνα.

Jump Show

Ενδιάμεσα στα σκέλη των προκριματικών και των μικρών τελικών, η οργάνωση είχε τοποθετήσει για πρώτη φορά το jump show. Ένας διαγωνισμός αλμάτων, όπου, με την ηχητική ψήφο τους, οι θεατές κατοχύρωναν την θέση στους διαγωνιζόμενους σύμφωνα με την επίδοσή τους.

Για πρώτη φορά στη χώρα μας είδαμε live τέτοιο αγώνα, και όλοι έμειναν με ανοιχτό το στόμα.
Από τους ξένους, συμμετείχαν εθελοντικά οι Willy Formanek, Jimmy Verburgh και Freddy Verhestraeten.
Η επίδοση του τρελού Τσέχου και τις δύο μέρες τρέλανε τους θεατές οι οποίοι ξελαρυγγιάστηκαν προκειμένου να του κατοχυρώσουν την θέση

Ωστόσο, για μία ακόμη φορά, το φαντασμαγορικό show και η παρουσίαση των αναβατών, η εκπληκτική εκφώνηση, η παρουσία jeep, η ενίσχυση του μικρού Χρήστου Φωτόπουλου με άλλα παιδάκια, άρχισαν να καθιερώνουν το baby cross.
Το οποίο, απ’ ότι έδειχνε, είχε βάλει ήδη το νερό στ’ αυλάκι και όδευε προς την καθιέρωσή του σε ένα ετήσιο ραντεβού.

Αποτελέσματα

 

Σάββατο Κυριακή
1 Ray Sommo Ray Sommo
2 Peter Iven Jimmy Verburgh
3 Loris Rogier Peter Iven
4 Jimmy Verburgh Loris Rogier
5 Freddy Verhestraeten Σταύρος Γεωργακόπουλος
6 Λευτέρης Παπανικολάκης Willy Formanek
7 Σταύρος Γεωργακόπουλος Λευτέρης Καρέτσος
8 Jason Smith Freddy Verhestraeten
9 Στέλιος Χριστοδούλου Jason Smith
10 Μάνος Λυκίδης Σταμάτης Λυρίου

Φωτογραφίες

Συνεχίζεται...

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από Τάκης Μανιάτης
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 11 Δεκεμβρίου 2012 11:56

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Αφιέρωμα - 1ο Athens Supercross - 1993 Αφιέρωμα - 3o Athens Supercross - 1995 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon