.
Κατηγορία Athens Supercross
Παρασκευή, 07 Δεκεμβρίου 2012 10:49

Αφιέρωμα - 1ο Athens Supercross - 1993

 


2ο μέρος - Στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας

 

 

 

Του Τάκη Μανιάτη

Φωτογραφίες: Lamarco


Τα όνειρα βρίσκονται βαθιά χαραγμένα στις ψυχές των ανθρώπων. Ειδικά αυτά των παιδιών, δύσκολα ξεχνιούνται, τα παίρνει ο αέρας, σβήνονται.

Αν και είχαν περάσει οκτώ ολόκληρα χρόνια από τον επιτυχημένο πρώτο αγώνα supercross που είχε διοργανώσει στο γήπεδο του ΠΑΟ στην Λεωφόρο Αλεξάνδρας, ο Κώστας Λαμάρης, είχε αποφασίσει να σηκώσει ψηλά τον πύχη.

Τριάντα χρονών πλέον, με περίσσια εμπειρία, ιδέες και προετοιμασία μηνών, κατάφερε να “κλείσει” για πρώτη φορά έναν νέο χώρο.
Το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, στην παραλία του Φαλήρου.

Η μοναδικότητα της διοργάνωσης ενός αγώνα supercross μέσα σε κλειστό στάδιο, με εντυπωσιακό φωτισμό, δυνατή μουσική, παράλληλα, σε μίας νέας σχεδίασης πίστα, ήταν πια ο στόχος.

22 & 23 Μαίου 1993

Όλα έγιναν πραγματικότητα στις 22 και 23 Μαίου του 1993 όταν μέσα σε ένα κατάμεστο από κόσμο στάδιο, λάμβανε μέρος για πρώτη φορά στην Ελλάδα μία τέτοια διοργάνωση σε κλειστό χώρο.

Εντυπωσιακά πυροτεχνήματα, μοναδικός φωτισμός, δυνατή μουσική, μία πίστα στολισμένη με αχυρόμπαλες, μια πανδαισία χρωμάτων με τους χορηγούς να βρίσκονται τοποθετημένοι γύρω και μέσα στην πίστα. Ένα θέαμα που συγκλόνισε τους παρευρισκόμενους οι οποίοι απολάμβαναν την έναρξη του αγώνα.

Ο εκφωνητής ξεσήκωνε από νωρίς τον κόσμο ενώ καλωσόριζε και παρουσίαζε έναν έναν τους ξένους, φιλοξενούμενους αναβάτε. Όπως και λίγο μετά, ανακοίνωσε τους καλύτερους Έλληνες, Λευτέρη Παπανικολάκη και Σταύρο Γεωργακόπουλο, αλλά και τιμητικά τελευταίο, τον πέντε φορές πρωταθλητή Ελλάδος, τότε, Λευτέρη Καρέτσο.

Οι συμμετοχές

Οι ξένοι, με δυνατότερο τον γνωστό τότε στην Ελλάδα, Βέλγο Freddy Verhestraeten, ο πιτσιρικάς, 16 ετών τότε, Βέλγος Bengt Laeremans, που είδαμε πολλές φορές στη χώρα μας μέχρι πέρσι. Συμμετείχαν επίσης οι D. Muller, T. Keipp A. Roels και η λίστα συνέχιζε από δικούς, εξαιρετικούς αναβάτες motocross.

Λευτέρης Καρέτσος, Λευτέρης Παπανικολάκης, Σταύρος Γεωργακόπουλος, Θεμιστοκλής (Άκης) Κοσμάς, Κώστας Μαρίνης, Μάνος Λυκίδης, Χρήστος Κασιμάτης, Αντώνης Θεοφανόπουλος, Βασίλης Παπαγιάννης, Στέλιος Χριστοδούλου.

Η πίστα

Η πίστα, μία τελείως νέα διαδρομή σχεδιασμένη με διπλά άλματα, σαμάρια, άλμα τερματισμού όπου περνούσε από κάτω η διαδρομή, κουραστική και πολύ τεχνική, διαφορετική απ’ ότι οι Έλληνες γνώριζαν. Το μεγαλύτερο πρόβλημα όμως ήταν το διπλό άλμα της ευθείας δίπλα από τους θεατές, το οποίο ακολουθούσε ένα τεράστιο, τριπλό!

Κάτι τελείως καινούριο για τους Έλληνες αναβάτες, οι οποίοι το κοιτούσαν απορημένοι. Για να ¨βγεί¨ αυτό το τριπλό, έπρεπε οι αναβάτες να έχουν πηδήξει κοντά το προηγούμενο διπλό, και να μαζέψουν όση φόρα μπορούν για να καταφέρουν να φτάσουν στην ράμπα προσγείωσης του τριπλού.

Το τριπλό!

Μόλις ο Freddy Verhestraeten κατάφερε να πηδήξει το τριπλό, ακόμη στα προκριματικά, όλοι οι θεατές σηκώθηκαν όρθιοι. Τους σηκώθηκε  κυριολεκτικά η τρίχα με το θέαμα και ζητωκραύγαζαν όταν ο ¨ψηλός¨ του ελληνικού motocross, Λευτέρης Παπανικολάκης, πήδηξε και αυτός τα τρία συνεχόμενα άλματα!

Ο κόσμος το απολάμβανε και χτυπούσε η καρδιά του σε κάθε άλμα, στην προσπάθεια των αναβατών να πηδήξουν το τριπλό.

Αυτό το άλμα που αποδείχθηκε τελικά ιδιαίτερα δύσκολο για πολλούς και προκάλεσε ατυχήματα σε κάποιους άλλους, λόγω της απειρίας σε τέτοια οδήγηση. Ο Λευτέρης Καρέτσος ήταν ένα από τα θύματα, όπως και ο Κοσμάς, αλλά και ο Λυρίου. Μόνος επιζήσαντας ο Στέλιος Χριστοδούλου που πήδηξε κυριολεκτικά από το φορείο και πέρασε τελικά στον μεγάλο τελικό.

Η πολύ δυνατή εμφάνιση του Παπανικολάκη λύγισε μπροστά στην απειρία του στο supercross και μία πτώση τον έβγαλε από το κυνήγι του Verhestraeten. Ο οποίος πανυγήρισε έξαλα. Στην 3η θέση βρέθηκε ο Laeremans με μία 125, ο οποίος δήλωσε πως αν είχε 250, θα ήταν αλλιώς τα πράγματα.

Το ίδιο σκηνικό εξελίχθηκε και την 2η μέρα του αγώνα, Κυριακή, μιας και οι χτυπημένοι Έλληνες αναβάτες δεν μπόρεσαν να συμμετάσχουν. Η εκπληκτική εμφάνιση του Βασίλη Παπαγιάννη στην 5η θέση, η επιστροφή του χτυπημένου Σταύρου Γεωργακόπουλου στην 9η και του επίσης πληγωμένου Στέλιου Χριστοδούλου, γέμισαν τον αγώνα.

"Δεν το ξανακάνω!"

Ωστόσο, ήταν μία και μοναδική η  παρουσία του λιλιπούτειου αναβάτη, Χρήστου Φωτόπουλου, ο οποίος με το μικρό του PW 50 και την βοήθεια του πατέρα του, κατάφερε να ανεβοκατέβει τα σαμάρια και τα μικρά αλματάκια. Στο μέλλον, θα τον βλέπαμε να τα περνάει από πάνω πετώντας.

Συγχαρητήρια δέχτηκαν, τόσο ο Κώστας Λαμάρης για την επιτυχή οργάνωση, όσο και την έγκαιρη παράδοση του σταδίου σε άριστη κατάσταση, όσο και οι υπεύθυνοι του Σ.Ε.Φ για την άψογη συνεργασία και κατανόηση.

Αν και ο Κώστας Λαμάρης, κουρασμένος δήλωσε πως, ¨δεν το ξανακάνω για κανέναν λόγο¨, τα γεγονότα τελικά τον διέψευσαν. Η αρχή είχε ήδη γίνει.

Αποτελέσματα

{arttinytable}

 

Σάββατο Κυριακή
F. Verhestraeten F. Verhestraeten
Λ.Παπανικολάκης Λ.Παπανικολάκης
B. Laeremans B. Laeremans
T. Keipp D. Muller
A. Roels Β. Παπαγιάννης
D. Muller Θ. Κοσμάς
Θ. Κοσμάς Μ. Λυκίδης
Κ. Μαρίνης Χ. Κασιμάτης
Μ. Λυκίδης Σ. Γεωργακόπουλος
Χ. Κασιμάτης Σ. Χριστοδούλου
Α. Θεοφανόπουλος Α. Πυθαγόρας
Β. Παπαγιάννης Μ. Μερεμετσάκης

{/arttinytable}

Φωτογραφίες

 

Συνεχίζεται...

[show/hide]
     
Font family
Font size
Styles
Paragraph
Path: p
Words: 747
Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από Τάκης Μανιάτης
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 07 Δεκεμβρίου 2012 11:53

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon