.
Κατηγορία Ασία
Τρίτη, 18 Ιανουαρίου 2022 13:58

Ταξιδιωτικό “DAYTONA EAST” - Τουρκία & Λίβανος με Daytona Maverick 500 - Ε' Μέρος

Κείμενο, φωτογραφίες: Κωνσταντίνος Μητσάκης

Bλέπει ο Θεός το Αϊβαλί

Στην ευλογημένη μικρασιατική γη, που αποτελούσε κάποτε μια από τις πολλές ελληνικές πατρίδες, ένα από τα σημαντικότερα εμπορικά – πολιτιστικά κέντρα του ελληνισμού ήταν το Αϊβαλί (Κυδωνιές) του Φώτη Κόντογλου, του Στρατή Δούκα και του Ηλία Βενέζη. Δικαιολογημένα λοιπόν, αντικρίζοντας εκείνο το μεσημέρι το χιλιοτραγουδισμένο Αϊβαλί ένιωσα ένα μικρό σφίξιμο στην καρδιά και μια γεύση γλυκιά –και συνάμα πικρή– στα χείλη.

Αφού στρατοπέδευσα σ’ ένα ταπεινό κατάλυμα, τα δίτροχα βήματά μου με οδήγησαν κατευθείαν στην καρδιά της πόλης. Προορισμοί μου αποτέλεσαν ο πολυσύχναστος παραλιακός δρόμος, η περιοχή της εμπορικής αγοράς και οι τρεις ιστορικές εκκλησίες της πόλης (Άγιος Γεώργιος, Άγιος Γιάννης, Άγιοι Ταξιάρχες).

Στη περιοχή της παλαιάς πόλης, που διατηρούσε σχεδόν ακέραιη την παραδοσιακή της φυσιογνωμία, περιπλανήθηκα σε λαϊκές φτωχογειτονιές με παλιά ελληνικά αρχοντικά και γερασμένες κατοικίες κτισμένες με ξύλο και πέτρα και βαμμένες με όμορφα λαϊκά χρώματα. Στο παλιό Αϊβαλί, ο χρόνος κυλούσε αργά και οι εικόνες που αντίκριζα με γύριζαν πίσω στις αρχές του 20ου αιώνα. Τότε που ο ελληνισμός μεσουρανούσε σε τούτη τη γωνιά της Μικράς Ασίας. Αν και ήταν η δεύτερη φορά που βρισκόμουν εδώ, κατά παράδοξο τρόπο το σκηνικό μού ήταν εξαιρετικά οικείο – σαν να ζούσα εδώ χρόνια. Μου άρεσε πολύ αυτή η γαλήνια ατμόσφαιρα.

Αν μπορούσα πάντως να γυρίσω τον χρόνο πίσω, θα ήθελα να γνωρίσω την Μικρά Ασία όπως ήταν κάποτε, στα τέλη του 19ου αιώνα. Να ζήσω σ’ ένα κοντινό ρομαντικό παρελθόν που μύριζε γιασεμί και κανέλα, να γνωρίσω πατροπαράδοτα ήθη και έθιμα που είχαν μεταλαμπαδευτεί από γενιά σε γενιά και να περιπλανηθώ με ανείπωτη προσδοκία σ’ έναν τόπο πλούσιο και δημιουργικό, που υπάρχει πλέον μονάχα σε σκονισμένα βιβλία και σε ασπρόμαυρες ξεθωριασμένες φωτογραφίες.

Το οριστικό τέλος της ελληνικής παρουσίας στο Αϊβαλί σημειώθηκε στις 6/9/1922, όταν την πόλη κατέλαβαν τα τουρκικά στρατεύματα. Κι όπως γράφει ο Ηλίας Βενέζης: «…Έτσι έκλεισε το δράμα της μαρτυρικής πόλεως των Κυδωνιών, ο δε πληθυσμός της, χωρίς το άνθος της νεότητας που οδηγήθηκε προς τον θάνατο τόσο ύπουλα, σκορπίστηκε σε όλη την Ελλάδα πρόσφυγες…». 

Ο Ελλήσποντος των Αρχαίων

8a 2000

Στην κατοπινή μικρασιατική πορεία μου, από το Αϊβαλί ως τα ελληνικά σύνορα των Κήπων (310 χλμ.), θα διέσχιζα την βορειοδυτική Μικρασία, έναν τόπο όπου η Ιστορία μπλέκεται γλυκά με τον μύθο. Στη Τροία του Ομήρου οι ήρωες της Ιλιάδας μάχονται σώμα με σώμα για τα μάτια της ωραίας Ελένης, ενώ λίγο βορειότερα, στα Στενά των Δαρδανελίων, ο Φρίξος και η Έλλη ταξιδεύουν στη πλάτη του χρυσόμαλλου κριαριού, επιστρέφοντας από την μακρινή Κολχίδα.

28 2000

Καθ’ οδόν για την πατρίδα, είχα για συντροφιά μου έναν κατάμαυρο ουρανό που κάθε τόσο με “κερνούσε” βροχή. Παράλληλα, η υγρασία ήταν δυσβάστακτη, ενώ ο υδράργυρος είχε πάρει ξανά την κατιούσα “σημαδεύοντας” τους 3 C. Παρόλο αυτά, βρήκα το κουράγιο να κάνω μια πολύωρη στάση στον αρχαιολογικό χώρο της Άσσου και στη θαλασσινή πολιτεία Canakkale (Δαρδανέλια), η οποία βρίσκεται στην ασιατική ακτή των Στενών των Δαρδανελίων (τον Ελλήσποντο των αρχαίων), απέναντι από την χερσόνησο της Καλλίπολης.

Ο κύκλος του αρχαιοελληνικού παρελθόντος της Μικράς Ασίας έκλεισε στην Άσσο (Behramkale), κάτω όμως από καταρρακτώδη βροχή. Κτισμένη στις βόρειες ακτές του κόλπου του Αδραμύττιου, η Άσσος κατοικήθηκε γύρω στο 700 π. Χ. από Αιολείς αποίκους από την Μήθυμνα της Λέσβου. Η παρουσία του φιλόσοφου Αριστοτέλη, ο οποίος έζησε και δίδαξε εδώ για τρία χρόνια (348 π. Χ. – 345 π. Χ.), λογίζεται στις σημαντικότερες στιγμές της Άσσου.

Στη πόλη Canakkale παρκάρισα την μοτοσυκλέτα στο χώρο της προκυμαίας και την φωτογράφισα μπροστά στον τεράστιο ξύλινο Δούρειο Ίππο, ο οποίος είχε χρησιμοποιηθεί το 2004 για τις ανάγκες της κινηματογραφικής υπερπαραγωγής «Τροία». Μετά την ολοκλήρωση των γυρισμάτων, η εταιρία παραγωγής δώρισε τον κινηματογραφικό Δούρειο Ίππο στην Canakkale. Έκτοτε, ο Δούρειος Ίππος έχει γίνει η «μασκότ» της πόλης των Δαρδανελίων.

23 2000

Και αφού πέρασε με το μικρό ferry στη απέναντι παραθαλάσσια πόλη Ecebat (βρίσκεται στην αντίπερα ευρωπαϊκή ακτή της Τουρκίας), η μαύρη DAYTONA MAVERICK 500 είχε μπροστά της μόνο 145 (βροχερά) χιλιόμετρα για να φτάσει στην συνοριακή πύλη της Ελλάδας. Στα τελευταία 10 χλμ. επί τουρκικού εδάφους σταμάτησα για τον ύστατο ανεφοδιασμό σε καύσιμα. Με την τιμή της βενζίνης να αγγίζει το 0,95 ευρώ/λίτρο και την κατανάλωση της μοτοσυκλέτας να κυμαίνεται από 3,6lt/100 – 4,8lt/100, το κόστος των καυσίμων στην Τουρκία δεν ήταν τελικά μια δαπανηρή υπόθεση.

24 2000

Το ταξίδι “DAYTONA EAST” άγγιξε την ολοκλήρωσή του όταν διέσχιζα με ανάμεικτα συναισθήματα την συνοριακή γέφυρα του Έβρου. Το πέρασμα αυτής της γέφυρας πάντα μου δημιουργεί μια ανεξήγητη ψυχολογική “αναστάτωση”…

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κωνσταντίνος Μητσάκης

Κωνσταντίνος Μητσάκης
Ταξιδιωτικός Aρθρογράφος - Φωτογράφος

ΟΝΟΜΑ: Κωνσταντίνος Μητσάκης
ΠΑΤΡΩΝΥΜΟ: Γεώργιος
ΗΛΙΚΙΑ: 19/11/1964
ΓΕΝΕΤΕΙΡΑ: Sydney, Αυστραλία
WEB-SITE: www.motoexplorer.gr & www.roadsoftheworld.gr
E-MAIL: [email protected]
FACEBOOK: Konstantinos Mitsakis
INSTAGRAM: mitsakiskonstantinos

Ο Κωνσταντίνος Μητσάκης, γνωστός και καταξιωμένος ταξιδιωτικός αρθρογράφος-φωτογράφος, δημοσιογραφεί στον Ημερήσιο και Ειδικό Τύπο από το 1993. Ταξιδεύοντας στη σέλα μιας μοτοσυκλέτας τα τελευταία 35 χρόνια, έχει επισκεφθεί 110 χώρες, διατρέχοντας 1.350.000 km και στις πέντε ηπείρους του πλανήτη.

Τις ταξιδιωτικές εμπειρίες που βίωσε ο Κων/νος Μητσάκης στους δρόμους του κόσμου έχει αποτυπώσει σε 12 καλαίσθητα βιβλία, ενώ έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 600 ταξιδιωτικά άρθρα.
Εκτός από την συμμετοχή του σε διάφορες τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές, ο Κων/νος Μητσάκης πραγματοποιεί επίσης εκθέσεις φωτογραφίας και ενημερωτικές διαλέξεις -με ταξιδιωτικό περιεχόμενο- σε εκπαιδευτικά ιδρύματα, πολιτιστικούς φορείς, πρεσβείες ξένων χωρών, μοτοσυκλετιστικές λέσχες και μορφωτικούς συλλόγους.

ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ
Από το 2001, ο Κων/νος Μητσάκης έχει εκδώσει δώδεκα (12) βιβλία ταξιδιωτικού περιεχομένου:

1) Στους Δρόμους του Κόσμου
2) Στα χνάρια του Μεγάλου Αλεξάνδρου
3) Στους Δρόμους της Ασίας
4) Στους Δρόμους της Αφρικής
5) Στους Δρόμους της Ευρώπης
6) Στους Δρόμους της Αμερικής
7) Στους Δρόμους της Αυστραλίας
8) 25 επιλεγμένες διαδρομές στην Ελλάδα
9) 25 ταξίδια στην Ελλάδα
10) 25 αποδράσεις στην Ελλάδα
11) Ταξιδέψτε στα Βαλκάνια
12) 25 διαδρομές στην Ελλάδα

Από το 1993, ο Κων/νος Μητσάκης αρθρογραφεί στον Ειδικό - Ημερήσιο Τύπο, καθώς και στον Ηλεκτρονικό Τύπο:

1) Καθημερινό περιοδικό μοτοσυκλέτας www.bikeit.gr (2011 -…).
2) Περιοδικό μοτοσυκλέτας «2Τροχοί» (1993 - 1999)
3) Περιοδικό μοτοσυκλέτας «0-300» (1999 - 2010)
4) Περιοδικό μοτοσυκλέτας «ΜΟΤΟ» (2010 - …)
4) Εφημερίδα «ΗΜΕΡΗΣΙΑ» (ένθετο «Περιηγήσεις») (2005 - 2006)
5) Εφημερίδα «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» της Κυριακής (ένθετο «Ταξίδια»)
(2007- 2008)
6) Εφημερίδα «ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ» (ένθετο «Ταξίδια»)
(2008 - 2018)
7) Ταξιδιωτικό περιοδικό «TRAVEL BOOK» (2015 - 2018)

 

TRAVEL DATES

1984–1990:Various destinations in Europe.
1991: Greece 2 North Cape.
1992: Italy, France, Spain, Morocco, Mauritania.
1993: Turkey, Syria, Jordan, Egypt. (MIDDLE EAST TOUR)
1994: Turkey, Iran, Pakistan, Kashmir (GREECE 2 CHINA).
1995: Turkey, Iran, Pakistan, India, Bangladesh, Myanmar, Thailand, Malaysia, Singapore, Australia (AROUND THE HALF WORLD IN 40 DAYS / ATHENS - SYDNEY)
1996: Russia, Siberia, Alaska, Canada, USA, Europe. (AROUND THE WORLD IN 80 DAYS - NORTH)
1997: China, Kyrgyzstan, Uzbekistan, Turkmenistan, Iran, Turkey (SILK ROAD).
1998: Israel, Egypt, Sudan, Ethiopia, Kenya, Tanzania, Zambia, Zimbabwe, South Africa (AFRICA ROUND I).
1999: Libya, Tunisia, Algeria, Niger, Burkina Faso, Mali, Togo, Benin, Nigeria, Cameroon, Zambia, Botswana, Namibia, South Africa (AFRICA ROUND II).
2000: Argentina, Chile, Peru, Ecuador, Colombia, Panama, Costa Rica, Honduras, El Salvador, Nicaragua, Guatemala, Mexico, USA, Canada, Alaska (TRANS - AMERICAN CROSSING I).
2001: Turkey, Syria, Lebanon, Israel, Egypt, Iraq, Iran, Turkmenistan, Uzbekistan, Tajikistan, Afghanistan, Pakistan, India (ON THE FOOTSTEPS OF ALEXANDER THE GREAT).
2002: Egypt, Libya, Tunisia, Algeria, Morocco, Mauritania Senegal (NORTH AFRICA TRAIL).
2003: Italy, Austria, Germany (CENTRAL EUROPE).
Turkey, Iran, Afghanistan, Pakistan (AFGANI MISSION).
2004: Australia (AUSTRALIAN TOUR I)
2005: Turkey, Iran, Uzbekistan, Kazakhstan, Afghanistan, Pakistan, Himalaya (CENTRAL ASIA TOUR I)
2006: Turkey, Georgia, Armenia, Russia, Ukraine, Moldova, Romania, Bulgaria (AROUND THE BLACK SEA I).
Albania, FYROM, Montenegro, Kosovo, Croatia, Bosnia, Slovenia (BALKAN TRIP I)
2007: Bulgaria, Romania, Moldova, Ukraine, Russia, Siberia, Mongolia, Japan (TRANS SIBERIAN & JAPAN).
2008: Turkey, Georgia, Azerbaijan, Iran, Turkmenistan, Uzbekistan, Kyrgyzstan, China (OLYMPIC SILK ROAD).
Bulgaria, Romania, Serbia, Croatia, Bosnia, Montenegro, Albania (BALKAN TRIP II)
2009: Turkey, Iran, Pakistan, India, Nepal, Bangladesh, Thailand, Malaysia, Singapore (TRANS ASIAN I).
Italy, Austria, Liechtenstein, Swiss, San Marino (CENTRAL EUROPE)
2010: Turkey, Syria, Jordan, Egypt, Libya, Tunisia, Algeria, Morocco, Spain, France, Italy (AROUND THE MEDITERRANEAN SEA).
Turkey, Bulgaria, Romania, Moldova, Ukraine, Russia (AROUND THE BLACK SEA II).
2011: Italy, France, Spain, Portugal (WEST EUROPE TOUR).
2012: Turkey, Egypt, Sudan, Ethiopia, Kenya, Tanzania, Zambia, Zimbabwe, South Africa, Argentina, Brazil, Uruguay (AROUND THE WORLD IN 80 DAYS - SOUTH)
2013: USA, Canada (COAST TO COAST).
2014: Turkey, Iran, Pakistan, India (FROM GREECE 2 INDIA).
Argentina, Bolivia, Peru, Ecuador, Colombia, Panama, Costa Rica, Honduras, El Salvador, Nicaragua, Guatemala, Mexico, USA, Canada, Alaska (TRANS-AMERICAN CROSSING II).
2015: Australia, New Zealand (AUSTRALIAN TOUR II & NZ).
2016: Turkey, Iran, U.A.E, Oman (ADV 2 DUBAI).
Turkey, Georgia, Russia, Ukraine, Moldavia, Romania, Bulgaria (AROUND THE BLACK SEA III)
2017: Turkey, Iran, Pakistan, India, Myanmar, Thailand, Malaysia, Indonesia (TRANS ASIAN II).
Kyrgyzstan, Tajikistan (PAMIR RAOD).
Turkey, Iraq (NORTH IRAQI TRIP).
2018: Italy, San Marino, Austria, Germany, Tunis
(2 GENERATIONS’ RIDE / 2 CONTINENTS).
Bulgaria, Romania, Moldavia, Ukraine, Russia, Siberia, Mongolia, South Korea, Japan (PEACE ROAD / ANCIENT OLYMPIA - HIROSIMA).
Indonesia (INDONESIA TOUR I).
2019: Italy, Austria, Germany, Finland, Norway, Sweden
(2 GENERATIONS’ RIDE / CAPE 2 CAPE).
Turkey, Georgia, Russia, Kazakhstan, Uzbekistan, Tajikistan, Afghanistan (CENTRAL ASIA TOUR II).
Bulgaria, Romania, Ukraine, Russia, Siberia (ADV 2 SIBERIA).
Indonesia (INDONESIA TOUR II).

2020: Bulgaria, Romania, Serbia, Kosovo, Albania (2 GENERATIONS’ RIDE / BALKAN TOUR 2020).Austria, Slovakia, Hungary, Serbia (2 GENERATIONS’ RIDE / DANUBE’S CAPITALS).Italy (Alps Tour - SYM VF 125)

Κωνσταντίνος Μητσάκης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 07 Ιουλίου 2022 11:06

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon