.
Κατηγορία Ασία
Παρασκευή, 14 Ιανουαρίου 2022 14:52

Ταξιδιωτικό “DAYTONA EAST” - Τουρκία & Λίβανος με Daytona Maverick 500 - Δ' Μέρος

Κείμενο, φωτογραφίες: Κωνσταντίνος Μητσάκης

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

Φτάνοντας στην Τρίπολη, ξεκίνησα αμέσως την διαδικασία της ακτοπλοϊκής επιστροφής μου στην Τουρκία. Μετά την έκδοση των εισιτηρίων πήγα σ’ ένα νοσοκομείο της πόλης για το απαραίτητο PCR test, ενώ στη συνέχεια –με το αρνητικό αποτέλεσμα στα χέρια– προχώρησα στη συμπλήρωση του τουρκικού PLF εισόδου στην χώρα!

Αφού αποχαιρέτησα τον Λίβανο με 6 ώρες καθυστέρηση, ακολούθησε ένα 15ωρο υδάτινο ταξίδι, αποβιβάστηκα στις 23:30 στη Τουρκία κάτω από καταρρακτώδη βροχή, πραγματοποίησα τον απαραίτητο εκτελωνισμό και κατέλυσα γύρω στις 01:00 στο πρώτο ξενοδοχείο που βρήκα ανοιχτό στην κωμόπολη Tasucu. Ένα ζεστό μπάνιο και μετά νάνι.

Την επομένη, κάτω από άστατες καιρικές συνθήκες (βροχή, ήλιος και 15 C), η μαύρη DAYTONA MAVERICK 500 –με καταγεγραμμένα 3.000 χλμ. από την αρχή του ταξιδιού– άρχισε να κυλά τους τροχούς της πάνω στην διαδρομή Tasusu–Alanya–Antalya (400 χλμ.). Καθ’ οδόν, η ασφάλτινη λωρίδα ακολουθούσε πιστά την ακτογραμμή της νότιας Τουρκίας προσφέροντας στην ματιά μου εξαίσια πανοραμικά τοπία. Ειδικότερα στην διαδρομή Tasusu–Alanya, τα βουνά γκρεμίζονταν βίαια και ασυμβίβαστα κατευθείαν μέσα στην θάλασσα, ενώ ο οδικός άξονας, που άλλοτε με οδηγούσε μέσα στην καταπράσινη ενδοχώρα και άλλοτε με έσπρωχνε στην άκρη του γκρεμού (εκατοντάδες μέτρα πάνω από την γαλάζια Μεσόγειο), είχε αναλάβει την ξενάγησή μου στην αρχαία Παμφυλία της Μικράς Ασίας.

ΘΕΑΤΗΣ ΣΕ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ

3a 2000 2000

Σε απόσταση μόλις 40 χλμ. ανατολικά της Αττάλειας, η μοτοσυκλέτα φρενάρισε στην τοποθεσία της αρχαίας ελληνικής πόλης Ασπένδου. Αποικία Ελλήνων από το Άργος, η Άσπενδος ιδρύθηκε περί το 1.000 π. Χ., τον 5ο αιώνα π. Χ. αποτελούσε το σημαντικότερο εμπορικό κέντρο εμπορίου της Παμφυλίας, ενώ το 333 π. Χ. την κυρίευσε ο Μέγας Αλέξανδρος.

Η στάση στην αρχαία Άσπενδο ήταν επιβεβλημένη αφού ήθελα διακαώς να επισκεφθώ το αρχαίο θέατρό της (κτισμένο το 155 μ. Χ., χωρητικότητας 7.000 θεατών), ένα από τα καλύτερα διατηρημένα αρχαία ελληνικά θέατρα στο κόσμο. Καθισμένος για αρκετή ώρα στα μαρμάρινα καθίσματα του θεάτρου, θαύμαζα το μεγαλείο αυτού του ανυπέρβλητου μνημείου. Αλήθεια, πόσο θα ήθελα να παρακολουθούσα εδώ μια αρχαία ελληνική τραγωδία.

9 2000 2000

Η παραθαλάσσια Αττάλεια, που ιδρύθηκε κατά τους ελληνιστικούς χρόνους, συνδυάζει όμορφες παραλίες, μοναδικές αρχαιότητες και παραδοσιακά πολιτιστικά δρώμενα. Από την δεκαετία του 1970 και μετά, η Αττάλεια είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη πόλη της Τουρκίας εξαιτίας του τουρισμού. Σε μεγάλο μήκος της ακτογραμμής Antalya–Alanya αντίκριζα πολυτελέστατες ξενοδοχειακές μονάδες, ενώ δεν είναι τυχαίο που το κοσμοπολίτικο τουριστικό θέρετρο της Αττάλειας έχουν επιλέξει για μόνιμη εγκατάσταση χιλιάδες Βορειοευρωπαίοι και Ρώσοι, λόγω των ήπιων κλιματολογικών συνθηκών και της γαλάζιας Μεσογείου.

Εδώ, στην «πρωτεύουσα του τουρκικού τουρισμού», ξεκουράστηκα για δυο ολόκληρες μέρες, περιηγήθηκα στην παλαιά πόλη (Καλέ Ίτσι), περπάτησα κάτω από την Πύλη του Αδριανού και σχεδίασα την κατοπινή μικρασιατική πορεία μου ως τα Δαρδανέλια (Canakkale)…

ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΜΙΚΡΑΣΙΑΣ

4 2 2000

Ένα οδοιπορικό στα πατρογονικά χώματα του μικρασιατικού ελληνισμού, που αποτελούσε κάποτε μια από τις πολλές ελληνικές πατρίδες, πρεσβεύει ένα “προσκύνημα” σ’ έναν τόπο που μας τιμά, αλλά και μας πονά ταυτόχρονα ως Έλληνες. Γι’ αυτό τον λόγο, ένα δίτροχο σεργιάνι στις γειτονιές της Μικράς Ασίας έχει πάντα ξεχωριστή σημασία για μένα, καθώς αποτελεί μια συγκινησιακή συνάντηση με την διαχρονική Ιστορία και το πολιτισμικό παρελθόν αυτού του πολύπαθου τόπου.

Η ένδοξη πορεία του ελληνισμού στη μικρασιατική γη ξεκίνησε πριν από δεκάδες αιώνες με την ίδρυση δεκάδων πόλεων–αποικιών, οι οποίες μεγαλούργησαν και έγραψαν με λαμπρά γράμματα το όνομά τους στην παγκόσμια Ιστορία. Στα πλαίσια του “DAYTONA EAST”, επέλεξα δύο αρχαίες πόλεις (Μίλητος, Δίδυμα) να επισκεφθώ, προκειμένου να γνωρίσω τα ιστορικά μνημεία του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού που επέζησαν στο πέρασμα του χρόνου.

5 2000

Η Μίλητος, μια από τις δώδεκα ιωνικές πόλεις της Μικράς Ασίας και “μητέρα” δεκάδων αποικιών, υπήρξε σημαντικότατο κέντρο φιλοσοφίας και επιστήμης και ανέδειξε σπουδαίους φιλόσοφους, όπως τον Θαλή (έναν από τους επτά σοφούς της αρχαίας Ελλάδας), τον Αναξαγόρα και τον Αναξίμανδρο.

Στα Δίδυμα, ήταν η κατάπληξη και ο θαυμασμός που με κυρίευσαν όταν αντίκρισα τον γιγαντιαίων διαστάσεων ναό–μαντείο του Διδυμαίου Απόλλωνα. Ευρύτερα γνωστό ως Διδυμαίο, ήταν ένα από τα πιο φημισμένα μαντεία του αρχαίου κόσμου –ανάλογης σπουδαιότητας με το μαντείο των Δελφών και της Δωδώνης– και υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους ιωνικούς ναούς των αρχαϊκών χρόνων.

Στη Μίλητο και στα Δίδυμα, διαπίστωσα πως το κάλλος του αρχαιοελληνικού πολιτισμού παραμένει αιώνιο και άφθαρτο. Κάθισα σε κερκίδες αρχαίων σταδίων και θεάτρων, περπάτησα σε λιθόστρωτους δρόμους πάνω στα χνάρια του Μεγαλέξανδρου, άγγιξα ολόλευκα μάρμαρα «φορτωμένα» με πολύτιμες ιστορικές πληροφορίες και ευανάγνωστες αρχαιοελληνικές επιγραφές.

12a 2000

Κι από την αρχαία Μικρασία, η ακούραστη DAYTONA MAVERICK 500 με μετέφερε κατόπιν στη σύγχρονη τουρκική πραγματικότητα. Άφιξη στο κοσμοπολίτικο Kusadasi, ένα από τα κορυφαία τουριστικά θέρετρα της τουρκικής ακτογραμμής του Αιγαίου. Με το ένα πόδι στην Ευρώπη και το άλλο στην Ανατολή, το Kusadasi έχει επενδύσει τα μέγιστα στον τουρισμό, όπως όλες σχεδόν οι παραλιακές πόλεις της Μικράς Ασίας. Από το παραθαλάσσιο Kusadasi θα ξεκινούσε την επομένη το τελευταίο τουρκικό ετάπ του “DAYTONA EAST”…

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κωνσταντίνος Μητσάκης

Κωνσταντίνος Μητσάκης
Ταξιδιωτικός Aρθρογράφος - Φωτογράφος

ΟΝΟΜΑ: Κωνσταντίνος Μητσάκης
ΠΑΤΡΩΝΥΜΟ: Γεώργιος
ΗΛΙΚΙΑ: 19/11/1964
ΓΕΝΕΤΕΙΡΑ: Sydney, Αυστραλία
WEB-SITE: www.motoexplorer.gr & www.roadsoftheworld.gr
E-MAIL: [email protected]
FACEBOOK: Konstantinos Mitsakis
INSTAGRAM: mitsakiskonstantinos

Ο Κωνσταντίνος Μητσάκης, γνωστός και καταξιωμένος ταξιδιωτικός αρθρογράφος-φωτογράφος, δημοσιογραφεί στον Ημερήσιο και Ειδικό Τύπο από το 1993. Ταξιδεύοντας στη σέλα μιας μοτοσυκλέτας τα τελευταία 35 χρόνια, έχει επισκεφθεί 110 χώρες, διατρέχοντας 1.350.000 km και στις πέντε ηπείρους του πλανήτη.

Τις ταξιδιωτικές εμπειρίες που βίωσε ο Κων/νος Μητσάκης στους δρόμους του κόσμου έχει αποτυπώσει σε 12 καλαίσθητα βιβλία, ενώ έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 600 ταξιδιωτικά άρθρα.
Εκτός από την συμμετοχή του σε διάφορες τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές, ο Κων/νος Μητσάκης πραγματοποιεί επίσης εκθέσεις φωτογραφίας και ενημερωτικές διαλέξεις -με ταξιδιωτικό περιεχόμενο- σε εκπαιδευτικά ιδρύματα, πολιτιστικούς φορείς, πρεσβείες ξένων χωρών, μοτοσυκλετιστικές λέσχες και μορφωτικούς συλλόγους.

ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ
Από το 2001, ο Κων/νος Μητσάκης έχει εκδώσει δώδεκα (12) βιβλία ταξιδιωτικού περιεχομένου:

1) Στους Δρόμους του Κόσμου
2) Στα χνάρια του Μεγάλου Αλεξάνδρου
3) Στους Δρόμους της Ασίας
4) Στους Δρόμους της Αφρικής
5) Στους Δρόμους της Ευρώπης
6) Στους Δρόμους της Αμερικής
7) Στους Δρόμους της Αυστραλίας
8) 25 επιλεγμένες διαδρομές στην Ελλάδα
9) 25 ταξίδια στην Ελλάδα
10) 25 αποδράσεις στην Ελλάδα
11) Ταξιδέψτε στα Βαλκάνια
12) 25 διαδρομές στην Ελλάδα

Από το 1993, ο Κων/νος Μητσάκης αρθρογραφεί στον Ειδικό - Ημερήσιο Τύπο, καθώς και στον Ηλεκτρονικό Τύπο:

1) Καθημερινό περιοδικό μοτοσυκλέτας www.bikeit.gr (2011 -…).
2) Περιοδικό μοτοσυκλέτας «2Τροχοί» (1993 - 1999)
3) Περιοδικό μοτοσυκλέτας «0-300» (1999 - 2010)
4) Περιοδικό μοτοσυκλέτας «ΜΟΤΟ» (2010 - …)
4) Εφημερίδα «ΗΜΕΡΗΣΙΑ» (ένθετο «Περιηγήσεις») (2005 - 2006)
5) Εφημερίδα «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» της Κυριακής (ένθετο «Ταξίδια»)
(2007- 2008)
6) Εφημερίδα «ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ» (ένθετο «Ταξίδια»)
(2008 - 2018)
7) Ταξιδιωτικό περιοδικό «TRAVEL BOOK» (2015 - 2018)

 

TRAVEL DATES

1984–1990:Various destinations in Europe.
1991: Greece 2 North Cape.
1992: Italy, France, Spain, Morocco, Mauritania.
1993: Turkey, Syria, Jordan, Egypt. (MIDDLE EAST TOUR)
1994: Turkey, Iran, Pakistan, Kashmir (GREECE 2 CHINA).
1995: Turkey, Iran, Pakistan, India, Bangladesh, Myanmar, Thailand, Malaysia, Singapore, Australia (AROUND THE HALF WORLD IN 40 DAYS / ATHENS - SYDNEY)
1996: Russia, Siberia, Alaska, Canada, USA, Europe. (AROUND THE WORLD IN 80 DAYS - NORTH)
1997: China, Kyrgyzstan, Uzbekistan, Turkmenistan, Iran, Turkey (SILK ROAD).
1998: Israel, Egypt, Sudan, Ethiopia, Kenya, Tanzania, Zambia, Zimbabwe, South Africa (AFRICA ROUND I).
1999: Libya, Tunisia, Algeria, Niger, Burkina Faso, Mali, Togo, Benin, Nigeria, Cameroon, Zambia, Botswana, Namibia, South Africa (AFRICA ROUND II).
2000: Argentina, Chile, Peru, Ecuador, Colombia, Panama, Costa Rica, Honduras, El Salvador, Nicaragua, Guatemala, Mexico, USA, Canada, Alaska (TRANS - AMERICAN CROSSING I).
2001: Turkey, Syria, Lebanon, Israel, Egypt, Iraq, Iran, Turkmenistan, Uzbekistan, Tajikistan, Afghanistan, Pakistan, India (ON THE FOOTSTEPS OF ALEXANDER THE GREAT).
2002: Egypt, Libya, Tunisia, Algeria, Morocco, Mauritania Senegal (NORTH AFRICA TRAIL).
2003: Italy, Austria, Germany (CENTRAL EUROPE).
Turkey, Iran, Afghanistan, Pakistan (AFGANI MISSION).
2004: Australia (AUSTRALIAN TOUR I)
2005: Turkey, Iran, Uzbekistan, Kazakhstan, Afghanistan, Pakistan, Himalaya (CENTRAL ASIA TOUR I)
2006: Turkey, Georgia, Armenia, Russia, Ukraine, Moldova, Romania, Bulgaria (AROUND THE BLACK SEA I).
Albania, FYROM, Montenegro, Kosovo, Croatia, Bosnia, Slovenia (BALKAN TRIP I)
2007: Bulgaria, Romania, Moldova, Ukraine, Russia, Siberia, Mongolia, Japan (TRANS SIBERIAN & JAPAN).
2008: Turkey, Georgia, Azerbaijan, Iran, Turkmenistan, Uzbekistan, Kyrgyzstan, China (OLYMPIC SILK ROAD).
Bulgaria, Romania, Serbia, Croatia, Bosnia, Montenegro, Albania (BALKAN TRIP II)
2009: Turkey, Iran, Pakistan, India, Nepal, Bangladesh, Thailand, Malaysia, Singapore (TRANS ASIAN I).
Italy, Austria, Liechtenstein, Swiss, San Marino (CENTRAL EUROPE)
2010: Turkey, Syria, Jordan, Egypt, Libya, Tunisia, Algeria, Morocco, Spain, France, Italy (AROUND THE MEDITERRANEAN SEA).
Turkey, Bulgaria, Romania, Moldova, Ukraine, Russia (AROUND THE BLACK SEA II).
2011: Italy, France, Spain, Portugal (WEST EUROPE TOUR).
2012: Turkey, Egypt, Sudan, Ethiopia, Kenya, Tanzania, Zambia, Zimbabwe, South Africa, Argentina, Brazil, Uruguay (AROUND THE WORLD IN 80 DAYS - SOUTH)
2013: USA, Canada (COAST TO COAST).
2014: Turkey, Iran, Pakistan, India (FROM GREECE 2 INDIA).
Argentina, Bolivia, Peru, Ecuador, Colombia, Panama, Costa Rica, Honduras, El Salvador, Nicaragua, Guatemala, Mexico, USA, Canada, Alaska (TRANS-AMERICAN CROSSING II).
2015: Australia, New Zealand (AUSTRALIAN TOUR II & NZ).
2016: Turkey, Iran, U.A.E, Oman (ADV 2 DUBAI).
Turkey, Georgia, Russia, Ukraine, Moldavia, Romania, Bulgaria (AROUND THE BLACK SEA III)
2017: Turkey, Iran, Pakistan, India, Myanmar, Thailand, Malaysia, Indonesia (TRANS ASIAN II).
Kyrgyzstan, Tajikistan (PAMIR RAOD).
Turkey, Iraq (NORTH IRAQI TRIP).
2018: Italy, San Marino, Austria, Germany, Tunis
(2 GENERATIONS’ RIDE / 2 CONTINENTS).
Bulgaria, Romania, Moldavia, Ukraine, Russia, Siberia, Mongolia, South Korea, Japan (PEACE ROAD / ANCIENT OLYMPIA - HIROSIMA).
Indonesia (INDONESIA TOUR I).
2019: Italy, Austria, Germany, Finland, Norway, Sweden
(2 GENERATIONS’ RIDE / CAPE 2 CAPE).
Turkey, Georgia, Russia, Kazakhstan, Uzbekistan, Tajikistan, Afghanistan (CENTRAL ASIA TOUR II).
Bulgaria, Romania, Ukraine, Russia, Siberia (ADV 2 SIBERIA).
Indonesia (INDONESIA TOUR II).

2020: Bulgaria, Romania, Serbia, Kosovo, Albania (2 GENERATIONS’ RIDE / BALKAN TOUR 2020).Austria, Slovakia, Hungary, Serbia (2 GENERATIONS’ RIDE / DANUBE’S CAPITALS).Italy (Alps Tour - SYM VF 125)

Κωνσταντίνος Μητσάκης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 07 Ιουλίου 2022 11:06

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon