.
Κατηγορία Ασία
Δευτέρα, 10 Μαϊος 2021 11:54

Ταξίδι - Anatolia Trip 2021 – Ανατολική Τουρκία και Βόρειο Ιράκ (Μέρος B )

Κείμενο/Φωτογραφίες: Κωνσταντίνος Μητσάκης

Αφήνοντας πίσω μου την Gaziantep, μπροστά μου εκείνη την ημέρα «έβλεπα» μόνο τη συνοριακή πύλη του Ιράκ. Στα 450 χλμ. που μεσολάβησαν, αυτό που με εντυπωσίασε περισσότερο ήταν το γεγονός πως ο οδικός άξονας (κοντά στην πόλη….) «έτρεχε» δίπλα ακριβώς στα συρματοπλέγματα της συνοριακής γραμμής Τουρκίας–Συρίας.

Το πέρασμα των συνόρων αποδείχθηκε μια υπόθεση ρουτίνας, ενώ η βίζα εισόδου που μου δόθηκε επέτρεπε τη μετακίνησή μου μόνο μέσα στην αυτόνομη περιοχή του Ιρανικού Κουρδιστάν – στην υπόλοιπη επικράτεια του Ιράκ δεν μπορούσα να εισέλθω νόμιμα. Αν το τολμούσα και με συλλάμβαναν (κάτι που σίγουρα θα γινόταν), για τους επόμενους 6 μήνες θα σάπιζα στις ιρακινές φυλακές.

Mitsakis Anatolia B 12

Στο GPS δεν έβαλα αρχικά τις συντεταγμένες της πρωτεύουσας Erbil, αλλά της μονής Dair Mar Matti (25 χλμ. ανατολικά της Μοσούλης). Πρόκειται για ένα από τα παλαιότερα χριστιανικά μοναστήρια της περιοχής, που φημίζεται για την βιβλιοθήκη με τα σπάνια συριακά χριστιανικά χειρόγραφα. Σίγουρα άξιζε η επίσκεψη!

Στη συνέχεια όμως, αντί να κατευθυνθώ ανατολικά προς Erbil, τράβηξα ηθελημένα ανατολικά για την Μοσούλη – ανήκει στο Ιράκ. Ήθελα να δω πόσο κοντά μπορούσα να φτάσω στην πολύπαθη πόλη. Αφού πέρασα ανώδυνα δυο μπλόκα ελέγχου των Κούρδων μαχητών Πεσμεργκά, στο τρίτο έπεσα πάνω στους εξοργισμένους Ιρακινούς, που με γύρισαν κλωτσηδόν πίσω.

Mitsakis Anatolia B 28

Με τα παλαιότερα ίχνη κατοίκησης να χρονολογούνται από το 6.000 π.Χ., η Erbil (τα αρχαία Άρβηλα) είναι μια από τις πόλεις με την πιο μακροχρόνια συνεχή διαμονή ανθρώπων στον κόσμο. Σήμερα, με 2.000.000 κατοίκους, είναι η τέταρτη μεγαλύτερη πόλη στο Ιράκ μετά την Βαγδάτη, τη Βασόρα και την Μοσούλη.

Σήμα κατατεθέν της Erbil αποτελούσε το πλινθόκτιστο κάστρο στο κέντρο της πόλης, εκεί όπου τα πολύβουα παζάρια (σκεπαστά και υπαίθρια) ξελόγιασαν για δυο ολόκληρες μέρες τις αισθήσεις μου.

Mitsakis Anatolia B 09

Το τίμημα της ελευθερίας

Μετά την Erbil, η πόλη Sulaymaniyah (Σουλεϊμανίγια) αποτέλεσε τον επόμενο προορισμό μου στο βορειοανατολικό Ιράκ. Επέλεξα να οδηγήσω την Yamaha Tracer 700 στην πανέμορφη ορεινή διαδρομή Erbil-Dokan-Sulaymaniyah (180 km), ενώ στα πάμπολλα στρατιωτικά μπλόκα καθοδόν, αναμενόμενες ήταν πλέον οι ερωτήσεις τόσο για τον ημερήσιο προορισμό μου, όσο και για την καταγωγή μου.

Η περίκλειστη από βουνά Sulaymaniyah (Slemani) ιδρύθηκε το 1784 και προσφέρει σήμερα στέγη σε περίπου 790.000 κατοίκους. Εδώ, εκτός από το Μεγάλο Τζαμί και το Αρχαιολογικό Μουσείο “Slemani Museum”, πέρασα επίσης τις πόρτες του Μουσείου «Amna Suraka», που στεγαζόταν στις κτιριακές εγκαταστάσεις του πρώην στρατιωτικού διοικητηρίου της πόλης (επί εποχής Σαντάμ Χουσεΐν). Με συγκλονιστικά εκθέματα και σπάνιο ενημερωτικό οπτικό-ακουστικό υλικό, το «Amna Suraka» ήταν αφιερωμένο στον απελευθερωτικό αγώνα των Κούρδων μαχητών και στους χιλιάδες νεκρούς που πότισαν με το αίμα τους το δέντρο της ελευθερίας του κουρδικού έθνους…

Και φυσικά , θα ήμουν ασυγχώρητος αν δεν πήγαινα στην κοντινή κωμόπολη Halabja (80 χλμ. νότια). Στις 16/3/1988, ο Σαντάμ Χουσεΐν εξαπέλυσε επίθεση με χημικά εναντίον των Κούρδων της περιοχής, διαπράττοντας ένα από τα πιο στυγερά εγκλήματα πολέμου. Περίπου 6.800 άνθρωποι βρήκαν τότε τραγικό θάνατο – οι περισσότεροι ήταν άμαχοι. Στο υποβλητικό μνημείο της Halabja, που ήταν αφιερωμένο στην μνήμη των χιλιάδων αθώων θυμάτων, γονάτισα και «εναπόθεσα» ένα κομμάτι της συντετριμμένης ψυχής μου…

Mitsakis Anatolia B 05

Η θρησκεία των Yazidis

Αποχαιρετώντας την Halabja, ξεκίνησε το μεγάλο ταξίδι της επιστροφής, με το κοντέρ της Yamaha Tracer 700 να έχει καταγεγραμμένα -από την αρχή του ταξιδιού- περί τα 3.300 χλμ..

Μετάβαση και πάλι στην Erbil, διενέργεια covid test PCR για την είσοδο στην Τουρκία και έτοιμος πλέον για αναχωρήσω από το Ιράκ. Πριν όμως περάσω τα σύνορα, είχα μια τελευταία ταξιδιωτική επιθυμία να εκπληρώσω…

Κατευθύνθηκα στο μικρό ορεινό χωριό Lalish (90 χλμ. βοριοδυτικά της Erbil) για να επισκεφθώ τον ιερότερο ναό της θρησκείας Yazidi. Για την Yazidi άκουσα πρώτη φορά το 2014, όταν οι οπαδοί της άρχισαν να αποτελούν στόχο γενοκτονίας από τον ISIS ως θρησκευτική μειονότητα. Ψάχνοντας, έμαθα πως η Yazidi είναι μια μικρή μονοθεϊστική θρησκεία που μοιράζεται αρκετές ομοιότητες με άλλες θρησκείες της Μέσης Ανατολής (Χριστιανισμό, Ιουδαϊσμό, Ισλάμ, Ζωροαστρισμό)…

Στο χωριό Lalish βρισκόταν ο τάφος του Σεΐχη Adi ibn Musafir, μιας κεντρικής προσωπικότητας των πιστών Yazidis. Τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους, οι περισσότεροι πιστοί Yazidi προσκυνούν στο χωριό Lalish, στ’ οποίο περιφέρονται ξυπόλυτοι, όπως έκανα κι εγώ άλλωστε…

Αφού περιηγήθηκα στους ιερούς λατρευτικούς χώρους και εισέπραξα την συγκινητική φιλοξενία των Yazidis, είχα την τύχη να παρακολουθήσω την παραδοσιακή παρασκευή του λαδιού σε όλα τα στάδια: από την επιλογή της ελιάς που έκαναν κατάχαμα οι γυναίκες Yazidis, μέχρι την εξαγωγή των υγρών της ελιάς με το ποδοπάτημα που πραγματοποιούσαν οι άντρες Yazidis. Ήταν το καλύτερο δώρο που μπορούσε να μου κάνει το Ιρακινό Κουρδιστάν…

Διαβάστε εδώ το Α' Μέρος του ταξιδιωτικού στην Ανατολία

Mitsakis Anatolia B 16

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κωνσταντίνος Μητσάκης

Κωνσταντίνος Μητσάκης
Ταξιδιωτικός Aρθρογράφος - Φωτογράφος

ΟΝΟΜΑ: Κωνσταντίνος Μητσάκης
ΠΑΤΡΩΝΥΜΟ: Γεώργιος
ΗΛΙΚΙΑ: 19/11/1964
ΓΕΝΕΤΕΙΡΑ: Sydney, Αυστραλία
WEB-SITE: www.motoexplorer.gr & www.roadsoftheworld.gr
E-MAIL: [email protected]
FACEBOOK: Konstantinos Mitsakis
INSTAGRAM: mitsakiskonstantinos

Ο Κωνσταντίνος Μητσάκης, γνωστός και καταξιωμένος ταξιδιωτικός αρθρογράφος-φωτογράφος, δημοσιογραφεί στον Ημερήσιο και Ειδικό Τύπο από το 1993. Ταξιδεύοντας στη σέλα μιας μοτοσυκλέτας τα τελευταία 35 χρόνια, έχει επισκεφθεί 110 χώρες, διατρέχοντας 1.350.000 km και στις πέντε ηπείρους του πλανήτη.

Τις ταξιδιωτικές εμπειρίες που βίωσε ο Κων/νος Μητσάκης στους δρόμους του κόσμου έχει αποτυπώσει σε 12 καλαίσθητα βιβλία, ενώ έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 600 ταξιδιωτικά άρθρα.
Εκτός από την συμμετοχή του σε διάφορες τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές, ο Κων/νος Μητσάκης πραγματοποιεί επίσης εκθέσεις φωτογραφίας και ενημερωτικές διαλέξεις -με ταξιδιωτικό περιεχόμενο- σε εκπαιδευτικά ιδρύματα, πολιτιστικούς φορείς, πρεσβείες ξένων χωρών, μοτοσυκλετιστικές λέσχες και μορφωτικούς συλλόγους.

ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ
Από το 2001, ο Κων/νος Μητσάκης έχει εκδώσει δώδεκα (12) βιβλία ταξιδιωτικού περιεχομένου:

1) Στους Δρόμους του Κόσμου
2) Στα χνάρια του Μεγάλου Αλεξάνδρου
3) Στους Δρόμους της Ασίας
4) Στους Δρόμους της Αφρικής
5) Στους Δρόμους της Ευρώπης
6) Στους Δρόμους της Αμερικής
7) Στους Δρόμους της Αυστραλίας
8) 25 επιλεγμένες διαδρομές στην Ελλάδα
9) 25 ταξίδια στην Ελλάδα
10) 25 αποδράσεις στην Ελλάδα
11) Ταξιδέψτε στα Βαλκάνια
12) 25 διαδρομές στην Ελλάδα

Από το 1993, ο Κων/νος Μητσάκης αρθρογραφεί στον Ειδικό - Ημερήσιο Τύπο, καθώς και στον Ηλεκτρονικό Τύπο:

1) Καθημερινό περιοδικό μοτοσυκλέτας www.bikeit.gr (2011 -…).
2) Περιοδικό μοτοσυκλέτας «2Τροχοί» (1993 - 1999)
3) Περιοδικό μοτοσυκλέτας «0-300» (1999 - 2010)
4) Περιοδικό μοτοσυκλέτας «ΜΟΤΟ» (2010 - …)
4) Εφημερίδα «ΗΜΕΡΗΣΙΑ» (ένθετο «Περιηγήσεις») (2005 - 2006)
5) Εφημερίδα «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» της Κυριακής (ένθετο «Ταξίδια»)
(2007- 2008)
6) Εφημερίδα «ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ» (ένθετο «Ταξίδια»)
(2008 - 2018)
7) Ταξιδιωτικό περιοδικό «TRAVEL BOOK» (2015 - 2018)

 

TRAVEL DATES

1984–1990:Various destinations in Europe.
1991: Greece 2 North Cape.
1992: Italy, France, Spain, Morocco, Mauritania.
1993: Turkey, Syria, Jordan, Egypt. (MIDDLE EAST TOUR)
1994: Turkey, Iran, Pakistan, Kashmir (GREECE 2 CHINA).
1995: Turkey, Iran, Pakistan, India, Bangladesh, Myanmar, Thailand, Malaysia, Singapore, Australia (AROUND THE HALF WORLD IN 40 DAYS / ATHENS - SYDNEY)
1996: Russia, Siberia, Alaska, Canada, USA, Europe. (AROUND THE WORLD IN 80 DAYS - NORTH)
1997: China, Kyrgyzstan, Uzbekistan, Turkmenistan, Iran, Turkey (SILK ROAD).
1998: Israel, Egypt, Sudan, Ethiopia, Kenya, Tanzania, Zambia, Zimbabwe, South Africa (AFRICA ROUND I).
1999: Libya, Tunisia, Algeria, Niger, Burkina Faso, Mali, Togo, Benin, Nigeria, Cameroon, Zambia, Botswana, Namibia, South Africa (AFRICA ROUND II).
2000: Argentina, Chile, Peru, Ecuador, Colombia, Panama, Costa Rica, Honduras, El Salvador, Nicaragua, Guatemala, Mexico, USA, Canada, Alaska (TRANS - AMERICAN CROSSING I).
2001: Turkey, Syria, Lebanon, Israel, Egypt, Iraq, Iran, Turkmenistan, Uzbekistan, Tajikistan, Afghanistan, Pakistan, India (ON THE FOOTSTEPS OF ALEXANDER THE GREAT).
2002: Egypt, Libya, Tunisia, Algeria, Morocco, Mauritania Senegal (NORTH AFRICA TRAIL).
2003: Italy, Austria, Germany (CENTRAL EUROPE).
Turkey, Iran, Afghanistan, Pakistan (AFGANI MISSION).
2004: Australia (AUSTRALIAN TOUR I)
2005: Turkey, Iran, Uzbekistan, Kazakhstan, Afghanistan, Pakistan, Himalaya (CENTRAL ASIA TOUR I)
2006: Turkey, Georgia, Armenia, Russia, Ukraine, Moldova, Romania, Bulgaria (AROUND THE BLACK SEA I).
Albania, FYROM, Montenegro, Kosovo, Croatia, Bosnia, Slovenia (BALKAN TRIP I)
2007: Bulgaria, Romania, Moldova, Ukraine, Russia, Siberia, Mongolia, Japan (TRANS SIBERIAN & JAPAN).
2008: Turkey, Georgia, Azerbaijan, Iran, Turkmenistan, Uzbekistan, Kyrgyzstan, China (OLYMPIC SILK ROAD).
Bulgaria, Romania, Serbia, Croatia, Bosnia, Montenegro, Albania (BALKAN TRIP II)
2009: Turkey, Iran, Pakistan, India, Nepal, Bangladesh, Thailand, Malaysia, Singapore (TRANS ASIAN I).
Italy, Austria, Liechtenstein, Swiss, San Marino (CENTRAL EUROPE)
2010: Turkey, Syria, Jordan, Egypt, Libya, Tunisia, Algeria, Morocco, Spain, France, Italy (AROUND THE MEDITERRANEAN SEA).
Turkey, Bulgaria, Romania, Moldova, Ukraine, Russia (AROUND THE BLACK SEA II).
2011: Italy, France, Spain, Portugal (WEST EUROPE TOUR).
2012: Turkey, Egypt, Sudan, Ethiopia, Kenya, Tanzania, Zambia, Zimbabwe, South Africa, Argentina, Brazil, Uruguay (AROUND THE WORLD IN 80 DAYS - SOUTH)
2013: USA, Canada (COAST TO COAST).
2014: Turkey, Iran, Pakistan, India (FROM GREECE 2 INDIA).
Argentina, Bolivia, Peru, Ecuador, Colombia, Panama, Costa Rica, Honduras, El Salvador, Nicaragua, Guatemala, Mexico, USA, Canada, Alaska (TRANS-AMERICAN CROSSING II).
2015: Australia, New Zealand (AUSTRALIAN TOUR II & NZ).
2016: Turkey, Iran, U.A.E, Oman (ADV 2 DUBAI).
Turkey, Georgia, Russia, Ukraine, Moldavia, Romania, Bulgaria (AROUND THE BLACK SEA III)
2017: Turkey, Iran, Pakistan, India, Myanmar, Thailand, Malaysia, Indonesia (TRANS ASIAN II).
Kyrgyzstan, Tajikistan (PAMIR RAOD).
Turkey, Iraq (NORTH IRAQI TRIP).
2018: Italy, San Marino, Austria, Germany, Tunis
(2 GENERATIONS’ RIDE / 2 CONTINENTS).
Bulgaria, Romania, Moldavia, Ukraine, Russia, Siberia, Mongolia, South Korea, Japan (PEACE ROAD / ANCIENT OLYMPIA - HIROSIMA).
Indonesia (INDONESIA TOUR I).
2019: Italy, Austria, Germany, Finland, Norway, Sweden
(2 GENERATIONS’ RIDE / CAPE 2 CAPE).
Turkey, Georgia, Russia, Kazakhstan, Uzbekistan, Tajikistan, Afghanistan (CENTRAL ASIA TOUR II).
Bulgaria, Romania, Ukraine, Russia, Siberia (ADV 2 SIBERIA).
Indonesia (INDONESIA TOUR II).

2020: Bulgaria, Romania, Serbia, Kosovo, Albania (2 GENERATIONS’ RIDE / BALKAN TOUR 2020).Austria, Slovakia, Hungary, Serbia (2 GENERATIONS’ RIDE / DANUBE’S CAPITALS).Italy (Alps Tour - SYM VF 125)

Κωνσταντίνος Μητσάκης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 10 Μαϊος 2021 12:08

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon