.
Κατηγορία Ασία
Δευτέρα, 22 Ιουλίου 2019 13:16

Ταξίδι στην Κεντρική Ασία με Honda CB500X - Στα χνάρια του Παναγιώτη Ποταγού - Μέρος 4ο

Του Κωνσταντίνου Μητσάκη

Στην οροσειρά των Παμίρ

Μετά τα μνημειώδη ιστορικά έργα των ανθρώπων της Κεντρικής Ασίας, σειρά είχε η τοπική φύση να μου αποκαλύψει τα δικά της θαυμαστά “έργα”.

PAMIR ROAD 1

Τον λόγο είχε φυσικά το εκπληκτικό ορεινό σκηνικό της οροσειράς Παμίρ, που αντιπροσωπεύει μια από τις θεαματικότερες συγκεντρώσεις ορέων στον κόσμο, ενώ ο οδικός άξονας “Pamir Road” (μήκους 1200 χλμ.), που ενώνει την πρωτεύουσα Dushanbe του Τατζικιστάν με την κωμόπολη Sary Tash του Κιργιστάν, εκτελεί εδώ χρέη “ξεναγού”.

Οδηγώντας τη μοτοσυκλέτα πάνω στη διαδρομή του “Pamir Road” είναι μια μοναδική εμπειρία που δεν ήθελα να χάσω με τίποτα – πάτησα λοιπόν μίζα και ξεκίνησα. Το οδικό πρόγραμμα του “Pamir Road” χωρίστηκε σε 4 μέρες: α) Dushanbe – Qalai Khum (350 km), β) Qalai Khum – Khorog (250 km), γ) Khorog – Murgab (320 km), δ) Murgab – Sary Tash (230 km). Σύμφωνα με τις πληροφορίες μου, η πιο δύσκολη διαδρομή ήταν η Qalai Khum – Khorog, λόγω της άσχημης κατάστασης του οδικού άξονα.

PAMIR ROAD 7

Από την πρωτεύουσα Dushanbe ως την κωμόπολη Qalai Khum, το μεγαλύτερο κομμάτι της διαδρομής ήταν ένας υποδειγματικός ασφαλτόδρομος, ενώ μόλις 40 χλμ. πριν την Qalai Khum έκανε την εμφάνισή του απειλητικά – για τις αναρτήσεις της HONDA CB 500X – ένας κακοτράχαλος χωματόδρομος. Έτσι, για να μπαίνω στο κλίμα των επόμενων χιλιομέτρων…

Πρωταγωνιστικό ρόλο στα τελευταία 80 χλμ. της διαδρομής είχε ο ποταμός Pyandzh, που εκτελούσε χρέη συνοριακής γραμμής. Στην απέναντι όχθη θώπευα συνεχώς το Αφγανιστάν. Αν πετούσα απέναντι μια πέτρα, θα κτυπούσα Αφγανό! Αν σκέφτηκα να περάσω στην αντίπερα όχθη; Όχι ευχαριστώ, δεν θα (ξανα)πάρω!

Δυσκολίες του δρόμου

Την επομένη χρειάστηκαν περίπου 10 ώρες επίπονης οδήγησης για να διατρέξω τη διαδρομή Qalai Khum – Khorog (250 km). Οι αναρτήσεις της λευκής HONDA CB 500X δεν έπαψαν ούτε στιγμή να δουλεύουν, η άσφαλτος ήταν μια έννοια άγνωστη, το γρανιτένιο απόκοσμο τοπίο συγκλονιστικό, ο ποταμός Pyandzh μόνιμη συντροφιά μου κι εγώ –συνεχώς όρθιος στους μασπιέδες – βίωνα μ’ ένα κουρασμένο χαμόγελο μια από τις συναρπαστικότερες περιπέτειες δρόμου στον κόσμο.

PAMIR ROAD 11

Τα πράγματα καλυτέρεψαν αρκετά στην διαδρομή Khorog – Murgab (320 km). Η άσφαλτος (έστω και με άπειρες λακκούβες) είχε την τιμητική της, ο δρόμος απέκτησε πιο ευθυτενή χαρακτηριστικά, ενώ ο ποταμός Pyandzh με αποχαιρέτησε και το φυσικό ντεκόρ καθ’ οδόν «έστησαν» αποκλειστικά οι απόκρημνες βουνοκορφές του οροπεδίου Παμίρ. Έντονος πονοκέφαλος και μια δυσκολία στην αναπνοή άρχισαν να με ταλαιπωρούν, καθώς είχα ανέβει αρκετά σε υψόμετρο (περίπου 3600–4000 μέτρα).

Στην Murgab δυσκολεύτηκα να κοιμηθώ. Όχι από τα προβλήματα του υψομέτρου, αλλά από την προσμονή που την επομένη θα σκαρφάλωνα στο ορεινό πέρασμα Ak Baital Pass (4.655 μ.), το ψηλότερο της Κεντρικής Ασίας – απείχε μόλις 80 χλμ. βόρεια της Murgab…

Ο ήλιος είχε μόλις ξυπνήσει όταν φόρτωνα την μοτοσυκλέτα και ξεκινούσα για την κορυφή του “Pamir Road”. Ναι, ανυπομονούσα να φτάσω στο πέρασμα Ak Baital Pass. Δυο ώρες αργότερα, το θερμόμετρο άγγιζε τους 5ο C όταν πατούσα το κουμπί της φωτογραφικής μηχανής και απαθανάτιζα την παρουσία μου στο πέρασμα Ak Baital Pass. Αποστολή εξετελέσθη.

PAMIR ROAD 6

Επιστροφή στα πάτρια εδάφη

Η επιβράβευση του ταξιδιώτη που «τρέχει» πάνω στον “Pamir Road” αποτελεί αναμφίβολα το ορεινό πέρασμα Ak Baital Pass, μια μοναδική οδική εμπειρία που κορυφώνεται στα 4.655 μ. Αλλά και μετά το ψηλότερο σημείο του, ο δρόμος του Παμίρ εξακολούθησε να με «κερνά» όμορφες, ακριβοθώρητες εικόνες.

Στη διαδρομή μέχρι την πόλη Os (Κιργιστάν), ο “Pamir Road” με ανέβασε σε άλλα δυο ορεινά περάσματα (Kasil Art 4.282 m., PassTarduk Pass 3.615 m.), οδήγησε τη λευκή μοτοσυκλέτα ανάμεσα σε γιούρτες και παραδοσιακά χωριά, μ’ έφερε σε επαφή με καλοσυνάτους ντόπιους και μου ξεδίπλωσε υπέροχες ορεινές παραστάσεις.

Μόλις 220 χλμ. ήταν το οδικό πέρασμά μου από το Κιργιστάν (Sary Tash – Os). Η γνωστή –από τα μεταξένια χρόνια– πόλη Os που επιλέχθηκε να με κοιμίσει, δυστυχώς με απογοήτευσε. Ο λόγος ήταν το παζάρι της, που το περίμενα πιο γραφικό και παραδοσιακό. Όμως, παζάρι κάτω από λαμαρινοσκεπές και μαγαζιά μέσα σε κοντέινερ γίνεται; Δεν γίνεται!

PAMIR ROAD 21

Μετά το σύντομο διάλειμμα στο Κιργιστάν, η τρίτη συνοριακή σφραγίδα εισόδου του Ουζμπεκιστάν μπήκε στο διαβατήριό μου και αμέσως μετά ξεκίνησα πορεία για Τασκένδη.

Με την άφιξή μου στην μητρόπολη του Ουζμπεκιστάν, ολοκληρώθηκε το οδοιπορικό μου στην καρδιά της Κεντρικής Ασίας και άρχιζε πλέον η επιστροφή στα πάτρια εδάφη, η οποία θα ακολουθούσε κατά το πλείστον την ίδια διαδρομή που είχα πραγματοποιήσει ερχόμενος ως εδώ.

Κατά παράδοξο όμως τρόπο, δεν με τρόμαζαν οι απέραντες στέπες του Καζακστάν, τα επίπεδα μονότονα τοπία και η μοναξιά του κράνους. Γιατί καθ’ οδόν θα είχα την ευκαιρία να ανατρέξω νοερά και να αρχειοθετήσω στο μυαλό μου όλες τις υπέροχες κεντροασιατικές εμπειρίες των προηγούμενων ημερών. Κι αυτό το πράγμα μου άρεσε ειλικρινά πολύ…

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κωνσταντίνος Μητσάκης

Κωνσταντίνος Μητσάκης
Ταξιδιωτικός Aρθρογράφος - Φωτογράφος

ΟΝΟΜΑ: Κωνσταντίνος Μητσάκης
ΠΑΤΡΩΝΥΜΟ: Γεώργιος
ΗΛΙΚΙΑ: 19/11/1964
ΓΕΝΕΤΕΙΡΑ: Sydney, Αυστραλία
WEB-SITE: www.motoexplorer.gr & www.roadsoftheworld.gr
E-MAIL: [email protected]
FACEBOOK: Konstantinos Mitsakis
INSTAGRAM: mitsakiskonstantinos

Ο Κωνσταντίνος Μητσάκης, γνωστός και καταξιωμένος ταξιδιωτικός αρθρογράφος-φωτογράφος, δημοσιογραφεί στον Ημερήσιο και Ειδικό Τύπο από το 1993. Ταξιδεύοντας στη σέλα μιας μοτοσυκλέτας τα τελευταία 35 χρόνια, έχει επισκεφθεί 110 χώρες, διατρέχοντας 1.350.000 km και στις πέντε ηπείρους του πλανήτη.

Τις ταξιδιωτικές εμπειρίες που βίωσε ο Κων/νος Μητσάκης στους δρόμους του κόσμου έχει αποτυπώσει σε 12 καλαίσθητα βιβλία, ενώ έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 600 ταξιδιωτικά άρθρα.
Εκτός από την συμμετοχή του σε διάφορες τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές, ο Κων/νος Μητσάκης πραγματοποιεί επίσης εκθέσεις φωτογραφίας και ενημερωτικές διαλέξεις -με ταξιδιωτικό περιεχόμενο- σε εκπαιδευτικά ιδρύματα, πολιτιστικούς φορείς, πρεσβείες ξένων χωρών, μοτοσυκλετιστικές λέσχες και μορφωτικούς συλλόγους.

ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ
Από το 2001, ο Κων/νος Μητσάκης έχει εκδώσει δώδεκα (12) βιβλία ταξιδιωτικού περιεχομένου:

1) Στους Δρόμους του Κόσμου
2) Στα χνάρια του Μεγάλου Αλεξάνδρου
3) Στους Δρόμους της Ασίας
4) Στους Δρόμους της Αφρικής
5) Στους Δρόμους της Ευρώπης
6) Στους Δρόμους της Αμερικής
7) Στους Δρόμους της Αυστραλίας
8) 25 επιλεγμένες διαδρομές στην Ελλάδα
9) 25 ταξίδια στην Ελλάδα
10) 25 αποδράσεις στην Ελλάδα
11) Ταξιδέψτε στα Βαλκάνια
12) 25 διαδρομές στην Ελλάδα

Από το 1993, ο Κων/νος Μητσάκης αρθρογραφεί στον Ειδικό - Ημερήσιο Τύπο, καθώς και στον Ηλεκτρονικό Τύπο:

1) Καθημερινό περιοδικό μοτοσυκλέτας www.bikeit.gr (2011 -…).
2) Περιοδικό μοτοσυκλέτας «2Τροχοί» (1993 - 1999)
3) Περιοδικό μοτοσυκλέτας «0-300» (1999 - 2010)
4) Περιοδικό μοτοσυκλέτας «ΜΟΤΟ» (2010 - …)
4) Εφημερίδα «ΗΜΕΡΗΣΙΑ» (ένθετο «Περιηγήσεις») (2005 - 2006)
5) Εφημερίδα «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» της Κυριακής (ένθετο «Ταξίδια»)
(2007- 2008)
6) Εφημερίδα «ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ» (ένθετο «Ταξίδια»)
(2008 - 2018)
7) Ταξιδιωτικό περιοδικό «TRAVEL BOOK» (2015 - 2018)

 

TRAVEL DATES

1984–1990:Various destinations in Europe.
1991: Greece 2 North Cape.
1992: Italy, France, Spain, Morocco, Mauritania.
1993: Turkey, Syria, Jordan, Egypt. (MIDDLE EAST TOUR)
1994: Turkey, Iran, Pakistan, Kashmir (GREECE 2 CHINA).
1995: Turkey, Iran, Pakistan, India, Bangladesh, Myanmar, Thailand, Malaysia, Singapore, Australia (AROUND THE HALF WORLD IN 40 DAYS / ATHENS - SYDNEY)
1996: Russia, Siberia, Alaska, Canada, USA, Europe. (AROUND THE WORLD IN 80 DAYS - NORTH)
1997: China, Kyrgyzstan, Uzbekistan, Turkmenistan, Iran, Turkey (SILK ROAD).
1998: Israel, Egypt, Sudan, Ethiopia, Kenya, Tanzania, Zambia, Zimbabwe, South Africa (AFRICA ROUND I).
1999: Libya, Tunisia, Algeria, Niger, Burkina Faso, Mali, Togo, Benin, Nigeria, Cameroon, Zambia, Botswana, Namibia, South Africa (AFRICA ROUND II).
2000: Argentina, Chile, Peru, Ecuador, Colombia, Panama, Costa Rica, Honduras, El Salvador, Nicaragua, Guatemala, Mexico, USA, Canada, Alaska (TRANS - AMERICAN CROSSING I).
2001: Turkey, Syria, Lebanon, Israel, Egypt, Iraq, Iran, Turkmenistan, Uzbekistan, Tajikistan, Afghanistan, Pakistan, India (ON THE FOOTSTEPS OF ALEXANDER THE GREAT).
2002: Egypt, Libya, Tunisia, Algeria, Morocco, Mauritania Senegal (NORTH AFRICA TRAIL).
2003: Italy, Austria, Germany (CENTRAL EUROPE).
Turkey, Iran, Afghanistan, Pakistan (AFGANI MISSION).
2004: Australia (AUSTRALIAN TOUR I)
2005: Turkey, Iran, Uzbekistan, Kazakhstan, Afghanistan, Pakistan, Himalaya (CENTRAL ASIA TOUR I)
2006: Turkey, Georgia, Armenia, Russia, Ukraine, Moldova, Romania, Bulgaria (AROUND THE BLACK SEA I).
Albania, FYROM, Montenegro, Kosovo, Croatia, Bosnia, Slovenia (BALKAN TRIP I)
2007: Bulgaria, Romania, Moldova, Ukraine, Russia, Siberia, Mongolia, Japan (TRANS SIBERIAN & JAPAN).
2008: Turkey, Georgia, Azerbaijan, Iran, Turkmenistan, Uzbekistan, Kyrgyzstan, China (OLYMPIC SILK ROAD).
Bulgaria, Romania, Serbia, Croatia, Bosnia, Montenegro, Albania (BALKAN TRIP II)
2009: Turkey, Iran, Pakistan, India, Nepal, Bangladesh, Thailand, Malaysia, Singapore (TRANS ASIAN I).
Italy, Austria, Liechtenstein, Swiss, San Marino (CENTRAL EUROPE)
2010: Turkey, Syria, Jordan, Egypt, Libya, Tunisia, Algeria, Morocco, Spain, France, Italy (AROUND THE MEDITERRANEAN SEA).
Turkey, Bulgaria, Romania, Moldova, Ukraine, Russia (AROUND THE BLACK SEA II).
2011: Italy, France, Spain, Portugal (WEST EUROPE TOUR).
2012: Turkey, Egypt, Sudan, Ethiopia, Kenya, Tanzania, Zambia, Zimbabwe, South Africa, Argentina, Brazil, Uruguay (AROUND THE WORLD IN 80 DAYS - SOUTH)
2013: USA, Canada (COAST TO COAST).
2014: Turkey, Iran, Pakistan, India (FROM GREECE 2 INDIA).
Argentina, Bolivia, Peru, Ecuador, Colombia, Panama, Costa Rica, Honduras, El Salvador, Nicaragua, Guatemala, Mexico, USA, Canada, Alaska (TRANS-AMERICAN CROSSING II).
2015: Australia, New Zealand (AUSTRALIAN TOUR II & NZ).
2016: Turkey, Iran, U.A.E, Oman (ADV 2 DUBAI).
Turkey, Georgia, Russia, Ukraine, Moldavia, Romania, Bulgaria (AROUND THE BLACK SEA III)
2017: Turkey, Iran, Pakistan, India, Myanmar, Thailand, Malaysia, Indonesia (TRANS ASIAN II).
Kyrgyzstan, Tajikistan (PAMIR RAOD).
Turkey, Iraq (NORTH IRAQI TRIP).
2018: Italy, San Marino, Austria, Germany, Tunis
(2 GENERATIONS’ RIDE / 2 CONTINENTS).
Bulgaria, Romania, Moldavia, Ukraine, Russia, Siberia, Mongolia, South Korea, Japan (PEACE ROAD / ANCIENT OLYMPIA - HIROSIMA).
Indonesia (INDONESIA TOUR I).
2019: Italy, Austria, Germany, Finland, Norway, Sweden
(2 GENERATIONS’ RIDE / CAPE 2 CAPE).
Turkey, Georgia, Russia, Kazakhstan, Uzbekistan, Tajikistan, Afghanistan (CENTRAL ASIA TOUR II).
Bulgaria, Romania, Ukraine, Russia, Siberia (ADV 2 SIBERIA).
Indonesia (INDONESIA TOUR II).

2020: Bulgaria, Romania, Serbia, Kosovo, Albania (2 GENERATIONS’ RIDE / BALKAN TOUR 2020).Austria, Slovakia, Hungary, Serbia (2 GENERATIONS’ RIDE / DANUBE’S CAPITALS).Italy (Alps Tour - SYM VF 125)

Κωνσταντίνος Μητσάκης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 29 Μαρτίου 2020 13:31

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon