.
Κατηγορία Ασία
Τρίτη, 09 Νοεμβρίου 2010 07:39

Tαξιδιωτικό - Με BMW R 1200 GS στην Τουρκία



Τουρίστας στην Αρχαία Ελληνική Ιστορία

 

 


Του Δημήτρη Κατσούλα

Με όπλο μας το BMW R 1200 GS Adventure ξεκινήσαμε για ένα ταξίδι αστραπή στις Ιωνικές πόλεις, στα παράλια της Μικράς Ασίας. Η καλή παρέα και η βοήθεια του καιρού μας χάρησαν μοναδικές στιγμές που θελήσαμε να μοιραστούμε μαζί σας.

...."Παρασκευή 28 Μαίου 2010 και ώρα 7 το απόγευμα, ακούστηκε η μπουρού του πλοίου και στα μεγάφωνα του θαλασσοδαρμένου σκαριού, το γνωστό: «παρακαλούνται οι επισκέπτες όπως αποβιβαστούν, το πλοίο είναι έτοιμο για αναχώρηση».
Το ταξίδι για μας άρχισε με προορισμό την Χίο, το ακριτικό νησί από το οποίο θα περνούσαμε «απέναντι».

Το ταξίδι


ΤΟι ώρες εν πλώ πέρασαν ευχάριστα σχεδιάζοντας επί χάρτου την δική μας ρότα στις «αδικοχαμένες» πατρίδες αλλά και με μερικές ώρες «τουριστικού» ύπνου στον υπνόσακο παρέα με δεκάδες άλλα κορμιά στα σαλόνια του καραβιού.

Άφιξη στο νησί τρεις τα ξημερώματα και μετά από 4ωρη αναμονή σε ένα καφενέ πήραμε το φέρρι για το Τσεσμέ. Τα συναισθήματα ανάμεικτα, σκέψεις καταστροφής, πόνου, ιστορίας αλλά και «ανάγκης» για εξερεύνηση πλανιόντουσαν στο μυαλό μου ώσπου να’ σου το λιμάνι του Τσεσμέ.

Σκοπός μας ήταν μέσα σε 3 μέρες που είχαμε στην διάθεσή μας να επισκεφθούμε τρεις από τις σημαντικότερες αρχαίες Ιωνικές πόλεις, την Έφεσο την Μίλητο και την Πριήνη.

Έτσι λοιπόν μετά την γραφειοκρατική ταλαιπωρία στο τελωνείο του Τσεσμέ και αφού ανταλλάξαμε μερικά ευρώ για τα πρώτα έξοδα, βρισκόμαστε στον αυτοκινητόδρομο που οδηγεί σε 90 χιλιόμετρα στην Σμύρνη.

Πραγματικά καταπληκτικός αυτοκινητόδρομος, σχεδιασμένος στην ραχοκοκαλιά της χερσονήσου με άσφαλτο που «γαντζώνει», με σωστή σήμανση και λιγοστά αυτοκίνητα αλλά και με διόδια με πολύ χαμηλό κόστος και αυτόματη πληρωμή.

Αντικρίζοντας τα προάστια της Σμύρνης και αρκετά πριν περάσουμε τα σύνορα της πόλης στρίψαμε δεξιά με προορισμό το Κουσάντασι. Άλλα 90 χιλιόμετρα αυτοκινητόδρομου μας χώριζαν από την Σμύρνη και το πρώην ψαροχώρι και νυν τουριστικό θέρετρο της Τουρκίας το οποίο θα ήταν και το ορμητήριο μας για τις αποδράσεις μας. Η ώρα πλησίαζε δύο το μεσημέρι, τακτοποίηση σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης και μετά από ένα ελαφρύ γεύμα (…κεμπάπ!) είμασταν πάλι στο δρόμο με προορισμό την Πριήνη και την Μίλητο.

Σε αντίθεση με τον αυτοκινητόδρομο το επαρχιακό δίκτυο της Τουρκίας είναι …απαράδεκτο, οι δρόμοι σε άθλια κατάσταση με πολλές λακκούβες χωρίς διαγράμμιση και σηματοδότηση. Η αρχαία Ιωνική πόλη βρίσκεται κοντά στο χωριό Soke και απέχει από το Κουσάντασι 40 χιλιόμετρα, η οδήγηση απαιτεί πολύ προσοχή.

Η αρχαία ελληνική πόλη Πριήνη


Φθάνοντας στην Πριήνη περίμενα να δω κάποιες στοιχειώδεις τουριστικές εγκαταστάσεις, δυστυχώς όμως δεν ήταν έτσι. Αφού πληρώσαμε 10 λίρες είσοδο ανηφορήσαμε προς τον αρχαιολογικό χώρο για περιήγηση και τις απαραίτητες φωτογραφίες με την θερμοκρασία τέλη Μαΐου στους 35 βαθμούς!

Η αρχαία ελληνική πόλη Πριήνη, ιδρύθηκε από τον Αίσυπο, γιο του Μηλέα και εγγονό του Κόδρου. Πρώτοι κάτοικοί της ήταν οι Ίωνες και αργότερα οι Βιωτοί, από τους οποίους ονομάστηκε Κάδμη. Κατά τον 8ο αι. έγινε μέλος της ιωνικής δωδεκάπολης και έφτασε σε μεγάλη ακμή κυρίως στα χρόνια του Βίαντα, κατά τον 6ο αι. καταστράφηκε από τους Πέρσες.

Το 494 π.Χ. πήρε μέρος στην Ιωνική επανάσταση με 12 τριήρεις και κατά τους Ελληνιστικούς χρόνους ανήκε διαδοχικά στους Σελευκίδες και στους Πτολεμαίους. Το 133 π.Χ. υποτάχθηκε στους Ρωμαίους και πολύ αργότερα, στο τέλος του 13ου αι., καταστράφηκε από τους Σελτζουκίδες Τούρκους.

Σημαντικά αρχαία μνημεία είναι ο Ναός της Αθηνάς, το θέατρο αλλά και ο χώρος των όπου γίνονταν τα συμβούλια της πόλης.

Μια ώρα περιήγησης στο μοναδικό αυτό αρχαιολογικό χώρο ήταν αρκετή για να μας ταξιδέψει στους αιώνες όμως ο χρόνος περνούσε και έπρεπε να επισκεφθούμε άλλη μια σημαντική πόλη που χρονολογείται από τον 2ο π.Χ., την Μίλητο, έτσι μετά 25 χιλιόμετρα νότια του Soke εμφανίστηκε από το πουθενά το αρχαίο θέατρο της Μιλήτου.

Στο δρόμο για την Μίλητο


Ο δρόμος για την Ιωνική πόλη τραγικός, πεταγόντουσαν τρακτέρ, ζώα αγρότες και η ορατότητα ήταν περιορισμένη λόγω των σπαρτών, πραγματικά θέλει πολύ προσοχή και μειωμένη ταχύτητα.

Το θέαμα του αρχαίου θεάτρου συγκλονιστικό, μείναμε άφωνοι, φυσικά κιόσκι για εισιτήρια δεν υπήρχε, μέσα από ένα κτήριο πετάχτηκε ένας ένστολος και φώναζε μπιλιέτ μπιλιέτ…τελικά 10 λίρες μας ζήτησε και πήραμε το εισιτήριο εισόδου

Σύμφωνα με μία αρχαία παράδοση, το 1500 π.Χ., άποικοι από την Κρήτη αποίκησαν τη Μίλητο. Κατά τον 7ο και τον 6ο π.Χ. αιώνα, η Μίλητος είχε γίνει θαλάσσια αυτοκρατορία, έχοντας ιδρύσει μία σειρά από αποικίες. Στα τέλη του 6ου αιώνα η Μίλητος πέρασε υπό Περσική κυριαρχία έως το 479 π.Χ., όταν οι Πέρσες ηττήθηκαν από τους Έλληνες. Οι αποικίες των Μιλησίων αποίκων, εκτείνονταν σε όλο το χώρο της σημερινής Τουρκίας φτάνοντας μέχρι την Κριμαία. Επίσης η Μίλητος υπήρξε σπουδαίο κέντρο φιλοσοφίας και επιστημών (ο Θαλής, ο Αναξίμανδρος και ο Αναξιμένης.) Υπήρχαν όμως και εργοστάσια κατασκευής κρεβατιών, μουσικών οργάνων, ενδυμάτων αλλά και όπλων. Αφού αναλώσαμε αρκετή ώρα πήραμε τον «δρόμο» της επιστροφής προς το κοσμοπολίτικο Κουσάντασι.

Η νύχτα πήρε την σκυτάλη και η βόλτα παρ’ όλη την κούραση ήταν αναγκαία.
Αν και το ιστορικό ενδιαφέρον για το Κουσάντασι είναι περιορισμένο, η πόλη είναι γνωστή κυρίως για τα πολλά της ξενοδοχεία, εστιατόρια, καταστήματα με αναμνηστικά είδη και χαλιά, και για την έντονη νυχτερινή ζωή της. H συνοικία του Kale έχει ορισμένα παλιά παραδοσιακά σπίτια, στενά δρομάκια και δίνει στον επισκέπτη μία εικόνα του πως ήταν κάποτε η πόλη.

Στην πιο διάσημη παραλία, την Kadinlar Plaji, 2,5 χλμ. νότια της πόλης, κυριαρχούν τα τεράστια ξενοδοχεία και η παραλία προσελκύει πάρα πολύ κόσμο το καλοκαίρι. Υπάρχουν αρκετές μικρές παραλίες νοτιότερα και εγγύτερα στην πόλη βρίσκεται η Yilanci Burnu, η χερσόνησος.

Η κούραση πλέον ήταν ζωγραφισμένη στα πρόσωπα μας πήραμε τον δρόμο για το ξενοδοχείο, μπανάκι και νάνι.

Αρχαία Έφεσος


Πρωινή έγερση στις 8 και μετά το πρωινό βρισκόμασταν πάλι στο δρόμο. Σε απόσταση 19 χιλιομέτρων από το Κουσαντασι βρίσκεται η Αρχαία Έφεσος.
Η Έφεσος ήταν αφιερωμένη στην Θεά Άρτεμης. Η πόλη είχε στην αρχή ένα μικρό ναό, που αργότερα καταστράφηκε, για να κτιστεί το μεγαλόπρεπο Αρτεμίσιο, που η κατασκευή του κράτησε 120 χρόνια. Ο ναός αυτός, ένα από τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου, ήταν το μεγαλύτερο οικοδόμημα της Ιωνίας. Ο ναός καταστράφηκε το 356 π.Χ., και τελικά τα μάρμαρά του έγιναν οικοδομικά υλικά για διάφορα βυζαντινά μνημεία στην Κωνσταντινούπολη.

Τα πρώτα μεταχριστιανικά χρόνια, η Έφεσος διατήρησε τη λαμπρότητά της και ιδρύθηκε εκεί χριστιανική εκκλησία που μετά την τουρκική κατάληψη καταστράφηκε. Τώρα απομένουν μόνο ερείπια της αρχαίας πόλης και του ναού, που τα περισσότερα έχουν έρθει στο φως από τις ανασκαφές. Μετά την πόλη της Εφέσου ανηφορίσαμε προς το χωριό Sirince, απέχει μόνο 7 χλμ. ανατολικά της Selcuk. Είναι γνωστό για τα κρασιά, τα γραφικά σοκάκια και μοναδική παραφωνία για εμάς τους Έλληνες είναι ο κατεστραμμένος ορθόδοξος ναός του Αγίου Ιωάννη του βαπτιστή, έξω από τον οποίο έχει στηθεί μια μικρή αγορά. Αξίζει να σημειωθεί πως το χωριό είναι προστατευμένη περιοχή από την unesco.

Στάση λοιπόν στο υπέροχο χωριουδάκι που θυμίζει χωριό του Πηλίου και αφού ήπιαμε ένα ζεστό τσάι πήραμε τον δρόμο της επιστροφής προς Τσεσμέ. Έτσι ολοκληρώσαμε ένα μικρό οδοιπορικό στις 3 αυτές σημαντικές Αρχαίες Ελληνικές πόλεις της Μικράς Ασίας. Οφείλω επίσης να τονίσω την απερίγραπτη φιλοξενία των Τούρκων πράγμα που δεν πίστευα πως θα βιώσω.

Χρήσιμα – Κόστος ταξιδιού – Ταξιδιωτικά έγγραφα


Εισιτήρια nel lines Πειραιάς Χίος με επιστροφή 94,00ε (μοτοσικλέτα, οικονομική θέση )
Εισιτήρια Χίος Τσεσμέ με επιστροφή 70,00€ (μοτοσικλέτα άτομο) καθημερινό δρομολόγιο στις 0830 το πρωί από Χίο και στις 1830 από Τσεσμέ
Ξενοδοχείο 4* στο Κουσάντασι 38,00€ με ημιδιατροφή υπάρχουν και φθηνότερα!!!!!
Βενζίνη (τιμή αμόλυβδης στην Τουρκία 1,8ευρώ) εδώ μας τα χαλάν οι Τούρκοι Κατανάλωση 5,3λίτρα στα 100 χιλιόμετρα
Σύνολο χιλιομέτρων 550.
Καιρός αίθριος με μέγιστη θερμοκρασία 35 βαθμούς!
Συνολικό κόστος μαζί με τις αγορές (σουβενίρ, τσιγάρα κλπ) 325,00ευρώ.

Ταξιδιωτικά έγγραφα

Διαβατήριο ή νέου τύπου ταυτότητα ( ισχύει μόνο για τα παράλια και την Κωνσταντινούπολη)
Πράσινη κάρτα για την μοτοσικλέτα ( χορηγείται από την ασφαλιστική εταιρεία)
Διεθνές δίπλωμα οδήγησης (εκδίδεται από την ΕΛΠΑ)

 

Φωτογραφίες


Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από Τάκης Μανιάτης
Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 29 Μαρτίου 2020 13:42

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Ταξιδιωτικό – Καππαδοκία - BMW R 1200 GS - 1ο μέρος »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon