.
Κατηγορία Αναβάτες
Δευτέρα, 07 Οκτωβρίου 2019 16:29

Αφιέρωμα Marc Marquez - Ο σύγχρονος δυνάστης των MotoGP

Ξεκίνησε την καριέρα του στο παγκόσμιο πρωτάθλημα το 2008 και μόλις 11 χρόνια αργότερα μετρά αισίως οκτώ τίτλους.

Ο Marc Márquez Alentà γεννήθηκε στις 17 Φεβρουαρίου 1993 στην πόλη Cervera της Ισπανίας, 100 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Βαρκελώνης στην καρδιά της Καταλονίας. Η πρώτη του επαφή με τη μοτοσυκλέτα ήρθε μόλις στα 4 του χρόνια, όταν ο πατέρας του αγόρασε ένα Yamaha PW.

Αφού κατέκτησε το Καταλανικό πρωτάθλημα Enduro της ηλικίας του το 2001, ήρθε η πρώτη του επαφή με ασφάλτινους αγώνες το 2002, όταν και τερμάτισε το πρωτάθλημα εκείνης της χρονιάς στην 3η θέση. Την επόμενη σεζόν, με μια μοτοσυκλέτα Rieju 50 cc πήρε τον πρώτο του τίτλο στην πίστα, στην κατηγορία Open RACC 50.

2 2002

Την επόμενη χρονιά προωθήθηκε στα 125 cc και με ένα Honda CBR125 έτρεξε στο Καταλανικό πρωτάθλημα, τερματίζοντας δεύτερος πίσω από τον Pol Espargaro, ωστόσο επέστρεψε και το πήρε τις επόμενες δύο σεζόν, 2005 και 2006, πριν μετακινηθεί στο εθνικό πρωτάθλημα της Ισπανίας, CEV, το 2007. Στο μεταξύ, η πορεία του είχε ήδη φέρει στο πλευρό του τη Repsol, η οποία πια φιγουράριζε στις φόρμες και τις μοτοσυκλέτες του.

Στην πρώτη του αυτή χρονιά στο CEV με KTM 125 RRF ο Marquez πήρε την παρθενική του νίκη στο Jerez και έκλεισε τη σεζόν στην 9η θέση της κατάταξης, πριν μετακινηθεί στο παγκόσμιο GP125.

8 2007

Αυτή την εποχή προέκυψε και το παρατσούκλι του, Μυρμήγκι, το οποίο πλέον απεικονίζεται σε όλα του τα είδη ως επίσημο έμβλημα. Όταν έφτασε σε ηλικία 15 ετών για πρώτη φορά στο παγκόσμιο GP125, η ομάδα του αναγκάστηκε να προσθέσει ούτε λίγο, ούτε πολύ 16 κιλά επιπλέον βάρος στη μοτοσυκλέτα ώστε να πιάνει το όριο ελάχιστου επιτρεπόμενου βάρους κατά τους κανονισμούς!

Το Μυρμήγκι κόλλησε από τους μηχανικούς του, καθώς κουμάνταρε μια μοτοσυκλέτα που ζύγιζε πάνω από δύο φορές το βάρος του και γι' αυτό τον συνέκριναν με το έντομο που μπορεί να σηκώσει 100 φορές το σωματικό του βάρος. Αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που είχε να αντιμετωπίσει τέτοια προβλήματα, καθώς και πριν τα GP, τρέχοντας στο Ισπανικό πρωτάθλημα CEV, η μοτοσυκλέτα του φορούσε 21 κιλά επιπλέον βάρος για συμμορφώνεται με τον κανονισμό!

9 2008

Στην πρώτη του σεζόν στο παγκόσμιο στερέωμα, ο Marc ανέβηκε για πρώτη φορά στο βάθρο του Αγγλικού GP, για να γίνει ο νεότερος Ισπανός που έχει ανέβει σε βάθρο παγκοσμίου, σε ηλικία 15 ετών και 126 ημερών. Η συλλογή ρεκόρ μόλις είχε αρχίσει.

Χρειάστηκε άλλες δύο σεζόν στα δίχρονα 125 για να στεφθεί για πρώτη φορά παγκόσμιος πρωταθλητής. Ήταν το 2010, όταν και κατέκτησε τον τίτλο κερδίζοντας 10 από τους 14 τελευταίους αγώνες της χρονιάς. Αμέσως μετά ανακοίνωσε τη μετακίνησή του στη Moto2 που έτρεχε τότε με κινητήρες Honda CBR600RR.

Ως rookie στη Moto2, ο Marquez ξεκίνησε κάπως διστακτικά, αλλά με πολλή φόρα στο δεύτερο μισό της σεζόν κατάφερε να μαζέψει 7 νίκες και να διεκδικεί στα ίσια τον τίτλο. Μέχρι που φτάσαμε σε έναν μοιραίο αγώνα, στη Sepang, όπου μια άσχημη πτώση στα δοκιμαστικά τον άφησε με σοβαρό πρόβλημα στο μάτι του και κίνδυνο να χάσει την όραση από το ένα μάτι. Ήταν ο ίδιος αγώνας που μια αποφράδα μέρα μετά θα μας στερούσε τον Marco Simoncelli. Ο τίτλος εκείνης της χρονιάς πήγε στον Stefan Bradl και, ενώ η Honda τον πίεζε να ανέβει στο MotoGP, ο ίδιος ζήτησε να μείνει για να πάρει και τη Moto2, όπερ και εγένετο.

11 2012

Το 2012 ήταν απλά σαρωτικός, κατακτώντας τη Moto2 με 9 νίκες σε 17 αγώνες και μένοντας μόλις 3 φορές εκτός βάθρου - τις δύο από εγκατάλειψη ή πτώση.

Κάπως έτσι, ο Marquez κατέφτασε το 2013 στη μεγάλη κατηγορία, με πολλές ελπίδες και προσδοκίες για το ταλέντο του. Ο ίδιος δεν απογοήτευσε. Ξεκίνησε με βάθρο (3ος) στο Κατάρ και στη συνέχεια μάζεψε 6 νίκες για να γίνει ο νεότερος αναβάτης που έχει κατακτήσει ποτέ το MotoGP!

Ακολούθησε άλλος ένας συνεχόμενος τίτλος το 2014, τον οποίο πήρε σαρωτικά ξεκινώντας τη σεζόν με 10 σερί νίκες, για να κλείσει με σύνολο 13 σε 18 αγώνες! Την ίδια χρονιά μάλιστα ο αδελφός του, Alex, πήρε τον τίτλο στα 125 για να κάνει τη Cervera παγκόσμιο επίκεντρο των αγώνων μοτοσυκλέτας.

11 2014

Το 2015 ήταν μια κακή χρονιά για τον Marquez όπου, παρότι πήρε 5 νίκες, έχασε τον τίτλο και τερμάτισε τρίτος πίσω από τις δύο εργοστασιακές Yamaha των Jorge Lorenzo και Valentino Rossi. Είναι η σεζόν με το άλλο γνωστό συμβάν της Sepang και τις κοκορομαχίες με τον Rossi, οι οποίες τελικά κόστισαν στον Ιταλό έναν τίτλο για 5 μόλις βαθμούς.

Ο Marquez ωστόσο έμαθε από τα λάθη του και επέστρεψε δριμύτερος το 2016. Έκτοτε δεν έχει ξαναχάσει τον τίτλο, κατακτώντας τον συνεχόμενα ως και φέτος. Μάλιστα, με τη φόρα που έχει πάει και για ρεκόρ συγκομιδής βαθμών, καθώς έχει ήδη περισσότερους από όσους είχε πάρει κάθε μία από τις προηγούμενες χρονιές του και απομένουν και άλλοι τέσσερεις αγώνες!

12

Ο Marc Marquez είναι πια ο νεότερος αναβάτης στην ιστορία των GP με έξι τίτλους στη μεγάλη κατηγορία (προηγούμενος κάτοχος ο Giacomo Agostini), ο νεότερος με οκτώ τίτλους στο ενεργητικό του (προηγούμενος ο Mike Hailwood) και προσέθεσε το όνομά του σε μια επίλεκτη και ολιγομελή ομάδα θρύλων που έχουν κατακτήσει τον τίτλο σε τρεις διαφορετικές κατηγορίες, μαζί μόνο με τους Mike Hailwood, Phil Read και Valentino Rossi.

Βέβαια, το μεγάλο ερώτημα είναι άλλο. Αν έχει καταφέρει όλα αυτά σε ηλικία 26 ετών, πού θα σταματήσει;

Δείτε παρακάτω ένα όμορφο βίντεο που έφτιαξε η Honda για τη δεκαετή παρουσία του Marquez στα GP.

Προσωπική ιστοσελίδα Marc Marquez

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

Πολυμέσα

Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 07 Οκτωβρίου 2019 16:40

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon