.
Κατηγορία Αναβάτες
Παρασκευή, 14 Δεκεμβρίου 2018 12:10

Αφιέρωμα - Βροντολόγιο MotoGP 2018

Λάμψη και πόνος στις αμμοπαγίδες

Η επίσημη ιστοσελίδα του πρωταθλήματος, motogp.com, έδωσε στη δημοσιότητα τα βασικά στατιστικά στοιχεία για τις πτώσεις αναβατών από όλες τις κατηγορίες των Grand Prix. Σε αυτές μετρούν μόνο οι πτώσεις στη διάρκεια αγωνιστικών τριημέρων, δηλαδή σε ελεύθερα ή χρονομετρημένα δοκιμαστικά και στον αγώνα τον ίδιο. Δεν προσμετρώνται δηλαδή τα όσα μπορεί να συνέβησαν σε επίσημες δοκιμές πριν, μετά και κατά τη διάρκεια της αγωνιστικής σεζόν.

Η χρονιά αυτή έκλεισε με συνολικά 1,077 πτώσεις σε όλες τις κατηγορίες, σημειώνοντας βελτίωση από τις 1,126 του 2017.

Κατά κατηγορία, η Moto2 είχε τις περισσότερες με 418 (434 πέρυσι), η Moto3 έγραψε 356 (από 379 το 2017) και η MotoGP με 303 πτώσεις, 10 λιγότερες από πέρυσι.

vrontologio18 1

Ο χειρότερος αγώνας της χρονιάς ως προς τις πτώσεις ήταν αναμενόμενα το τελευταίο Grand Prix της χρονιάς στη Βαλένθια, όπου ο απαίσιος καιρός προκάλεσε 155 πτώσεις, εκ των οποίων μάλιστα οι 38 στην ίδια καταραμένη στροφή 4.

Το Le Mans προσπάθησε μα δεν κατάφερε τα χειρότερά του με 109 πτώσεις στο δικό του τριήμερο, για να κλείσει η τριάδα με τη Βαρκελώνη και τις 100 στρογγυλές της πτώσεις.

Αν βέβαια δεν είχε ματαιωθεί το Αγγλικό GP στο Silverstone, τότε πιθανότατα θα είχαμε μια διαφορετική λίστα εδώ καθώς, με την ποσότητα νερού που έπεσε στην Αγγλική πίστα εκείνη τη μέρα, ο αγώνας με ο,τιδήποτε άλλο από πιρόγα θα έμοιαζε περισσότερο με την ιστορική έξοδο του Μεσολογγίου.

vrontologio18 3

Σε προσωπικό επίπεδο, ο απόλυτος πρωταθλητής στις τούμπες ήταν ο Ιταλός κύριος Stefano Manzi, μετρώντας ούτε λίγο ούτε πολύ 31 πτώσεις στη σεζόν.

Ο δεύτερος στο σύνολο των GP μας έρχεται επίσης από τη Moto2, είναι ο Άγγλος Sam Lowes και μέτρησε συνολικά 27 φορές αμμοπαγίδες και άσφαλτο με το κορμάκι του.

Η τριάδα κλείνει με μια ισοβαθμία, καθώς ο εκπρόσωπος της Moto3, Marco Bezzecchi , ισοβαθμεί με τον Jorge Navarro της Moto2 με 24 τούμπες έκαστος.

Στον αντίποδα, ο καλύτερος των καλύτερος έρχεται επίσης από τη Moto3, ονομάζεται Philipp Oettl και φέτος έπεσε σε όλη τη σεζόν μόλις 2 φορές. Άξιος!

Ας δούμε τώρα ανά κατηγορία τους αναβάτες που διακρίθηκαν κάνοντας με τη μοτοσυκλέτα τους επανειλημμένα ακριβώς αυτό που δεν έπρεπε.

MotoGP

Είναι ο νέος κυρίαρχος των Grand Prix και φέτος μάζεψε τον 5ο του παγκόσμιο τίτλο στη μεγάλη κατηγορία (προσθέστε δηλαδή κι άλλους 2 από τις μικρές κατηγορίες) και δη τον τρίτο συνεχόμενο από το 2016.

Είναι αναμφίβολα ο πρωταθλητής των πρωταθλητών αυτή τη στιγμή, τα περισσότερα ρεκόρ των MotoGP αναγράφουν το όνομά του και αυτό προστίθεται σε μια ακόμη κορυφή για το 2018: αυτού με τις περισσότερες πτώσεις!

motogp marquez 1
Marc Marquez

Ο Marc Marquez της Repsol Honda έπεσε 23 φορές φέτος, παίρνοντας άλλη μια πρωτιά στην κατηγορία του και είμαστε βέβαιοι πως εδώ δεν προσμετρούν οι φορές που έπεσε για μερικά δευτερόλεπτα, σύρθηκε και με κάποιον μαγικό τρόπο ξανασηκώθηκε.

Ωστόσο, η μεγάλη μαγκιά του ΜΜ93 είναι πως από αυτές τις 23 τούμπες μόνο δύο έγιναν την ώρα του αγώνα και του κόστισαν ισάριθμους τερματισμούς. Όλες οι υπόλοιπες έγιναν στις δοκιμές.

motogp bautista
Alvaro Bautista

Δεύτερος στη λίστα αναδείχθηκε ο Alvaro Bautista, ο οποίος με τη Ducati GP17 της Angel Nieto Team μέτρησε 21 πτώσεις.

motogp simeon
Xavier Simeon

Αν και ο Ισπανός κυνήγησε από κοντά τον πρωταθλητή, είχε στο κατόπι του τον rookie Xavier Simeon με μια άλλη Ducati, αυτή της Avintia Reale Racing, που τον κατεδίωξε αλλά τελικά περιορίστηκε στην τρίτη θέση με μόλις 18 τούμπες.

motogp vinalesM1

Αν θεωρήσουμε πως οι λιγότερες τούμπες είναι καλό πράγμα, τότε έχουμε μια ισοπαλία διακριθέντων στη σχετική κατηγορία: Τόσο ο Maverick Vinales της εργοστασιακής Yamaha, όσο και ο Danilo Petrucci της Alma Pramac Racing μάζεψαν έκαστος από 4 πτώσεις μόνο και έδωσαν το καλό παράδειγμα στη συστολή εξόδων των ομάδων τους.

Moto2

Τον λένε Stefano Manzi, είναι αναβάτης της Forward Racing (Suter πλαίσιο) στη Moto2 και επίσης ο αδιαφιλονίκητος βασιλιάς της πτώσης, τόσο στο σύνολο των GP, όσο και στην κατηγορία του. Έπεσε 31 φορές φέτος και ουδείς άλλος τον πλησίασε σε αυτήν την επίδοση.

Ως δείγμα του μεγέθους της κακοτυχίας (;) του, σε σύνολο 19 αγώνων φέτος τερμάτισε μόλις 6 φορές και βαθμολογήθηκε μόνο τις 2 εξ αυτών, οπότε η 24η θέση του στη βαθμολογία με 8 βαθμούς δεν αποτελεί έκπληξη.

moto2 manzi
Stefano Manzi

Ομοίως και ο δεύτερος αυτής της κατηγορίας είναι και δεύτερος “γενικής”, καθώς ο Sam Lowes της Swiss Innovative Investors (KTM πλαίσιο) μέτρησε 27 πτώσεις μέσα στο 2018.

moto2 lowes
Sam Lowes

Ολοκληρώνοντας την πολυπολιτισμικότητα που διακρίνει τα GP, μετά τον Ιταλό πρώτο και τον Άγγλο δεύτερο, ο τρίτος σε πτώσεις της μεσαίας κατηγορίας είναι Ισπανός, ονομάζεται Jorge Navarro, αγωνίστηκε με τη Federal Oil Gresini Moto2 (Kalex πλαίσιο) και έπεσε 24 φορές στη χρονιά.

Όπως καταλαβαίνετε, αν δεν υπήρχε ο Bezzecchi της Moto3, το βάθρο των GP θα συνέπιπτε με την πονεμένη παρέα των τριών τακτικότερων ατυχηματιών της Moto2. Γεγονός που ταιριάζει ιδανικά με τα συγκεντρωτικά στοιχεία που είδαμε παραπάνω και θέλει τη Moto2 να είναι η κατηγορία με τις περισσότερες πτώσεις όλων.

moto2 aegerter
Dominique Aegerter

Στα καλά παραδείγματα της κατηγορίας έχουμε μια τιμητική ισοβαθμία, καθώς οι Dominique Aegerter (Kiefer Racing - KTM πλαίσιο) και Francesco Bagnaia (Sky Racing Team VR46 - Kalex πλαίσιο) έπεσαν από 4 φορές έκαστος. Ιδιαίτερα έμπειρος ο πρώτος, ταλαντούχος και ήδη προηγμένος στα MotoGP ο δεύτερος.

Moto3

Ούτε λίγο ούτε πολύ 24 φορές έπεσε φέτος ο Ιταλός Marco Bezzecchi, αναβάτης της Redox PruestelGP (KTM) και με την επίδοσή του αυτή πήρε την αρνητική πρωτιά της κατηγορίας του. Βέβαια, προς τιμήν του θα πρέπει να αναγνωρίσουμε πως στην πράξη αποδείχθηκε ένας δυνατός και ανταγωνιστικός αναβάτης, τερματίζοντας στην 3η θέση της κατάταξης και μόλις 4 βαθμούς από τον δεύτερο, άρα οι πολλές πτώσεις δεν επηρέασαν τη συνολικά καλή του εικόνα.

moto3 bezzecchi1
Marco Bezzecchi

Δεύτερος στη μικρή κατηγορία αναδείχθηκε ο Gabriel Rodrigo της RBA BOE Skull Rider (KTM) με 22 πτώσεις και τρίτος ο Tatsuki Suzuki της SIC58 Squadra Corse (Honda) με 21 φορές στο έδαφος.

moto3 suzuki
Tatsuki Suzuki

Αν και η κατηγορία αυτή συνήθως χαρακτηρίζεται από τον εύφλεκτο νεανικό χαρακτήρα των συμμετεχόντων της, παραδόξως περιείχε φέτος και τον αναβάτη με τις λιγότερες πτώσεις σε όλες τις κατηγορίες.

moto3 oettl
Philipp Oettl

O Philipp Oettl τρέχει με τη Sudmetal Schedl GP Racing (KTM) και, όπως είπαμε και πιο πάνω, έπεσε μόλις δύο φορές φέτος σε όλο το πρωτάθλημα των 19 αγώνων. Μπορεί αυτό να μην τον βοήθησε να ξεχωρίσει, καθώς κατέλαβε την “αθέατη” 16η θέση της κατάταξης, αλλά οπωσδήποτε θα έκανε σε κάποιον βαθμό χαρούμενους τους ομαδάρχες του που δε χρειάστηκε να πληρώσουν μερικές δεκάδες διαλυμένες μοτοσυκλέτες. Κάτι είναι κι αυτό.

Φωτογραφίες

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14 Δεκεμβρίου 2018 12:17

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon