.
Κατηγορία Αναβάτες
Τρίτη, 11 Δεκεμβρίου 2018 16:27

Terry Cunningham - Πρωταθλητής Enduro με αυτόματη Husqvarna! - Video αφιέρωμα

Σκληροτράχηλος και ταλαντούχος, εισήχθη στο Πάνθεον της American Motorcyclist Association

Στις 7/12/2018, η American Motorcyclist Association (AMA) εισήγαγε τον Terry Cunningham στον Πάνθεον της, εις αναγνώριση των επιτευγμάτων του ως αναβάτης εξέλιξης και δις φορές Πρωταθλητής Enduro με… την αυτόματη μοτοσυκλέτα 430 κ.εκ. της Husqvarna!

Ο Terry Cunningham έπαιξε μεγάλο ρόλο στην ανάπτυξη των αγώνων Off-Road στις Η.Π.Α. τη δεκαετία του 1980, ενώ κέρδισε 4 φορές το Εθνικό Πρωτάθλημα Enduro της χώρας του, 2 από τις οποίες με αυτόματη μοτοσυκλέτα της Husqvarna. Αξιοσημείωτο το γεγονός πως ο τίτλος του Cunningham με το Husqvarna 430 το 1986 ήταν η τελευταία για τη φίρμα, και παράλληλα ο 16ος συνεχόμενος τίτλος της Husqvarna!

«Για μένα, όλα ξεκίνησαν με ένα ταξίδι για ψάρεμα στον Καναδά, και με τον θείο μου τον Bud να αγοράζει μια μοτοσυκλέτα για να πηγαίνει στα μαγαζιά», λέει ο Cunningham. «Μετά, αυτό μετατράπηκε σε εκδρομή για οδήγηση μοτοσυκλέτας τα σαββατοκύριακα, και τελικά σε συμμετοχές σε τοπικούς αγώνες Enduro στο νότιο Οχάιο. Ο πατέρας μου ήθελε να μιμηθεί τον αδελφό του, κι έτσι αγόρασε ένα Honda Super 90. Κι έτσι ξεκίνησε η ενασχόληση μου με τη μοτοσυκλέτα.»

Ο τετράκις Πρωταθλητής του Εθνικού Πρωταθλήματος Enduro των Η.Π.Α. οδήγησε εναντίον στους πιο γνωστούς αναβάτες της εποχής του, αναβάτες που έχουν ήδη εισαχθεί στο AMA Hall of Fame, όπως οι Dick Burleson, Randy Hawkins, Larry Roeseler, Scott Summers & Jeff Fredette. Ο Cunningham κέρδισε τον τίτλο το 1982, και κατόπιν το 1984, το 1985 και το 1986.

husqvarna 430 automatic

Το 1988 ήταν η τελευταία χρονιά του Husqvarna 430 Automatic, το οποίο είχε αυτόματο κιβώτιο 4 σχέσων αντίθετα με τα προηγούμενα μοντέλα που είχαν 3 ταχύτητες που επιλεγόταν αυτόματα.

Το 1987 η Cagiva αγόρασε τη Husqvarna, και ο Cunningham παρέμεινε με την ομάδα για 2 ακόμα χρόνια. Κατόπιν συνέχισε την καριέρα του με πολλές ακόμα εταιρείες, όπως την Kawasaki, την GasGas, τη Yamaha, κ.α.

Συμμετείχε και στο Six Days Enduro, παίρνοντας 6 χρυσά μετάλλια και ένα ασημένιο, ενώ ήταν μέλος της αμερικάνικης ομάδας που τερμάτισε 2η γενικής στο ISDE του 1982.

Επίσης, όπως μπορείτε να δείτε στο πολύ όμορφο βίντεο, το 1983 ο Cunningham έσπασε το μηριαίο του οστό, με τους γιατρούς να εκφράζουν αμφιβολίες για το αν θα μπορούσε να περπατήσει ξανά. Αντίθετα με τις προγνώσεις όμως, ο Αμερικανός όχι μόνο περπάτησε, αλλά κατέκτησε και το Πρωτάθλημα του 1984, τρέχοντας με λάμα και βίδες στο πόδι!

Μάλιστα προς αναγνώριση της αποφασιστικότητας του, το 1984 ο Cunningham ανακηρύχθηκε αθλητής της χρονιάς.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Cunningham συνεχίζει να αγωνίζεται με Vintage Enduro μοτοσυκλέτες σε ανάλογους αγώνες εποχής, και να είναι ανταγωνιστικός ακόμα και σήμερα!

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γκαζής

Σπούδασε δημοσιογραφία και ΜΜΕ στο Farnborough College of Technology, και κατόπιν σκηνοθεσία και σενάριο για κινηματογράφο στο Westminster University στο Λονδίνο. Συντάκτης μοτοσικλέτας και ATV σε περιοδικά / ένθετα / τηλεόραση για τα προηγούμενα 20 χρόνια. Ξεκίνησε το 1999 από το περιοδικό "ΜΟΤΟ", και στη συνέχεια πέρασε ως συντάκτης από τα περιοδικά "0300", "2 Τροχοί", "MotoXtreme" και "Moto-Τρίτη" -στο τελευταίο διευθυντής σύνταξης τα τελευταία χρόνια.

Στην τηλεόραση δούλεψε ως συντάκτης / παρουσιαστής στην εκπομπή "TRACTION", από το 2003-2009, ενώ ήταν παρουσιαστής στην εκπομπή ποδηλάτου "2 Πετάλια Δρόμος" για την ΕΤ3, από το Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Δεκέμβριο του 2012.

Ήταν υπεύθυνος για την ύλη μοτοσυκλέτας του ένθετου Turbo Derby κατά τη διάρκεια 2008-2009.
Συμμετείχε ως αγωνιζόμενος ATV σε χώμα και άσφαλτο, στους ελληνικούς αγώνες, για 2 χρόνια.
Κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό διηγήματος νέων συγγραφέων «Hotel Internet» των εκδόσεων Πατάκη, με «το αγαπημένο σου ξόρκι», το οποίο εκδόθηκε στο συλλογικό έργο «Χαμένοι στο Διαδίκτυο» (ISBN: 9789601631103).

Κώστας Γκαζής Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 12 Δεκεμβρίου 2018 08:13

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon