.
Κατηγορία Αναβάτες
Παρασκευή, 09 Μαρτίου 2018 10:30

Αφιέρωμα - Olga Kevelos, "The idle Woman"

 

H απίστευτη ιστορία μιας αγωνιζόμενης με ελληνική καταγωγή 

Θέλαμε ως bikeit, να γράψουμε ένα θέμα εχθές, 8 Μαρτίου, ειδικά για την ημέρα της γυναίκας,  επιλέγοντας ένα αφιέρωμα στην Olga Kevelos. Δεν προλάβαμε, η ιστορία αυτής της γυναίκας είναι πολύ μεγάλη για να χωρέσει σε προθεσμίες και χρονικά πλαίσια. Απίστευτες και πολλές πληροφορίες και διασταυρώσεις στοιχείων μας κράτησαν απασχολημένους. Σήμερα λοιπόν, εκπρόθεσμα αλλά πάντα επίκαιρα, το αφιέρωμα στην Olga Kevelos, μια γυναίκα η οποία αξίζει της προσοχής σας και του θαυμασμού σας.

H ελληνικής καταγωγής Olga Valerie Kevelos ή αλλιώς, Όλγα - Βαλέρια Κυβέλου, (1923-2009) υπήρξε η μοναδική γυναίκα που κέρδισε δύο χρυσά μετάλλια σε αγώνες ISDT - International Six Days Trials (1949 και 1953). Την τιμούμε, παρουσιάζοντας την ιστορία της.

o kavelos 6

Πτυχιούχος μεταλλουργίας, αστρονόμος, ιστορικός και πάνω απ' όλα, μοτοσυκλετίστρια. Η Olga Valerie Kevelos, από Έλληνα πατέρα και Αγγλίδα μητέρα, ήταν η μεγαλύτερη από τα τρία παιδιά της οικογενείας. Γεννήθηκε στο Edgmaston του Birbigham στις 6 Νοεμβρίου του 1923.

Από μικρή είχε την τάση να ασχολείται με ''αντρικά'' αθλήματα, αν θεωρήσουμε ότι ακόμη και στις μέρες μας υπάρχει μία "σφιχτή" αντιμετώπιση στις γυναίκες που οδηγούν - και δη αγωνίζονται - με μοτοσυκλέτα. Αν και η πορεία της δεν ξεκίνησε από την μοτοσυκλέτα, εντούτοις κατέληξε σε αυτή, την αγάπησε και πέρασε μαζί της το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της.

Πριν το ξέσπασμα του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, η Όλγα σπούδασε μεταλλουργία στο King Edward VI High School for Girls και αρχικά δούλευε στα εργαστήρια του William Mills, κατασκευαστή των ομόνυμων βομβών Mills. Η αγάπη της για την αστρονομία την ώθησε να εργαστεί έπειτα ως αστρονόμος στο βασιλικό παρατηρητήριο της Αγγλίας, το Royal Observatory of Greenwich.

o kavelos 7

Το 1943, το αστεροσκοπείο ισοπεδώνεται από βομβαρδισμό και η Kevelos κάνει ένα σύντομο πέρασμα από το Ναυαρχείο του Bath. Από αυτό θα παραιτηθεί όταν μια διαφήμιση  που θα δει στο περιοδικό ''The Times'' για εθελοντές στο τμήμα πολεμικών μεταφορών για εργασία στα κανάλια, θα την κάνει να σπεύσει να καταταγεί ως εθελόντρια στην ομάδα των ''The Idle Women".

Για τα επόμενα δύο χρόνια, η Kevelos θα μεταφέρει, μαζί με 45 ακόμη γυναίκες, προμήθειες από το Λονδίνο σε όλη την Αγγλία, μέσω των καναλιών Grand Canal . Ήταν η ''υδάτινη'' ομάδα, αντίστοιχη των "Land Girls". Το αρκτικόλεξο "IW" που σημαίνει, "Inland Waterways" χαρακτηρίζει την ομάδα με την οποία η Kevelos πέρασε όλο τον πόλεμο βοηθώντας στις ''πλωτές οδούς'' και μεταφέροντας προμήθειες ζωτικής σημασίας για τον πόλεμο, όπως πυρομαχικά, χρυσό, τμήματα αεροπλάνων κ.α. 

Όπως θα δηλώσει αργότερα, ''Ήταν μία σκληρή δουλειά χωρίς ανάπαυση. Εργαζόμασταν 18 με 20 ώρες την ημέρα και κανείς δεν σταμάτησε ποτέ. Πεινούσαμε συνέχεια, το φαγητό ήταν λίγο και για ένα κορίτσι που δεν είχε εργαστεί ποτέ σκληρά πριν, ήταν μεγάλη εμπειρία".

Μετά τον πόλεμο, η Όλγα θα λάβει κρατική επιχορήγηση προκειμένου να μελετήσει γαλλική μεσαιωνική ιστορία στο Πανεπιστήμιο Cité στο Παρίσι. Στα φοιτητικά αυτά χρόνια θα ταξιδέψει πολύ με το ποδήλατό της, όχι μόνο στη Γαλλία αλλά και σε όλη την Ευρώπη, και όπως θα πει χαρακτηριστικά, ''ήμουν μία από τους πρώτους backpakers''.

o kavelos 5

Επιστρέφοντας στο Birmingham, η Kevelos θα ξεκινήσει τη δική της δουλειά ανοίγοντας τουριστικό πρακτορείο, εκμεταλλευόμενη την εμπειρία της από τα ταξίδια της στην Ευρώπη. Με αυτό τον τρόπο βοηθά την οικογένειά της που διατηρεί το εστιατόριο "Cherry Orchard" στο κέντρο της πόλης. Τότε θα γνωρίσει τον σύντροφό της, ονόματι Fill Hill, τον άθρωπο που θα την ενθαρρύνει να ασχοληθεί με τους αγώνες μοτοσυκλέτας, όπως και ο ίδιος. Η Kevelos, προκειμένου να τον βλέπει πιο συχνά, θα δεχτεί, αρχίζοντας μαθήματα οδήγησης μοτοσυκλέτας μαζί του.

Αμέσως θα εντυπωσιάσει με τις δυνατότητές της, με αποτέλεσμα να δεχθεί την πρώτη της χορηγία από την James Cycle Company. "Ξεκίνησα αρχικά για να μπορώ να βλέπω το αγόρι μου τα σαββατοκύριακα αλλά διαπίστωσα ότι το απολάμβανα και ήμουν αρκετά καλή σε αυτό. Στον πρώτο μου αγώνα συμμετείχα χορηγούμενη από της James Cycle Company αλλά γρήγορα κατάλαβα ότι ήθελα μία καλύτερη μοτοσυκλέτα. Το επόμενό μου βήμα ήταν να βρεθώ στη λίστα αγωνιζομένων για το πρώτο μου Scottish Six Days Trial", θα δηλώσει αργότερα.

o kavelos 9

Τον επόμενο χρόνο, το 1948, οδήγησε μέχρι το San Remo της Ιταλίας (Ligure Alpes) με τη νέα της μοτοσυκλέτα, μία AJS, προκειμένου να συμμετάσχει στο 23o International Six Days Trials που λάμβανε χώρα εκεί, αντί να επιλέξει να τη μεταφέρει με φορτηγό!

Τότε το άθλημα του enduro ονομαζόταν "trials", όπως και το ISDT για να μετονομαστεί αργότερα σε ISDE - International Six Days Enduro. Μία πτώση της στον συγκεκριμένο αγώνα θα της στοιχίσει έναν σπασμένο αστράγαλο και έναν σπασμένο καρπό, ωστόσο η εθνική ομάδα της Αγγλίας κέρδισε και η Όλγα γύρισε στην Αγγλία ξανά οδηγώντας τη μοτοσυκλέτα της, ''γυψαρισμένη"!

Το 1949 θα έρθει η πρώτη μεγάλη στιγμή στην καριέρα της, όταν κέρδισε το πρώτο της χρυσό μετάλλιο στο 24o International Six Day Trials στην Ουαλία, στην σέλα μίας Norton Manx 500. Οι εφημερίδες της εποχής αναφέρουν τα προβλήματα που αντιμετώπισε με την αλυσίδα της, την πορεία της στον αγώνα και την επισκευή, αλλά και την άνοδο της στα αποτελέσματα.

Το 1953 της επιφυλάσσει τη δεύτερη μεγάλη της στιγμή, όταν κέρδισε ακόμη ένα χρυσό μετάλλιο, στο 28ο International Six Day Trial στην Τσεχοσλοβακία (15 - 20 Σεπτεμβρίου 1953) πάνω σε μία CZ 125. Οι εφημερίδες θα γράψουν για τα προβλήματα που αντιμετώπιζε η Kevelos  ''αλλάζοντας μπουζί κάθε λίγα μίλια'' καθώς και για μία σοβαρή πτώση της, ευτυχώς χωρίς τραυματισμό.

o kavelos 8

Η Όλγα συμμετείχε στους αγώνες με τους περισσότερους από τους κατασκευαστές της Μεγάλης Βρετανίας, μέχρι και το τέλος της καριέρας της. Η φήμη της θα φτάσει μέχρι την Ιταλία και την Τσεχία, καθώς συμμετείχε ακόμη και με μοτοσυκλέτες της ιταλικής Moto Parilla και της Τσέχικης Jawa - με την Jawa, συμμετείχε ακόμη και σε αγώνα Motocross στην Μαύρη Θάλασσα.

Σε συνεργασία με τον Rex McCandless, αρχιμηχανικό της Norton, υπήρξε βασικό μέλος της ομάδας που εξέλιξε το πλαίσιο ''Featherbed'' της Norton, με τον κινητήρα να εδράζεται σε σινεμπλόκ, σχεδίαση που υιοθετήθηκε από σχεδόν όλους τους μεγαλύτερους κατασκευαστές σε όλο τον κόσμο.

Η καριέρα της ως κορυφαίας μοτοσικλετίστριας της Βρετανίας κατέστησε την Όλγα φυσικά διάσημη και, όπως ήταν αναμενόμενο, προσέλκυε αρκετά την προσοχή του Τύπου. Οι ιστορίες των εφημερίδων  για τη ζωή της ήταν πλούσιες - άλλες αληθινές, άλλες στα όρια της υπερβολής. Για παράδειγμα, όταν η Όλγα θα πέσει με την Parilla της πάνω από ένα βράχο κατά τη διάρκεια του International Six Days Trial στην λίμνη Como στη βόρεια Ιταλία, χάνοντας δύο δόντια, ο τίτλος σε μία από τις κορυφαίες εφημερίδες της χώρας, τη La Stampa, ήταν: "Η Όλγα έχασε το χαμόγελό της".

Ήταν τόσο γνωστή, ώστε το όνομα της μνημονεύτηκε και από τον ηθοποιό και σκηνοθέτη του Χόλιγουντ, Steve Mc Queen, ο οποίος στην σκηνή του άλματος στην ταινία Great Escape, ανέφερε πως ''το International Six Days Trials είναι το πιο δύσκολο γεγονός μοτοσυκλέτας στον κόσμο. Αξίζει να θυμηθούμε την Όλγα Κέβελος, που κέρδισε σε αυτούς τους αγώνες δύο χρυσά μετάλλια και πολλά άλλα ασημένια και χάλκινα, ενάντια στους καλύτερους αναβάτες του κόσμου".

Η Όλγα αγωνίστηκε σε αρκετές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Πολωνίας, της Τσεχοσλοβακίας και της Ρωσίας - ο δεσμός και η συμπάθεια της Kevelos με την τελευταία θα διατηρηθεί για το υπόλοιπο της ζωής της. Το 1964 σε αγώνα που συμμετείχε στην Ανατολική Γερμανία έκανε το "λάθος" να μοιράσει στα παιδιά που ζούσαν εκεί ξηρούς καρπούς και φρούτα που είχαν εισαχθεί με μεγάλο κόστος για τις ανάγκες των συναθλητών της. Δεν γνώριζε ότι τέτοιες πολυτέλειες απαγορεύονταν στους κατοίκους της Α. Γερμανίας - και, σε κάθε περίπτωση, τα παιδιά δεν είχαν ιδέα πώς να... ξεφλουδίσουν μια μπανάνα.

Οι στενοί δεσμοί της με την Τσεχοσλοβακία οδήγησαν την Όλγα Κέβελος περίπου 40 χρόνια αργότερα να προσκληθεί σε δεξίωση του Υπουργείου Εξωτερικών για τον εορτασμό της ένταξη της Τσεχικής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο τότε πρωθυπουργός της Αγγλίας, Τόνι Μπλερ, πέρασε αρκετή ώρα συζητώντας μαζί της τις απόψεις της για τον Τζένγκις Χαν, ένα θέμα για το οποίο η Κέβελος γνώριζε αρκετά, καθώς είχε κληθεί  το 1978 να απαντήσει σε μια σειρά ερωτήσεων ως ειδική ιστορικός στο BBC Mastermind με θέμα τον Genghis Khan. "Αυτός [ο Μπλερ] πιθανόν ήθελε μερικές συμβουλές για το πώς να εισβάλει με επιτυχία στις χώρες των άλλων ανθρώπων", σχολίασε αργότερα η Kevelos.

Η Όλγα συνέχισε να αγωνίζεται με ιδιαίτερη επιτυχία σε κάθε International Six Days Trials μέχρι το 1966 και σε κάθε Scottish Six Day Trials μέχρι το 1970 οπότε και ''κρέμασε'' τα γάντια της.

Έκτοτε, συμμετείχε σε αγώνες αυτοκινήτου Formula 3, σύντομα όμως τους άφησε κι αυτούς, για να βοηθήσει τον αδελφό της στην παμπ "The Three Tuns" που διατηρούσε, στο King's Sutton,του Northamptonshire.

o kavelos 2

Η Όλγα Κέβελος θα μπορούσε να φωτίσει ένα δωμάτιο με τη λάμψη στα μάτια της, και να προκαλέσει  στους ανθρώπους σπασμούς από τα γέλιο με την αίσθηση του χιούμορ που είχε. Ήταν γυναίκα με σταθερές πεποιθήσεις, αλλά ποτέ δεν επέτρεπε τη σοβαρότητα να παρεμβαίνει στην αίσθηση της διασκέδασης.

Πρόσφατα, η οικογένειά της έδωσε σε δημοπρασία ένα ραφτό σήμα από εκείνες τις μέρες των αγώνων της Kevelos, το οποίο και δημοπρατήθηκε στις 80 λίρες.

Έζησε μία εντελώς διαφορετική ζωή από τις γυναίκες της γενιάς της και άφησε την τελευταία της πνοή σε ηλικία 85 χρόνων, πλήρης ημερών, στις 28 Οκτωβρίου του 2009.






Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γαμβρούλης

Βρίσκεται στον χώρο του ειδικού τύπου από το 2006, με μικρό πέρασμα από τα τετράτροχα, μια αναγκαία συνθήκη για να μεταπηδήσει στην μεγάλη του αγάπη, τα δίτροχα. Το ίδιο πάθος μοιράζεται και για την μουσική, ως ακροατής και “γρατζούνερ” έγχορδων.

Κώστας Γαμβρούλης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 09 Μαρτίου 2018 12:44

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon