.
Κατηγορία Αναβάτες
Τρίτη, 08 Μαϊος 2018 09:30

Eric Geboers, ο δρόμος προς το πάνθεον του Μotocross

 

Ο πρώτος αναβάτης που κατέκτησε όλες τις κατηγορίες του Παγκοσμίου ΜΧ

 

Γεννήθηκε στις 5 Αυγούστου 1962 στο Neerpelt, κοντά στα σύνορα του Βελγίου με την Ολλανδία. Μεγαλώνοντας σε μια χώρα με βαθιά παράδοση στο Motocross, εδραιωμένη από θρύλους όπως οι Roger De Coster, Harry Everts και Andre Malherbe, o Eric Geboers και ο αδελφός του Sylvain ασχολήθηκαν επιτυχώς με το ΜΧ, φτάνοντας αμφότεροι στο υψηλότερο αγωνιστικό επίπεδο.

Ήταν ο Eric ωστόσο αυτός που θα έγραφε νέα κεφάλαια στην ιστορία του αθλήματος. Πρωτομπήκε στο Παγκόσμιο από τα 125 cc με τη Suzuki το 1980, την εποχή που ο Harry Everts μεσουρανούσε καθοδόν προς τον δεύτερο από τους τρεις συνεχόμενους τίτλους του στα 125. Ο Geboers αυτοανακηρύχθηκε διάδοχός του με δύο σερί τίτλους το 1982 και 83. Ακολούθησαν μερικές σεζόν χωρίς τίτλο στα 125, πριν μετακομίσει στη Honda και την επόμενη κατηγορία, την ΜΧ2 των 250 cc, την οποία και κατέκτησε πάραυτα το 1987.

eric geboers honda cr500 2

Διάσημος πλέον με το παρατσούκλι The Kid, συνεχίζοντας με τη Honda το 1988 έσπευσε να ανέβει άμεσα στη μεγάλη κατηγορία των 500 cc, για να πάρει τρένο και εδώ τον τίτλο και να γίνει ο πρώτος αναβάτης στην ιστορία του FIM Motocross που κατέκτησε και τις τρεις κατηγορίες. Η επόμενη σεζόν ωστόσο, αντί για three-peat, επεφύλλασε μια αμφίρροπη μάχη σε όλη της τη διάρκεια με τον Άγγλο David Thorpe, ο οποίος εν τέλει κατέκτησε το δικό του τρίτο και τελευταίο Παγκόσμιο – όλα με Honda.

Ο Geboers απάντησε με το ανάλογο στυλ το 1990, κατακτώντας τον δεύτερο τίτλο του στη μεγάλη κατηγορία και πέμπτο συνολικά, ανακοινώνοντας παράλληλα την απόσυρσή του. Μετά από μια θαυμαστή δεκαετία στους στίβους του παγκοσμίου, αποχαιρέτησε καβάλα στο κύμα και ολοκλήρωσε την έξοδό του με άψογο στυλ, κερδίζοντας το τελευταίο Grand Prix της καριέρας του.

Στη συνέχεια ο Geboers τάισε τον αγωνιζόμενο μέσα του με αγώνες αντοχής αυτοκινήτων FIA GT, αλλά σύντομα η βασική του απασχόληση έγινε η εργοστασιακή ομάδα της Suzuki στο Παγκόσμιο ΜΧ, την οποία ανέλαβε να οργανώσει και να τρέξει με τον αδελφό του Sylvain.

eric geboers

Σε αυτήν την επιστροφή από νέο πόστο στον χώρο όπου είχε διακριθεί, ο Geboers είχε πλέον την ευκαιρία να δει αναδυόμενη τη νέα γενιά μεγάλων Βέλγων, τον Joel Smets (4 x ΜΧ1) και αργότερα τον τεράστιο Stefan Everts (γιο του Harry) των έξι σερί τίτλων ΜΧ1 σε συνέχεια των τριών σερί ΜΧ2 και ενός ΜΧ3 που είχαν προηγηθεί.

Δυστυχώς η μοιραία Κυριακάτικη βαρκάδα της 5ης Μαΐου 2018 έκοψε πρόωρα τη ζωή του σπουδαίου πρωταθλητή, λίγο πριν συμπληρώσει τα 56 του χρόνια. Αφήνει πίσω σπουδαία κληρονομία στο Παγκόσμιο ΜΧ καθώς, όπως ο ίδιος κάποτε μπήκε στους αγώνες με ινδάλματα τον De Coster και τον πατέρα Everts, έτσι κι ο Eric “The Kid” Geboers δεσπόζει πλέον στη λίστα των διαχρονικών ηρώων κάθε αναβάτη motocross – δίχως αμφιβολία και του υιού Everts. 

Φωτογραφίες

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 09 Μαϊος 2018 13:50

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon