.
Κατηγορία Αναβάτες
Πέμπτη, 11 Ιανουαρίου 2018 22:28

Αφιέρωμα - Θρύλοι του Dakar - Fabrizio Meoni

 

Ο θρυλικός Ιταλός που έχασε τη ζωή του σαν σήμερα

 

Με αφορμή τον θρυλικό αγώνα που πραγματοποιείται αυτές τις ημέρες στη Λ. Αμερική θυμόμαστε τον μεγάλο αναβάτη Rally, Fabrizio Meoni, δύο φορές νικητή του Dakar, που άφησε την τελευταία του πνοή κάνοντας αυτό αγαπούσε, στον αγώνα της καρδιάς του, την 11η Ιανουαρίου του 2005.

fabrizio meoni dakar legend bikeit 4

 2001 – Η αρχή και οι επιτυχίες

Ο Fabrizio Meoni θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους αναβάτες Rally, ακόμη και στις μέρες μας. Γεννήθηκε στις 31 Δεκεμβρίου 1957 στο Castiglion Fiorentino της Ιταλίας και ξεκίνησε να αγωνίζεται σε Rally το 1989, ως ιδιώτης, με τις επιτυχίες να έρχονται σχετικά νωρίς. Αγαπημένο του αγωνιστικό πεδίο η έρημος και όσο περισσότερη άμμος υπάρχει τόσο περισσότερο του άρεσε, ενώ το ισχυρότερο ίσως ατού του ως αναβάτης ήταν η ικανότητα που είχε στην πλοήγηση. Δείτε τον Ιταλό σε δράση στο βίντεο που ακολουθεί.

Ο Meoni αγωνίστηκε με KTM για 18 συναπτά έτη σε rally και ως εργοστασιακός αναβάτης το 2001 ξεκίνησε αλλά και συνέχισε το απίστευτο σερί των Αυστριακών στο Dakar που συνεχίζεται μέχρι σήμερα με 16 νίκες! Ο Ιταλός κατέκτησε 14 συνολικά νίκες σε ειδικές του Dakar και βρίσκεται στη 10η θέση στη σχετική λίστα όλων των εποχών. Κέρδισε παράλληλα και άλλα Rally που μπορείτε να δείτε στον πίνακα που ακολουθεί:

Έτος/Θέση Rally Incas Dakar Desert Cannonball Rally Τυνησίας Pharaoh's Rally Rally Bubai
1989 4          
1990 1     Εγκατάλειψη    
1992   12       3
1994   3        
1995   4        
1996   33ος (3 νίκες) 1      
1997   Εγκατάλειψη   1    
1998   2 (2 νίκες)   2 1 2
1999   10 (1 νίκη)     1 1
2000   Εγκατάλειψη   1 1  
2001   1   1 1  
2002   1 (2 νίκες)   Εγκατάλειψη 3  
2003   3 (3 νίκες)   1    
2004   6 (2 νίκες)        
2005   (1 νίκη)        

Ο Meoni έλαβε μέρος σε 13 Dakar , στο πρώτο με Yamaha το 1992 καταλαμβάνοντας την 12η θέση! Το 1993 δεν έλαβε μέρος, αλλά το 1994 επέστρεψε με Honda, με μοτοσυκλέτα της οποίας αγωνίστηκε και το 1995, βρισκόμενος πάντα ανάμεσα στους πρωταγωνιστές. Από το 1996 ξεκίνησε να αγωνίζεται με KTM, μια σχέση που γέμισε από επιτυχίες και κράτησε μέχρι το τέλος. Ας θυμηθούμε τις τρεις σημαντικότερες στιγμές της καριέρας του.

2001 – 23o Paris-Dakar: Η δικαίωση

Το 2001, στο 23o Paris-Dakar ήταν η χρονιά δικαίωσης για τον Meoni, ύστερα από πολλές προσπάθειες να φτάσει στην πηγή και να πιει νερό. Τη συγκεκριμένη χρονιά οι αλλαγές στο Dakar ήταν πολλές με στόχο να κάνουν τον αγώνα ακόμη πιο απαιτητικό. Οι οργανωτές περιόρισαν την αερομεταφερόμενη βοήθεια προς τα πληρώματα και τους αναβάτες δίνοντας περισσότερο βάρος στα οχήματα εδάφους. Ο Ιταλός όχι μόνο κατάφερε να φτάσει μέχρι το τέλος, παίζοντας παράλληλα πρωταγωνιστικό ρόλο στον αγώνα, αλλά πήρε και την πρώτη του νίκη στη γενική, για τον ίδιο αλλά και για τους Αυστριακούς! Αυτό το κατόρθωσε μάλιστα χωρίς να κερδίσει ούτε μία ειδική, δείχνοντας με τον καλύτερο τρόπο ότι η εμπειρία και η σωστή πλοήγηση (κάτι που προσπαθούσε πάντα να μεταφέρει στους νεότερους συναθλητές του) μετράνε περισσότερο από την απόλυτη ταχύτητα. Το έκανε διανύοντας το 43 έτος της ηλικίας, έχοντας την πρωτοπορία στον αγώνα στη μεγαλύτερη διάρκειά του και αυτό είναι που δίνει θρυλικές διαστάσεις στο κατόρθωμά του.

2002 - 24ο Arras-Madrid-Dakar: Ο Meoni διπλός!

Σε ένα Dakar σκληρότερο από ότι συνήθως, που ξεκίνησε από την Γαλλία με 167 συμμετοχές στις μοτοσυκλέτες και τελείωσε στη Σενεγάλη με μόλις 58, ο Meoni θριάμβευσε. Με στιλ, σωστές επιλογές και πολύ καλή πλοήγηση, ο Ιταλός κατάφερε να επιβληθεί των μεγάλων αντιπάλων του (Sainct, Arcarons, Sala, Tianen, Cox, Brucy, De Gavardo, Esteve Pujol, Roma, Despres,), να διατηρήσει τη διαφορά του από αυτούς και να περάσει πρώτος τη γραμμή του τερματισμού. Οδηγούσε το νέο τότε δικύλινδρο LC8 950 τερματίζοντας με διαφορά μεγαλύτερη των 40 λεπτών από τον 2ο Alfie Cox  Στα 44 του παρακαλώ! Οι μοτοσυκλέτες της KTM, εκείνη τη χρονιά κατέλαβαν τις 11 πρώτες θέσεις της κατάταξης.

2005 - 27ο Barcelona-Dakar: Τελευταίος αγώνας

Το 27ο Barcelona-Dakar, ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς και ρεκόρ συμμετοχών, σπάζοντας το προηγούμενο που κρατούσε 20 χρόνια! Ωστόσο αυτός ο αγώνας έμελλε να είναι και ο τελευταίος για τον Meoni που για μία ακόμη χρονιά, στα 47 του, πάλευε για τη νίκη στη γενική, ως εργοστασιακός αναβάτης της KTM. Το νήμα της ζωής του κόπηκε στην 11η διαδρομή (Atar–Kiffa) των 695 χιλιομέτρων (400 χλμ. ειδικής). Ο Meoni βρισκόταν 2ος στη γενική, περίπου 10 λεπτά πίσω από τον ομόσταυλό του Cyril Despres, ενώ ήταν πρώτος γενικής, μόλις δύο ημέρες πριν. Ο Despress, νικητής του Dakar, αφιέρωσε τη επιτυχία του στον Meoni και στον Richard Sainct που έχασε τη ζωή του στο Pharaoh Rally λίγους μήνες πριν. Ο Jose Manuel Perez ήταν ο έτερος αναβάτης που σκοτώθηκε εκείνη τη χρονιά στο Dakar, μία ημέρα πριν από τον Ιταλό...

Το ατύχημα, το σοκ και δηλώσεις

O Meoni είχε σταματήσει σε μια περιοχή για ανεφοδιασμό μαζί με τον Despres, λίγο πριν το ατύχημα. Η περιοχή χαρακτηριζόταν από τις πολύ υψηλές ταχύτητες που μπορούσαν να διατηρήσουν οι αναβάτες κατά το πέρασμά τους. Despres και Meoni έφυγαν μαζί, μετά τον ανεφοδιασμό με τον Ιταλό να ακολουθεί πιο πίσω μέσα σε ένα σύννεφο σκόνης.

Από τους πρώτους αναβάτες που έφτασαν στον πεσμένο Meoni ήταν ο ομόσταυλός του Ιταλού, Marc Coma και ο David Fretigne. Ο Fretigne ενεργοποίησε άμεσα τον πομπό στη μοτοσυκλέτα του Meoni ώστε να καλέσει τους διασώστες. Όταν κατέφθασε το ελικόπτερο, 20 λεπτά μετά ήταν όμως αργά: η καρδιά του Meoni είχε ήδη σταματήσει και το ιατρικό συνεργείο δεν μπόρεσε να τον επαναφέρει, αν και προσπάθησε. Τελικά το πόρισμα έδειξε πως ο Ιταλός έσπασε τον λαιμό κατά την πτώση του. Οι υπόλοιποι αναβάτες συμπεριλαμβανομένων των team mates του Meoni ενημερώθηκαν από τους διοργανωτές μετά τον τερματισμό τους.

«Ακόμη δεν μπορώ να το πιστέψω. Υπήρχε μόνο ένας Fabrizio. Ήταν μοναδικός. Η ηλικία του! Η πλοήγησή του! Για μένα ήταν σημείο αναφοράς και θα είναι πάντα... ήταν ένα παράδειγμά για εμάς. Ο Fabrizio ήταν ένας τζέντλεμαν. Και τώρα έφυγε.», ήταν μόνο μερικές από τις δηλώσεις του Coma μετά το τραγικό συμβάν.

Η KTM συμβούλεψε αναβάτες και ομάδες να αποσυρθούν από τον αγώνα αφήνοντας όμως την τελική επιλογή πάνω τους. Εκείνοι συνέχισαν γιατί πίστευαν ότι αυτό θα επιθυμούσε και ο Meoni. Η επόμενη 12η ειδική, δεν πραγματοποιήθηκε κατόπιν αίτησης όλων των αναβατών, αλλά συνέχισαν αμέσως μετά.

«Χωρίς καμία αμφιβολία ο θάνατος του Fabrizio Meoni, ήμασταν στην ίδια ομάδα και ήμουν ο βοηθός του μέχρι και την προηγούμενη χρονιά (σ.σ. 2004). Κοιτάζοντας έναν φίλο να κείτεται εκεί, νεκρός, δεν είναι μια ευχάριστη εμπειρία.», δήλωσε ο μεγάλος Giovanni Sala, λίγους μήνες μετά το θάνατο του Meoni, σε ερώτηση σχετικά με την χειρότερη στιγμή της καριέρας του.

Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί μέρος από την κάλυψη της τηλεόρασης εκέινη την εποχή σχετικά με το θάνατο του Ιταλού και την συγκλονιστική αντίδραση των συναθλητών του Coma (πορτοκαλί) και Despres στο άκουσμα του χαμού του.

 «Αυτό (σ.σ. ο θάνατος ενός αγωνιζόμενου) δείχνει την άσχημη πλευρά του αγώνα. Το Dakar είναι συναρπαστικό, είναι μέρος του πάθους μας, αλλά υπάρχουν και κάποια πράγματα που εύχεσαι να μη σου συμβούν ποτέ.», είχε δηλώσει ο Meoni για τον θάνατο του Perez στην ιταλική La Repubblica, μία ημέρα πριν…

Επίλογος

Ο Fabrizio Meoni ήταν και θα μείνει για πάντα γνωστός όχι μόνο σα νικητής του Dakar αλλά και ως ένας από τους αναβάτες που απολάμβαναν τoν σεβασμό και τον θαυμασμό όλων όσων εμπλέκονται με τον θρυλικό αγώνα. Το ταλέντο του, η αγάπη του για την έρημο, η ικανότητά του στην πλοήγηση, τα επιτεύγματά του ως ιδιώτης, οι επιτυχίες του ως επαγγελματίας, το ήθος και η αλληλεγγύη που τον χαρακτήριζε (υπάρχει και ίδρυμα με το όνομά του που βοηθά παιδιά) είναι οι λόγοι που τον έκαναν αγαπητό σε όλους. Με όλα αυτά ο Fabrizio Meoni έβαλε το δικό του λιθαράκι στο χτίσιμο του θρύλου που λέγεται Dakar και για αυτόν το λόγο δεν θα ξεχαστεί ποτέ. Δείτε το βίντεο που ακολουθεί με το μνημείο που στήθηκε προς τιμή του Meoni στη γενέτειρα του πέρσι. Η μεγάλη προσέλευση του κόσμου είναι απλά συγκινητική.

Φωτογραφίες

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Θοδωρής Ξύδης

Ο Θοδωρής Ξύδης είναι συντάκτης ειδικού Τύπου-δημοσιογράφος από το 2005. Ξεκίνησε να εργάζεται το 2006 στο site του περιοδικού Auto Τρίτη και την επόμενη χρονιά στο περιοδικό μοτοσυκλέτας Moto Τρίτη. Εκεί παρέμεινε μέχρι και το 2016, εκτελώντας έως και χρέη αρχισυντάκτη/διευθυντή σύνταξης. Από το 2016 αποτελεί μέλος της ομάδας του BIKEIT! Απόφοιτος του New York College με πτυχίο στην Επικοινωνία, με αγάπη για την φωτογραφία, τα gadgets και για οτιδήποτε έχει τροχούς και... αυτοκινείται.

Θοδωρής Ξύδης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 09 Απριλίου 2020 14:17

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon