.
Κατηγορία Αναβάτες
Παρασκευή, 25 Αυγούστου 2017 17:45

Αφιέρωμα: O Valentino Rossi τα έχει “300”!

 

2000-2017 MotoGP/500: Αριθμοί και γεγονότα

 

O μεγάλος Valentino Rossi, με την εμφάνισή του στο Silverstone, συμπληρώνει 300 συμμετοχές στην κατηγορία MotoGP/500, ένα ακόμη νούμερο ρεκόρ από τα πολλά που έχει ο “Γιατρός” στην κατοχή του, το οποίο μάλιστα καταρρίπτεται με κάθε νέα εμφάνιση που πραγματοποιεί.

Να λοιπόν μια καλή ευκαιρία για να θυμηθούμε μερικές ιστορικές στιγμές στην καριέρα του Ιταλού στην μεγάλη κατηγορία αλλά και τα μέχρι τώρα τρομερά επιτεύγματα του.

Εν αρχή

Ο Rossi, που θεωρείται από πολλούς ως ο μεγαλύτερος αναβάτης ταχύτητας όλων των εποχών, ξεκίνησε να αγωνίζεται στην μεγάλη κατηγορία το 2000, στα 21 του χρόνια, με την εργοστασιακή ομάδα της Honda, πάνω στην δίχρονη τότε μοτοσυκλέτα των Ιαπώνων την θρυλική πλέον NSR500.

Ο Rossi έκανε πρεμιέρα στο Grand Prix της Ν.Αφρικής, έχοντας τον 5ο καλύτερο χρόνο στις κατατακτήριες, σε έναν αγώνα που μάλλον δεν θα θέλει να θυμάται ιδιαίτερα καθώς εγκατέλειψε στον 16 γύρο.

Στην πρώτη του εμφάνιση ωστόσο κατάφερε να σημειώσει τον καλύτερο χρόνο στον αγώνα στον 5ο μόλις γύρο.

Να σημειωθεί πως και στον δεύτερο αγώνα του, στο Grand Prix της Μαλαισίας, ο Rossi εγκατέλειψε.

2000

Πρώτο βάθρο

Η πρώτη μεγάλη επιτυχία για τον εννιά φορές παγκόσμιο πρωταθλητή, με την μορφή podium, ήρθε στον 4ο αγώνα του στο ισπανικό Grand Prix. Ο Rossi τερμάτισε 3ος πίσω από τον νικητή Kenny Roberts Jr. (Suzuki) και τον 2ο Carlos Checa (Yamaha).

Πρώτη νίκη

Νίκη για τον Rossi φυσικά και υπήρξε στην πρώτη του σεζόν –δύο συνολικά- και ήρθε στο βρετανικό Grand Prix (Donington) με τους Kenny Roberts Jr. και Jeremy McWilliams (Aprilia) να τον ακολουθούν στο βάθρο ως δεύτερος και τρίτος αντίστοιχα.

Στην πρώτη του σεζόν στην μεγάλη κατηγορία ο VR46 έδωσε καθαρά διαπιστευτήρια για τις μελλοντικές του προθέσεις καθώς κατετάγη δεύτερος, έχοντας συγκεντρώσει 209 βαθμούς και δέκα συνολικά εμφανίσεις στο βάθρο, εκ των οποίων δύο στην πρώτη θέση, τρεις στην δεύτερη και πέντε ως τρίτος. Παγκόσμιος πρωταθλητής τότε αναδείχθηκε ο Kenny Roberts Jr. και τρίτος ο μετέπειτα μεγάλος αντίπαλος του “Γιατρού”, Max Biaggi.

Πρώτη pole και…καταιγισμός

Η πρώτη pole position για τον Ιταλό ήρθε στη δεύτερη σεζόν του στο πρωτάθλημα, το 2001, στο Grand Prix της Ν. Αφρικής.

Σε αυτή τη δεύτερη χρονιά στην μεγάλη κατηγορία ο Rossi απλά κυριάρχησε των αντιπάλων του. Σημείωσε 11 νίκες σε 16 αγώνες, ήρθε μία φορά δεύτερος και μία φορά τρίτος και συγκέντρωσε 325 βαθμούς. Εγκατέλειψε μόλις μία φορά και δύο φορές τερμάτισε εκτός πεντάδας (7ος και 11ος), ενώ σημείωσε και τέσσερις pole position.

Ο Rossi είναι ο τελευταίος αναβάτης στην ιστορία του θεσμού που πήρε πρωτάθλημα με δίχρονη μοτοσυκλέτα στην μεγάλη κατηγορία, το 2002.

2001 mugello

Είναι επίσης ο αναβάτης που πήρε το πρώτο πρωτάθλημα με τετράχρονη μοτοσυκλέτα, το 2003, στη νεοσύστατη τότε κλάση των MotoGP, Μοτοσυκλέτα του η πεντακύλινδρη Honda RC211V.

Νέα τετράχρονη εποχή

Στην πρώτη χρονιά του με τετράχρονη “χιλιάρα” ο Rossi, ήδη δύο φορές παγκόσμιος πρωταθλητής, συνέχισε με το ίδιο σαρωτικό στιλ: συγκέντρωσε 355 βαθμούς, σημείωσε 11 νίκες σε 16 αγώνες, ανέβηκε πέντε φορές στο δεύτερο σκαλί του βάθρου και έλειψε από αυτό μόλις μία, στο Grand Prix της Τσεχίας λόγω εγκατάλειψης στον δεύτερο γύρο.

2003

Αυτή είναι και η πιο “παραγωγική” χρονιά αναβάτη στην μεγάλη κατηγορία σε πρωτάθλημα 16 αγώνων.

Η πιο παραγωγική χρονιά σε συγκέντρωση βαθμών για το Ιταλό είναι το 2005, με την ομάδα της Yamaha. Ο Rossi πήρε τότε το δεύτερο σερί πρωτάθλημα του με την Yamaha, στη δεύτερη σεζόν με τους Ιάπωνες, το οποίο είναι παράλληλα και το 5ο σερί πρωτάθλημά του στην μεγάλη κατηγορία. Σύνολο βαθμών 367, με 11 νίκες, τρεις δεύτερες θέσεις, δύο τρίτες και μία εγκατάλειψη στο ιαπωνικό Grand Prix.

Φτάσαμε στους 100!

Ο 100ος αγώνας του Rossi στην μεγάλη κατηγορία έγινε το 2006, στο Grand Prix της Τουρκίας, όπου κατέκτησε την 4η θέση. Νικητής στον αγώνα ο Marco Melandri.

2006

Άλλα δύο σερί πρωταθλήματα πήρε ο Rossi με την Yamaha το 2008 και το 2009, για να φτάσει έτσι στα επτά συνολικά που έχει κερδίσει στην μεγάλη κατηγορία μέχρι και σήμερα.

Τα χρόνια της “ανυδρίας”

Η μεγάλη αλλαγή για τον “Γιατρό” ήρθε το 2011 όταν και μετακόμισε στην ομάδα της Ducati, εκπληρώνοντας το όνειρο εκατομμυρίων ιταλόφιλων σε όλο τον κόσμο για ένα παγκόσμιο πρωτάθλημα ιταλού αναβάτη με ιταλική μοτοσυκλέτα. Μόνο έτσι δεν εξελίχθηκαν τα πράγματα αφού τα δύο χρόνια που πέρασε ο Rossi με την ιταλική ομάδα είναι μακράν και τα λιγότερο παραγωγικά της καριέρας του.

2012

Σε αυτά τα δύο πέτρινα χρόνια ο Rossi δεν κέρδισε κανένα αγώνα (!). Πραγματικά μετρημένες στα δάκτυλα του ενός χεριού είναι και οι εμφανίσεις του στο βάθρο με μία 3η θέση συνολικά το 2011 και δύο δεύτερες το 2012…

Να και οι 200!

Ο 200ος αγώνας για τον “Γιατρό” ήρθε το 2012 στο ισπανικό Grand Prix, όπου τερμάτισε στην 9η θέση. Νικητής στον αγώνα ο Casey Stoner.

2013

Από τότε ο Rossi με την Yamaha, στην οποία και πήγε ξανά το 2013, έχει κερδίσει συνολικά 10 νίκες μέχρι σήμερα, λιγότερες δηλαδή από τις νίκες που μάζευε όταν κέρδιζε τα πρωταθλήματα στα χρόνια που κυριαρχούσε.

Συνολικά έχει κερδίσει τρία πρωταθλήματα με 11 νίκες σε κάθε σεζόν, αριθμοί που μιλούν από μόνοι τους για το φαινόμενο Rossi.

2017 II

Από την επιστροφή του στην Yamaha και έπειτα ο Rossi έχει κατακτήσει τρεις φορές τη δεύτερη θέση στην βαθμολογία και μάλιστα σερί, κάτι που δείχνει αδιαμφισβήτητα ότι βρίσκεται ακόμη σε εξαιρετική κατάσταση, ενώ το 2015 έφτασε μόλις ένα βήμα από την κατάκτηση του 8ου τίτλου του, με τον ομόσταυλό του και παράλληλα μεγάλο του αντίπαλο Jorge Lorenzo, να στέφεται τελικά πρωταθλητής στο τελευταίο αγώνα με διαφορά μόλις πέντε βαθμών.

Οι αριθμοί του Rossi με μία ματιά στην MotoGP/500

Πρωταθλήματα: 7

Κατάταξη ως δεύτερος: 4

Αγώνες: 299

Νίκες: 89

2η θέση: 57

3η θέση: 43

Σύνολο βάθρων: 189

Pole Position: 54

Ταχύτεροι γύροι: 75

Διάρκεια νικηφόρας καριέρας: 20 χρόνια και 311 ημέρες

Συνεχόμενες εμφανίσεις στο βάθρο: 23 (2002-2004)

Φωτογραφίες

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Θοδωρής Ξύδης

Ο Θοδωρής Ξύδης είναι συντάκτης ειδικού Τύπου-δημοσιογράφος από το 2005. Ξεκίνησε να εργάζεται το 2006 στο site του περιοδικού Auto Τρίτη και την επόμενη χρονιά στο περιοδικό μοτοσυκλέτας Moto Τρίτη. Εκεί παρέμεινε μέχρι και το 2016, εκτελώντας έως και χρέη αρχισυντάκτη/διευθυντή σύνταξης. Από το 2016 αποτελεί μέλος της ομάδας του BIKEIT! Απόφοιτος του New York College με πτυχίο στην Επικοινωνία, με αγάπη για την φωτογραφία, τα gadgets και για οτιδήποτε έχει τροχούς και... αυτοκινείται.

Θοδωρής Ξύδης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 03 Σεπτεμβρίου 2017 17:37

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon