.
Κατηγορία Superbike
Δευτέρα, 26 Φεβρουαρίου 2024 11:01

WorldSBK 2024, 1ος αγώνας, Phillip Island (Αυστραλία)

Έναρξη της νέας αγωνιστικής σεζόν με Alex Lowes και Nicolo Bulega να λάμπουν στην Αυστραλία.

Η πολυαναμενόμενη αρχή του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Superbike για το 2024 έγινε το τελευταίο σαββατοκύριακο του Φλεβάρη στην καλοκαιρινή Αυστραλία. Η νέα ασφαλτόστρωση της πίστας στο Phillip Island ωστόσο προκάλεσε και το πρώτο πρόβλημα της χρονιάς, καθώς αποδείχθηκε πως κατέστρεφε τα λάστιχα με ταχύτατο ρυθμό, έτσι επιβλήθηκε υποχρεωτικό pit stop για αλλαγή ελαστικών που στους δύο πλήρους διάρκειας αγώνας θα έπρεπε να γίνει από όλους μεταξύ 9ου και 11ου γύρο το αργότερο, με απειλή αποκλεισμού από το σκέλος σε περίπτωση μη συμμόρφωσης.

Το πρώτο σκέλος με τρεις αναβάτες να οδηγούν τη δράση, καθώς οι Nicolo Bulega (Ducati), Alex Lowes (Kawasaki) και Andrea Iannone (Ducati) ξεκίνησαν άριστα από τις τρεις πρώτες θέσεις στη σχάρα εκκίνησης.

53388 JDR R1 Ambience2024
Nicolo Bulega (Ducati)

Ο Bulega οδήγησε μαεστρικά στη διάρκεια του σκέλους χωρίς να απειληθεί ιδιαίτερα και ξεκίκησε μαγικά τη χρονιά με pole position και νίκη στον παρθενικό του αγώνα στη μεγάλη κατηγορία - κάτι που δεν είχε καταφέρει κανείς ξανά από το 2019 και τον Alvaro Bautista (Ducati).

Η αλλαγή ελαστικών αποδείχθηκε σημείο-κλειδί στον αγώνα του Bulega, ο οποίος βγήκε από το pit stop με διευρυμένη διαφορά από τους διώκτες του, την ώρα που οι εκτιμώμενοι πρωταγωνιστές δεν είχαν καλή τύχη.

Ο Toprak Razgatliogliu (BMW) ήταν κοντά στη μάχη της κορυφής ως το τέλος, ωστόσο ήρθε αντιμέτωπος με το μόνιμο πρόβλημα των Μ1000RR που τρώνε υπερβολικά τα λάστιχά τους δυσκολεύοντας το έργο των αναβατών τους στο κλείσιμο των αγώνων. Ο Τούρκος ήταν σαφώς ικανός για βάθρο, μα στο τέλος έμεινε τέταρτος και μετά τιμωρήθηκε με ποινή για παράβαση χρόνου στο pit stop με αποτέλεσμα να υποχωρήσει μια θέση, στην πέμπτη.

Ο Bautista είχε πτώση στον πρώτο αγώνα του 2024, από την οποία οριακά κατάφερε να φτάσει 15ος και να πάρει έναν βαθμό, ενώ ο Jonathan Rea (Yamaha) σίγουρα δεν απόλαυσε το γεγονός πως κατάφερε να φτάσει μόλις 17ος στη γραμμή του τερματισμού.

52840 JDR R1 Ambience2024
Andrea Locatelli (Yamaha)

Αυτός που έλαμψε ήταν ο Andea Locatelli (Yamaha) που ξεκίνησε έκτος και κατάφερε να κερδίσει το δεύτερο σκαλί του βάθρου, μπροστά από τον πανευτυχή 34χρονο Iannone που επέστρεψε στην ενεργό δράση μετά από 4 χρόνια αποχής λόγω τιμωρίας για ντόπινγκ (ενόσω ήταν αναβάτης της Aprilia MotoGP) με βάθρο με το καλημέρα.

Μάλιστα το 100% ιταλικό βάθρο σε αγώνα WorldSBK είναι κάτι που είχε να συμβεί από το 1993...

Επόμενος αγώνας η Superpole Race, όπου αυτή τη φορά η καλή εκκίνηση έφερε τον Iannone να οδηγεί τον αγώνα μπροστά από τον Alex Lowes ενώ ο Bulega είχε μείνει πιο πίσω. Ο Iannnone έδειχνε μάλιστα ικανός για τη νίκη όταν στον 6ο γύρο αντιμετώπισε πρόβλημα με το μπροστινό του φρένο και άρχισε να χάνει θέσεις τερματίζοντας μετά βίας 14ος.

08704 DCP R1 Ambience
Andrea Iannone (Ducati)

Αυτό άφησε ελεύθερο το πεδίο για τον Lowes να πάρει την πρώτη του νίκη από το 2020, με τον Locatelli ξανά να εντυπωσιάζει στη δεύτερη θέση και τον Razgatlioglu να ανεβαίνει για πρώτη φορά στο βάθρο με τη BMW, κρατώτας τον Bautista πίσω του τέταρτο και τον Bulega πέμπτο.

Το δεύτερο πλήρους διάρκειας σκέλος του Αυστραλιανού αγώνα άρχισε με δράμα, καθώς νωρίς στον αγώνα ο Rea είχε μια πτώση που τον έστειλε στο ιατρικό κέντρο για εξετάσεις και προκάλεσε κόκκινε σημαίες. Έναν γύρο πριν την πρώτη του Rea, η BMW του Razgatlioglu παρέδωσε πνεύμα και έτσι δύο σημαντικοί αναβάτες είχαν βγει εκτός μάχης από τον αγώνα.

Η επανεκκίνηση έγινε για έναν αγώνα 11 γύρων, κάτι που σήμαινε πως δε θα χρειαζόταν pit stop. Μεγάλος κερδισμένος της αναμπουμπούλας αποδείχθηκε ο Alex Lowes, καταφέροντας να πάρει άλλη μια νίκη στον εναρκτήριο αγώνα.

54334 JDR R1 Ambience2024
Alex Lowes (Kawasaki)

Για αρκετή ώρα φαινόταν πως η τιμή θα πήγαινε στον Bautista, ο οποίος επέδειξε δείγματα της παντοδυναμίας που χαρακτήρισε τις δύο προηγούμενες χρονιές του με τη Ducati, ωστόσο στο κλείσιμο του σκέλους ήταν εμφανές πως ο Ισπανός είχε θέμα με τα λάστιχά του, ενώ ο Άγγλος της Kawasaki τον πλησίαζε διαρκώς και κατάφερε να τον περάσει από την εξωτερική σε μια πολύ δύσκολη προσπάθεια στον τελευταίο γύρο.

Το βάθρο του δεύτερου σκέλους συμπλήρωσε ο, για μια φορά ακόμη εντυπωσιακός, Locatelli που κράτησε ψηλά τη σημαία της Yamaha και έδειξε πως το βασικό πρόβλημα του Rea δεν πρέπει να είναι η μοτοσυκλέτα, αλλά η προσαρμογή του σε αυτή.

Αναλυτικά αποτελέσματα αγώνα και βαθμολογίες WorldSBK 2024

Ο επόμενος αγώνας θα διεξαχθεί στις 22-24 Μαρτίου στη Βαρκελώνη της Ισπανίας.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon