.
Κατηγορία Superbike
Δευτέρα, 18 Ιουλίου 2022 10:13

WorldSBK 2022, 5ος αγώνας, Donington Park (Αγγλία)

Ο Toprak Razgatlioglu αλλάζει τις ισορροπίες στο πρωτάθλημα με σαρωτική τριπλή νίκη.

Έχοντας κάνει μια εκτυφλωτική αρχή στο πρωτάθλημα, ο Alvaro Bautista (Ducati) βρίσκεται στην κορυφή της προσωρινής κατάταξης, καταφέρνοντας στους τέσσερεις (τριπλούς) αγώνες πριν το Donington να είναι παρών σε όλα τα βάθρα.

Την ώρα που ο πρωταθλητής Toprak Razgatlioglu (Yamaha) έψαχνε τα φετινά πατήματά του και ο Jonathan Rea (Kawasaki) έδειχνε να μη μπορεί να χτυπήσει την ιταλική μοτοσυκλέτα, εύλογα πολλοί περίμεναν πως η αντεπίθεση θα ξεκινούσε από το Donington Park, μια πίστα δίχως χώρους για να ευνοήσει το πλεονέκτημα ισχύος της Ducati Panigale V4 R, αλλά και αγώνα της πατρίδας του Rea.

Με την εντυπωσιακή του superpole ο Rea άφησε να εννοηθεί πως μάλλον είχε έρθει η ώρα να κλείσει την ψαλίδα από την κορυφή, αλλά στο πρώτο αγωνιστικό σκέλος του Σαββάτου (16/7) άλλα είδαμε.

Συγκεκριμένα, απολαύσαμε μια μοναδική παράσταση του Τούρκου πρωταθλητή 2021, ο οποίος αποδείχθηκε άπιαστος στον αγώνα, αφήνοντας τις κοκορομαχίες για τους Rea και Bautista, με μοιραία αποτελέσματα για τον τελευταίο.

Έχοντας δυσκολευτεί πολύ στη μάχη του με τον Rea, ο Ισπανός έκανε το λάθος και παραπίεσε το μπροστινό του στην προσπάθεια να πλησιάσει τον Razgatlioglu, με αποτέλεσμα να πάρει το πρώτο του φετινό μηδενικό και να βάλει άφθονη πίεση στον εαυτό του για τη συνέχεια. Ιδιαίτερα καθώς οι Razgatlioglu και Rea ανέβαιναν στα δύο ψηλότερα σκαλιά του βάθρου, με τον Alex Lowes (Kawasaki) τρίτο.

Στη Superpole Race της Κυριακής (17/7) ο Razgatlioglu επανέλαβε την κυριαρχική του εμφάνιση, αυτή τη φορά με τα μαλακότερα λάστιχα που σχεδόν όλοι φόρεσαν, πλην του Bautista που ρίσκαρε μα δεν του βγήκε. O Rea για μια φορά ακόμη δε μπορούσε να απειλήσει τον Τούρκο, ενώ ο Bautista παρακολουθούσε από 2-3 θέσεις πιο πίσω, ανήμπορος να πλησιάσει όμως με τα σκληρά του λάστιχα στο σπριντ των 10 γύρων.

Ξανά οι Razgatlioglu και Rea γέμισαν το βάθρο, συνοδευόμενοι αυτή τη φορά από τον Scott Redding που για πρώτη φορά φέτος φάνηκε ανταγωνιστικός με τη BMW M1000RR, καθώς δέχτηκε με ανακούφιση ένα νέο ψαλίδι και νέο συμπλέκτη, στοιχεία που φαίνεται πως έκαναν μεγάλη διαφορά. Ο Redding ήταν κοντά και στο πρώτο σκέλος, ωστόσο η μοτοσυκλέτα του έχει ακόμη θέμα διαχείρισης των ελαστικών της, έτσι στο τέλος δεν είχε πρόσφυση για να κυνηγήσει το βάθρο, όπως έκανε επιτυχώς στη Superpole Race, όπου τα λάστιχα βγάζουν πιο άνετα τη μικρή της διάρκεια.

Στο δεύτερο αγωνιστικό σκέλος της Κυριακής, η εικόνα δεν άλλαξε πολύ. Ξανά ο Razgatlioglu ήταν ακαταμάχητος και απλησίαστος για οποιονδήποτε, παρότι αυτή τη φορά ο Rea – που είχε κοντύνει το μεταξόνιο της ZX-10RR του, διορθώνοντας το λάθος στήσιμο της πρώτης μέρας - μπόρεσε να μείνει κοντά του, δίχως όμως να απειλήσει στο τέλος.

Ο Bautista έμεινε κοντά στη μάχη της κορυφής και στο τέλος εκμεταλλεύτηκε τη φθορά των ελαστικών του Rea για να πάρει αυτός τη δεύτερη θέση, μαζί με μια μεγάλη ανάσα ανακούφισης για τη μάχη του πρωταθλήματος.

Μετά και το Donington, ο Bautista διατηρείται πρώτος με 246 βαθμούς, αλλά ο Rea μάζεψε πολύ τη διαφορά φτάνοντας στους 229, ενώ ο Razgatlioglu έκανε ένα μεγάλο άλμα για να ξαναμπεί στη μάχη του τίτλου, σκαρφαλώνοντας στους 203.

Αναλυτικά αποτελέσματα αγώνα και βαθμολογίες WorldSBK 2022

Ο επόμενος αγώνας θα γίνει από 29 ως 31 Ιουλίου στην πίστα Most της Τσεχίας.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 18 Ιουλίου 2022 10:18

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon