.
Κατηγορία Superbike
Δευτέρα, 18 Μαρτίου 2019 11:29

WorldSBK 2019, 2ος αγώνας, Buriram (Ταϊλάνδη)

Ο Rea βρήκε τον δάσκαλό του και αυτός λέγεται Bautista

Μετά την (κάπως απρόσμενη ομολογουμένως) απόλυτη κυριαρχία του Alvaro Bautista και της Ducati στον εναρκτήριο αγώνα του WorldSBK, η επίσκεψη στην Ταϊλάνδη συνοδευόταν από αναμονή για την αντίδραση του τετράκις πρωταθλητή, Jonathan Rea.

“Πριν έρθουμε εδώ, γνωρίζαμε πως δε θα είναι σαν την Αυστραλία. Εδώ η Kawasaki έχει κερδίσει τους 7 από τους 8 οκτώ αγώνες, οπότε είμαστε στα χωράφια της. Ήταν ένα τέλειο διήμερο,” έλεγε ο Bautista μετά και τον νέο του τριπλό θρίαμβο στην πίστα Buriram.

sbk superpole

Διά του λόγου το αληθές, από το 2015 που η συγκεκριμένη πίστα μπήκε στο πρόγραμμα του WorldSBK, η Kawasaki είχε όντως κερδίσει τα πάντα εκτός από το περσινό δεύτερο σκέλος, που είχε πάει στον Chaz Davies και τη δικύλινδρη Ducati Panigale. Από τα δε 7 σκέλη που έχει πάρει η Kawasaki, τα έξι έχουν φαρδιά-πλατιά την υπογραφή του Rea, με τον Tom Sykes να μετρά μια νίκη στο δεύτερο αγώνα του 2016.

Κι όμως, η έλευση του απίθανου Ισπανού με την ολοκαίνουργια Panigale V4 R, όλα άλλαξαν μεμιάς. Τρελή pole position, σε ένα session όπου πέντε αναβάτες έπεσαν κάτω από το ρεκόρ πίστας, ως ορεκτικό για ένα κυρίως πιάτο που είχε άλλες τρεις νίκες στο σακούλι του Bautista.

WorldSBK – 1ος αγώνας

Στον πρώτο αγώνα του Σαββάτου, η μάχη εξελίχθηκε όπως ακριβώς θα ελπίζαμε: Rea εναντίον Bautista. Ο Ισπανός έφυγε πρώτος, ο Βρετανός τον πέρασε αμέσως και στην τρίτη στροφή οι δυο τους είχαν μια τρομακτική επαφή, καθώς ο Rea έπαιρνε την εσωτερική του αντιπάλου του. Καλή αρχή!

sbk race1

Ο Bautista χρειάστηκε να περιμένει αρκετή ώρα για να περάσει μπροστά, μα όταν το έκανε ο αντίπαλός του δεν είχε απάντηση. Με απίστευτο ρυθμό και εκνευριστική σταθερότητα στα χαμηλά γυρολόγια, ο Ισπανός κατάφερε να πάρει τη νίκη 8.2 δευτερόλεπτα μπροστά από τον ανίκανο να αντιδράσει Rea.

sbk podium

Η δε τρίτη θέση του βάθρου κατακτήθηκε μετά από σκληρή μάχη μεταξύ των Yamaha των Alex Lowes και Michael Van Der Mark, με τον πρώτο να βγαίνει κερδισμένος για μόλις 4 δέκατα.
Πίσω από τον VD Mark, την εξάδα συμπλήρωσαν οι Leon Haslam (Kawasaki) και Marco Melandri (Yamaha).

WorldSBK – Superpole Race

Πρωί Κυριακής και το κοινό δε βλέπει την ώρα για τη νέα αναμέτρηση των δύο πρωταγωνιστών. Στη σύντομη κούρσα των 10 γύρων ο Rea ξεκινά καλύτερα, μα ο Bautista είναι στον τροχό του. Στον πρώτο μόλις γύρο έχουμε μαι παραλίγο επανάληψη του συμβάντος του πρώτου αγώνα στην ίδια μάλιστα στροφή (Κ3), όπου δεν καταλήγουμε σε επαφή, αλλά ξανά ο Bautista είναι ο χαμένος της μονομαχίας. Ξαναπήρε τη θέση του στην αμέσως επόμενη στροφή και αμέσως βάλθηκε να κάνει διαφορά.

sbk superpole race

Η κατάσταση στην κορυφή δεν άλλαξε, με μόνη εξαίρεση μερικές αψιμαχίες στο γκρουπ των αναβατών που ακολουθούσαν τους πρωτοπόρους, ως τα μέσα του αγώνα όπου ο Leon Camier (Honda) είχε μια άσχημη πτώση όταν συγκρούστηκε με τον τοπικό ήρωα Thitipong Warokorn (Kawasaki) σε μια άτυχη στιγμή της wild card συμμετοχής του.

Συνεπεία αυτού βγήκαν οι κόκκινες σημαίες και ο αγώνας ολοκληρώθηκε πρόωρα, με τον Bautista πρώτο, τον Rea δεύτερο και τον Lowes τρίτο – σε μια στιγμή που έδειχνε πιο πιθανό να χάσει τη δεύτερη θέση, παρά να διεκδικήσει τη νίκη ο Rea.

WorldSBK – 2ος αγώνας

Για μια φορά ακόμη, ο Bautista δεν άφησε κανένα περιθώριο αμφισβήτησής στον τελευταίο αγώνα του προγράμματος. Έφυγε πρώτος, έστριψε πρώτος και έμεινε εκεί χωρίς ουδείς να τον πλησιάσει μέχρι και την καρό σημαία.

sbk superpole1

Ο Rea είχε περισσότερη δουλειά στο να κρατήσει τον Lowes πίσω του, παρά να κυνηγήσει τον πρωτοπόρο, παραδομένος στη (νέα του) μοίρα να βλέπει για μια φορά ακόμη τον Bautista να κερδίζει με περισσότερα από 10 δευτερόλεπτα διαφορά.

sbk podium2

Μια ακόμη τρίτη θέση για τον Lowes και τη Yamaha, ξανά τέταρτος ο VD Mark (Yamaha), πέμπτος ο Haslam και έκτος ο Melandri. Κοινώς, έχουμε μια απόλυτη επανάληψη της εξάδας του πρώτου αγώνα, ενώ οι Chaz Davies (Ducati) και Tom Sykes (BMW) έπεσαν και δεν τερμάτισαν.

WorldSSP

Στον πρώτο αγώνα ο Randy Krummenacher (Yamaha) είχε επικρατήσει του Jules Cluzel (Yamaha), αλλά στην Ταϊλάνδη ο δεύτερος ήταν αυτός που πήρε κεφάλι στον αγώνα, καθώς ο αντίπαλός του έκανε μια τραγική εκκίνηση και βρέθηκε όγδοος στα πρώιμα στάδια του αγώνα.

Στο μεταξύ όμως οι διεκδικητές της νίκης ήταν πολλοί και από αυτούς ξεχώρισαν ο αδελφός του Maverick, Isaac Vinales (Yamaha), ο Federico Caricasulo (Yamaha) και ο Ιάπωνας Hikari Okubo (Kawasaki).

ssp action

Ο Vinales πίεσε αρκετά τον πρωτοπόρο Cluzel, αλλά ουδείς τον πέρασε, ενώ ο Krummenacher είχε πλέον ξαναφτάσει στα ψηλά και έμπαινε στη μάχη του βάθρου.

Πλέον η μάχη είχε ανάψει και όλοι διεκδικούσαν την καλύτερη θέση, με τον Caricasulo να είναι ο επόμενος που προσπάθησε να φέρει την πίεση στον Cluzel. Άλλαξαν αρκετές φορές μεταξύ τους θέσεις, με τον Cluzel να βγαίνει κερδισμένος και από αυτή τη μάχη, ενώ ο Krummenacher έθετε πλέον ανοικτά υποψηφιότητα για τη δεύτερη συνεχόμενη νίκη του.

ssp cluzel

Στον προτελευταίο γύρο ο Caricasulo έκανε την προσπάθειά του να πάρει τη νίκη, αλλά αποτυγχάνοντας σε αυτή βγήκε πολύ ανοικτά στη στροφή 8 και έτσι άφησε ορθάνοικτη την πόρτα για τον επςερχόμενο Krummenacher να του κλέψει και τη δεύτερη θέση.

Ο τελευταίος γύρος ήταν συναρπαστικός, καθώς οι δύο πρώτοι τα έδωσαν όλα για τη νίκη, η οποία έμεινε στα χέρια του Cluzel τελικώς. Ανάλογη μάχη είχαμε και για το τρίτο σκαλί του βάθρου, με τον Vinales να αποτυγχάνει να το κερδίσει από τον Caricasulo.

ssp podium

Κάπως έτσι ο αγώνας των Supersport ολοκληρώθηκε με το ίδιο βάθρο όπως ο πρώτος αγώνας στην Αυστραλία, μόνο που οι δύο πρώτοι άλλαξαν μεταξύ τους θέσεις.

Αναλυτικά αποτελέσματα αγώνα και βαθμολογία πρωταθλήματος WorldSBK 2019

Φωτογραφίες

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 18 Μαρτίου 2019 11:34

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon