.
Κατηγορία Superbike
Δευτέρα, 25 Φεβρουαρίου 2019 11:44

WorldSBK 2019, 1ος αγώνας, Phillip Island (Αυστραλία)

Σαρωτικός Bautista τα πήρε όλα!

Καλύτερο ξεκίνημα για τη σεζόν του 2019 δε μπορούσαμε να φανταστούμε. Όχι, δεν υποστηρίζουμε κάποια συγκεκριμένη εταιρεία, αλλά μετά από τέσσερα χρόνια που ο Jonathan Rea και η Kawasaki σχεδόν έκαναν πλάκα στον ανταγωνισμό, καιρός ήταν να δούμε κάποιον να τον προκαλεί. Το όνομα αυτού Alvaro Bautista και το όπλο του Ducati Panigale V4 R.

sbk bautista 3

Τα πρώτα σημάδια είχαν αποκαλυφθεί ήδη από την επίσημη δοκιμή του πρωταθλήματος μερικές μέρες πριν τον αγώνα στο Phillip Island, αλλά οι διαφορές ήταν τόσο μικρές που θα περίμενε κανείς σφαγές ως την καρό σημαία. Αυτά, ως τη στιγμή που έσβησαν τα κόκκινα φώτα δίνοντας εκκίνηση στον πρώτο αγώνα του διημέρου, το Σάββατο 23/2.

Ως τότε ο Rea είχε πάρει μόνο μια νίκη επί του νέου του αντιπάλου, ήτοι την Superpole, όπου οι δύο εργοστασιακές Kawasaki καβάτζωσαν τις δύο πρώτες θέσεις στη σχάρα εκκίνησης, αφήνοντας τον Ισπανό τρίτο. Αυτό ωστόσο δεν αποκάλυψε τίποτε από τα μελλούμενα, καθώς οι αριθμοί των κατακτήριων δοκιμών προμήνυαν πολύ σφικτούς αγώνες με τους έξι πρώτους αναβάτες να χωρίζονται από μόλις 7 δέκατα του δευτερολέπτου.

WorldSBK - 1ος αγώνας

Και τότε ήρθε ο πρώτος αγώνας των Superbikes. Ο Bautista ξεκίνησε καλά, πέρασε γρήγορα πρώτος και απλά άνοιγε διαφορά ως το τέλος, σε μια κούρσα που έμοιαζε να έχει βγει από τα highlights του περσινού δεύτερου μισού του πρωταθλήματος του Rea.

Όταν με το καλό έφτασε στην καρό σημαία ο Bautista, ο πρωταθλητής βρισκόταν 15 ολόκληρα δευτερόλεπτα πίσω του! Άλλα δύο πιο πίσω θα κατέφτανε και ο Marco Melandri, ο οποίος βγήκε νικητής από μια στενή και αμφίρροπη ως το τέλος μάχη με τον ομόσταυλό του στη Yamaha, Alex Lowes. Αυτή ήταν ίσως και η καλύτερη μάχη που είχε να μας προσφέρει το πρώτο σκέλος του WorldSBK 2019, δεδομένου ότι στην κορυφή είναι ζήτημα αν ο Rea είχε ποτέ τον νικητή στο οπτικό του πεδίο στο δεύτερο μισό του αγώνα.

sbk melandri

Στα αξιοσημείωτα του πρώτου σκέλους σημειώνουμε την εξαιρετική έκτη θέση του rookie Torpak Razgatlioglu (Kawasaki), νικητή από μια μονομαχία με τον Tom Sykes που άνοιξε τον λογαριασμό της νέας ομάδας της BMW με μια πολύ καλή έβδομη θέση.

Όσον αφορά στις ηχηρές απουσίες και αποτυχίες, οπωσδήποτε σε αυτές θα μετρά εαυτόν ο Chaz Davies που ακόμη δεν έχει συνεννοηθεί με τη νέα Panigale και περιορίστηκε στη δέκατη θέση.

Ανάλογα φτωχά κινήθηκε και η νέα ομάδα της Honda, καθώς ο Leon Camier έπεσε, ξαναμπήκε και λίγο μετά εγκατέλειψε οριστικά τη μάχη, ενώ ο Ryuichi Kiyonari δεν κατάφερε να μπει σε βαθμολογούμενη θέση, τερματίζοντας 16ος, ακριβώς πίσω από τον Leon Haslam (Kawasaki) που είχε μια πτώση από την οποία κατάφερε να επιστρέψει και να πάρει έναν τιμητικό βαθμό.

WorldSBK - Superpole Race

Η συνέχεια του προγράμματος είχε την πρώτη εμφάνιση της Superpole Race, δηλαδή του τρίτου αγώνα που προστέθηκε από φέτος στο πρόγραμμα και αφορά μια σύντομη κούρσα 10 γύρων. Σε αυτή απολαύσαμε επιτέλους τη μάχη που περιμέναμε, καθώς Bautista και Rea παρέδωσαν μαθήματα σκηνοθεσίας αγχωτικού θρίλερ με αλλεπάλληλες προσπεράσεις, πολλές εξ αυτών αρκετά κλειστές για να τις παρακολουθείς χωρίς αναπνοή.

sbk bautista 2

Το αποτέλεσμα ωστόσο δεν άλλαξε. Ξανά ο Ισπανός της Ducati πήρε τη νίκη, ρίχνοντας στο τέλος κατιτίς παραπάνω από ένα δευτερόλεπτο στον Άγγλο πρωταθλητή. Αυτή τη φορά η πρώτη τριάδα συμπληρώθηκε από τον Haslam.

WorldSBK - 2ος αγώνας

Ώρα για τον δεύτερο αγώνα της μεγάλης κατηγορίας, με νέα σόου Bautista. Ξανά ακαταμάχητος ο έμπειρος Ισπανός, απλά ξέφυγε από τους διώκτες του και βάλθηκε να χαθεί στον ορίζοντα όπως στον πρώτο αγώνα την προηγούμενη μέρα.

Αυτή τη φορά ο Rea δεν ήταν διατεθειμένος να τον αφήσει να χαθεί, όμως είχε δύο βασικά προβλήματα: πρώτον, δεν είχε σε καμιά περίπτωση την ταχύτητα του αντιπάλου του και, δεύτερον, προσπαθούσε ταυτόχρονα να κρατήσει τη δεύτερη θέση του από τον Haslam.

sbk kawasakia 1

Εν τέλει η μεταξύ τους μονομαχία αποδείχθηκε βούτυρο στο ψωμί του Bautista, ο οποίος συνέχισε στον δικό του απλησίαστο ρυθμό ως την τρίτη καρό σημαία του διημέρου, αυτή τη φορά με κάτι παραπάνω από 12 δευτερόλεπτα διαφορά.

Πίσω του στην ενδοοικογενειακή διένεξη των Kawasaki νικητής αναδείχθηκε ο Rea, αλλά έπρεπε να φτάσουμε τρεις γύρους από το τέλος για να ξεκαθαρίσει η θεαματικότατη μάχη των δύο πράσινων Άγγλων, δηλαδή μέχρις ενός σημείου που πια ο Rea δεν είχε καμιά ελπίδα να κερδίσει τον αγώνα, μόνο να τον χάσει ο Bautista θα μπορούσε.

Πίσω από την πρωταγωνιστική τριάδα ακολούθησαν τρεις Yamaha, αυτή τη φορά με την αντίστροφη σειρά του πρώτου αγώνα, δηλαδή 4ος ο Michael Van Der Mark, 5ος ο Lowes και 6ος ο Melandri.

Ο Davies αυτή τη φορά πήγε κάπως καλύτερα με την 7η θέση, αλλά αυτή ήρθε σε μια απογοητευτική απόσταση 9.5 δευτερολέπτων πίσω από τον Melandri.

sbk podium

Με το νέο φορμά του πρωταθλήματος, η μέγιστη συγκομιδή βαθμών ανά αγώνα έχει αυξηθεί στους 62, καθώς προστίθενται και οι πόντοι από τη Superpole Race. Εδώ λοιπόν ο Bautista έφυγε με ένα νοστιμότατο 62άρι στην τσέπη, γεγονός που απλά έρχεται να υπογραμμίσει ένα εντυπωσιακότατο, όσο και μη αναμενόμενο αποτέλεσμα.

Μη αναμενόμενο όχι επειδή έχουμε κάτι με τη Ducati, αλλά γιατί απλούστατα το Panigale V4 R απλά δεν υπήρχε πριν μερικούς μήνες (παρουσιάστηκε επισήμως στην EICMA 2018 τον Νοέμβριο) και ο Bautista είχε ελάχιστο χρόνο προσαρμογής, εξοικείωσης και δοκιμών με τη νέα του μοτοσυκλέτα. Για να μην αναφερθούμε στη μετάβαση από τα MotoGP σε έναν άλλο κόσμο με λάστιχα παραγωγής.

Κάποιοι θα πουν πως στον πρώτο αυτόν αγώνα ο Bautista έτρεξε σε μια πίστα που γνωρίζει πολύ καλά και αυτό οπωσδήποτε τον βοήθησε τα μάλα. Πιθανότατα αυτό ισχύει, ενώ μια πιο λεπτομερής ματιά στο καλεντάρι του πρωταθλήματος αποκαλύπτει πως φέτος θα πάει και σε αρκετές άλλες πίστες που θεωρητικά δε γνωρίζει καλά. Στον πέμπτο αγώνα έρχεται η Monza και αργότερα στο πρωτάθλημα θα γνωρίσει (ή θα ξαναθυμηθεί) την Imola, το Donington Park, τη Laguna Seca, το Portimao και το Magny Cours. Θα παίξουν άραγε τον ρόλο τους;

WorldSSP

Στο Supersport η χρονιά ξεκίνησε δυναμικότατα και με υποχρεωτική αλλαγή ελαστικών στη διάρκεια του αγώνα λόγω υψηλών θερμοκρασιών, σε ένα pit stop που επηρέασε και το τελικό αποτέλεσμα.

Οι πρωταγωνιστές του αγώνα ήταν τρεις αναβάτες της Yamaha και συγκεκριμένα οι Randy Krummenacher, Jules Cluzel και Federico Caricasulo, οι οποίοι πάλεψαν για την κατανομή των τριών θέσεων του βάθρου.

ssp krummenacher

Η κρίσιμη στιγμή ήρθε όταν ο Caricasulo ολοκλήρωσε την υποχρεωτική αλλαγή ελαστικών του, με κάποιον μηχανικό να ξεχνά ένα εξάρτημα πάνω στη μοτοσυκλέτα του. Ως αποτέλεσμα ο Ιταλός καθυστέρησε να ξαναβγεί στην πίστα κι έτσι ο Krummenacher βρέθηκε με ένα χρονικό προβάδισμα που αποδείχθηκε δυσαναπλήρωτο για τον αντίπαλό του.

Το WorldSSP ξεκίνησε με τον καλύτερο τρόπο για τη Yamaha που είδε έξι R6 να γεμίζουν την πρώτη επτάδα αναβατών, κυριαρχώντας εξ ολοκλήρου στην πρώτη πεντάδα.

Αναλυτικά αποτελέσματα αγώνα και βαθμολογία WorldSBK 2019

Φωτογραφίες

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 25 Φεβρουαρίου 2019 11:47

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon