.
Κατηγορία Superbike
Δευτέρα, 17 Σεπτεμβρίου 2018 10:38

WorldSBK 2018, 10ος αγώνας, Portimao (Πορτογαλία)

Ο συνήθης ύποπτος το έκανε ξανά

Επιστροφή από μακρά καλοκαιρινή διακοπή για τα Superbikes με τον Πορτογαλικό αγώνα στην πίστα Autodromo International do Algarve και τον πρωτοπόρο της κατάταξης, Jonathan Rea, προερχόμενο από δύο συνεχόμενες διπλές νίκες σε Laguna Seca και Misano.

Παρόλα αυτά ήταν ο Eugene Laverty που με την Aprilia του θα έκλεβε την pole position με ένα απίστευτο ρεκόρ πίστας, αφήνοντας τον Rea δεύτερο στην εκκίνηση, μπροστά από τον Marco Melandri.

Για τους ανταγωνιστές του Rea τα πράγματα ήταν ο,τιδήποτε άλλο εκτός από απλά, καθώς ο Chaz Davies προερχόταν από ένα δύσκολο καλοκαίρι. Ο Βρετανός έσπασε την κλείδα του σε προπόνηση motocross τον Ιούλιο και, μόλις έγινε καλά, στις αρχές αυτού του μήνα την ξανάσπασε (την ίδια!) σε προπόνηση supermoto.

Πίσω του, δε, ο απίθανος Michael van der Mark εξελίσσεται σε νέο αστέρα της Yamaha, χτυπώντας τον τρίτη θέση της κατάταξης από τον Tom Sykes και απειλώντας από κοντά και τη δεύτερη του Davies.

Πρώτος αγώνας

Ο Laverty δεν έμελλε να χαρεί για πολύ την εκκίνησή του από την πρώτη θέση. Ξεκίνησε νωχελικά, έμπλεξε με την κίνηση και λίγο αργότερα έπεσε θύμα της όταν ο Xavi Fores έπεσε πάνω του και τον πήρε μαζί του εκτός αγώνα.

Στο μεταξύ βέβαια ο συνήθης ύποπτος έφευγε μπροστά και άφηνε όλους τους υπόλοιπους να απολαμβάνουν τη σκόνη του. Καθώς ο εργοστασιακό Kawasaki του πρωταθλητή έχτιζε μια διαφορά 2-3 δευτερολέπτων, πίσω του διαφαινόταν μια μάχη για τις άλλες δύο θέσεις του βάθρου, ωστόσο οι όποιες υπόνοιες για ξύλο ως την καρό σημαία διαψεύστηκαν όταν ο Lorenzo Savadori έπεσε.

55841 R10 Action

Αυτό το συμβάν άφησε ορθάνοικτο τον δρόμο της δεύτερης θέσης για τον Melandri, με τρίτο τον van der Mark.

Δεδομένων των συνθηκών, για τον Davies η τέταρτη θέση ήταν ένα σπουδαίο αποτέλεσμα που τον κράτησε στη δεύτερη θέση της κατάταξης, ενώ ακολούθησε πέμπτος ο Sykes.

Την εξάδα έκλεισε ο Loris Baz, στο καλύτερό του φετινό αποτέλεσμα.

Δεύτερος αγώνας

Στον κυριακάτικο αγώνα ο Davies έδειξε δόντια, οδηγώντας για σχεδόν τα δύο τρία της διάρκειάς του με τον Rea μόνο στο κατόπι του. Ο αναβάτης της Ducati, παρά τη δις σπασμένη κλείδα του, ήταν πολύ γρήγορος και αντιστεκόταν επίμονα στις επιθέσεις του πρωταθλητή, απαντώντας άμεσα κάθε φορά που ο Rea τον περνούσε.

Ο αγώνας κυλούσε κάπως έτσι με υποσχέσεις για φινάλε-θρίλερ, όμως οκτώ γύρους πριν το τέλος ο Davies άρχισε να χάνει έδαφος, πιθανότατα λόγω φυσικής κατάστασης συνεπεία των τραυματισμών του και μέσα σε ελάχιστες στροφές βρέθηκε τέταρτος.

Συγκεκριμένα, καθώς ο Rea τον περνούσε για τελευταία φορά, ο Melandri είχε φτάσει στη ρόδα του ομόσταυλού του και τον απειλούσε. Λίγο αργότερα ο Ιταλός έκανε την κίνησή του στα φρένα, μπήκε στη στροφή καθυστερημένα και ανάγκασε και τον Davies να ανοιχτεί λιγάκι, γεγονός που εκμεταλλεύτηκε ιδανικά ο van der Mark περνώντας και τις δύο Ducati για να βρεθεί αυτός δεύτερος.

Στη συνέχεια ο Ολλανδός της Yamaha προσπάθησε να ζορίσει τον Rea χωρίς αποτέλεσμα, αφήνοντας τον πρωταθλητή να απολαύσει την τρίτη του συνεχόμενη διπλή επικράτηση και να έρθει ένα βήμα πιο κοντά στον τρίτο συνεχόμενο τίτλο.

Ο Melandri δε δυσκολεύτηκε πολύ να κρατήσει την τρίτη θέση του βάθρου, ενώ πίσω του ο Davies απέκρουσε επιτυχώς τις επιθέσεις του Sykes για να πάρουν οι δύο τους τις θέσεις 4 και 5, όπως και στον αγώνα της προηγούμενης μέρας.

55103 R10 Action

Με τον νέο του θρίαμβο ο Jonathan Rea αύξησε τη διαφορά του από τον δεύτερο, Chaz Davies, στους 116 βαθμούς, ενώ απομένουν τρεις (διπλοί) αγώνες ως το τέλος, ήτοι 150 διαθέσιμοι βαθμοί.

Φαίνεται πλέον πως ο τίτλος βάφεται σιγά-σιγά στο Kawasaki Green για μια ακόμη χρονιά, καθώς ο Rea θα πρέπει να «αυτοκτονήσει» για να τον χάσει.

Μάλλον περισσότερο ενδιαφέρον θα έχει να δούμε πόσα ρεκόρ θα σπάσει ως το τέλος της σεζόν ο πρωταθλητής από τη Βόρεια Ιρλανδία.

Στο μεταξύ, το αστέρι του Michael van der Mark συνεχίζει να λάμπει, καθώς πέρασε τον Sykes για την τρίτη θέση της κατάταξης και είναι ο μόνος άλλος πλην του Davies που διατηρεί μαθηματικές ελπίδες για τίτλο. Με το φίλτρο του ρεαλισμού, πάντως, ο πιο εφικτός στόχος για τον αναβάτη της Yamaha είναι η δεύτερη θέση του Davies, από την οποία απέχει μόλις 20 βαθμούς. Και η οποία, αν επιτευχθεί, θα είναι το καλύτερο δώρο για τη Yamaha μετά την επιστροφή της στο WorldSBK.

Επόμενος αγώνας στο τελευταίο σαββατοκύριακο του Σεπτέμβρη, στη Γαλλική πίστα του Magny-Cours, όπου ο Rea θα έχει την ευκαιρία να στεφθεί πρωταθλητής με δύο αγώνες να απομένουν. Θα του αρκεί να φύγει από τη Γαλλία διατηρώντας με διαφορά 100 βαθμών και πάνω.

Αποτελέσματα και βαθμολογία WorldSBK

Αποτελέσματα 1ου αγώνα

Αποτελέσματα 2ου αγώνα

Βαθμολογία Αναβατών WorldSBK

Βαθμολογία Κατασκευαστών WorldSBK

Φωτογραφίες

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 17 Σεπτεμβρίου 2018 10:48

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon