.
Κατηγορία Rally Dakar
Πέμπτη, 13 Ιανουαρίου 2011 12:57

Rally Dakar-2011– 10th stage – Copiapo / Chilecito

 


Καταστροφή για τον Despres, εγκαταλείπει ο Ορφανός!

 



Καταστροφή για τον Despres ο οποίος έβαλε το χέρι του  και έβγαλε τα μάτια του. Χάθηκε, καθυστέρησε και έδωσε άλλα δέκα λεπτά χάρισμα στον Coma ο οποίος βρίσκεται ένα βήμα πριν τη νίκη. Άδοξα έληξε ο αγώνας του Βασίλη Ορφανού όταν εγκατέλειψε από ηλεκτρολογικό πρόβλημα.

Διαδρομή


Από την πόλη Copiapo ξεκίνησε ο αγώνας του 10ου stage με στόχο να καταλήξει στην Αργεντινή, στην κοιλάδα του Chilecito μετά από ένα πέρασμα στα 5.000 μέτρα υψόμετρο. Η απλή διαδρομή περιελάμβανε για την 1οη αγωνιστική ημέρα, 11η συνολικά, 686 χιλιόμετρα απλής διαδρομής και 176 χρονομετρημένης.

Η ημέρα ξεκίνησε από την πόλη Copiapo της Χιλής και ολοκληρώθηκε στην Αργεντινή, στην κοιλάδα του Chilecito αφού οι οδηγοί ανέβηκαν  κοντά στα 5000 υψόμετρο.
Η διάσχιση των Άνδεων αποτέλεσε ένα σημαντικό εμπόδιο που έπρεπε να ξεπεραστεί μιας και σε τέτοιο υψόμετρο οι μοτοσυκλέτες τους δυσκολεύονται να αποδώσουν σωστά. Το ίδιο ισχύει φυσικά και για τους αναβάτες των οποίων η φυσική κατάσταση  δοκιμάστηκε στις σκληρές συνθήκες.
Ο γνωστός Route 60 προσφέρεται για φωτογραφίες και αυτό άλλωστε σύστηναν και οι οργανωτές μιας και τέτοια μέρη, δύσκολα τα συναντάς. Από το πέρασμα του San Francisco στα 4726μέτρα, οι αναβάτες κινήθηκαν προς την στα υψηλά οροπέδια Cordillera.

Μετά τις Άνδεις, οι αναβάτες έπρεπε να αντιμετωπίσουν τις λευκές θίνες στην περιοχή Fiaembala. Στον αγώνα του 2011 το πέρασμα είναι πιο σύντομο σε σχέση με τα δυο προηγούμενα χρόνια αλλά μετά από 10 αγωνιστικές ημέρες αυτό το σημείο μπορεί να αποδειχτεί καθοριστικό, ειδικά για όσους έχουν ήδη αρχίσει να εμφανίζουν σημάδια κόπωσης.

Καταστροφή!


Ο Despres είχε δηλώσει την χθεσινή ημέρα πως περιμένει τις επόμενες διαδρομές για να ορμήξει. Το έκανε στο 10ο stage και τελικά δεν του βγήκε σε καλό. Ακολουθώντας τους αμμόλοφους έκανε ένα λάθος στη διαδρομή και όταν διαπίστωσε ότι χάθηκε ήταν πολύ αργά. Γύρισε πίσω και κόλλησε σε ένα σημείο με βαθιά άμμο, από την οποία καθυστέρησε πάρα πολύ να βγει. Έτσι, το τέλος της ημέρας τον βρήκε να καθυστερεί δέκα λεπτά και να δίνει έτσι ουσιαστικά τον αγώνα στον Coma. Η διαφορά των δύο ανέρχεται αυτή τη στιγμή στα 18: 10’’ και ουσιαστικά αφορά τα 09:56’’ της σημερινής καθυστέρησης και τα 10:00’’ ποινής που χρεώθηκε όταν επέστρεψε να πάρει τα γάντια του στην εκκίνηση. Οι αγώνες αυτά έχουν όμως και ο Despres βρίσκεται στην 2η θέση και αν συνεχίσει αυτά τα λάθη, πιθανόν να δώσει τη θέση του και στον ερχόμενο Lopez.
Ο Heldrer Rodriquez εκμεταλλεύτηκε την καλή του εκκίνηση και κέρδισε τα δύο χρονομετρημένα σκέλη του 10ου stage αλλά ένα λάθος τον έριξε στην 10η θέση της ημέρας με 00:27:46’’ διαφορά.
O Χιλιανός αναβάτης της Aprilia αντιμετώπισε προβλήματα με την τρόμπα βενζίνης της μοτοσυκλέτας του και δέχθηκε βοήθεια από τον ομόσταυλο Guell Fares. Τερμάτισε έτσι στην 5η θέση της κατηγορίας μπροστά από τον Ruben Faria που άρχισε να επιτίθεται ξανά.
Έκπληξη αποτελεί η απόδοση του Miran Stanovnik στην 5η θέση που του δίνει την 14η θέση στην γενική κατάταξη.

Ο Βασίλης Ορφανός αντιμετώπισε ηλεκτρολογικό πρόβλημα με την μοτοσυκλέτα του και μετά από ώριμη σκέψη αποφάσισε να εγκαταλείψει τον αγώνα. Κρίμα για τον Έλληνα που δεν κατάφερε να τερματίσει σε αυτό τον δύσκολο αγώνα.
Ο Σίμος Ταμπαξής είχε μία πολύ καλή μέρα που τον έφερε στην 55η θέση της κατάταξης στο 10ο stage και συνεχίζει από την 87η θέση της γενικής.

Στην γενική κατάταξη συνεχίζει να προηγείται ο Marc Coma του Cyril Despres με 18:10’’ με τρίτο τον Francisco Lopez στα 00:45:16’’ και τον Helder Rodriquez στα 01:29:37’’.

Δηλώσεις αναβατών


Ruben Faria: “Τρελή μέρα, πάρα πολύ δύσκολη. Χάθηκα τρεις ή τέσσερις φορές, ήταν πραγματικά δύσκολο να βρω τη διαδρομή. Πάρα πολλοί αναβάτες χάθηκαν στον στεγνό ποταμό”.

Helder Rodriquez: ”Ίδια μέρα με την χθεσινή! Πήγαινα πολύ καλά, έπιασα τους Coma και Despres και τελικά χάθηκα στον στεγνό ποταμό δέκα χιλιόμετρα από δω και δεν μπορούσα να βρω την έξοδο. Είναι πολύ δύσκολο να δεχθώ το ίδιο λάθος ”.

Marc Coma: “Άλλη μία δύσκολη μέρα πέρασε. Ξέραμε ότι η Fabiala αποτελεί μία από τις δύσκολες διαδρομές και το περιμέναμε. Είχε πολλή πλοήγηση και στον στεγνό ποταμό ήταν πολύ δύσκολο να βρεις το δρόμο. Κέρδισα αλλά έχουμε ακόμη δύο μέρες και θα προσέξω να οδηγήσω γρήγορα”.

Cyril Despres: “Έκανα δύο τραγικά λάθη σήμερα. Στην αρχή, αντί να διαβάσω 117 διάβασα 17 και έστριψα πάνω σε κάτι αμμόλοφους και εκεί χάθηκα με τον
Verhoeven. Μετά, γύρισα και κόλλησα στην λάσπη στον στεγνό ποταμό και έχασα δέκα λεπτά. Δεν έπρεπε να συμβεί αλλά τελικά αυτοί είναι οι αγώνες Rally, μπορεί να συμβεί στον καθένα”.

Francisco Lopez: “Δύσκολη μέρα, πίστευα στην αρχή ότι θα μπορούσα να είμαι 2ος σήμερα αλλά δεν υπολόγιζα τα προβλήματα. Η μοτοσυκλέτα μου σταμάτησε από αντλία βενζίνης και ο βοηθός μου, Gerrard Fares με βοήθησε τελικά να φτάσω στον τερματισμό. Δεν πίστευα ότι θα τα καταφέρω αλλά τελικά είμαι ακόμα εδώ”.

Γυναίκες


Η σταθερότητα της Laia Sanz εκπλήσσει και πλέον έχει βρεθεί θα απειλεί και τους περισσότερους άντρες της κατηγορίας. Τερμάτισε την ημέρα στην 38η θέση με χρόνο 01:16:00 αφήνοντας στην 70η θέση την Annie Seel με 02:36:53 η οποία φαίνεται να αντιμετωπίζει προβλήματα. Αμφότερες βρίσκονται στην 42η και 50η θέση της γενικής με διαφορά 32:37’’.

Quad


Η διαφορά που έχει ο Patronelli από τον 2ο Halpen του έχει δώσει το δικαίωμα να κάνει συντηρητικό αγώνα. Έτσι, τερμάτισε 5ος την ημέρα και άφησε νέα ονόματα να περάσουν μπροστά αφού δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας. Ο Jorge Santamarina με Honda πέρασε στην πρώτη θέση της ημέρας, ο Halpen 2ος αλλά στην γενική προηγείται ο Alejandro Patroneli με 01:11:08’’.

Φωτογραφίες

Video 1

Video 2

Video 3

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από Τάκης Μανιάτης
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 11 Ιουνίου 2012 23:39

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon