.
Κατηγορία Rally Dakar
Τετάρτη, 12 Ιανουαρίου 2011 23:57

Rally Dakar-2011– 9th stage / Copiapo - Copiapo

 


Κερδίζει ο Street, "μένει" ο Rodriquez

 



Σε μία εκπληκτική μέρα βρέθηκε ο Αμερικανός Jonah Street και κέρδισε το πρώτο του stage μετά την νίκη του το 2009 στο San Rafael. Εκμεταλλευόμενος την ατυχία του Helder Rodriquez με το έτερο Yamaha που έμεινε από καύσιμα, άφησε το στίγμα του στο φετινό Dakar. Την γάτα με το ποντίκι φαίνεται να παίζουν ωστόσο ο Coma με τον Despes που διατηρούν την διαφορά τους οδηγώντας συντηρητικά, στις πίσω πλέον θέσεις.

Διαδρομή


Με βάση το Copiapo όπου είχε στηθεί το bivuac της 8ης αγωνιστικής ημέρας ξεκίνησε το 9ο stage. Η διαδρομή έκανε ένα κύκλο με 35 χιλιόμετρα απλής διαδρομής και 235 χιλιόμετρα χρονομετρημένης. Η πόλη του Copiapo κυκλώνεται από την έρημο Ατακάμα και ενώ η διαδρομή θα μπορούσε να είναι εύκολη, μιας και χιλιομετρικά μικρή, είχε τις δυσκολίες της. Η συγκεκριμένη ειδική με τους μαγευτικούς αμμόλοφους μπορεί να κρίνει το αποτέλεσμα του αγώνα: σε ορισμένα σημεία το βάθος της χαράδρας που σχηματίζουν οι αμμόλοφοι, μπορεί και να καταδικάσει όσους χάσουν τον προσανατολισμό τους σε μια σειρά από κύκλους.

Κατά τη διάρκεια μιας ημέρας που είναι γεμάτη παγίδες οι οδηγοί μπορούν να χάσουν πολλά αλλά αυτοί που μπορούν να οδηγήσουν σωστά στους αμμόλοφους θα έχουν μόνο κέρδη. Και για να προσθέσουν και λίγο αλατοπίπερο στις διαδρομές, οι διοργανωτές έβαλαν τους οδηγούς των μοτοσυκλετών να ξεκινήσουν ανά ομάδες: σύμφωνα με την κατάταξη, οι πρωτοπόροι ανά δέκα και οι υπόλοιποι ανά είκοσι ακολουθούμενοι από τα αυτοκίνητα. Αυτό συνεπάγεται ξανά πως, όποιος φύγει μπροστά θα έχει το πλεονέκτημα της ορατής διαδρομής και το μειονέκτημα της πλοήγησες σε απάτητο χώμα.

Το 9o stage του αγώνα θα μείνει χαραγμένο στη μνήμη του Βασίλη Ορφανού κυρίως γιατί ήταν το αποκορύφωμα του Dakar. Κατά τη διάρκεια της ημέρας – όπως λέει ο ίδιος – δοκιμάστηκαν κυρίως τα όρια των οδηγών καθώς ο αγώνας έφτασε στο σημείο εκείνο όπου οι εγκαταλείψεις μαρτυρούν το γεγονός ότι η κόπωση έχει αρχίσει και κάνει την εμφάνιση της.

Το πρωινό της Τρίτης 11 Ιανουαρίου βρήκε μόλις 104 οδηγούς μοτοσυκλετών στη γραμμή εκκίνησης όταν την προηγούμενη ημέρα τον αγώνα ξεκίνησαν 115 ενώ μέχρι τα ξημερώματα της Τετάρτης (ώρα Ελλάδος) οδηγοί από όλες τις κατηγορίες οχημάτων συνέχιζαν να τερματίζουν.

“Ήταν μια ιδιαίτερα απαιτητική ειδική με βασική πρωταγωνίστρια για μια ακόμα ημέρα τη σκόνη αν και το πρωί ξεκινήσαμε με χαμηλή νέφωση, πολύ κρύο και βροχή. Ήταν η πρώτη φορά που στον φετινό αγώνα φύγαμε όπως στα Motocross, ανά ομάδες. Εγώ φεύγοντας μαζί με τους άλλους 19 οδηγούς προσπάθησα να κάνω τη διαφορά. Και γενικά σε όλο το ετάπ οδήγησα όσο πιο γρήγορα μπορούσα. Το ευνοούσαν οι συνθήκες, αφού η ειδική αν και μικρή ήταν γρήγορη, το ευνοούσε και η αυτοπεποίθηση μου πάνω στη μηχανή. Για άλλη μια ημέρα προσπάθησα να δώσω τον καλύτερο εαυτό μου. Σαν να μην έχω τρέξει ούτε ώρα. Και όλα αυτά αντιμετωπίζοντας επαναλαμβανόμενες προκλήσεις: τον καιρό, την άμμο που μείωνε την ορατότητα, τους αμμόλοφους, τον άμεσο συναγωνισμό της ταυτόχρονης εκκίνησης», περιγράφει ο Βασίλης Ορφανός.

Κερδίζει ο Street!


Με τον αγώνα να έχει περάσει σε ρυθμό συντήρησης για τους πρωτοπόρους, νέοι αναβάτες ξεπετιούνται από τις πίσω θέσεις οδηγώντας γρήγορα με στόχο να μαζέψουν θέσεις. Ο Jonah Street ο οποίος έβγαλε προς πώληση στο διαδίκτυο την δεύτερη μοτοσυκλέτα προπόνησης για να καταφέρει να συμμετάσχει τελικά στο Dakar, δικαιώθηκε με την νίκη του 9ου stage. Είχε κερδίσει ξανά το 2009 στο San Rafael και είναι ένας από τους γρήγορους αναβάτες που συμμετέχουν στο Dakar. Ωστόσο, παρά το ότι κέρδισε το stage με 00:03:38’’ διαφοράς από τον Verhoeven, βρίσκεται στην 14η θέση της γενικής με 03:44:44’’ από τον πρώτο.

Στη 2η θέση, έχουμε ξανά ένα BMW με τον Frans Verhoeven ο οποίος βρίσκεται στην 25η θέση της γενικής κατάταξης με 06:22:44’’. Δύο μόλις δευτερόλεπτα χώρισαν τον David Casteau στην 3η θέση ενώ πίσω του τερμάτισαν οι Farres και Viladoms. Λίγο πιο πίσω βρέθηκαν οι διεκδικητές με τον Despres να προηγείται στην 6η θέση, τον Coma να ακολουθεί στην 8η πίσω από τον Ullevaseter και τον Lopez να κλείνει την δεκάδα.
Οι διαφορές μεταξύ τους παραμένουν στα 00:08:14’’ υπέρ του Coma που προηγείται του Despres στην γενική κατάταξη, ενώ ο Lopez ακολουθεί με 00:23:33, 15:19’’ πίσω από τον δεύτερο.
Μεγάλος χαμένος της ημέρας ο Helder Rodriquez ο οποίος ξεκίνησε πολύ δυνατά και οδηγούσε για την νίκη, όταν έμεινε από καύσιμα η μοτοσυκλέτα του.
Έχασε την νίκη της ημέρας και μία καλή εμφάνιση, αλλά το σημαντικότερο, απομακρύνθηκε πολύ από το στόχο του που ήταν η 3η θέση του βάθρου. Η διαφορά του τώρα από τον ήδη 3ο Lopez φτάνει στα 38:18’’ και όσο περνούν οι μέρες δείχνει δύσκολο να καλυφθεί.

Από ελληνικής πλευράς, ο Βασίλης Ορφανός χρεώθηκε με μία εξοντωτική ποινή 15ωρών και 5 λεπτών η οποία τον κατακρήμνισε στην 93η θέση της γενικής κατάταξης.
Αν και ο ίδιος ξεκίνησε τον αγώνα της Τρίτης 11 Ιανουαρίου με τις καλύτερες προϋποθέσεις από την 70η θέση και κατόρθωσε μέσα στο ετάπ να κερδίσει άλλες δυο θέσεις τερματίζοντας στην 68η θέση, στο τέλος της ημέρας έπρεπε να “αντιμετωπίσει” και την ειλημμένη απόφαση των κριτών: «Μου χρεώνουν ότι στον αγώνα της Δευτέρας (σ.σ 10 Ιανουαρίου)  έχασα 4 σημεία (WP, way points). Εγώ πήγα στο GPS της μηχανής και είδα ότι τουλάχιστον για τα δυο σημεία που αντιστοιχούν σε 6 ώρες ποινής, η απόκλιση που είχα ήταν ελάχιστα μέτρα. Αμέσως θυμήθηκα το κομμάτι στο οποίο μου χρεώνουν τη παράβαση. Ήταν ένα κομμάτι της ειδικής όπου οι ροδιές ήταν τόσο βαθιές που ήταν αδύνατο να περάσεις. Έκανα κύκλο και ξαναδοκίμασα να περάσω αλλά ήταν πραγματικά πέρα από τις δυνάμεις οποιουδήποτε οδηγού. Αμέσως μετά από εμένα κόλλησαν ένα φορτηγό και ένα αυτοκίνητο, στο ίδιο ακριβώς σημείο», λέει ο Ορφανός.
Ο ίδιος δηλώνει ότι η απόφαση των κριτών είναι αμετάκλητη και ότι προχωρά παρακάτω. «Ο γέγονε γένονε και δεν αλλάζει. Αύριο είναι μια νέα μέρα και έτσι την αντιμετωπίζω. Άλλωστε έχω αποδείξει ότι τέτοιες αναποδιές με πεισμώνουν ακόμα περισσότερο. Απλώς με στεναχωρεί αυτή η τυπολατρία, η αυστηρότητα για 1μ. διαφορά τη στιγμή που εμείς ρισκάρουμε τη ζωή μας», επισημαίνει.

Ο Σίμος Ταμπαξής με σταθερή απόδοση και τερματισμό στην 73η θέση της ημέρας, έφτασε να είναι 94ος στην γενική κατάταξη, πίσω από τον Ορφανό.

Δηλώσεις αναβατών


Jonah Street: “Ξεκινούσα στο τρίτο group που ήταν και καλό και κακό. Καλό γιατί θα είχα ευκολότερη πλοήγηση, κακό γιατί θα είχα πολλή σκόνη. Οδήγησα γρήγορα και μετά από ώρα συνάντησα αναβάτες του 2ου και πιο μετά του 3ου group. Ήξερα τότε ότι πηγαίνω πάρα πολύ καλά μιας και είχα τρεις αναβάτες μόνο μπροστά οι οποίοι είχαν ξεκινήσει πολύ νωρίτερα από μένα. Παρέμεινα εκεί και κέρδισα. Είναι απίστευτο συναίσθημα γιατί έρχεσαι εδώ να κάνεις το καλύτερο που μπορείς, και το να κερδίζεις είναι ακριβώς αυτό.”

Helder Rodriquez: “Η μέρα ξεκίνησε πολύ καλά για μένα. Μέχρι το 215 χιλιόμετρο είχα τον καλύτερο χρόνο και ήμουν μπροστά. Έκανα ένα λάθος στην πλοήγηση και χάθηκα, απομακρύνθηκα 9 χιλιόμετρα και γύρισα πίσω, αλλά έμεινα από καύσιμα. Πέρασε ο Felipe Prohens για καλή μου τύχη και μου έδωσε καύσιμα και συνέχισα. Είναι κρίμα που συνέβη αυτό 15 χιλιόμετρα πριν το τέλος αλλά αυτά έχουν οι αγώνες. ”

Marc Coma: “ Ξεκίνησα καλά στην αρχή με όλο το group μέσα στην ομίχλη, αλλά γρήγορα άρχισε να δυσκολεύει η πλοήγηση. Χαθήκαμε και επιστέψαμε ξανά στο ίδιο σημείο για να συναντήσουμε ένα group από είκοσι γρήγορους αναβάτες. Μετά έγινε πραγματικά δύσκολη η διαδρομή μέχρι το τέλος αφού δεν μπορούσαμε να δούμε από την σκόνη. ”

Frans Verhoeven: “Σήμερα ήταν πολύ καλή μέρα για μένα. Μιας και μου αρέσει το motocross, δεν δίστασα να επιτεθώ από την αρχή ανάμεσα στους άλλους αναβάτες. Μέσα στην ομίχλη και τους αμμόλοφους βρέθηκα με τον Ullevaseter ο οποίος είχε φύγει πριν από μένα και ανακάλυψα πως είχαν χαθεί και εγώ πήγαινα καλά.  Ήταν τέλεια.”

Cyril Despres: ”Μέχρι το 17ο χιλιόμετρο μείναμε όλοι μαζί αλλά όταν ο Rodriquez έστριψε τον ακολουθήσαμε όλοι και χαθήκαμε. Επιστρέψαμε ξανά πίσω και μπλεχτήκαμε με το άλλο group και οδηγούσαμε όλη μέρα μέσα στη σκόνη. Παίζουμε τη γάτα με το ποντίκι αυτές τις μέρες σε ένα παιχνίδι στρατηγικής και εγώ περιμένω το stage στην Fabiala για να ορμήξω”.

David Casteau: “Άψογη μέρα, οδηγούσα μόνος μου και σε πολλά σημεία με τον Verhoeven, και όταν συναντήσαμε μπροστά μας τον Lopez και ήμασταν σίγουροι ότι πάμε καλά, πηγαίναμε πολύ γρήγορα. Αυτό με βοήθησε να ξεχάσω τα προβλήματα του κιβωτίου μου.”

Γυναίκες


H Σουηδέζα Annie Seel συνεχίζει την επίθεσή της καταφέρνοντας να ανέβει μέχρι την 35η θέση της ημέρας στο 9ο stage. Η διαφορά της με την Laia Sanz που τερμάτισε 44η βρίσκεται στο 1:35’’ στο τέλος της ημέρας αλλά η Ισπανίδα είναι αυτή που προηγείται σταθερά στην γενική κατάταξη. Το ένα λεπτό ποινής της Seel έχει προστεθεί και την κρατάει στην 51η θέση με χρόνο 11:04:23’’ όταν η Sanz με 09:52:39’’ έχει σταθεροποιηθεί στην 41η θέση της γενικής κατάταξης με μεγάλη διαφορά.

Quad


Προηγείται ξανά στην αγωνιστική ημέρα ο Patroneli με 00:05:21’’ του Machacek και με 00:10:15 του LASKAWIEC (POL) στο 9ο stage. Έχει αυξήσει τη διαφορά στα 01:16:23’’ από τον Halpen και παρ’ όλ’ αυτά, αντί να οδηγεί συντηρητικά ανοίγει κιόλας τη διαφορά. Τρίτος στην κατάταξη ακολουθεί ο Machacek, 4ος ο Copetti και 5ος ο Declerck με διαφορές που ξεκινούν από τις δύο ώρες και φτάνουν μέχρι και τις πέντε. Όλα δείχνουν θετικά για τον περσινό 2ο του Dakar ο οποίος πλησιάζει στον πρώτο του τίτλο.

Φωτογραφίες


Video 1

Video 2

Video 3

Video 4

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Administrator Γράφτηκε από Administrator
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 11 Ιουνίου 2012 23:38

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon