.
Κατηγορία MotoGP
Κυριακή, 04 Σεπτεμβρίου 2016 19:17

MotoGP 2016, 12ος αγώνας, Silverstone

 

Πρώτη νίκη Vinales και Suzuki!

 

 

Του Τάκη Μανιάτη

Ένας άπιαστος Maverick Vinales ''εξαφανίστηκε'' από τους αντιπάλους του και κατάφερε να πάρει την πρώτη του νίκη στην μεγάλη κατηγορία, την πρώτη για την Suzuki από το 2007, και τον Chris Vermuilen!

Δύο εκκινήσεις


Με τον καιρό να κάνει τα δικά του και την βροχή να δυσκολεύει τα χρονομετρημένα δοκιμαστικά, ο Cul Crutchlow ήταν αυτός που έκανε τα μαγικά του και πήρε την Pole position, όντας ο πρώτος Βρετανός που παίρνει την συγκεκριμένη θέση στην συγκεκριμένη πίστα, μετά τον Barry Sheene το 1977! Πίσω του βρέθηκε ο Valentino Rossi με τον Maverick Vinales στην 3η θέση. Οι δύο ομόσταυλοι, Dani Pedrosa και Marc Marquez ακολούθησαν στην σχάρα εκκίνησης, με τον Marquez να έχει πέσει λίγο νωρίτερα, και να μην έχει κάποια απάντηση προς το τέλος των χρονομετρημένων.
Στην εκκίνηση, ο Rossi περνάει μπροστά και στρίβει πρώτος στην δεξιά στροφή και έχει κοντά του τον Crutchlow, αλλά είναι ο Vinales που περνάει σύντομα και οδηγεί τον αγώνα. Ωστόσο, λίγο πίσω, ο Loris Baz ακουμπάει στον Pol Espargaro και πέφτουν πάρα πολύ άσχημα και οι δύο αναβάτες μαζί και μένουν στο έδαφος. Ο αγώνας διακόπτεται με κόκκινη σημαία και εφόσον είναι πρώτος γύρος, δεν ισχύει τίποτα από τις μέχρι στιγμής θέσεις. Το νοσηλευτικό προσωπικό έχει μπει μέσα, ο Espargaro δείχνει καλά και μεταφέρεται με φορείο, αλλά ο Baz βρίσκεται ακόμη στο έδαφος. Λίγο μετά ανακοινώνεται ότι έχει τις αισθήσεις του και δέχεται την βοήθεια των γιατρών της πίστας.

Οι αναβάτες στήνονται ξανά στην εκκίνηση, για την γρήγορη διαδικασία εκκίνησης, και τον γύρο προθέρμανσης. Και ξεκινάνε, με τον Crutchlow να παίρνει την εκκίνηση και τον Rossi να βρίσκεται κολλητά του, με τον Vinales, τον Marquez, Pedrosa, Redding να ακολουθούν. Ο Vinales περνάει σύντομα τον Rossi ενώ ο Iannone πετάγεται από το πουθενά και περνάει από 8ος, 5ος!

Άπιαστος Vinales


Ο Vinales περνάει τον Crutchlow και βρίσκεται στην 1η θέση, ενώ ο Marquez επιτίθεται και περνάει τον Rossi με τον Iannone να ακολουθεί από κοντά και τον Lorenzo να έχει ανέβει στην 7η θέση. Ο Marquez περνάει τον Crutchlow και είναι πλέον 2ος με τον Rossi να ψάχνει τρύπα να περάσει στην 3η θέση. Ο Vinales έχει ήδη κάνει διαφορά 0,742 χιλιοστών και την αυξάνει, ενώ ο Rossi δέχεται την επίθεση του Iannone, αλλά και του Pedrosa που ακολουθεί από κοντά. Ο Vinales δείχνει να βρίσκεται σε άλλο επίπεδο και αυξάνει συνεχώς την διαφορά του, που μέσα σε άλλο ένα γύρο, ανεβαίνει στα 1,1'' και λίγο μετά, στο 1,360''. Ο Brandl πέφτει και εγκαταλείπει, και βγαίνει σημαία για λάδια, ενώ ο Rossi κάνει την επίθεση του στον Crutchlow, χωρίς ωστόσο να καταφέρει να περάσει.
Μέχρι στιγμής, ο Marquez που ηγείται του ''τραίνου'' και είναι 2ος, δείχνει να καθυστερεί τους αντιπάλους του που δεν μπορούν όμως να τον περάσουν. Μπροστά ο Vinales βρίσκεται σε εκπληκτικό ρυθμό και αυξάνει την διαφορά του στα 1,8'' και δείχνει αχτύπητος ενώ ο Crutchlow επιτίθεται στον Marquez, αλλά δέχεται την επίθεση του Rossi, ο οποίος μετά από δύο επιθέσεις, περνάει και βρίσκεται 3ος. Λίγες στροφές μετά, ο Rossi πλησιάζει, επιτίθεται και περνάει τον Marquez και ανεβαίνει στην 2η θέση! Ο Pedrosa έχει περάσει τον Iannone και είναι 5ος και στοχεύει τώρα τον Crutchlow. Με 13 γύρους να απομένουν, ο Vinales αυξάνει την διαφορά του από τον Rossi, o Marquez ακολουθεί με μικρή διαφορά, με τους Crutchlow, Pedrosa και Iannone να ακολουθούν και να καραδοκούν.

Συνεχείς προσπεράσεις


Ο Rossi αρχίζει να αυξάνει τον ρυθμό του και ο Marquez κολλάει πίσω του ενώ ο Vinales απαντά κάνοντας καλύτερο χρόνο και ανεβάζει την διαφορά στα 2,8''. Καθώς ο Marquez δείχνει να φτάνει τον Rossi και να τον απειλεί, έρχεται ο Crutchlow και εκμεταλλεύεται τις ταλαντώσεις του Marquez και περνάει και μπαίνει αυτός πίσω από τον Rossi. Την ίδια στιγμή, ο Iannone περνάει τον Pedrosa και το τρενάκι των αναβατών βρίσκεται "κολλημένο", ενώ ο Iannone, περνάει λίγο μετά τον Marquez, με 9 γύρους να απομένουν. Αυτή τη στιγμή φαίνεται πως ο Iannone είναι ο πιο δυνατός αφού φτάνει και απειλεί τον Crutchlow τον οποίο και περνάει σύντομα και βάζει στο στόχαστρο τον Rossi! O Marquez δεν έχει απάντηση και μάλιστα τον πλησιάζει και ο Pedrosa, ενώ μπροστά, ο Rossi δέχεται την επίθεση του Iannone που τον περνάει δείχνοντας την δύναμη του. Μπροστά ο Vinales έχει αυξήσει την διαφορά στα 3,5'', ενώ ο Rossi, επιτίθεται ξανά στα φρένα και περνάει ξανά στο τέλος της ευθείας τον Iannone. Έξι οδηγοί παλεύουν για τις υπόλοιπες δύο θέσεις του βάθρου και απομένουν άλλοι 8 γύροι. Ο Iannone επιτίθεται ξανά και περνάει τον Rossi, ενώ ο Crutchlow προσπαθεί να περάσει και αυτός αλλά δεν το καταφέρνει.
Ο Vinales κάνει έναν μοναδικό αγώνα, ενώ πίσω γίνεται σφαγή, με τον Marquez να περνάει τον Crutchlow και να είναι τώρα 4ος, πίσω από τον Rossi. O Crutchlow διεκδικεί και κερδίζει ξανά την θέση του, και λίγο μετά, περνάει και τον Rossi και ανεβαίνει 3ος! Λίγο μετά ο Marquez επιτίθεται στον Rossi τον οποίο ακουμπάει και τον περνάει, ενώ ο Rossi απαντά ξανά και περνά, την στιγμή που μπροστά του πέφτει ο Iannone!
Πλέον, ο Crutchlow είναι 2ος ενώ ο Rossi ακολουθεί με τον Marquez να προσπαθεί να περάσει τον Rossi, ενώ βγαίνει εκτός πίστας και ξαναμπαίνει στην ίδια θέση λίγο μετά!

Ξεκάθαρη νίκη Vinales


Ο Marquez συνεχίζει να πιέζει τον Rossi και τον περνάει για λίγο ενώ ο Rossi απαντά και περνάει μπροστά του ξανά, ενώ αμέσως μετά "αγκαλιάζονται" αλλά βγαίνει κερδισμένος ο Marquez. Ο Crutchlow εκμεταλλεύεται αυτή τη μάχη και φεύγει μπροστά, ενώ ο Pedrosa πλησιάζει τον Rossi μαζί με τον Dovizioso.
O Crutchlow γλιστράει και ο Marquez πλησιάζει στα 0,6'' από 1'' που ήταν πριν, και ο Rossi δεν μπορεί να κάνει κάτι για να τον απειλήσει. Απομένουν τρεις γύροι και ο Vinales οδεύει για την 1η νίκη της Suzuki στην σύγχρονη εποχή των GP, ο Crutchlow κρατά την 2η θέση και ο Marquez δείχνει ικανός ακόμη και για την 2η θέση. Με 3 γύρους να απομένουν, ο Marquez περνάει και αλλάζουν θέσεις με τον Crutchlow ξανά, με τον Ισπανό να βγαίνει τελικά κερδισμένος για λίγο και τον Βρετανό να απαντά αμέσως και να περνά μπροστά του. Απομένουν δύο γύροι, ο Rossi έχει μείνει 1,2'' πίσω από τους δύο αναβάτες και ο Marquez χάνει τα φρένα και βγαίνει εκτός, αλλά κρατιέται και μπαίνει ξανά στην πίστα, χάνοντας όμως θέσεις, και βρίσκεται στην 5η!
Πλέον ο Crutchlow είναι 2ος και ο Rossi 3ος, ενώ ο Marquez κυνηγά να περάσει τον Pedrosa. Στον τελευταίο γύρο, ο Marquez επιτίθεται και περνά τον Pedrosa στα ίσα, ενώ ο Rossi φτάνει και προσπαθεί να περάσει τον Crutchlow!

Ο Vinales έχει κόψει ρυθμό και οδεύει για την νίκη την οποία και παίρνει άνετα, χαλαρά, οδηγώντας με το ένα χέρι, όντας ο 7ος διαφορετικός νικητής για φέτος, ο πρώτος αναβάτης που παίρνει νίκη με Suzuki από το 2007 και τον Chris Vermuilen!
Ακολουθούν οι Crutchlow, Rossi, Marquez, Pedrosa, Dovizioso, Aleix Espargaro, Lorenzo, Petrucci.
Στο πρωτάθλημα παραμένει μπροστά ο Marquez με μειωμένη την διαφορά τους και τον Lorenzo να βρίσκεται μαθηματικά εκτός κυνηγιού για τον τίτλο.
Μετά από 12 αγώνες, ο στεγνός αγώνας του Silverstone έδωσε το απαραίτητο θέαμα ώστε να σηκωθούν όλοι οι θεατές στις μύτες των ποδιών και να περιμένουν με αγωνία τον επόμενο!

Αποτελέσματα

Pos. Rider Team Time/Gap
1 Maverick VIÑALES Team SUZUKI ECSTAR 39'03.559
2 Cal CRUTCHLOW LCR Honda 3.480
3 Valentino ROSSI Movistar Yamaha MotoGP 4.063
4 Marc MARQUEZ Repsol Honda Team 5.992
5 Dani PEDROSA Repsol Honda Team 6.381
6 Andrea DOVIZIOSO Ducati Team 12.303
7 Aleix ESPARGARO Team SUZUKI ECSTAR 16.672
8 Jorge LORENZO Movistar Yamaha MotoGP 19.432
9 Danilo PETRUCCI OCTO Pramac Yakhnich 25.618
10 Alvaro BAUTISTA Aprilia Racing Team Gresini 32.084
11 Yonny HERNANDEZ Pull & Bear Aspar Team 36.131
12 Eugene LAVERTY Pull & Bear Aspar Team 39.130
13 Alex LOWES Monster Yamaha Tech 3 40.143
14 Hector BARBERA Avintia Racing 41.356
15 Tito RABAT Estrella Galicia 0,0 Marc VDS 41.943
16 Jack MILLER Estrella Galicia 0,0 Marc VDS 47.610
17 Scott REDDING OCTO Pramac Yakhnich +1'56.177
Not Classified
  Andrea IANNONE Ducati Team 6 Laps
  Stefan BRADL Aprilia Racing Team Gresini 17 Laps
Not Starting
  Loris BAZ Avintia Racing 0 Lap
  Pol ESPARGARO Monster Yamaha Tech 3 0 Lap

Βαθμολογία

Pos. Rider Bike Points
1 Marc MARQUEZ Honda 210
2 Valentino ROSSI Yamaha 160
3 Jorge LORENZO Yamaha 146
4 Maverick VIÑALES Suzuki 125
5 Dani PEDROSA Honda 120
6 Andrea IANNONE Ducati 96
7 Andrea DOVIZIOSO Ducati 89
8 Cal CRUTCHLOW Honda 86
9 Pol ESPARGARO Yamaha 81
10 Hector BARBERA Ducati 78
11 Eugene LAVERTY Ducati 67
12 Aleix ESPARGARO Suzuki 60
13 Scott REDDING Ducati 54
14 Danilo PETRUCCI Ducati 45
15 Jack MILLER Honda 42
16 Bradley SMITH Yamaha 42
17 Alvaro BAUTISTA Aprilia 41
18 Stefan BRADL Aprilia 39
19 Tito RABAT Honda 27
20 Loris BAZ Ducati 24
21 Michele PIRRO Ducati 23
22 Yonny HERNANDEZ Ducati 13
23 Alex LOWES Yamaha 3

Φωτογραφίες

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 19 Σεπτεμβρίου 2016 23:25

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « MotoGP 2016, 11ος αγώνας, Τσεχία MotoGP 2016, 13ος αγώνας, Misano »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon