.
Κατηγορία MotoGP
Κυριακή, 17 Ιουλίου 2016 16:27

MotoGP 2016, 9ος αγώνας, Sachsenring

 

Σίφουνας Marquez!

 

 

Του Τάκη Μανιάτη

Όντας τραυματίας από πτώση στο πρωϊνό warm up, ο Marc Marquez έκανε λάθη, οδήγησε έξυπνα, άλλαξε όταν έπρεπε ελαστικά και κατάφερε να κερδίσει με τρομερή διαφορά στην Γερμανία!

Παιχνίδι στρατηγικής


Όλα στον αέρα ήταν στον 9ο αγώνα της χρονιάς στην Γερμανία, στην ιδιαίτερη πίστα του Sachsenring. Ο λόγος αφορούσε τις καιρικές συνθήκες, αφού μετά το περίεργο τριήμερο με εναλλαγές από το ψιλόβροχο της Παρασκευής και την βροχή στους αγώνες των κατηγοριών Moto3 και Moto3, αναμενόταν αγώνας με εκπλήξεις.
Οι αναβάτες φορούσαν βρόχινα ελαστικά με αντίστοιχες ρυθμίσεις στις μοτοσυκλέτες τους, ενώ οι μηχανικοί είχαν έτοιμες τις μοτοσυκλέτες με slick ή ενδιάμεσα ελαστικά, για αλλαγή, αν χρειαζόταν.

Η βροχή στον αγώνα τελικά δεν ήρθε και ο Marquez που ξεκινούσε από την Pole Position, είχε να αντιμετωπίσει έναν πολύ δυνατό Valentino Rossi που ξεκίνησε καλά από την 3η θέση, και έναν επίσης αποφασισμένο Hector Barbera, από την 2η θέση. Στην πρώτη στροφή ο Marquez έμεινε μπροστά αλλά λίγο μετά δέχτηκε την επίθεση του Rossi που έδειχνε αποφασισμένος για την νίκη.

Ο Rossi άρχισε να ανοίγει τον ρυθμό του με τον Marquez να χάνει θέσεις και να δείχνει πως δεν σκοπεύει να συμμετάσχει σε κάποια αντιπαράθεση, έχοντας ως στόχο τον τερματισμό. Ο Andrea Dovizioso ήταν από νωρίς στην μάχη, ενώ λίγο μετά εμφανίστηκε ο Danillo Petrucci ο οποίος πίεσε και πέρασε τόσο τον Marquez όσο και τον Doviziozo αργότερα. Τόσο ο Petrucci όσο και ο Dovizioso περνάνε στις δύο πρώτες θέσεις του αγώνα και αρχίζουν να αυξάνουν τον ρυθμό τους, ενώ ο Rossi κρατάει πίσω τους, αλλά με διαφορά. Ο Marquez ωστόσο κάνει λάθη και σε μία ανοιχτή αριστερή βγαίνει εκτός πίστας, περνάει το χώμα διαγράφοντας μία μεγάλη καμπύλη και ξαναμπαίνει στην πίστα, χάνοντας θέσεις.

Αλλαγή μοτοσυκλετών


Η πίστα έχει αρχίσει να στεγνώνει στην αγωνιστική γραμμή και ο Andrea Iannone είναι ο πρώτος που παίρνει την απόφαση να αλλάξει μοτοσυκλέτα. Μπαίνει στα πιτς και επιστρέφει με τα ενδιάμεσα ελαστικά, αλλά δεν καταφέρνει να μειώσει τον χρόνο, μιας και ''γυρνάει'' 5'' πιο αργά από τον πρωτοπόρο Dovizioso. Ο Petrucci που ήταν μπροστά, έχει χάσει το μπροστινό, πέφτει, και βγαίνει εκτός αγώνα.
Έτσι μέχρι στιγμής, είναι ο Iannone και οι χρόνοι του το κριτήριο για τις υπόλοιπες ομάδες, για το πότε θα βάλουν τους αναβάτες τους μέσα για αλλαγή, και τι ελαστικά θα χρησιμοποιήσουν.

Ο Marquez που έχει ήδη μείνει πίσω, αποφασίζει να αλλάξει μοτοσυκλέτα, και είναι ο πρώτος που τοποθετεί slick ελαστικά στην μοτοσυκλέτα του, παίρνοντας το ρίσκο ενός γλιστρήματος. Με την αγωνιστική γραμμή να στεγνώνει, απομένουν δέκα γύροι, και ο Marquez αρχίζει και ''γράφει'' γύρους με 2'' ταχύτερο χρόνο από τον πρώτο Dovizioso.
Επικρατεί ένας πανικός και αρχίζουν να βγαίνουν ταμπέλες στους αναβάτες για αντικατάσταση. Ο Rossi αγνοεί επιδεικτικά την ενημέρωση της ομάδας του για αλλαγή της μοτοσυκλέτας και συνεχίζει κυνηγώντας τον Dovizioso για την πρώτη θέση, έχοντας πίσω του τον Barbera να τον πιέζει.

Εν τω μεταξύ, ο Cal Crutchlow έχει φτάσει και αυτός στην 5άδα και πιέζει, ενώ δυνατός έρχεται και ο Dani Pedrosa. O Jorge Lorenzo βρίσκεται στην 11η θέση και δείχνει αρκετά φοβισμένος, ενώ γίνεται εύκολη λεία σε όποιον αναβάτη τον πλησιάσει.
Ο Jack Miller που από την αρχή του αγώνα φαινόταν αποφασισμένος για μία ακόμη νίκη σε βρεγμένο αγώνα, βρίσκεται και αυτός στον συναγωνισμό, στις μπροστά θέσεις.

Σίφουνας Marquez


Ο Marquez όμως, έρχεται σαν σίφουνας να καλύψει την διαφορά τον 24'' που τον χώριζαν από την κορυφή, συμπεριλαμβανομένης της εξόδου για αντικατάσταση μοτοσυκλέτας. Τα slick ελαστικά του δίνουν χρόνους ταχύτερους κατά 7'' από τους πρώτους αναβάτες, κι έτσι σε λίγους γύρους τους φτάνει, τους περνάει και εξαφανίζεται.
Φαίνεται πως πλέον τίποτα δεν μπορεί να τον σταματήσει, και παρά την είσοδο του γκρουπ με τους Dovizioso, Rossi, Barbera, Cructhlow και άλλων για αντικατάσταση, ο Marquez, εξαφανίζεται.

Με την διαφορά του να βρίσκεται πλέον πάνω από τα 20'', οι μάχες εστιάζουν στις υπόλοιπες θέσεις του βάθρου. Ο Crutchlow κυνηγά και περνάει τον Redding και ανεβαίνει αυτός στην 2η θέση του βάθρου, ενώ ο Dovizioso καταφέρνει και περνάει και αυτός τον Redding, που συνεχίζει να οδηγεί με βρόχινα ελαστικά.

Ακολουθούν οι Iannone, Pedrosa, Miller και ένας ασυγχώρητος Rossi στην 8η θέση, που βάζει εδώ ένα τέλος για την διεκδίκηση του φετινού τίτλου, μιας και δεν άκουσε για μία ακόμη φορά την ομάδα του.
Barbera και Bautista συμπληρώνουν την δεκάδα, ενώ ο Lorenzo καταφέρνει ίσα να πάρει έναν βαθμό, στην 15η θέση.
Η διαφορά του Marquez πλέον με τον 2ο στην βαθμολογία Lorenzo ανοίγει στους 52 βαθμούς με τον Rossi να απέχει 11 από τον Lorenzo, αλλά 63 από την κορυφή.

Φωτογραφίες

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 17 Ιουλίου 2016 16:27

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « MotoGP 2016, 8ος αγώνας, Assen MotoGP 2016, 10ος αγώνας, Αυστρία »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon