.
Κατηγορία MotoGP
Δευτέρα, 29 Οκτωβρίου 2018 11:18

MotoGP 2018, 17ος αγώνας, Phillip Island (Αυστραλία)

Νίκη Yamaha μετά από 25 αγώνες αναβροχιάς! Φουντώνει η μάχη Κατασκευαστών και Ομάδων

Πάνε 490 μέρες ή 25 ολάκεροι αγώνες από την τελευταία φορά που ένας αναβάτης της Movistar Yamaha MotoGP ανέβαινε στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου. Τότε ήταν 1η Ιουλίου 2018, το Ολλανδικό GP του 2017 στο Assen και ο εν λόγω κύριος ήταν ο Valentino Rossi. Έκτοτε επικράτησε μια από τις μεγαλύτερες ξηρασίες στην ιστορία της Yamaha στα Grand Prix και έπρεπε να περιμένουν ως το Αυστραλιανό GP του 2018 για να δουν ξανά το χρώμα του χρυσού.

Στις δοκιμές ο Marc Marquez δεν έδειχνε κανένα σημάδι επιβράδυνσης μετά και την μαθηματική εξασφάλιση του τίτλου μια εβδομάδα πριν στο Ιαπωνικό Grand Prix. Απεναντίας, στο Phillip Island πήρε άλλη μια pole position, αφήνοντας δεύτερο τον Maverick Vinales και τρίτο τον Johann Zarco –σε μια ακόμη ένδειξη πως η Yamaha έχει αρχίσει να ξαναβρίσκει τον δρόμο της.

Στον αγώνα ωστόσο η εκκίνηση είχε άλλο χρώμα. Ήταν ο κομήτης Danilo Petrucci που εκτοξεύτηκε από την όγδοη θέση της εκκίνησης ως την κεφαλή του αγώνα με τη Ducati του, ωστόσο ό,τι κέρδισε στα φρένα της πρώτης στροφής, το έχασε στην αμέσως επόμενη όπου το δεύτερο συνεχόμενο υπερ-αισιόδοξο φρενάρισμά του τον οδήγησε ευθεία στην αμμοπαγίδα, μετά στο χορτάρι και τέλος μια ανάσα από τους αεροφράκτες. Για τον Ιταλό ο αγώνας είχε τελειώσει εκεί και, παρότι δεν έπεσε, η μεγάλη εντουράδα που έκανε τον έστειλε συστημένο στη 12η θέση στον τερματισμό.

43 jack miller aus dsc7596.gallery full top fullscreen
O Jack Miller (#43) οδηγεί τον αγώνα μπροστά από τον Andrea Iannone (#29)

Επόμενος ήρωας στη μάχη αυτή ήταν ένας άλλος αναβάτης της Ducati, ο τοπικός Jack Miller, παίρνοντας με θράσος την πρωτοπορία του αγώνα στην Κ4 της πίστας. Η κουστωδία που τον ακολουθούσε περιελάμβανε όλους τους γνωστούς, από τους «προβλεπόμενους» Andrea Dovizioso και Marc Marquez, ως και τους Valentino Rossi, Johann Zarco, Maverick Vinales αλλά και τις δύο Suzuki των Andrea Iannone και Alex Rins.

Το γκρουπάκι αυτό έμεινε μαζί για έναν περίπου γύρο υπό την ηγεσία του Miller, αλλά μετά τον πέρασαν διαδοχικά οι Marquez, Dovizioso και Iannone. Οι εχθροπραξίες είχαν μόλις αρχίσει.

Με αρκετές αλλαγές θέσεων σε όλο το μήκος της πίστας, το μεγάλο γεγονός του Αυστραλιανού GP ήρθε στον έκτο γύρο. Ο Zarco καταδιώκει στενά τον Marquez και στα φρένα της ευθείας εκκίνησης μια μικρή μετατόπιση του Ισπανού προς τα αριστερά (για να αποφύγει να τον ρουφήξει πάνω στα φρένα το slipstream του προπορευόμενού του Miller) φέρνει τον Γάλλο μέσα στο δικό του slipstream.

zarco marquez crash phillipisland18
Η μοιραία στιγμή που ο Marc Marquez ετοιμάζεται να φάει ένα Yamaha στην πλάτη

Ο Zarco εκείνη τη στιγμή φρέναρε από πάρα πολλά και δεν μπόρεσε να αποφύγει το μικρό βήμα μπροστά που έκανε η μοτοσυκλέτα του. Βρήκαν λάστιχο με λάστιχο και, με τη φορά περιστροφής που είχε το πίσω Michelin του Marquez, έστειλε τη Yamaha του αντιπάλου του στον αέρα, για να προσγειωθεί με δύναμη πάνω στην ουρά του Honda.

Οι δυο τους πήγαιναν με περίπου 275 km/h εκείνη τη στιγμή. Ο Zarco μέτρησε την υπόλοιπη πίστα με την πλάτη, ενώ ο Marquez κατάφερε να μείνει όρθιος, μα η ζημιά στη μοτοσυκλέτα του ήταν τέτοια που δεν του άφησε κανένα περιθώριο να συνεχίσει. Αγώνας τέλος και για τους δύο, από νωρίς, αλλά ευτυχώς ουδείς τραυματίστηκε – και αμέσως μετά αμφότεροι συμφώνησαν πως ήταν ένα ατυχέστατο αγωνιστικό συμβάν.

46 valentino rossi ita lg50150.gallery full top fullscreen
Ο Valentino Rossi (#46) μάχεται με τον Andrea Innone, λίγο πριν ο επερχόμενος Maverick Vinales (#25) τους περάσει όλους μια και καλή

Κάπου εκεί άρχισε να ανεβαίνει ο Vinales, φτάνοντας πρώτος μόλις στο 8ο γύρο και έκτοτε δεν ξαναπειλήθηκε από κανέναν, γυρνώντας σε χρόνους που ουδείς άλλος μπορούσε να ματσάρει – και τον Άγγλο εκφωνητή του motogp.com να γράφει ποίηση με τον «Top Gun του Phillip Island». Σε πέντε γύρους ο Ισπανός είχε απομακρυνθεί κοντά 2 δευτερόλεπτα από όλους τους άλλους.

Πίσω του γινόταν ένας κακός χαμός, πάντως, στον οποίο δύο φορές βρέθηκε ο Rossi στη δεύτερη θέση για ένα 1-2 της Yamaha που είχαμε να δούμε πάρα πολύ καιρό. Δεν έμελλε να κρατήσει αυτό όμως, καθώς ο Ιταλός πολυπρωταθλητής – κατά δήλωσή του – άρχισε να αντιμετωπίζει προβλήματα με τα λάστιχά του από τον 15ο γύρο.

Παρόλα αυτά, για αρκετή ώρα φαινόταν πως η μάχη των υπολοίπων θέσεων του βάθρου θα κρινόταν μεταξύ του Rossi, των δύο Suzuki και των δύο εργοστασιακών Ducati – ενώ ο Miller είχε πια υποχωρήσει λίγο πιο πίσω.

19 alvaro bautista esp dsc8312.gallery full top fullscreen
Μια ευκαιρία πήρε ο Alvaro Bautista (#19) στο εργοστασιακό Ducati και την άρπαξε από τα μαλλιά

Το δεύτερο Ducati του Jorge Lorenzo βρισκόταν τώρα στα χέρια του Alvaro Bautista, ως ένα ωραιότατο δωράκι της Ιταλικής εταιρείας προς τον αναβάτη που μετρά αντίστροφα, καθώς φεύγει από τα MotoGP για να αναλάβει το νέο V4 της Ducati στο WorldSBK από του χρόνου. Ο Ισπανός ήταν μέσα στη διεκδίκηση του βάθρου σχεδόν ως το τέλος και με την τέταρτη θέση που πήρε συνέβαλε τα μέγιστα στη βαθμολογική μάχη της Ducati στους Κατασκευαστές.

Από τις φλογερές αψιμαχίες στους τελευταίους γύρους του αγώνα, ήταν ο Iannone αυτός που επικράτησε του Dovi και πήρε τη 2η θέση του αγώνα, ενώ, στην άλλη μάχη που κρατούσε ως την καρό σημαία, ο Rins έκλεψε την 5η θέση από τον Rossi.

Ο Miller ακολούθησε έβδομος, χάνοντας την ευκαιρία να διακριθεί στον αγώνα της πατρίδας του με ένα βάθρο, αλλά τουλάχιστον κατάφερε να ξεχωρίσει ως πρώτος αναβάτης ιδιωτικής ομάδας. Όχι και άσχημα.

 ds05053.gallery full top fullscreen
Από αριστερά, Andrea Iannone, Maverick Vinales και Andrea Dovizioso στο βάθρο του Phillip Island

Το Phillip Island ήταν καταστροφικό για τη Honda: ο Marquez εγκατέλειψε με τον γνωστό τρόπο, ο Dani Pedrosa έπεσε ενώ βρισκόταν ήδη μακριά από το γκρουπ των πρωτοπόρων και ο Cal Crutchlow απείχε καθώς την Παρασκευή έσπασε τον αστράγαλό του στις δοκιμές του FP2.

93 marc marquez esp lg50156.gallery full top fullscreen
Ο Marc Marquez μόλις ανακαλύπτει πως το Honda RC213V του έχει πάθει ζημιά από την ιπτάμενη μοτοσυκλέτα του Zarco

Κοινώς, στους Κατασκευαστές η Honda πήρε μόλις 8 βαθμούς και επέτρεψε στη Ducati να την πλησιάσει στους 39 βαθμούς με δύο αγώνες να απομένουν.

Επίσης και στις Ομάδες έχουμε ένα θρίλερ εν εξελίξει, καθώς η Repsol Honda πήρε ένα στρογγυλό μηδενικό στην Αυστραλία και η Movistar Yamaha την έφτασε στους 16 βαθμούς.

Να δύο βαθμολογικές κατηγορίες που έχουν ακόμη αγωνία και μάλλον θα έχουν ως το τέλος – αν και δεν απολαμβάνουν την προβολή της κατάταξης Αναβατών, για τις ομάδες και τα εργοστάσια είναι ζητήματα πρεστίζ και μεγάλης σημασίας.

Ο επόμενος αγώνας έρχεται σε λίγες μέρες, στις 4 Νοεμβρίου, με το Μαλαισιανό GP στη Sepang να ολοκληρώνει ένα καυτό τρίπτυχο συνεχόμενων Ασιατικών αγώνων, πριν το παραδοσιακό τέλος της σεζόν στη Valencia.

mym g022621.gallery full top fullscreen

Δείτε εδώ τα αποτελέσματα του Michelin Australian Motorcycle Grand Prix 2018

Δείτε εδώ τις βαθμολογίες των MotoGP

Φωτογραφίες

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 29 Οκτωβρίου 2018 12:57

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon