.
Κατηγορία Παγκόσμιο Motocross
Δευτέρα, 26 Ιουνίου 2023 11:34

MXGP 2023, 10ος αγώνας, Sumbawa (Ινδονησία)

Romain Febvre και Jorge Prado οι μεγάλοι κερδισμένοι της MXGP, 16χρονος ανατέλλων αστέρας κλέβει τις εντυπώσεις με διπλή νίκη στην ΜΧ2.

Ο πρώτος από δύο συνεχόμενους αγώνες στην Ινδονησία, το MNC MXGP of Sumbawa – Indonesia, σηματοδότησε τον 10ο γύρο του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Motocross, στην εξωτική παραθαλάσσια τοποθεσία Sumbawa – Samota.

Εκεί, η μεγάλη κατηγορία συνέχισε με απόντες δύο από τους μεγάλους της πρωταγωνιστές, καθώς ο πρωταθλητής 2021 και 2022, Tim Gajser (Honda), παραμένει εκτός μάχης λόγω τραυματισμού του στην προετοιμασία της σεζόν, ενώ ο Jeffrey Herlings (KTM) απέχει μετά τον τραυματισμό του στη Γερμανία πριν δύο αγώνες.

Έτσι ο Jorge Prado (GASGAS) έμεινε μόνος να καλπάζει στην κορυφή της κατάταξης, με μόνο τους Romain Febvre (Kawasaki), Ruben Fernandez (Honda) και Jeremy Seewer (Yamaha) να τον καταδιώκουν, από πολύ μεγάλη βαθμολογική απόσταση πάντως.

PRADO MOTOCROSS GP 10 IND 1 20231

Στον πρώτο αγώνα της Sumbawa ο Febvre έφυγε πρώτος και έμεινε εκεί για τη μεγαλύτερη διάρκεια του αγώνα, έχοντας σπάσει την αντίσταση του Prado που δεν κατάφερε να τον πλησιάσει αρκετά ώστε να γίνει απειλητικός και φαινόταν να έχει κατασταλλάξει στη μοναχική δεύτερη θέση που διατηρούσε.

Ώσπου λίγα λεπτά πριν το τέλος του σκέλους, ένα λαθάκι του Febvre τον οδήγησε σε μικρή πτώση, αρκετή όμως για να χάσει την πρωτιά από τον Prado. Ο Γάλλος πρωταθλητής του 2015 ξανασηκώθηκε αμέσως, αρκετά γρήγορα ώστε να μην προλάβει να τον φτάσει και ο Seewer που γύριζε μόνος του στην τρίτη θέση.

Έτσι, ο Prado πανηγύρισε μια απρόσμενη νίκη, ο Febvre έσωσε τη δεύτερη θέση και ο Seewer συμπλήρωσε το πρώτο βάθρο.

Στο δεύτερο σκέλος της MXGP ο Febvre επανέλαβε την κυριαρχική εμφάνιση του πρώτου από την εκκίνηση και τη Holeshot, μόνο που αυτή τη φορά δεν είχε δωράκια για τους αντιπάλους του. Οδηγώντας με τον ίδιο ασυναγώνιστο ρυθμό, ο αναβάτης της Kawasaki αυτή τη φορά έμεινε ανέγγιχτος στην κορυφή ως και την καρό σημαία, ενώ πίσω του ο Seewer κατάφερε να περάσει τον Prado και να τερματίσει αυτός δεύτερος, κρατώντας τον πρωτοπόρο της κατάταξης τρίτο.

Στο σύνολο του GP o Febvre πήρε τη νίκη με 47 βαθμούς, ο Prado κατετάγη δεύτερος με 45 βαθμούς και ο Seewer έκλεισε την πρωταγωνιστική τριάδα αποκομίζοντας 42 βαθμούς.

Στην κατάταξη ο Prado οδηγεί πλέον με τον αέρα του απόλυτου φαβορί για τον τίτλο, καθώς έχουμε περάσει πια το μέσο της σεζόν και ο Ισπανός προηγείται με 505 βαθμούς με τον Febvre δεύτερο με 404, ενώ τρίτος είναι ο Herlings με 386.

COENEN L MOTOCROSS GP 10 IND 1 2023

Στην ΜΧ2 η επιστροφή του Jago Geerts (Yamaha) από τραυματισμό έφερε νέο ενδιαφέρον στο πρωτάθλημα, ωστόσο ο Βέλγος ήταν ξανά άτυχος καθώς το πρωί του πρώτου αγώνα ξύπνησε με πυρετό. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μην έχει δυνάμεις και να περιοριστεί στην πέμπτη θέση του σκέλους.

Ωστόσο τα φώτα της δημοσιότητας είχαν φιξάρει επίμονα στον 16χρονο Βέλγο Lucas Coenen (Husqvarna) που πήρε αναπάντεχα τη νίκη στο πρώτο σκέλος, αφήνοντας δεύτερο τον Liam Everts (KTM) και τρίτο τον Andrea Adamo (KTM).

Ο έφηβος Coenen πήρε έτσι την πρώτη του νίκη στο παγκόσμιο στερέωμα, γεγονός που δικαιολογημένα πανηγυρίστηκε έντονα από την ομάδα του, αλλά αυτό δεν ήταν το μόνο δωράκι που θα τους έκανε ο αναβάτης τους.

Στο δεύτερο σκέλος της ΜΧ2 ο Coenen εντυπωσίασε ξανά νικώντας για δεύτερη φορά, αφήνοντας ξανά τον Everts δεύτερο, ενώ τώρα το βάθρο συμπλήρωσε ο ανακάμψας Geerts.

Κάπως έτσι ο Coenen έφτιαξε έναν διπλό θρίαμβο που δε θα ξεχάσει ποτέ στη ζωή του και κατέκτησε πανάξια τη νίκη στο πρώτο GP της Ινδονησίας, με δεύτερο τον Everts και τρίτο τον Geerts.

Στη βαθμολογία ο Adamo συνεχίζει να προηγείται με 439 βαθμούς, δεύτερος είναι ο Thibault Benistant (Yamaha) με 434 και τρίτος ο Kay de Wolf (Husqvarna) με 417, ενώ ο Geerts ξανάρχισε την προσπάθεια αναρρίχησης στην κορυφή της κατάταξης (όπου βρισκόταν όταν τραυματίστηκε) έχοντας 381 βαθμούς στο τέλος του GP της Sumbawa.

Αναλυτικά αποτελέσματα αγώνα και βαθμολογίες MXGP 2023

Ο επόμενος αγώνας είναι προγραμματισμένος για το αμέσως επόμενο σαββατοκύριακο, 1-2 Ιουλίου, στο Lombok της Ινδονησίας.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 26 Ιουνίου 2023 12:05

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon