.
Κατηγορία Παγκόσμιο Motocross
Δευτέρα, 01 Νοεμβρίου 2021 11:05

MXGP 2021, 16ος αγώνας, Garda (Ιταλία)

Νέα ανατροπή στην κορυφή της βαθμολογίας, καθώς η Herlings από πρώτος βρέθηκε τρίτος! Επίσημα πρωταθλητής ΜΧ2 ο Renaux.

Έχει προ πολλού να αποτελεί ένδειξη υπερβολής ο χαρακτηρισμός του φετινού πρωταθλήματος MXGP ως ένα από τα κορυφαία που έχουμε δει εδώ και πολλά χρόνια. Ο λόγος για τρεις πρωταθλητές με τρεις διαφορετικές μοτοσυκλέτες– Romain Febvre (Kawasaki), Tim Gajser (Honda) και Jeffrey Herlings (KTM) – που διατηρούνται πολύ κοντά μεταξύ τους στη βαθμολογία και διεκδικούν επί ίσοις όροις τον φετινό τίτλο. Οι δε ανατροπές δίνουν και παίρνουν.

Μια εβδομάδα πριν, στον πρώτο αγώνα στην περίφημη Pietramurata της βόρειας Ιταλίας, ο Herlings έβγαινε νικητής και έχτιζε μια μικρή διαφορά στην τριπλή μονομαχία κορυφής. Λίγες μέρες αργότερα ο Ολλανδός βρίσκεται στην τρίτη θέση της κατάταξης, έχοντας περάσει ένα πολύ δύσκολο σαββατοκύριακο.

Στον πρώτο αγώνα της MXGP ο Jeremy Seewer (Yamaha) ανέλαβε να οδηγήσει από νωρίς και, όπως αποδείχθηκε, κανείς δεν μπορούσε να ματσάρει τον ρυθμό του, έτσι σταδιακά άνοιξε τη διαφορά του και παρέμεινε πρώτος ως το τέλος – ακόμη κι όταν έκανε ένα λαθάκι, έπεσε και ξανασηκώθηκε χωρίς κανείς να τον προλάβει.

Φυσικά το ενδιαφέρον εστιαζόταν πιο πίσω, εκεί που οι τρεις επίδοξοι πρωταθλητές 2021 τα έδιναν όλα για το μέγιστο των βαθμών, με τους Glenn Coldenhoff (Yamaha) και Jorge Prado (KTM) να περιπλέκουν τα πράγματα διεκδικώντας τη δική τους θέση στο βάθρο.

Ο αγώνας εξελίχθηκε σε μια διαρκή μάχη με ανακατατάξεις, από τις οποίες κερδισμένος βγήκε ο Febvre που πήρε τη δεύτερη θέση μπροστά από τον Herlings και αφήνοντας τέταρτο τον Gajser.

Το δεύτερο σκέλος ξεκίνησε με τον Prado να παίρνει τη 15η του φετινή Holeshot (!), την οποία ωστόσο για μια φορά ακόμη δεν εκμεταλλεύτηκε, καθώς σύντομα άρχισε να οπισθοχωρεί.

Την ηγεσία του αγώνα ανέλαβε ο Gajser, με τον Herlings στο κατόπι του, μα εκεί που προετοιμαζόμασταν για μια ακόμη επική μονομαχία, ο Ολλανδός έκανε το λάθος, έπεσε και έχασε αρκετές θέσεις.

Η πρωτοπόρα τριάδα πλέον αποτελούταν από τους Gajser, Cairoli και Prado, με τους Febvre και Seewer από κοντά και τον Herlings να σκίζεται να ξαναφτάσει τους πρώτους. Σταδιακά ωστόσο ο Seewer ανέβηκε στη δεύτερη θέση με τον Febvre πίσω του να μάχεται με τον Prado, ενώ ο υποχωρήσας Cairoli βρέθηκε στο στόχαστρο του Herlings που είχε ξαναφτάσει ψηλά.

Τότε ήταν που ήρθε η δεύτερη καταδικαστική πτώση για τον Herlings, ο οποίος έκτοτε το μόνο που μπορούσε να κάνει ήταν να περιορίσει τη βαθμολογική του αιμορραγία όσο ήταν δυνατόν, καταφέροντας να τερματίσει τέταρτος!

Μπροστά ο Gajser δεν αντιμετώπισε πρόβλημα και πήρε άνετα τη νίκη, με τον Seewer δεύτερο και τον Febvre τρίτο.

Έτσι, στο συνολικό αποτέλεσμα του ιταλικού αγώνα ο Seewer πανηγύρισε τη δεύτερη νίκη του σε GP της μεγάλης κατηγορίας, με τον Gajser δεύτερο και τον Febvre τρίτο.

Αυτό το αποτέλεσμα έφερε μια μεγάλη ανατροπή στη βαθμολογία, καθώς ο Febvre πέρασε πρώτος με 614 βαθμούς, ο Gajser δεύτερος με 613 και ο Herlings υποχώρησε τρίτος (από πρώτος) με 611.

Τρεις αγώνες πριν οι τρεις τους χωρίζονταν από 24 βαθμούς και τώρα η διαφορά αυτή έχει πέσει στους 3! Απομένουν δύο αγώνες στη Mantova στις 7 και 10 Νοεμβρίου 2021 για να κρίνουν τον πρωταθλητή και όλοι αντιλαμβάνονται πλέον πως τίποτε δεν θα κριθεί μέχρι να πέσει η καρό σημαία στο δεύτερο σκέλος του τελευταίου αγώνα.

ΜΧ2

Στην κλάση των 250 κυβικών υπήρχε εξαρχής ένα μεγάλο φαβορί και o Maxime Renaux (Yamaha) δεν διέψευσε ποτέ αυτόν τον χαρακτηρισμό. Διατηρώντας μια υγιέστατη βαθμολογική διαφορά σε όλη τη σεζόν, έφτασε στην Pietramurata με στόχο να τελειώνει και μαθηματικά με τον τίτλο εδώ και τώρα.

Το κατάφερε πανηγυρικότατα, κερδίζοντας την πρωτιά του GP με μια δεύτερη και μια πρώτη θέση στα ανάλογα σκέλη και φεύγοντας από τον αγώνα με διαφορά 110 βαθμών από τον δεύτερο.

Στο πρώτο σκέλος νικητής ήταν ο Rene Hofer (KTM), μπροστά από τον Renaux και τον Ruben Fernandez (Honda).

Στο δεύτερο σκέλος ο Renaux πανηγύρισε με στυλ τον τίτλο του από την πρώτη θέση, με τον Tom Vialle (KTM) δεύτερο και τον Fernandez ξανά τρίτο.

Έτσι στο σύνολο ο Renaux κέρδισε και προσέθεσε άλλους 47 βαθμούς στο άθροισμά του, ο Vialle ακολούθησε δεύτερος και ο Fernandez τρίτος.

Στην κατάταξη ο Renaux έφτασε στους 642 βαθμούς, ακολουθούμενος από τον Vialle με 532 και τον Jago Geerts (Yamaha) με 516.

Με δύο αγώνες να απομένουν στο φετινό πρωτάθλημα, οι 100 διαθέσιμοι βαθμοί δεν επαρκούν για να καλυφθεί πια η διαφορά του Renaux στην κορυφή, έτσι ο Γάλλος αναβάτης της Yamaha πανηγυρίζει δικαίως τον πρώτο του τίτλο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ΜΧ2.

Αναλυτικά αποτελέσματα αγώνα και βαθμολογίες MXGP 2021

Το επόμενο και προτελευταίο GP της σεζόν είναι προγραμματισμένο για τις 7 Νοεμβρίου 2021 στη Mantova της Ιταλίας.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 04 Νοεμβρίου 2021 10:42

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon